Connect with us

ZANIMLJIVOSTI

IZMIJEŠALI SLOVA

(FOTO) Novogodišnji natpis postao hit na društvenim mrežama – Brčko ili Brčok?

Crna Gora ima Ulcinj, Bosna ima Brčko jedan je od komentara na Tviteru

Foto: Tviter

Nakon Ulcinja koji, kako kaže veliki ukras, spremno ulazi u 2202. godinu i prilično čudnih, a skupih ukrasa u parku u Vranju, tu je još jedan hit na društvenim mrežama – slovna greška u ogromnom ukrasu u Brčkom.

Razumljivo je da je moguće pogriješiti u radu i da su oni koji su u Brčkom postavljali ukrase malo izmiješali slova. Ali nije baš lako razumjeti kako su takav ukras – ostavili. Da li ga je iko pogledao nakon postavljanja…

U svakom slučaju, ovaj potez je nasmijao mnoge, pa se društvenim mrežama uveliko šire šale na račun čelnika ovog grada u Bosni i Hercegovini.

Prethodno se na društvenim mrežama pojavio i urnebesni ukras iz Ulcinja, o čemu smo i pisali, koji očigledno ide daleko ispred nas u budućnost.

Foto: Tviter

Veliku pažnju ovdašnje javnosti su privukli i ukrasi u Vranju za koje je javno preduzeće „Urbanizam i izgradnja grada Vranja“ izdvojilo da ateljeu „Kucljak“ iz Beograda plati za šest svjetlećih figura 25.000 eura.

Između ostalog, na glavnom ulazu u park je ram sa kojeg visi sirena, a od novogodišnjih motiva tu su zelene ukrasne trake, svetiljke i figurice u obliku četinara.

 

Foto: Sanja Petrov/Nova.rs

Desno od rama je vila sa glavom koja podsjeća na plastične lutke iz butika, ima plavu periku, krunu sa led trakama, haljinu od ukrasnih traka i svetiljki i roze krila.

Foto: Sanja Petrov/Nova.rs

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

ZANIMLJIVOSTI

Dolazi kometa koju su posljednji put vidjeli neandertalci: Prvi put nakon 50.000 godina

Očekuje se da će kometa proći najbliže Zemlji 1. februara i da bi mogla biti vidljiva golim okom

Foto: Shutterstock

Kometa koja će proletjeti pored Zemlje i Sunca u narednim sedmicama, po prvi put u 50.000 godina, mogla bi biti vidljiva golim okom.

Očekuje se da će kometa proći najbliže Zemlji 1. februara i da će lako biti uočljiva dobrim dvogledom ili čak golim okom, pod uslovom da nebo ne bude previše obasjano gradskim svjetlima ili Mjesecom, prenosi RTCG.

Kako bi puniji Mjesec mogao otežati uočavanje, mlad Mjesec tokom vikenda od 21. i 22. januara pruža dobru šansu za promatrače zvijezda, rekao je za AFP novinsku agenciju Nikolas Biver, astrofizičar iz Pariske opservatorije.

Kometa je nazvana C/2022 E3 (ZTF) po kalifornijskom opservatoriju Zwicky Transient Facility, koji ju je prvi put uočio kako prolazi pored Jupitera u martu prošle godine.

Biver je rekao da je kometa napravljena od leda i prašine i emituje zelenkastu auru.

Procjenjuje se da ima prečnik od oko kilometar. To je čini znatno manjom od NEOWISE, posljednje komete vidljive golim okom, koja je prošla Zemlju u martu 2020. i Hale-Bopp, koja je prošla 1997. s prečnikom od oko 60 kilometara.

Ali posljednja će se približiti Zemlji, što bi “moglo nadoknaditi činjenicu da nije jako velika”, rekao je Biver.

Posljednji put je vidjeli neandertalci

“Također bismo mogli dobiti lijepo iznenađenje i objekt bi mogao biti dvostruko svjetliji od očekivanog”, dodao je.

Vjeruje se da je kometa došla iz Oortovog oblaka, teoretizirane ogromne sfere koja okružuje Sunčev sistem i koja je dom misterioznih ledenih objekata.

Posljednji put kada je ova kometa prošla Zemlju bilo je tokom razdoblja gornjeg paleolita, kada su neandertalci još uvijek lutali Zemljom.

Biver je rekao da postoji mogućnost da nakon ove posjete kometa bude “trajno izbačena iz Sunčevog sistema”.

Među onima koji pomno posmatraju biće i svemirski teleskop James Webb. Međutim, neće snimati slike, već će proučavati sastav komete, rekao je astrofizičar.

Tomas Prince, profesor fizike na Kalifornijskom institutu za tehnologiju koji radi u Zwicky Transient Facility, rekao je za AFP da je blizina komete Zemlji olakšala teleskopima mjerenje njenog sastava “dok Sunce iskuhava njene vanjske slojeve”.

Ovaj “rijetki posjetilac“ će nam dati “informacije o stanovnicima našeg Sunčevog sistema daleko izvan najudaljenijih planeta”, dodao je.

Prince je rekao da će još jedna prilika za lociranje komete na nebu doći 10. februara, kada prođe blizu Marsa.

Nastavite sa čitanjem

VIJESTI

U Crnoj Gori krigla piva među najjeftinijim u Evropi

Crna Gora nalazi se na sedmom mjestu liste najjeftinijih država za kupovinu krigle piva u Evropi

Crna Gora spada među zemlje koje nemaju visoke cijene piva i zauzela je sedmo mjesto na rang listi visine cijene piva u Evropi, koju je objavio britanski „Daily post“.

Crna Gora nalazi se na sedmom mjestu liste najjeftinijih država za kupovinu krigle piva u Evropi.

Cijena krigle piva u Crnoj Gori, po tim podacima, iznosi 1.63 eura.

Moldavija se nalazi na prvom mjestu, tamo, recimo, cijena krigle piva iznosi 1.23 eura.

Na posljednjem mjestu i time najskuplja je Norveška, gdje krigla piva košta čak 9.18 eura.

Nastavite sa čitanjem

ZANIMLJIVOSTI

Đoković nastavio da obilazi sjever: Nakon Žabljaka, stigao u Pljevlja (FOTO)

I ovog puta, Đoković je mnogima izlazio u susret da se fotografišu, a bio je vidno dobro raspoložen

Foto: Twitter

Teniska superzvijezda Novak Đoković nastavio je da obilazi Crnu Goru, posle Tivta i posjete Manastiru Ostrogu, otišao je na Žabljak i u Pljevlja. Najbolji teniser svijeta očito na taj način pronalazi mir poslije deportacije iz Australije. Nije mu dozvoljeno da uđe u tu zemlju i igra prvi grend slem sezone, to jest, da napadne istorijski, 21. grend slem.

Poslije kraćeg boravka u Beogradu, Đoković je otišao do Crne Gore u kojoj je snimljen i kako trenira u Tivtu. Potom je posjetio manastir Ostrog, vrijeme je proveo i u razgovoru sa mitropolitom Joanikijem, a dan kasnije nastavio je dalje.

Sledeća stanica bio je Žabljak, a potom Pljevlja, gdje su fotografije o tome kako su Novaka ugostili postale posebno popularne.

I ovog puta, Đoković je mnogima izlazio u susret da se fotografišu, a bio je vidno dobro raspoložen.

Tokom boravka u Pljevljima Đoković je posjetio i čuvenu „Milet Baštu“.

Na Fejsbuk stranici „Milet Bašte“ objavljena je informacija o posjeti najboljeg svjetskog tenisera.

„Na veliko zadovoljstvo svih profesora i učenika Srednje strukovne škole, danas je školski restoran ‘Milet Bašta’ posJetio Novak Đoković, proslavljeni srpski teniser, koga je srdačno dočekao direktor škole Bojan Strunjaš i predstavnici Školskog odbora. Direktor Strunjaš, u ime kolektiva i učenika Srednje stručne škole, pozdravio je Đokovića, poželio mu puno uspjeha i tom prilikom uručio sliku patrijarha Varnave i knjigu o istoriji grada“, rekli su iz „Milet Bašte“.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije