Connect with us

EKONOMIJA

PREDSJEDNIK VLADE

Abazović obećao: „Smanjićemo nezaposlenost na sjeveru“ (FOTO)

Abazović se sastao danas sa predsjednicima opština sa sjevera

Abazović, Foto: Gov.me

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Predsjednik Vlade Dritan Abazović sastao se danas sa predsjednicima opština sa sjevera kako bi razmotrili modele za unapređenje saradnje i razgovarali o realizaciji kapitalnih infrastrukturnih projekata.

„Vlada Crne Gore po prvi put okuplja predstavnike opština sa sjevera na najvišem nivou. Vlast se bavi problemima sjevera i želi da smanji visoku stopu nezaposlenosti, spriječi migraciju stanovništva, riješi problem putne infrastrukture“, kazao je Abazović.

EKONOMIJA

Joković o poskupljenjima: „Ne možemo uticati na cijenu hljeba“

„Potrošači ne treba da brinu, svih namirnica u marketima ima dovoljno“, kaže Joković

Jokovic FOTO: Filip Filipovic/ADRIA

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Kafa, toalet papir i pirinač, na primjer, skuplji su u Crnoj Gori nego u obje zemlje bivše Jugoslavije, a sada članice Evropske unije – Sloveniji i Hrvatskoj.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Vladimir Joković smatra da su cijene osnovnih životnih namirnica dostigle limit u rastu.

„Kada je u pitanju cijena hljeba, Vlada tu ne može uticati“, rekao je Joković Adria televiziju.

Potrošači ne treba da brinu, svih namirnica u marketima ima dovoljno, a kako navodi ministar, tržište je stabilno.

„Ja mislim da što je poskupljivalo poskupljivalo je i da više ništa neće poskupjeti. Osnovnih i svih drugih životnih namirnica u Crgnoj Gori ima dovoljno. Mi smo dobili garancije u Beogradu da će Srbija prioritetno rezervisati i sve ono što su kvote i što je potrebno Crnoj Gori, tako da tako da građani ne moraju praviti zalihe. Crna Gora je snabdjevena, a Crna Gora će uskoro ići u formiranje sopstvenih robnih rezervi kako ne bi bila na udaru globalne krize na međunarodnoj berzi i plaćala ogromnu cijenu nekih osnovnih životnih namirnica“, naveo je on.

Na cijene hljeba na žalost Crna Gora ne može da utiče, to je berza. Ističe da Crna Gora nema dovoljnosti u sopstvenoj proizvodnji i zato smo dali najveće subvencije u evropi po hektaru, 500 eura za usjev žitarica kako bi imali veći procenat dovoljnosti sa domaćeg tržišta.

On dodaje da se pokušava naći zajednički jezik sa pekarima.

„Moram reći nigdje u svijetu pekare ne pripadaju Ministarstvu poljoprivrede. To je industrija dakle ministarstvo poljoprivrede je primarna proizvodnja i prerada, mlinovi pripadaju Ministarstvu poljoprivrede, ali pekare bi trebalo da pripadaju Ministarstvu industrije ili ekonomije“, istakao je on za Adria televiziju.

Građani Crne Gore plaćaju jednu od najvećih cijena hljeba u regionu.

Kada je riječ o cijeni hljeba u regionu, Albanija je država u kojoj je cijena hljeba najmanje porasla. U Albaniji je cijena porasla za oko 20 odsto, i vekna sada košta 0,51 euro. Hljeb je u Srbiji takođe poskupio za više od 20 odsto, ali je cijena na 0,42 centa. U Bosni i Hercegovini ova namirnica košta 0,79 eura, što je rast od 35 odsto. U Sjevernoj Makedoniji hljeb košta 0,81 euro.

Nastavite sa čitanjem

EKONOMIJA

Bogdanović: Naknada za svako novorođeno dijete da bude 900 eura

„A za korisnike prava na materijalno obezbjeđenje 1.000 eura“, kazao je Bogdanović

Bogdanović, Foto: Demokrate

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Poslanici Demokrata i Demosa predali su danas u skupštinsku proceduru predlog izmjena i dopuna Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, kojim se predviđa jednokratna naknada od 900 eura za svako novorođeno dijete, a za korisnika prava na materijalno obezbjeđenje hiljadu eura.

Predsjednik Kluba poslanika Demorkate – Demos – Mir je naša nacija, Boris Bogdanović, kazao je da su socijalni transferi po osnovu jednokratne naknade za novorođeno dijete utvrđeni Zakonom o socijalnoj i dječjoj zaštiti.

On je podsjetio da je važećim Zakonom o socijalnoj i dječjoj zaštiti propisano da jedan od roditelja, usvojilac, staralac ili hranitelj može ostvariti pravo na jednokratnu naknadu za novorođeno dijete do navršene jedne godine života djeteta.

Bogdanović je kazao da je tim aktom propisano da naknada iznosi 109 eura, dok naknada za korisnika prava na materijalno obezbjeđenje iznosi 131 eura.

On je podsjetio i da je, prema zvaničnom saopštenju Monstata od 10. maja, stopa prirodnog priraštaja na nivou Crne Gore za prošlu godinu iznosi minus 3,4.

„Dakle, Crna Gora je prošlu godinu završila sa negativnim prirodnim priraštajem, što se desilo prvi put od kada se u našoj zemlji vodi statistika“, istakao je Bogdanović.

Kako je naveo, „bijela kuga” bila je prisutna u 20 od ukupno 24 opštine, a pozitivna stopa prirodnog priraštaja zabilježena je jedino u Budvi, Podgorici, Tuzima i Rožajama.

„Predloženo povećanje jednokratne naknade za novorođeno dijete predstavlja konkretnu mjeru koja treba da doprinese poboljšanju materijalnih uslova za pokrivanje osnovnih životnih troškova svakog novorođenog djeteta, kao novog člana našeg društva“, kazao je Bodanović.

On je dodao da navedeni razlozi potvrđuju opravdanost povećanja iznosa jednokratne naknade za novorođeno dijete.

Nastavite sa čitanjem

EKONOMIJA

Njemački ambasador najavio: Lidl dolazi u Crnu Goru

A za okviran datum, kada bi veliki trgovački lanac mogao da otvori svoje markete u našoj zemlji, ambasador nas je uputio na mendžment te njemačke komapnije

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Ambasador Njemačke u Crnoj Gori Peter Felten za TVCG najavio je konačni dolazak trgovačkog lanca Lidl u našu zemlju.

I pored političke krize u Crnoj Gori, i međunarodne- finansijske, koju Njemačka itekako osjeća, investitori iz te zemlje ipak imaju planove za ulaganje.

„Znam da je Lidl jako izdržljiv i saznao sam da imaju namjeru da dođu, i Lidl dolazi u Crnu Goru“, kazao je Felten.

A za okviran datum, kada bi veliki trgovački lanac mogao da otvori svoje markete u našoj zemlji, ambasador nas je uputio na mendžment te njemačke komapnije.

Nastavite sa čitanjem

Facebook

Instagram

Najčitanije