Connect with us

POLITIKA

PREMIJER CRNE GORE

Abazović: „Podržavam da se Temeljni ugovor potpiše i sa Crnogorskom pravoslovnom crkvom“

„Crnogorci sada govore „nas i Evropske unije 501 milion“, poručio je Abazović i podsjetio da je tokom nedavne posjete Kijevu jasno prenio podršku Crne Gore Ukrajini

Abazović, Foto: Gov.me

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Najbolja vijest nakon posjete Srbiji jeste da dvije zemlje ulaze u eru boljih odnosa, došli smo do dva, tri konkretna rješenja, posebno u vezi platnog prometa između dvije države, takođe i nesmetanog izvoza hrane iz Srbije prema Crnoj Gori, rekao je šef crnogorske vlade Dritan Abazović.

On je naveo da u ekonomskom smislu imamo napredak oko konkretnih projekata. Kako je naglasio, poslanici Skupštine Crne Gore više neće biti zadržavani na graničnim prelazima ka Srbiji.

„Crnogorska vlada je odlučna da sva pitanja, pa i ona koja opterećuju javnost, rješava odmah. Što se tiče Temeljnog ugovora sa SPC, za nas je važno da sve bude u skladu sa Ustavom i zakonom, i da sve vjerske zajednice budu tretirane na jednak način. Temeljni ugovor mora da bude razmatran na vladi. Što se tiče teksta, ja mislim da tekst više ne treba mijenjati, ali ako neko misli drugačije, tu smo da razgovaramo“, rekao je Abazović.

On je rekao da se bavi državnim interesom, i tako vodi politiku. Ako Vlada treba da padne zbog državnog interesa, kako kaže, neka padne.

„Što se tiče pojedinih glasova u Crnoj Gori, ja mislim da oni u 99 odsto slučajeva nemaju problem s tekstom, nego hoće da drže ova pitanja otvorenim, da drže to otvorenim d, da zaustavljaju normalan život ljudima u Crnoj Gori, pa i u Srbiji. Kao da su zamrznuti u vremenu, Mislim da je vrijeme da se ovo vrijeme sada iskoristi, evo sunce je konačno tu, i temparature kakve imamo, da se odmrznu i vrate u realnost. Naša intencija je da otvorena pitanja zatvaramo a ne da ih držimo otvorenim po deset ili više godina“, kazao je Abazović.

Ugovor će, kako je najavio, biti potpisan u Crnoj Gori, kada sve bude dogovoreno, mada rok još nije definisan

„Cilj je da se to završi“, rekao je premijer.

On je rekao da podržava da se ugovor potpiše i sa Crnogorskom pravoslovnom crkvom, koja je, kako je rekao, izrazila interesovanje i za to.

„Prava koje tražite za sebe, dajte i drugima. Oni su u evidenciji Ministarstva pravde“, naveo je Abazović.

On je rekao kako vjeruje da će podrška politici Vlade doći i od DPS, stranke čiji je čelnik aktuelni šef države Milo Đukanović.

Naglasio je da postoje istorijske veze sa Rusijom, ali da je Crna Gora jasno definisala svoju politiku.

„Crnogorci sada govore ‘nas i Evropske unije 501 milion“, poručio je Abazović.

On je rekao da je tokom nedavne posjete Kijevu jasno prenio podršku Crnu Gore Ukrajini.

Abazović kaže da se sa Đukanovićem pred put u Beograd sreo iz razloga koji su se ticali samita NATO u Madridu, na koji je Đukanović išao.

„Razmijenili smo samo nekoliko rečenica vezano za posjetu, u nadi da će sve biti kaoko treba. Nije imao nikakav savjet. Mislim da je Đukanović neko ko je svjestan da politika nategnutih odnosa i svađe nije učinkovita. Ne znam da li je tako razmišljao prije dvije ili tri godine, ali mislim da je sada tako“, ukazuje Abazović.

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

POLITIKA

Demokrate: Sa DPS-om ni slova razmijenili nijesmo, ali čemu nervoza Jokoviću?

„Šta reći o političaru koji je kazao da se uvijek izjašnjavao kao Srbin, pa uhvaćen sa 30 godina kao Crnogorac, koji je govorio da nikad nije bio u DPS-u, pa uhvaćen kao DPS-ovac. Pouzdano znamo da najmanje 40 godina ima problem sa istinom“, poručuju iz Bečićeve partije

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Demokratska Crna Gora saopštila je da sa DPS-om nijesu ni slova razmijenili, a povodom inicijative za smjenu Vlade i sjednice Skupštine koja je zakazana za 19. avgust.

Demokrate, čiji je lider Aleksa Bečić, su reagovale na izjavu lidera SNP-a Vladimira Jokovića, koji je za Radio Crne Gore, kako ima pouzdane informacije da su DPS i Demokarate dogovorili da 19. avgusta obore Vladu.

„Sa DPS-om ni slova razmijenili nijesmo, ali čemu nervoza gospodine Jokoviću? Ni prva, ni posljednja Vlada koja bi pala, ali jeste jedina na svijetu koja je izgubila parlamentarnu većinu u prvih 100 dana i kojoj 90% Parlamenta ne vjeruje“, poručile su Demokrate.

Kažu i kako Joković ima problem sa istinom.

„Šta reći o političaru koji je kazao da se uvijek izjašnjavao kao Srbin, pa uhvaćen sa 30 godina kao Crnogorac, koji je govorio da nikad nije bio u DPS-u, pa uhvaćen kao DPS-ovac, koji je govorio da mu kao šefu ekonomskog sistema Crne Gore ne pada na pamet da izučava ekonomske teorije. Pouzdano znamo da najmanje 40 godina ima problem sa istinom“, zaključile su Demokrate.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Zakon o porijeklu imovine: Pod lupom nezakonita imovina stečena od 2000. godine

Nacrt zakona predviđa i oduzimanje sporne imovine i prije pravosnažne presude

Kovač, Foto: Vlada Crne Gore

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Ukoliko Zakon o porijeklu imovine bude usvojen, pod lupu može doći i imovinska korist stečena krivičnim djelom počinjenim i prije više od 20 godina, kazao je za Dnevnik Televizije Crne Gore ministar pravde Marko Kovač.

Krivično djelo „stvaranje kriminalne organizacije“ prepoznato je u Crnoj Gori 2010. godine, i predlagači smatraju da je optimalno rješenje da se definiše da provjere mogu da budu vezane za period deset godina prije ili poslije izvršenja krivičnog djela.

„Njegova vremenska odrednica će biti deset godina prije i/ili poslije izvršenja krivičnog djela iz oblasti organizovanog kriminala, što znači da će u opseg djelovanja kako finansijske istrage tako i kasnije kroz mogućnost pokretanja trajnog oduzimanja imovinske koristi biti djela koja su počinjena negdje u periodu od 2000. godine pa dalje“, kazao je Kovač.

Nacrt zakona predviđa i oduzimanje sporne imovine i prije pravosnažne presude.

Za to je, kako je potvrdio Kovač, dovoljno da ona bude vrijedna najmanje 50.000 eura i da Specijalno državno tužilaštvo podigne optužnicu.

„Moram da naglasim da smo paraleno sa ovim izmjenama radili i na izmjenama Zakona o krivičnom postupku gdje smo predvidjeli drugaičiju dinamiku potvrđivanja optužnice tako da će taj postupak sada ići mnogo brže imajući u vidu da više neće postojati ročište za potvrđivanje optužnice već će taj dio biti izmijenjen kroz žalbeni postupak“, kazao je Kovač.

Nacrt zakona tretira i slučajeve obustave finansijske istrage.

Nakon što se utvrdi da ne postoje uslovi za oduzimanje imovine, tužilac sa spisima predmeta obavještava poreski organ koji dalje preuzima slučaj.

„Pored toga što se finansijska istraga neće zaključiti kroz vođenje postupka za trajno oduzimanje imovnske korisiti, tu se priča ne završava, nego se predmet ustupa poreskom organu“, kazao je Kovač.

Kovač smatra da je dobijen kvalitetan tekst koji će već krajem sedmice biti pred ekspertima Evropske komisije.

Ministar očekuje da od njih, krajem septembra, Vlada dobije zeleno svijetlo kako bi se išlo ka usvajanju tog zakona u parlamentu.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Carević podnio ostavku na funkciju predsjednika opštine Budva

Milo Božović preuzima rukovođenje metropolom turizma

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Marko Bato Carević podnio je ostavku na funkciju predsjednika Opštine Budva.

To je „Vijestima“ potvrđeno u Opštini Budva.

Ostavku je adresirao Odboru povjerenika, predsjedavajućem Nebojši Juškoviću.

Odbor povjerenika minulog ponedjeljka imenovao je Mila Božovića za potpredsdnika Opštine Budva, koji će nakon odlaska Carevića preuzeti rukovođenje metropolom turizma.

Carević je ranije u razgovoru za „Vijesti“ najavio da će napustiti fotelju prvog čovjeka metropole turizma, nakon što bude potpisan Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Temeljni ugovor između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve (SPC) potpisan je 3. avgusta u Podgorici.

„Na funkciju predsjednika Opštine biran sam dva puta i to 5. januara 2019. godine i 24. septembra 2020. sa mandatom u trajanju od četiri godine. U ovom periodu imao sam zadovoljstvo da vodim opštinsku upravu i iskreno vjerujem da je rad lokalne uprave u proteklom periodu bio u najboljem interesu svih građana Budve. Vrijeme provedeno na ovu odgovornu funkciju smatram da je uz domaćinski i odgovoran odnos iskorišteno u najboljem interesu svih građana Budve, sa jasnim i mjerljivim rezultatima, kako na sanaciji finansijske i druge štete prouzrokovane djelovanjem prethodnog režima, tako i na rješavanju nagomilanih problema i brojnih kriznih situacija“, navodi se u Carevićevoj ostavci.

Dalje navodi da lični motiv za uključivanje u političke procese „nije bio borba za vlast i privilegije već davanja doprinosa u konačnoj demokratizaciji Crne Gore , promjeni trodecenijskog režima i odbrana tradicionalnih i istorijskih vrijednosti u kojem je prednjačila odbrana naših svetinja i regulisanje statusa Srpske pravoslavne crkve .“

„Prateći standarde u razvijenim demokratijama koji propisuju da se javna funkcija može obavljati najviše dva mandata i želeći da dam lični doprinos u cilju uspostavljanja prakse smjenjivosti na svim nivoima obavljanja javne funkcije, smatram da ću podnošenjem ostavke dati lični doprinos u tom pravcu. Nakon istorijske pobjede naroda koja se desila 30. avgusta 2020. , osjećam ličnu satisfakciju što sam dao skroman doprinos da naše društvo krene putem demokratije i postavljanja ljudskih prava među kojima pravo na slobodu vjeroispovijesti zauzima značajno mjesto. Ostavku podnosim iz ličnih i navedenih razloga i ovim putem želim da se zahvalim građankama i građanima Budve na ukazanom povjerenju da vršim ovu odgovornu i značajnu funkciju. U periodu vršenja funkcije predsjednika Opštine Budva se susrela sa brojnim izazovima čije rješavanje nije bilo lako, zbog toga veliku zahvalnost dugujem kolegama iz loklane uprave, svim zaposlenima u Opštini Budva , javnim preduzećima, javnim ustanovama jer smo zajedničkim naporom, koji često nije bio mali, uspjeli da timski pobjeđujemo“, piše u Carevićevoj ostavci.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije