Connect with us

POLITIKA

PREMIJER ZA "SLOBODNU DALMACIJU"

Abazović: „Mnogi me pitaju zašto nismo uhapsili Mila Đukanovića? To se radi na osnovu dokaza, a ne priča!“

„Iza svakog nacionalizma u Crnoj Gori stoji korupcija“, poručuje Abazović

foto EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Predsjednik Vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović saopštio je da u Crnoj Gori više nema privilegovanih i zaštićenih kao što je bilo punih trideset godina.

U intervjuu za „Slobodnu Dalmaciju“ kazao je da iza svakog nacionalizma u Crnoj Gori stoji korupcija, te da je njegova Vlada pala jer su nastavili borbu sa korupcijom.

Kako biste neupućenima u političke odnose u vašoj zemlji objasnili sadašnju situaciju na političkoj sceni?

Nismo ni na pola ustavnog mandata, a u ove dvije godine pale su već dvije vlade. Ipak, postignut je u tom periodu jedan važan cilj. Crna Gora nije više unipolarna nego multipolarna država gdje su svi subjekti važni: od svakog građanina, preko najmanje stranke do velikih subjekata.

Nema više prevlast niti jedne stranke, nego se svi moramo dogovarati i pronalaziti rješenja bez obzira na političke razlike. Desnica koja je zagovarala podjele slabi, a mi se borimo u biti za karakter naše države. Borimo se hoće li Crna Gora biti evropska, ekološka, tolerantna, napredna ili podijeljena s antagonizmima, atavizmima, kriminalom i korupcijom. Ja mislim da smo na dobrom putu da izgradimo put kojim Crna Gora više ne bi bila zarobljena država, a za demokratiju manje je bitno koja stranka će imati manjinu ili većinu, ako tako uistinu svojim glasom odluče njeni građani.

Postigli smo da građani shvate da njihov glas koji nekome daju i te kako vrijedi i da on obvezuje one koji su ga dobili.

Dvadeset odsto šverovanih cigareta na evropsko tržište dolazilo je iz Crne Gore, a zaplijenili ste oko 60 miliona eura vrijedne količine cigareta koje su postale vlasništvo države. Zagovarate spaljivanje tih zaplijenjenih količina, a ne daljnju prodaju u ime države. Dosta ste napravili u borbi protiv korupcije dok ste bili zaduženi za sistem bezbjednosti kao potpredsjednik vlade.

U toj borbi je bilo ključno da se donese Zakon o državnom tužilaštvu, a to smo i uspjeli. Mnogi visoki funkcionari Uprave policije ili Agencije za nacionalnu sigurnost su uhapšeni, uhapšena je i Vesna Medenica, bivša predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore, koja je donedavno bila u zatvoru, u zatvoru se sada nalazi donedavni predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanović i mnogi drugi.

Oni su bili izvan zakona, a sami su bili zakon. Udarili smo hobotnicu u glavu i ne siječemo joj samo krakove, te na tome moramo ustrajati, nezavisno ko bio na vlasti.

Dolaskom Vladimira Novovića na čelo Specijalnog tužiteljstva i troje njegovih kolega napravljeno je puno u borbi protiv mafijaških struktura koje su se godinama održavale u Crnoj Gori, a vezane su za strukture u policiji, pravosuđu i politici.

Mnogi me, pa eto i vi, pitaju zašto nismo uhapsili i Mila Đukanovića, tada premijera a sadašnjeg predsjednika Crne Gore? Ja s ove pozicije premijera moram biti ozbiljan i prepustiti onima koji su za to zaduženi da svoj posao rade na osnovi dobijenih činjenica i podataka, a ne na osnovi priča.

Samo mogu reći da u Crnoj Gori više nema privilegiranih i zaštićenih kao što je bilo punih trideset godina, to je sigurno. Iza svakog nacionalizma u Crnoj Gori stoji korupcija.

Zbog angažmana o kojem pričate, prijetilo vam se i smrću, naročito nakon hapšenja osamnaestorice pripadnika Kavačkog klana prošle godine.

U toj akciji nam je pomogao Europol, njihovi eksperti su nam govorili da mi takve akcije možemo provesti tek u roku od 18 do 24 mjeseca od uspostave nove vlade, a mi smo to učinili nakon 120 dana, jer je situacija jednostavno bila takva. Sve vođe su bili fizički prisutni u Crnoj Gori i svi su uhapšeni, ali ih je istražni sudija pustio da se brane sa slobode.

Taj istražni sudija se nakon pet dan penzionisao. Izdat je nalog za novo hapšenje, ali većina njih je već pobjegla iz Crne Gore. Svejedno, u koordiniranim akcijama ti su kriminalci uhićivani po Srbiji, Sloveniji, Turskoj pa i kod vas u Hrvatskoj. Ponosan sam na sebe i sve ljude koji su ušli u borbu protiv kriminala i korupcije u našoj zemlji i na tome moramo istrajati, jer jedino tako možemo naprijed. Desničarske strukture hoće status quo, da se ništa ne događa. Toga više nema niti će biti.

Postali ste premijer Crne Gore krajem aprila ove godine, a u septembru je toj vašoj manjinskoj vladi izglasano nepovjerenje. Zašto se to dogodilo?

Za izbor vlade u aprilu je glasalo 45 poslanika od 81 koliko ih ima, a za opoziv je glasalo 50 zastupnika, dakle pet više. To se dogodilo jer su Đukanović i njegov DPS brzo promijenili mišljenje, valjda je Đukanović mislio da ćemo mi posustati u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije i da ćemo ih nekako zaštititi.

Nakon toga su iz DPS-a bili protiv potpisivanja temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom, a taj dokument u kojem je reguliran pravni okvir za sve vjerske zajednice postoji od 2002. godine, dakle punih 20 godina prije mene, donesen je za njegova mandata. Ključ pada moje vlade u kolovozu je borba protiv šverca cigareta i to je glavni razlog.

To je Milo Đukanović i njegov DPS platio dva mjeseca kasnije jer su na lokalnim izborima doživjeli totalni krah, zapravo fijasko. Narod se ne može varati godinama, a pogotovo ga se sada ne može prevariti kada su demokratski odnosi i pluralizam daleko razvijeniji nego prije.

Sada postoje dva scenarija za izbor nove vlade, a ne treba zaboraviti da Milo Đukanović, koji je sada predsjednik Crne Gore, daje mandat budućem premijeru…

Nova vlada se može dobiti tako da se ne ide na izbore, ali predsjednik Đukanović trenutno nije raspoložen da ikome od izabranih na prošlim izborima da taj mandat.

Tada je Ustavni sud koji potvrđuje rezultate izbora bio u punom sazivu. U međuvremenu je iz Ustavnog suda po sili zakona četvoro sudija otišlo u penziju, a nisu izabrani novi.

Abazović, Foto: Gov.me

Trenutno je, ako i budu izbori, potreban barem još jedan sudija da Ustavni sud ima kvorum za odluku, a u biti nedostaju četiri sudije za normalno funkcioniranje. Zato apeliram na sve stranke u Crnoj Gori da se dogovorimo bez novih izbora i što prije deblokiramo rad Ustavnog suda kako bi budući izbori bili uopšte mogući.

Vaš Ulcinj je bio centar fudbalskog svijeta prošle sedmice, a i vi ste lično došli pozdraviti učesnike.

Mene je oduševilo koliko su moji sugrađani iz Ulcinja uložili napora u ovu organizaciju i na kojoj razini je taj doček bio. Svi su se odrekli nečega da bi se ovo dogodilo. Neki su dali svoje hotele, restorane, prijevoz, kafiće, hranu, platili prijevoz avionima, autobusima. Na tome se radilo više od tri mjeseca. Iskreno, ispalo je to bolje nego sam očekivao i ponosan sam na organizatora i idejnog začetnika ove ulcinjske priče Pavla Pepđonovića koji je biser našega grada i regije, a takvih ljudi ima još, i to je dokaz da Crna Gora ima sposobne ljude koji su u stanju napraviti čudo, samo ih treba pustiti da bez korupcije i kriminala pokažu najbolje od sebe. Ovaj primjer to najbolje dokazuje, ponosan sam, iskreno!

Na ovaj razgovor ste došli bez obezbjeđenja. Ako sam u pravu vidim da su vaši tjelohranitelji barem osam metara daleko. Na večeri ste se družili sa svima, svako vam je mogao prići. Je li to opasno?

Tu sam u svom gradu sa svojim ljudima, ali obezbjeđenje je tu, ne bojim se. A i razgovor za vašu novinu mi je bila izuzetna čast i nisam htio da nas iko ometa.

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

POLITIKA

Vraćena kandidatura Mandića na doradu

Na obrascima na kojima se prikupljaju potpisi nije bilo imena Mandića i njegovih podataka. Naloženo je da se ti podaci dopune i dat rok od 48 časova da se to učini. Ako se to ne ispravi u roku, odbiće se proglašenje kandidature

Medojević, Mandić i Knežević, Foto: Luka Zeković

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Državna izborna komisija (DIK) nije večeras utvrdila kandidaturu Andrije Mandića za predsjednika zbog nepotpune dokumentacije koja se odnosi na potpise podrške, saznaju „Vijesti“ nezvanično iz DIK-a.

DIK je, prema informacijama „Vijesti“, donio zaključak kojim je kandidatura jednog od lidera Demokratskog fronta (DF) vraćena na doradu.

Kako je objašnjeno, na obrascima na kojima se prikupljaju potpisi nije bilo imena Mandića i njegovih podataka

Naloženo je da se ti podaci dopune i dat rok od 48 časova da se to učini. Ako se to ne ispravi u roku, odbiće se proglašenje kandidature.

Mladi DF-a predali su u petak DIK-u predlog za predsjedničku kandidaturu Mandića.

Kandidaturu su podržali konstituenti DF-a Nova srpska demokratija (NSD), Demokratska narodna partija (DNP) i Pokret za promjene (PzP), dok su podršku najavile Prava Crna Gora i Radnička partija.

DIK je u petak donio odluku da se obrati kolegama u Republičkoj izbornoj komisiji Srbije, sa zahtjevom da li Mandić i predsjednik Pokreta Evropa sad Milojko Spajić imaju biračko pravo i prebivalište u toj državi.

Kandidature se mogu podnositi do 26. februara, a DIK će listu onih koji će biti u predsjedničkoj trci objaviti najkasnije do 3. marta.

Prema Zakonu o izboru predsjednika, ako nijedan kandidat ne dobije više od polovine važećih glasova birača, održava se drugi izborni krug, za 14 dana.

U njemu učestvuju dva kandidata koji su dobili najveći broj glasova.

Predsjednik se bira na pet godina.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Danilović: Povukao bih priznanje Kosova i ukinuo sankcije Rusiji

„To priznanje je urađeno sramno, uz gaženje našeg trajanja i istorijske časti“, poručio je Danilović

Danilović

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Lider Ujedinjene Crne Gore i kandidat za predsjednika, Goran Danilović saopštio je da bi povukao priznanje Kosova od strane Crne Gore.

Danilović je na svom Fejsbuk profilu odgovorio na još neka pitanja, među kojima je i ono o ukidanju sankcija Rusiji – kazao je da bi ih ukinuo jer je to naš interes i naša obaveza.

Kako je objavio, odgovara javno, da ga niko ne bi zapitkivao putem poruka.

Njegovu objavu prenosimo integralno:

“Da li bi povukao priznanje Kosova od strane Crne Gore?

Da! To priznanje je urađeno sramno, uz gaženje našeg trajanja i istorijske časti. To ne bih uradio zbog bratskog odnosa prema Srbiji, nego zbog nas, zbog Crne Gore jer je Kosovo i naše rodno mjesto. Taj potez, međutim, može da povuče samo neka buduća vlada, odnosno većina u njoj.

Podsjećam to je nadležnost isključivo Vlade u skladu sa Ustavom i međunarodnim pravom.

Podsjećam i da su sve stranke sadašnje skupštinske većine, sve do jedne, prihvatile da se ne mijenjaju spoljno-politički prioriteti i da se ispunjavaju sve preuzete obaveze jer drugačije ne bismo mogli zajedno. I ne mislim na potpis “Zdravkove Vlade” ili potom “manjinske”, nego i na obavezu preuzetu od svih 41 poslanika za formiranje 44. Vlade. Zato bismo u ovoj kampanji morali govoriti o onome šta može Predsjednik po Ustavu, a šta ne.

Da li bi ukinuo sankcije Rusiji?

Da! To je naš interes i naša obaveza. Treba težiti u budućnosti stvaranju većine koja ima državotvornu svijest i dostojanstvo.

Da, sve parlamentarne stranke su za integrisanje u EU, ali to za mene ne znači da klimamo glavom, da se ne pitamo sa svojom spoljnom politikom i da svakoj ludosti koja uništava i naš ekonomski interes i našu državnu čast, damo zeleno svjetlo. Pogubnom politikom u minule dvije ipo decenije naša zemlja je uništena i u ogromnoj je zavisnosti od EU. Ipak, ubijeđen sam da mi trebamo njima koliko i oni nama i da o nekoliko presudno i državno važnih stvari uvijek može i mora da se pregovara.

Sankcijama prema Rusiji se neće postići mir u Ukrajini. Neće ni u svijetu.

Isporukama oružja Ukrajini nećemo doći do mira niti će tako Ukrajina pobijediti Rusiju!

Tako će samo stradati Ukrajinci i ekonomski oslabiti sve zemlje EU!

Da! Pregovori što prije jedini su način za mir u Evropi.

Nuklearnoj velesili se ne prijeti konvencionalnim naoružanjem – to nije hrabrost, to je budalaština.

Nas su učili da moramo kapitulirati i pomiriti se sa gubicima u ratu sa NATO članicama! Zašto danas drugačije savjetuju Ukrajinu? Zato što misle da Rusija nije dovoljno velika i jaka da se ponaša kao i oni?

Zašto im životi Ukrajinaca nisu važni?

Odgovor je jasan i užasan; nije važno jeste li u pravu, jeste li napadnuti ili napadate, štiti li vas međunarodno pravo ili ne – važno je samo imate li moć? Međunarodno pravo i pravda su argumenti malih zemlje i malih naroda. Sila oduvijek pripada velikima i to je njihov ključni argument.

Kako misliš da se kadiduješ za predsjednika Crne Gore a radiš protiv nje i navijaš za Srbiju?

Za predsjednika se kandiduje u skladu sa Zakonom, dakle, mislim tako.

Radim za sebe, za one koje volim, pa tako i za Crnu Goru. Ne radim i ne navijam za Montenegro jer je ponižavajuće da svoju otadžbinu slavimo pod tuđim imenom. Nije u pitanju nikakva forma, nego suština suštine.

Jedina smo evropska zemlja čija je međunarodna oznaka izvučena iz tuđeg jezika. Ne mislim da oko toga moramo da povedemo rat i da se istrijebimo, ali treba da povedemo razuman razgovor, koliko god dugo treba, i da sebi vratimo dostojanstvo. Crna Gora nikoga ne dijeli, Montenegro, međutim, dijeli nepomirljivo. Ako hoćemo da se ujedinimo onda moramo na istini i onome što nam je oduvijek zajedničko.

Ti i tvoja SPC ste okupatori!!!

SPC nije moja, ali ja jesam njen onoliko koliko jedan skroman vjerujući čovjek zaslužuje.

Ona nas je okupljala, pismenila i prosvećivala dok smo bili pod raznim okupacijama. Ona je bila i ostala zajednička i Staroj Crnoj Gori i Brdima i Boki. Pojedini vođe i države koje su našom voljom i mimo nje znale da gospodare ovim prostorom često su nas izadavali i ostavljali na cjedilu, Crkva nije nikad.

Sve što sam ja okupirao treba da odrobijam. Samo da se dogovorimo šta je to?”

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Medojević: Spajić i Marinković mijenjaju vlasništva nad nekretninama da bi sakrili izvor novca od korupcije

„Do zahtjeva za upis promjena vlasništva došlo nakon objavljivanja inicijalnih informacija o imovini od 22. decembra 2022. godine“, smatra lider PzP-a

Medojević

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Lider Pokreta za promjene (PzP) Nebojša Medojević kazao je da Milojko Spajić i njegova bivša vanbračna supruga Vesna Marinković mijenjaju vlasništva nad nekretninama da bi, kako tvrdi, prikrili prave izvore “prljavog novca od korupcije”.

“Dana 30. januara 2023. godine u katastru je registrovan Spajić – i zabelježba da je podnijet neki zahtjev za promjenu upisa 27.12.2022. godine (četiri dana nakon što sam objavio da ima nekretnine koje nije prijavio). Dana 5. februara 2023. godine, dan nakon javnog objavljivanja dokumentacije, u katastru se kao vlasnik pojavljuje njegova vanbračna supruga Vesna – i nema više zabilježbe od 27.12.2022. godine”, naveo je Medojević.

Foto: N. Medojević

Foto: N. Medojević

Ovo znači da je, prema mišljenju lider PzP-a, do zahtjeva za upis promjena vlasništva došlo nakon objavljivanja inicijalnih informacija o imovini od 22. decembra 2022. godine.

“U svakom slučaju postoje brojni mehanizmi za utvrđivanje upisa, prenosa, isplata. Pozivam Spajića neka me tuži. Tužili su me i optuživali i Medenica i Saša Čađenović…. Kako su tužili tako u i prošli. U Spužu”, zaključio je Medojević.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije