Connect with us

Ostalo

Nedostatak kalcijuma utiče na prinos paprike i paradajza

Kvalitetna i izbalansirana ishrana jedan je osnovnih uslova za postizanje visokih i zdravih prinosa svake biljne kulture. Osnova zdrave biljke je fiziološka ravnoteža, ukoliko dođe do poremećaja te ravnoteže, one to pokažu određenim simptomima.

Kod paprike i paradajza česta pojava je nedostatak kalcijuma.

Do nedostatka kalcijuma, kako prenosi portal seljak.me može doći zbog nepravilnog navodnjavanja kada su temperature visoke ali i zbog blokade distribucije kalcijuma zbog viška azota, kalijuma ili magnezijuma. Još jedan od razloga nedostatka kalcijuma može biti to što se nedovoljno brzo transportuje u plodove.

trulež paprike

Nedostatak kalcijuma kod paprike

Usjevi paprike su osjetljivi na nedostatak kalcijuma pa se često na plodovima pojavljuje suva trulež kao tipičan simptom nedostatka kalcijuma. Kalcijum je veoma važan element jer doprinosi strukturi ćelijskih membrana i daje  biljci i plodovima čvrstoću.

Paprika, zbog nepravilnog đubrenja zemljišta, ima teškoće da usvoji kalcijum iz zemljišta jer njegovo usvajanje bude blokirano od strane drugih elemenata. Tako, ako se u zemljište unijela veća količina đubriva koje sadrži mnogo azota velika je vjerovatnoća da će doći do suve truleži. Preobilno đubrenje azotom utiče na vegetativni rast pa se za posledicu ima bujna lisna masa, koja potom akumulira više kalcijuma na uštrb plodova.

Korijen paprike usvaja kalcijum rastvoren u vodi i putem sporvodnih sudova ga transportuje u ostale djelove biljke. Ukoliko  se paprika neredovno i nepravilno naliva kalcijum će se dodatno taložiti u listovima. U biljci je on gotovo nepokretan i ne može da se premješta iz jednog dijela u drugi. Kako kalcijum nema mogućnost slobodnog kretanja kroz biljku, u uslovima dužeg sušnog razdoblja, kada se većina vodenog tijela sa kalcijumom kroz biljku usmjerava prema listovima, do plodova ne dolazi dovoljna količina ovog hranljivog elementa što spriječava razvoj ćelija i uslovljava odumiranje tkiva.

Nedostatak kalcijuma u ​​paprici koji uzrokuje trulež obično je izazvan:

  • Nedostatkom kalcijuma u ​​zemljištu,
  • Periodima suše koja se završava pretjeranim nalivanjem odnosno unošenjem velikih količina vode,
  • Prekomjernim nalivanjem,
  • Viškom azota,
  • Viškom kalijuma,
  • Viškom natrijuma,
  • Viškom amonijuma.

Da biste spriječili trulež kod paprike, potrudite se da vaši zasadi dobijaju ravnomjernu i odgovarajuću količinu vode. Da biste održali da zemlja oko paprike ostane ravnomjerno vlažna između dva nalivanja, koristite malč da biste spriječili isparavanje vode.

Još jedan korak koji možete preduzeti da biste izbjegli truljenje paprike je korišćenje đubriva sa nižim sadržajem azota i kalijuma i ono koje nije na bazi amonijaka.

trulež paradajza

Nedostatak kalcijuma kod paradajza

Uobičajeni problem koji se javlja kod mnogih proizvođača paradajza je početak truljenja na dnu ploda prije nego li počne da sazrijeva. Kada se ovo primijeti, prva najčešća pretpostavka je da je počeo razvoj bolesti ali u stvari ono što se dešava je uzrokovano nedostatkom hranljjivih sastojaka u ovom slučaju kalcijuma.

Trulež na dnu ploda je trulež tamno smeđe boje i žilave, kožne strukture. Trulež počinje na mjestu gdje je bio cvijet paradajza. Površina zahvaćena truležom je obično veličine kovanice od 10 centi i vremenom se povećava. Truljenje se obično javlja odmah kod prvog ploda koji se razvije, ali se, ukoliko se pravovremeno ne reaguje, može javiti i tokom cijele sezone. Kao što je prethodno pomenuto, truljenje nastaje uslijed nedostatka kalcijuma u ​​plodu.

Postoji nekoliko stvari koje mogu dovesti do nedostatka kalcijuma u ​​paradajzu. Jedan od razloga je ta da je pH vrijednost zemljišta  preniska što bi prouzrokovalo da kalcijum ne bude dostupan biljci.

Suvo vrijeme ili nepravilno nalivanje mogu takođe doprinijeti nedostatku kalcijuma u ​​plodu paradajza. Paradajz zahtijeva nalivanje jednom nedeljno dok se na vrhuncu ljeta može nalivati jednom u tri dana. Ipak, ekstremne fluktuacije vlage u tlu (previše suvo ili previše vlažno) za rezultat imaju veću učestalost truljenja na dnu ploda.

Pitanje koje se postavlja je šta se može učiniti kako bi se spriječilo ili suzbilo truljenje na paradajzu. Što se sprječavanja širenja truleži tiče, paradajz koji je već ispoljio simptome i dalje će se deformisati. Plod sa simptomima  je siguran za konzumaciju tako što će se truli dio otkloniti.

Ako imate puno biljaka paradajza koje su zahvaćene sa truleži, možda bi bilo dobro pobrati i riješiti se plodova koji su teško pogođeni. Kada se trulež na kraju ploda primijeti, prskanje rastvorom kalcijuma pomoći će u smanjenju truljenja na kasnijim paradajzima. U idealnom slučaju, primjenu spreja sa kalcijumom treba započeti kada su prvi zeleni paradajzi otprilike veličine ping pong loptice. U zavisnosti od proizvođača rastvora kalcijuma, nanošenje varira. Najbolje je provjeriti na deklaraciji koliko i koliko često treba prskati paradajz.

Ako se truljenje ponavlja svake godine, trebalo bi da odnesete uzorak zemljišta na testiranje kako biste utvrdili koja je pH vrijednost. Ako je pH zemljišta preniska, kalcijum biljci nije dostupan. Optimalna pH vrijednost zemljišta za paradajz treba da bude 6,5 do 6,7. Dodavanje kreča u zemljište povećaće njegovu pH vrijednost a time i količinu kalcijuma. Ispitivanje zemljišta biće jedini način da sa sigurnošću utvrdite kolika je pH vrijednost vašeg zemljišta i koliko kreča treba da dodate.

Pravilno nalivanje i đubrenje važni su za zdrav plod. Malčiranje oko biljaka sačuvaće vlagu u zemljištu i smanjiti fluktuacije vlage. Izbjegavajte istovremeno unošenje previše đubriva i izbjegavajte velike količine azotnih đubriva. Praćenje ovih praksi može smanjiti šanse za pojavom truleži na paradajzu i umjesto toga omogućiće vam uživanje u svježem paradajzu!

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najčitanije