Connect with us

POLITIKA

"CILJ NOVE VLADE JE DA ZADUŽI CRNU GORU MILIJARDU EURA"

Abazović tvrdi: Spajić se izrugao parlamentu

„Mandić je za svoj ZBCG morao da pregovara bolje. A on se odlučio za varijantu u kojoj će samo da zadovolji sebe“

Abazović i Spajić

Neozbiljno je što novi premijer Crne Gore Milojko Spajić nije pročitao ekspoze na sjednici Skupštine i to je klasično izrugivanje parlamenta, kazao je bivši premijer i lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović u emisiji „Minula neđelja“ na Aplus Televiziji.

„Parlament se mora poštovati, to je naša najveća zakonodavna institucija. Novoj Vladi želim sve najbolje, ali njihov cilj je da zaduži zemlju za milijardu eura, to sam mnogo puta rekao. Ako ta akcija ne uspije, Elektriprivreda će završiti na berzi. To do sad niko nije demantovao“, poručio je Abazović.

Prema njegovim riječima, godinama je pokušavalo da se njegovo ime diskredituje i kriminalizuje.

„Pozivam državne organe da procesuiraju sve što imaju – tu sam. Svašta sam čuo o sebi ovih godinu dana. Pominjao se 21 milion eura, pa cigare, pa kanabis. Meni je lično sve to smiješno“, dodao je on.

Kazao je da bi neke ljude u Vladi sada kritikovao i ne bi ih birao da budu dio iste.

„Bilo je momenata i situacija u kojima se moglo raditi više“, ocijenio je Abazović.

Dotakao se i teme oko funkcije predsjednika Skupštine Andrije Mandića.

„Mandić nije glasao za obaranje naše Vlade, to je istina. Ipak, mislim da je za svoj ZBCG morao da pregovara bolje. A on se odlučio se za varijantu u kojoj će samo da zadovolji sebe. Ali, ako je to njima prihvatljivo, srećno bilo“, kazao je Abazović.

Prema njegovim riječima, žalosno je što poslanici Evrope sad ne umiju da objasne program Evropa sad 2.

„Neko to mora objasniti i pojasniti“, dodao je Abazović.

Istakao je da je Crna Gora za vrijeme njegovog mandata pomirenija i da sada ide ka boljim vremenima.

„Sve je to zasluga Građanskog pokreta URA. Nismo za ovih godinu dana imali nijedan politički protest. Da je ostala ova 43.Vlada, sproveli bismo i popis“, dodao je on.

Istakao je da se ljudi u Crnoj Gori sada značajno osjećaju slobodnije.

„Duboko vjerujem u evropski svijet i vjerujem da će Crna Gora biti naredna članica Evropske unije. To je naš krajnji cilj. Čekaju nas zanimljiva vremena“, poručio je Abazović.

Abazović tvrdi da je atmosfera u Crnoj Gori pozitivnija, a dokaz za to su izbori, koji se n3 mogu porediti sa onima 2016.godine kad je bio aktuelan državni udar.

„Imali smo izbore kao u Estoniji. Osim toga, čovjek iz bivšeg DF-a je došao na čelo parlamenta. To je znak da se Crna Gora miri. Možemo biti zadovoljni“, zaključio je Abazović.

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

POLITIKA

Američka ambasadorka: Zahvaljujemo Crnoj Gori na podršci Ukrajini i ukrajinskim izbjeglicama koje je primila

„Danas je tužan dan. Dan kada obilježavamo dvije godine nepravedne agresije Rusije na susjeda Ukrajinu“

Foto: Screenshot

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) zahvaljuje našem NATO savezniku Crnoj Gori na podršci Ukrajini i ukrajinskim izbjeglicama koje je primila, saopštila je danas ambasadorka SAD u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke.

Iz Ambasade SAD je saopšteno da se Rajzing Rajnke obratila povodom druge godišnjice početka ruske agresije na Ukrajinu.

„Danas je tužan dan. Dan kada obilježavamo dvije godine nepravedne agresije Rusije na susjeda Ukrajinu. Dozvolite mi da jasno kažem: Sjedinjene Države osuđuju brutalnost Rusije prema ukrajinskom narodu, zapaljivu retoriku o Evropi i revanšističke želje za osvajanjem. Za takve akte Rusije nema mjesta u 21. vijeku. Ambasada SAD zahvaljuje našem NATO savezniku Crnoj Gori na podršci Ukrajini i ukrajinskim izbjeglicama koje je primila. Uz kolektivnu podršku partnera i prijatelja, kao što su Crna Gora i Sjedinjene Države, čvrsto vjerujemo da će Ukrajina uspjeti da se odbrani. Pozivamo Kremlj da prekine agresiju i ilegalni osvajački rat i poštuje suverenitet i dostojanstvo Ukrajine i njenog izdržljivog i ponosnog naroda“, poručila je Rajnke.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

PES: Odavno primjetna namjera Milatovića da opstruira rad Vlade i partije

„Važno je zbog Crne Gore da održi ono što je u Tviter ostavci kazao, a to je da konačno počne raditi u interesu građana umjesto na ličnoj promociji“

Pokret Evropa sad (PES) saopštila je da je odavno primjetna namjera Jakova Milatovića da opstruira rad 44. Vlade Crne Gore i PES-a, što je kulminiralo današnjim napuštanjem partije.

U saopštenju navode i da je „dobro što je Milatović shvatio da je vrijeme da napusti PES, kako društvo ne bi trpjelo zbog ličnih nezadovoljstava“.

Sada već bivše partijske kolege poručile su Milatoviću i da je „važno zbog Crne Gore da održi ono što u ostavci kazao, a to je da konačno počne raditi u interesu građana umjesto na ličnoj promociji“.

Milatović je danas podnio ostavku na sve funkcije u PES-u navodeći da je dosadašnji način rada partije „suprotan obećanom i vrijednostima koje sam imao na umu prilikom stvaranja Pokreta“.

Iz PES-a su saopštili da su od preuzimanja vlasti, doprinijeli smanjenju tenzija u društvu i rješavanju problema dijalogom sa svim političkim i društvenim akterima.

„Ovaj dijalog je rezultirao izborom ključnih funkcija u pravosuđu, uspješnim popisom, povećanjem minimalnih penzija na 450 eura, kao prvog koraka programa Evropa Sad 2“, navodi se u saopštenju PES-a.

Iz PES-a dodaju da su odblokirali proces evropskih integracija i da je Crna Gora bliža ulasku u EU nego ikad ranije.

„Nastavićemo da se zalažemo za izbor kompetentnih pojedinaca na ključne funkcije, iako razumijemo da to predstavlja novost na političkoj sceni i da se tome protive neke političke strukture, pa čak i pojedinci koji su do skoro bili u PES-u. Nastavićemo da se borimo za bolji standard građana i, uprkos svim opstrukcijama, povećanje njihovih zarada i sprovođenje programa Evropa Sad 2 do kraja. Na kraju se nadamo da će zbog javnog interesa aktuelni predsjednik smoći snage da se izdigne iznad ličnih netrpeljivosti i da će se voditi interesima građana, za razliku od dosadašnjeg postupanja, i da neće izlaziti iz svojih ustavnih nadležnosti“, piše u saopštenju.

Ističu i da vjeruju „da je zato dobro što je Milatović shvatio da je vrijeme da napusti PES, kako društvo ne bi trpjelo zbog ličnih nezadovoljstava“.

„Ovo je način da se odnosi postave na novim osnovama koje će, nadamo se, biti kvalitetnije. Važno je zbog Crne Gore da održi ono što je u Tviter ostavci kazao, a to je da konačno počne raditi u interesu građana umjesto na ličnoj promociji“, zaključuje se u saopštenju.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Milatović: Dajem ostavku na sve funkcije u Pokretu Evropa sad

„Kao i do sada, isključivo vođen interesima građana, kao predsjednik Crne Gore sve svoje kapacitete usmjeriću ka realizaciji ključnih državnih prioriteta“

Milatović. Foto: Srđan Ilić

Zamjenik predsjednika Pokreta Evropa sad i aktuelni predsjednik države Jakov Milatović podnio je ostavku na sve funkcije u partiji.

„Prilikom osnivanja Pokreta Evropa sad, građanima smo obećali transparentnost u radu, racionalan i argumentovan dijalog o politikama koje su inkluzivne i održive. Istovremeno, obećali smo da će kompetencije i lični integritet predstavljati odlučujuće faktore pri zapošljavanju i napredovanju. Takođe, obećali smo drugačiju političku kulturu utemeljenu na uvažavanju različitosti i afirmisanju evropskih vrijednosti. Dosadašnji način rada je suprotan obećanom i vrijednostima koje sam imao na umu prilikom stvaranja Pokreta. Iz tog razloga dajem ostavku na sve funkcije u Pokretu“, napisao je Milatović na nalogu na mreži X.

Dodao je da je Pokret Evropa sad bio i ostaće važan dio njega.

„Jer smo zajedno ispisivali istoriju demokratskih promjena u zemlji. Kao i do sada, isključivo vođen interesima građana, kao predsjednik Crne Gore sve svoje kapacitete usmjeriću ka realizaciji ključnih državnih prioriteta“, kazao je Milatović.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije