Connect with us

POLITIKA

PROSLAVA POVODOM DANA EVROPE

Abazovića gađali staklenom flašom, Čanak stigao na Cetinje

Građani koji smatraju da je u Crnoj Gori marionetska vlast i koji su danas, kako su saopštili, na Belvederu „podigli zastavu slobode“ blokiraju puteve i ne dozvoljavaju diplomatama koji su akreditovani u Crnoj Gori da dođu na zvanični skup povodom Dana pobjede nad fašizmom

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Proslava Dana pobjede nad fašizmom 9. maja na Cetinju je počela, ali uz brojne probleme.

Crnogorski premijer Dritan Abazović je došao na događaj uz sitne provokacije pojedinaca koji su dobacivali, ali je iz jedne grupe građana koji su, najvjerovatnije došli iz Nikšića, prema premijeru poletjela staklena flaša koja je, srećom, pala ispred njega, prenosi Dan.

Građani koji smatraju da je u Crnoj Gori marionetska vlast i koji su danas, kako su saopštili, na Belvederu „podigli zastavu slobode“ blokiraju puteve i ne dozvoljavaju diplomatama koji su akreditovani u Crnoj Gori da dođu na zvanični skup povodom Dana pobjede nad fašizmom. Prema saznanjima Dana njima se pridružio i političar iz Srbije Nenad Čanak.

Na Cetinje su krenuli i predsjednik i potpredsjednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić i Slaven Radunović sa posledicama ovog političkog saveza.

Radunović je na društvenim mrežama opisao šta se događa na Belvederu.

Foto: Demokratski front

„Lideri i poslanici Demokratskog fronta bili su pozvani da na Cetinju prisustvuju proslavi Dana Evrope i pobjede u Drugom svjetskom ratu u organizaciji ambasadorke EU u Crnoj Gori, Kristine Oane Pope.

Međutim, prilasci Cetinju bili su blokirani na dva mjesta, kod Belvedera i na ulasku u ovu varošicu, tako da mnoge zvanice nisu uspjele da dođu na mjesto događaja.

Ovo je još jedan incident kojim ekstremisti iz ovoga mjesta pokazuju da su sebe ogradili od ostatka Crne Gore i da su u sukobu ne samo sa sobom i svojom tradicijom, nego sa svima koji im se pričinjavaju da su neprijatelji.

Ovo je važna poruka za EU, a mi pozivamo sve međunarodne organizacije sa sjedištem u CG da važne datume obilježavaju u Podgorici ili nekom drugom gradu, koji će ih dočekati bez mržnje, kao domaćin i gdje su svi dobrodošli. Nažalost, Cetinje više nije ništa od toga, već lokacija koja je odabrana za stjecište ekstremista i fašista.

To je nesrećna sudbina ove nekada prestonice koja je iznjedrila nekada najveće ljude u CG, a sada je tužna varoš koja tone u svom besmislu i utapa se u mržnji. Iskreno se nadamo da će generacije koje dolaze vratiti Cetinje tradiciji, čojstvu i pravim vrijednostima, a mi se izvinjavamo delegaciji EU što nismo bili u mogućnosti da prisustvujemo jednom važnom događaju“, saopšteno je iz DF-a.

POLITIKA

Đukanović: Vrijeme je da se DPS vrati na vlast sa svojim tradicionalnim koalicionim partnerima

„Vrijeme je Crna Gora dobije politički odgovornu Vladu“, poručio je lider DPS-a

Foto: Boris Pejović

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Vrijeme je za nove izbore i vrijeme je da Crna Gora dobije politički odgovornu, kompetentnu vladu, koja će nastaviti da Crnu Goru vodi putem izgradnje građanske države, putem unaprjeđenja međunacionalnih i međuvjerskih odnosa i putem dostizanja evropskih sistema vrijednosti. Dakle, vrijeme je da se u Crnoj Gori na vlasti opet nađe Demokratske partije socijalista (DPS) sa svojim tradicionalnim koalicionim partnerima, poručio je predsjednik DPS-a i Crne Gore Milo Đukanović.

On je to kazao u Pljevljima gdje je organizovana svečanost povodom godinu dana od formiranja postojećeg saziva Savjeta mladih DPS-a.

„Mislim da smo sada na početku nove etape demokratskog razvoja Crne Gore, da su partije i politike koje su dobile povjerenje građana na izborima 30. avgusta 2020. godine i finalno potrošile to povjerenje“, kazao je Đukanović.

Istakao je da je ponosan što se nalazi na čelu partije koja je nakon tri decenije, i poslije svega kroz šta je prošla, zajedno sa građanima Crne Gore, i danas dovoljno atraktivna politička partija, sa privlačnim političkim programom.

Tokom svog obraćanja okupljenima on se osvrnuo na dvogodišnji period nakon parlamentarnih izbora, koji je nazvao “tegobnim eksperimentom u demokratskom zrijevanju našeg društva”.

“Nažalost, svi jako dobro znamo da su ovo bile godine ozbiljnih gubitaka u ekonomskom i demokratskom razvoju naše zemlje. Na neki način, ovo su izgubljene dvije godine za Crnu Goru. Ovo je vrijeme u kojem su prethodna i aktuelna vlada zahvaljujući svojoj nekompetentnosti i neposvećenosti crnogorskim državnim interesima, proizveli ozbiljne štete na finansijskom, ekonomskom, pravnom, institucionalnom i političkom planu. Ovo su bile dvije godine nekontrolisanog zaduživanja, ne za razvoj, jer svaka vlada se zadužuje, od najmanje razvijenih država pa do najrazvijenijih, kakve su recimo SAD ili Japan. Ali, zadužuju se da bi uložili u razvoj. Za razliku od tih vlada, naše dvije vlade su se zaduživale za tekuću potrošnju i da bi stvarale iluzuju kod ljudi da mogu živjeti mimo rezultata svog rada. To tako radi pijani domaćin. Crna Gora je umjesto odgovornih vlada na čelu svoje kuće imala pijanog domaćina”, poručio je Đukanović.

Predsjednik Crne Gore dodao je da su ozbiljne štete „napravili na ekonomskom planu“.

„Umjesto da osnivaju nove biznise i na taj način otvaraju nova radna mjesta, umjesto da dovode nove investitore i da partnerskim odnosom vlade učvršćuju povjerenje investitora u investicioni potencijal Crne Gore, oni su tokom ove dvije godine uspjeli da rastjeraju investitore koje smo mi prethodno doveli i uspjeli da zatvore nekoliko do tada veoma uspješnih biznisa i na taj način povećaju nezaposlenost u Crnoj Gori“, rekao je Đukanović.

On je saopštio da ovih dana „imamo gotovo tragikomične pokušaje aktuelne parlamentarne većine da pobjegne od izbora“.

“To vam je kao da čovjek nezadovoljan svojim izgledom bježi ispred ogledala. Pobjeći ćete ispred prvog, drugog, zadesiće vas treće, četvrto i moraćete pogledati svoj lik. Ako bježite u nedogled, nikada nećete otkloniti nedostatke koji vam se ne dopadaju. Odgovorni ljudi, time i odgovorne partije i politike, ne bježe od izbora. Izbori su suočavanje sa realnošću. Od izbora bježe samo oni koji su ubijeđeni da će na njima izgubiti. Zato sa vama želim podijeliti vrlo realan i utemeljen optimizam: koliko god bježali od izbora – pokušavaju već sad na predstojećoj sjednici Parlamenta, 30. septembra, glasajući protiv Inicijative za skraćenje mandata parlamentu, da kupe još koji dan svoje umišljene političke važnosti – nema to nikakvog značaja. Oni su vrlo dobro svjesni da su tokom ove dvije godine iskompromitovali svoje partije, svoje ideje, da su dokazali da su apsolutno nedorasla alternativa DPS-u i koaliciji Za evropsku Crnu Goru. Da su nedorasli izazovima sa kojima se suočava Crna Gora i sa kojima se danas suočava čitav svijet. Oni su propustili priliku, nakon što je i druga vlada voljom većine u parlamentu izgubila povjerenje, da predlože mandatara u Ustavom predviđenom roku i da dobiju i treću šansu”, rekao je Đukanović.

Mladima je poručio da mogu sebi dozvoliti u velikoj lepezi njihovih interesovanja, da politika nije važna, ali da bi to bila ozbiljna greška. I iz tog razloga je, kako je istakao „svim mladim ljudima odao poštovanje za odgovornost, jer su uz sva druga interesovanja odlučili da se pozabave politikom i da preuzmu odgovornost za svoju budućnost, u svoje ruke“.

“Morate biti svjesni, ne samo u Crnoj Gori već svuda u svijetu od politike zavisi kvalitet života svakog nas. To još više dolazi do izražaja kada imate ovako nekvalitetnu politiku kakvu je Crna Gora imala tokom prethodne dvije godine. Ako nekada sebi dozvolite takvu neodgovornost da drugima prepustite da odlučuje o vašoj budućnosti biće to ozbiljna greška. Zato mislim da ste na odličnom putu da se odgovorno bavite svojom budućnošću već u najranijoj dobi i napravili ste odličan izbor da se time bavite iz partije kakva je DPS”, zaključio je Đukanović.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Vuksanović Stanković: „Da se imovina crkava i manastira vrati državi Crnoj Gori“

„Odbranimo svoju čast i slobodu“, napisala je Vuksanović Stanković na Tviteru

Vuksanović Stanković, Foto: Tviter

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Poslanica Socijaldemokratske partije (SDP), Draginja Vuksanović Stanković potpisala je peticiju nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve kojom se traži da se “okupirane crkve, manastiri, kulturna dobra i crkveno zemljište vrate u vlasništvo države Crne “.

Vuksanović Stanković se ovim povodom oglasila na svom Tviter nalogu.

„Da se imovina crkava i manastira vrati Crnoj Gori. Odbranimo svoju čast i slobodu“, napisala je poslanica SDP-a.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Abazović: Imao sam inspirativan razgovor sa Sorošem

„Promovišemo ideje i inicijative koje vode ka miru, stabilizaciji i ekonomskom progresu Zapadnog Balkana”, napisao je Abazović u opisu fotografije sa poznatim američkim biznismenom

Foto: Ilustr

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović sastao se sa poznatim američkim biznismenom Džordžom Sorošem, objavljeno je na njegovom Tviter nalogu.

Abazović je napisao da je imao inspirativan razgovor sa Sorošem.

„Promovišemo ideje i inicijative koje vode ka miru, stabilizaciji i ekonomskom progresu Zapadnog Balkana”, naveo je Abazović i dodao „Može Crna Gora“.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije