Connect with us

POLITIKA

DRŽAVNI SEKRETAR U MINISTARSTVU KAPITALNIH INVESTICIJA

„Vijesti“: Šahmanović iz Bošnjačke sakrio mjesečnu naknadu od oko 4.000 eura

Funkcioner Bošnjačke stranke u ime države Crne Gore je član Nadzornog odbora “Kontrole letenja Srbije i Crne Gore”. Agencija za sprečavanje korupcije ispitaće da li je prekršen Zakon o sprečavanju korupcije

Ne odgovara na pitanja o naknadi: Admir Šahmanović, Foto: Mina

Državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija (MKI) Admir Šahmanović u svoj imovinski karton Agenciji za sprečavanje korupcije nije prijavio naknadu koju dobija kao član Nadzornog odbora “Kontrole letenja Srbije i Crne Gore” (SMATSA), a koji je dostupan na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) i koja, prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, iznosi mjesečno iznad 4.000 eura.

On i SMATSA ćute na pitanja “Vijesti” o visini naknade u Nadzornom odboru.

Šahmanovića je Vlada Dritana Abazovića predložila da predstavlja Crnu Goru u zajedničkom preduzeću dvaju država za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi. Skupština SMATSE bira članove Nadzornog odbora.

SMATSA pruža uslugu kontrole letenja u vazdušnom prostoru ukupne površine 113.664 kilometara kvadratnih koji obuhvata vazdušni prostor Republike Srbije i Republike Crne Gore.

Funkcioner Bošnjačke stranke nije odgovorio na pitanja “Vijesti” koliko naknadu ostvaruje kao član Nadzornog odbora SMATSE, da li je kao javni funkcioner naveo prihod u kartonu i ako je prihod naveden, zašto nije javno dostupan na sajtu ASK-a. Pitanja su poslata 4. septembra. Ni iz SMATSE nije nam odgovoreno koliko iznosi mjesečna naknada za člana Nadzornog odbora SMATSE.

“Vijesti” su i ASK pitale da li je Šahmanović prijavio ovu naknadu, u kojem iznosu i ako nije prijavio, koje će dalje korake da preduzme Agencija.

Zajedničko preduzeće: Kontrola letjenja Srbija i Crna Gora, foto: SMATSA

“Agencija za sprečavanje korupcije će ispitati Vaše navode i u slučaju utvrđivanja zakonskog osnova pokrenuti postupak radi odlučivanja da li je u konkretnom slučaju došlo do kršenja odredbi Zakona o sprečavanju korupcije”, odgvoreno je zvanično iz ASK-a.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, iz izvora bliskih SMATSI, članovi Nadzornog odbora primaju mjesečnu neto naknadu u iznosu jedne prosječne zarade u SMATSI uz dodatnih 15 odsto doprinosa.

“Prosječna plata u ovom preduzeću prošle godine je bila 385.608,02 dinara, po kursu dinara od 117,7, što ispada da je prosječna plata oko 3.280 eura. Prosječna plata je ove godine uvećana za oko 30 odsto. Član Nadzornog odbora je dužan da dodatnih 15 odsto doprinosa sam prijavi državi”, pojasnio je izvor “Vijesti”.

Šahmanovića je Abazovićeva Vlada u julu 2022. godine predložila za člana SMATSE, umjesto sada pokojnog Zorana Radunovića na čije je mjesto Šahmanović došao u MKI. Radunoviću tada u SMATSI mandat nije bio istekao.

“Izbor državnog sekretara u MKI Admira Šahmanovića za člana Nadzornog odbora “Kontrola letenja Srbije i Crne Gore” je još jedan flagrantni primjer kršenja zakona od strane aktuelne Vlade Crne Gore i ministra kapitalnih investicija Ervina Ibrahimovića, bez imalo odgovornosti po štetu koju će snositi budžet”, kazao je 22. jula 2022. godine Radunović “Vijestima” na dan za kada je bila zakazana Skupština “Kontole letenja Srbije i Crne Gore” da odluči o Vladinom predlogu.

Radunović je kazao da je sjednica zakazana nezakonito, suprotno članu 26 stav 3 Ugovora o kontinuitetu pružanja usluga za dvije države – Srbiju i Crnu Goru.

“Agencija za sprečavanje korupcije će ispitati Vaše navode i u slučaju utvrđivanja zakonskog osnova pokrenuti postupak radi odlučivanja da li je u konkretnom slučaju došlo do kršenja odredbi Zakona o sprečavanju korupcije”, odgvoreno je zvanično iz ASK-a

Radunović je naveo da je Vlada usvojila predlog za imenovanje Šahmanovića, bez saglasnosti i pozitivnog mišljenja Komisije za imenovanje Vlade, koja je u tri navrata odbila ovaj predlog, kao štetan po Crnu Goru.

To je, kako je kazao, primjer nekompetencije, neznanja i neodgovornosti, koji će platiti građani Crne Gore.

“Članovi Nadzornog odbora Kontrole leta se imenuju na mandat i ne postoji pravni osnov za njihov opoziv, sem u slučaju nesavjesnog i nezakonitog rada, odnosno ostavke. Poštujući zakon i imajući punu odgovornost prema građanima, prethodna Vlada i MKI je smjenu tadašnjeg člana Nadzornog odbora, člana Bošnjačke stranke Muamera Hajdarpašića, izvršila tek po isteku njegovog mandata”, navodi Radunović.

On je istakao da imenovanje državnog sekretara za člana Nadzornog odbora nije zakonski definisano kao uslov, niti postoji pravni osnov za to.

Radunović je tvrdio da je sa svim činjenicama i nespornim sudskim epilogom koji će biti na teret građana odavno upoznat Ibrahimović.

“Kroz diskusiju na sjednici Vlade provijavalo je da je Šahmanović legitimisan da pokrene postupak formiranja samostalne Kontrole leta u Crnoj Gori. U stvarnosti to je samo lažan paravan za imenovanje nekog ko nema nikakvog znanja i iskustva. Crna Gora samostalno u svakom smislu kontroliše vazdušni prostor Crne Gore i ima potpunu autonomiju da vrši potpunu vazduhoplovnu vlast. Uslov ulaska u Evropsku uniju nije i ne može biti samostalna kontrola leta, što nedvosmisleno potvrđuje aktuelno stanje među njenim članicama”, poručio je Radunović.

SMATSA je osnovana u decembru 2003. godine. Nakon potpisivanja Sporazuma o saradnji u oblasti vazdušnog saobraćaja zaključenog između Srbije i Crne Gore 3. februara 2012. godine, Vlada Republike Srbije i Vlada Crne Gore su zaključile Ugovor o potvrđivanju kontinuiteta pružanja usluga u vazdušnoj plovidbi u prostorima Srbije i Crne Gore, čime se potvrđuje kontinuitet postojanja zajedničkog pružaoca usluga u vazdušnoj plovidbi.

“Agencija za sprečavanje korupcije će ispitati Vaše navode i u slučaju utvrđivanja zakonskog osnova pokrenuti postupak radi odlučivanja da li je u konkretnom slučaju došlo do kršenja odredbi Zakona o sprečavanju korupcije”, odgovoreno je zvanično iz ASK-a.

Plata u MKI nepunih 1.500 eura
U Šahmanovićevom imovinskom kartonu, koji je dostupan na sajtu ASK-a, piše da je za prošlu godinu primao platu od 1.482,45 eura u neto iznosu kao državni sekretar MKI.

U njegovom kartonu je navedeno i da je u decembru od MKI dobio 667,21 eura, nije navedeno za šta mu je isplaćen taj novc već piše “ostali prihodi”.

Šahmanović je prijavio i da je dobio u decembru te godine 600 eura kao naknadu u Nacionalnom savjetu za analizu i praćenje sigurnosti snabdijevanja energijom i energentima. U kartonu je navedeno da je u ovom tijelu zamjenik predsjednika.

Advertisement
Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

POLITIKA

DPS: Katnić i Lazović decenijama radili u interesu građana Crne Gore, poštovati pretpostavku nevinosti

„Jutrošnja akcija SDT-a nastavak revanšizma koji traje od 30. avgusta 2020. godine. Cilj je kriminalizacija prethodne vlasti po svaku cijenu“

Jutrošnja akcija Specijalnog državnog tužilaštva nastavak je prakse revanšizma koji traje od 30. avgusta 2020. godine, a koji za cilj ima kriminalizaciju prethodne vlasti po svaku cijenu uz ambiciju da se, osim političke štete, sruši i optužnica u slučaju državni udar, saopštila je Demokratska partija socijalista (DPS).

U jutrošnjoj akciji, po nalogu SDT-a, uhapšeni su bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić i bivši visoki policijski funkcioner Zoran Lazović. To tužilaštvo ih sumnjiči za stvaranje kriminalne organizacije i zloupotrebu službenog položaja.

„Svjedoci smo da je sve što se jutros dogodilo prethodno mjesecima, pa i godinama, najavljivano od strane beogradskih medija i stranaka aktuelne vlasti dok su optužnice pisane na naslovnim stranama medija koji su eksluzivno i nezakonito u posjetu sumnjivih SKY materijala i dokumenata iz Agencije za nacionalnu bezbjednost. Takođe, interesantno je da za skoro 4 godine u Crnoj Gori nije učinjeno nijedno krivično djelo, budući da SDT i dalje ćuti na stotine krivičnih prijava koje je DPS podnio za očigledne zloupotrebe službenog položaja od strane funkcionera koji su došli na pozicije na talasu tridesetoavgustovskog ‘oslobođenja'“, saopštio je DPS.

„Finalno, Demokratska partija socijalista poziva na poštovanje pretpostavke nevinosti i suzdržavanje od medijskog senzacionalizma budući da lica koja su jutros lišena slobode su osobe koje su decenijama radili najodgovornije tužilačke i policijske poslove u interesu građana Crne Gore te bez obzira na iskompleksiranu ostrašćenost zaslužuju pošten tretman u javnosti“, zaključuju iz te partije.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Bečić: Crna Gora će ostvariti istorijski cilj i postati članica EU

„Idemo krupnim koracima“, poručio je Bečić

Crna Gora ide krupnim koracima ka ostvarenju istorijskog cilja da 2028. godine postane 28. članica Evropske unije, kazao je potpredsjednik Vlade Aleksa Bečić, tokom sastanka sa delegacijom Komiteta za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine NATO-a, koja boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

„Sadržajan susret sa brojnom delegacijom i parlamentarcima iz Francuske Njemačke, Italije, Španije, Velike Britanije, Finske i Hrvatske bio je još jedna prilika da se pošalje poruka zajedništva i solidarnosti“, saopštio je kabinet potpredsjednika Vlade za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove.

Bečić je rekao da Crna Gora jeste najmanja, ali i veoma kredibilna članica Sjeveroatlantskog saveza.

„Crna Gora daje doprinos regionalnoj saradnji i stabilnosti. Zato svjedočimo kontinuiranom rastu podrške građana evropskom i evroatlantskom putu zemlje. Beskompromisna borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, jačanje institucija, demokratsko sazrijevanje i snaženje sloboda, smirivanje tenzija, unapređenje ekonomskog položaja građana jesu konačno ključne teme u našem društvu koje pobjeđuje teme prošlosti, podjela i nasljeđa 90-ih. Drago mi je da na svakom koraku afirmišemo te politike i vrijednosti, jer pobjeda tih politika na unutrašnjem planu, uz posvećenost spoljnopolitičkim prioritetima, jesu garancija pravno sigurne, ekonomski osnažene, pomirene i bezbjedne Crne Gore,” kazao je Bečić.

Zamjenik predsjedavajućeg Fernando Gutieres je, između ostalog, naglasio da “naš cilj mora biti očuvanje zajedništva u ovim teškim vremenima“. „Svi u našem savezu dijelimo i štitimo iste vrijednosti’’, zaključio je.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Mandić hvali PES: Imaju veliko političko znanje

„Rekonstrukcija Vlade da bude u junu. Ima prostora za Bošnjačku stranku“, poručuje Mandić

Crna Gora sada živi normalni demokratski život, vratili smo se na osnovne postulate demokratije, kazao je predsjednik Skupštine Crne Gore i lider Nove srpske demokratije (NSD) Andrija Mandić gostujući u emisiji „Argumenti“. Naglasio je da rekonstrukcija Vlade treba da se desi u junu, te da u njoj ima prostora za Bošnjačku stranku.

„U tri godine smo imali velika dostignuća, postavljeno je sve na svoje mjesto i treba vremena da sve profunkcioniše kako treba“, istakao je Mandić.

Za pet mjeseci parlament je, kaže, uradio mnogo, teško da je mogao više.

Naglasio je da je zadovoljan funkcionisanjem parlamenta i parlamentarne većine.

„Zadovoljan sam funkcionisanjem parlamentarne većine ali moja odgovornost nije samo da brinem o parlamentranoj većini, moram da brinem i o opoziciji“, kazao je Mandić.

Vlada je, kako je istakao, bez potrebe pokazala neke slabosti, čak i ako je postojala saglasnost oko kadrovskih rješenja to se moglo riješiti u dijalogu.

Komentarišući turbulencije u Vladi kada se birao v.d. direktora Uprave policije, Mandić je kazao da je Vlada bez potrebe pokazala slabost u određenim trenucima.

„Desio se incident vezano za izbor vršioca dužnosti direktora Uprave policije, ali vjerujem da će vremenom kroz snaženje, Vlada odgovoriti najvažnijim zadacima“, istakao je Mandić.

„Teško da može doći do prijevremenih parlamentarnih izbora“

On je naglasio da smatra da teško može doći do prijevremenih parlamentarnih izbora.

„Teško može doći do prijevremenih parlamentarnih izbora jer parlamentarnih izbora nema dok neka vlada ima 41 poslanika u Skupštini Crne Gore“, istakao je Mandić.

„Ne vidim da će samo na osnovu priče doći do parlamentarnih izbora“, naglasio je Mandić.

Upitan šta se desilo za godinu dana da se okrene situacija između njega i poslanika GP URA Dritana Abazovića, Mandić je kazao da se nije ništa desilo.

„Poštujem Abazovića koliko i on poštuje mene, ništa se nije lično promijenilo. Sada kada je opozicioni poslanik, normalno je da želi da se što prije obori ova Vlada“, kazao je Mandić.

„Zaoštravaju se odnosi između GP URA i vlasti“

Istakao je da primjećuje da se kroz djelovanje u parlamentu zaoštravaju odnosi između URE i vlasti.

„Mislim da to nije dobar put“, dodao je Mandić.

Mandić je istakao da smatra da nije najbolje rješenje da rekonstrukcija Vlade bude u dvije faze.

„Tako bi bilo da je Vlada čitavi mandat provela u rekonstrukcijama“, poručuje Mandić.

Naglasio je da rekonstrukcija Vlade treba da se desi u junu.

„Treba da premijer ispita dosadašnji tim koji je igrao u ovoj utakmici, a nakon toga da ispoštujemo koalicioni sporazum i da na jesen imamo rezultate kojima ćemo se ponositi“, poručuje Mandić.

„Ne vidim zašto bi smetalo nekom da imamo vladu koja je sastavljena od velikog broja činilaca. Zalažem se da u njoj budu oni koji su bili nosioci slobode 30. avgusta 2020. godie, oni treba da budu pozvani, svakako da prostora ima i za Bošnjačku stranku“, kazao je Mandić.

Mandić je naglasio da treba da se uzdržavamo od tema koje nas dijele.

Istakao je da je Pokret Evropa sad ovladao velikim političkim znanjem za četiri godine.

Problem sa Šavnikom trebalo riješiti nakon isteka mandata Skupštine

Mandić je naglasio da je problem sa Šavnikom trebalo davno riješiti, nakon isteka mandata Skupštine.

„Na dva biračka mjesta upisan je najveći broj lažnih glasača. Za sve postoji zakon i to je trebala da riješi prethodna vlada“, istakao je Mandić.

Poručio je da postoje dva rješenja za Šavnik.

„Uvođenje prinudne uprave i organizacija izbora ali prethodno čiščenje biračkog spiska, to je rješenje za Šavnik. Drugo rješenje je da se u parlamentu napravi dogovor oko posebnog zakona kojim bi se uredila ta materija“, kazao je Mandić.

Upitan kako komentariše imenovanja koja su izazvala reakcije u javnosti, između ostalih imenovanje Predraga Drecuna u Investiciono razvojnom fondu, Mandić je kazao da su za to odgovorne partije koje kandiduju svoje predstavnike.

„Mislim da će partije koje su kandidovale svoje predstavnike snositi odgovornost na izborima, oni polažu račune samo svojim glasačima“, poručio je Mandić.

Istakao je da će se vidjeti na izborima hoće li biti nagrađeni ili kažnjeni.

„To je odgovornost Vlade, kao i partije koja ga je kandidovala“, dodaje Mandić

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije