Connect with us

DRUŠTVO

POGLAVAR SPC

Patrijarh Porfirije iz Bratunca poručio: Srbi se ne odriču svoje pravoslavne vjere

Srpski patrijarh služio liturgiju u sklopu obilježavanja 32. godišnjice stradanja Srba u srednjem Podrinju i Birču tokom proteklog rata na području Bosne i Hercegovine

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfirije izjavio je danas u Bratuncu, posle služenja liturgije za pomen stradalih Srba u Podrinju tokom proteklog rata da se srpski narod ni milom ni silom ne može odreći Hrista i svoje pravoslavne vjere.

„Sve što smo dobili i imamo to je dar Božiji. Taj pečat i tu osobinu i naš narod kao i crkva otkad zna za sebe nosi i živi tom suštinom i tim otkucajima. Otkada brojimo svoju istoriju koju znamo danas, od Svetoga Save. Pravoslavna vjera nas je oblikovala, uobličila onakve kakvi smo danas, kakvim nas zna čitav svijet“, rekao je Porfirije, prenio je RTRS.

On je naveo da su Srbi kao narod dobrovoljno ponijeli pečat Hristov, krst njegov.

„Dobrovoljno smo pošli, uzeli krst i krenuli za njim. Zato smo jedno braćo i sestre, gdje god da se nalazimo“.

Srpski patrijarh je rekao da se današnje bitke biju za slogu i jedinstvo, za napredak i blagostanje, ali ne u bilo čemu, već u dobru i činjenju dobra.

On je rekao da je prevashodni cilj te borbe mir.

“Da naš narod i svi narodi žive u miru i međusobnom razumijevanju i poštovanju. Bijemo bitku za svaki napredak, za narodnu slogu, za jedinstvo, ali ne jedinstvo u bilo čemu, nego isključivo u dobru i činjenju dobra. To su naše današnje bitke i borbe”, naglasio je patrijarh.

On je istakao da Srbi danas neće da vode ratove oružjem koje fabrikuje ovaj svijet.

“Hoćemo da se borimo molitvom, vjerom, pravoslavljem, hrišćanskim vaspitanjem, milosrđem, plemenitošću, saosjećanjem i kulturom utemeljenom u našem duhovnom nasljeđu, ali isto tako i privrednim napretkom i svakim blagostanjem”, izjavio je patrijarh Porfirije.

Poglavar SPC je, u svojoj besjedi, naveo i da su se danas okupili u Bratuncu prvo za službu Božiju, a zatim i na parastosu da bi bili bliži Bogu.

“Danas smo u jednom duhu svetom, mi sabrani, svi naši sunarodnici, svaki od naših savremenika, najbliskiji smo danas sa našom braćom i sestrama mučenički postradalim prije 32 godine”, smatra patrijarh Porfirije.

Prema njegovim riječima, pravoslavlje ne može da bude pobijeđeno, jer sila vaskrsenja u njemu obitava, a da je svačiji bol najveći i da je to teret koji razdire u jednakoj mjeri svaku ljudsku dušu.

“Znamo da isti bol koji nas boli osjećaju i naše komšije, i naš je zajednički imenilac tuga. Time su nevine žrtve dostojne molitve, i svaka ima i ime i prezime, a ono ne izjednačava granicu bola. Zato nam ni na kraj pameti kao pravoslavnim Srbima nije palo na pamet da potcjenjujemo žrtve drugih naroda, naprotiv, Bog nam je svjedok da se kao pravoslavni hrišćani klanjamo pred svakom nevinom žrtvom”, naglasio je patrijarh Porfirije.

Liturgiji u sklopu obilježavanja 32. godišnjice stradanja Srba u srednjem Podrinju i Birču prisustvali su predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, premijeri RS i Srbije, Radovan Višković i Miloš Vučević, ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov, kao i veliki broj građana Podrinja, ali i iz Srbije, koji su organizovano doputovali u Bratunac.

Posle liturgije počela je litija od hrama Uspenja Presvete Bogorodice do groblja u Bratuncu, gdje je u 12 časova kod centralnog spomen-krsta patrijarh služiio parastos za 3.267 ubijenih Srba iz srednjeg Podrinja i Birča.

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

DRUŠTVO

Katnić nastavlja da protestuje zbog hapšenja: Odbija posjete porodice i advokata

U ponedjeljak je, kako saznaje Dan, porodicu odbio čak dva puta. Prvo im je u jutarnjim satima rekao da dođu popodne, dok je popodne rekao da ne može da ih vidi

Katnić

Bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić nastavio je protest zbog postupka koji je Specijalno državno tužilaštvo pokrenulo protiv njega. Prema nezvaničnim saznanjima „Dana“, ove sedmice, Katnić odbija posjetu porodice, ali i branioca u zatvoru.

U ponedjeljak je, kako saznaje ovaj medij, porodicu odbio čak dva puta. Prvo im je u jutarnjim satima rekao da dođu popodne, dok je popodne rekao da ne može da ih vidi.

Ovo je samo nastavak protesta koji Katnić iskazuje zbog hapšenja. On je slobode lišen sredinom aprila zbog sumnje da je član kriminalne grupe koju je, prema sumnjama SDT- a, formirao njegov dugogodišnji prijatelj, nekada visokopozicionirani policijski službenik Zoran Lazović. Oni se terete da su pomagali „kavačkom klanu“. Navodno, nekim od njih su omogućili da ne budu procesuirani, dok se Lazović tereti i da je ukinuo zabranu ulaska u Crnu Goru Beograđanima Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću, označenim kao plaćenici „kavčana“.

Od dana hapšenja, odnosno od određivanja pritvora, Katnić je počeo štrajk glađu. Nakon nekoliko dana počeo je da odbija i vodu i druge napitke, kao i terapiju. Nedavno, štrajk žeđu je prekinuo i počeo da uzima vodu i jogurt. Ubrzo je nastavio štrajk žeđu, ali je, navodno, bilo slučajeva i ponovo je odbijao i vodu.

Zdravstveno stanje bivšeg GST pogoršalo se u spuškom zatvoru zbog čega je izvođen na ukazivanje ljekarske pomoći, kao i na intervencije. Međutim, SDT se zainteresovalo i za postupke ljekara u tom slučaju, pa su počeli provjeravanje zakonitosti i prilikom liječenja Katnića.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Patrijarh Porfirije dolazi u Crnu Goru: Služiće liturgiju povodom 80 godina od genocida u Velici

Liturgija će početi u 9 sati, saopšteno je iz Eparhije budimljansko-nikšićke

Patrijarh Porfirije

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije služiće u nedelju, 28. jula, u Velici kod Plava Svetu arhijerejsku liturgiju u Crkvi Svetih mučenika Kirika i Julite, povodom 80 godina od stradanja svetih mučenika veličkih i gornjepolimskih.

Liturgija će početi u 9 sati, saopšteno je iz Eparhije budimljansko-nikšićke.

Genocid u selu Velika u opštini Plav dogodio se pred kraj rata, u drugoj polovini 1944. godine. Počinile su ga nacističke vojne formacije i SS trupe „Skenderbeg“. Novija istraživanja pokazuju da je tom prilikom stradalo preko 500 civila, od toga preko 100 djece.

Crnogorski parlament usvojio je Rezoluciju o genocidu u Pivi i Velici 30. jula 2022. godine.

Piše: Berane online

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Mugoša oslobođen optužbi da je zloupotrijebio službeni položaj u slučaju Carine

U obrazloženju sudije Vesne Kovačević navodi se da nema dokaza na osnovu kojih bi dokaza sud donio osuđujuću presudu

Mugoša, Foto: Savo Prelević

Bivši gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša oslobođen je optužbi da je zloupotrijebio službeni položaj.

Danas je u Višem sudu u Podgorici izrečena prvostepena presuda u ponovljenom postupku, pišu „Vijesti“.

U obrazloženju sudije Vesne Kovačević navodi se da nema dokaza na osnovu kojih bi dokaza sud donio osuđujuću presudu.

Dodala je da je sud postupio po ukidnom rješenju Apelacionog suda.

Njega je Specijalno državno tužilaštvo (SDT) teretilo da je u slučaju prodaje gradskog zemljišta građevinskoj kompaniji DOO “Carine” oštetio budžet Glavnog grada od 6,7 miliona eura, a “Carinama” pribavio korist u istom iznosu.

Uskoro opširnije…

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije