Connect with us

POLITIKA

DEMOKRATE PORUČILE DA ODBJEGLI ŠEF KRIMINALNE GRUPE MORA BITI KLJUĆNI SVJEDOK

Ako Marović progovori o milionskim malverzacijama spasiće Budvu katastrofe

Demokrate predložile da predsjednik Opštine Carević, posredstvom ličnih veza, pozove odbjeglog šefa kriminalne grupe da svjedoči u postupku međunarodne arbitraže, teškom nekoliko stotina miliona eura

Marović, Foto: AFP/Dimitar Dilkof

Pratite portal Berane online na Instagramu Klikom ovdje

Odbjegli šef budvanske kriminalne grupe Svetozar Marović mora biti ključni svjedok u postupku međunarodne arbitraže, teškom nekoliko stotina miliona eura, koju je pokrenuo njemačko-austrijski koncern WTE/EVN protiv Opštine Budva.

To je predložio Odbornički klub Demokrata, ocijenivši da predsjednik Opštine Marko Carević, posredstvom ličnih veza, treba da pozove nekadašnjeg visokog funkcionera DPS-a da ispriča o milionskim malverzacijama i spasi Budvu finansijske katastrofe.

Marko Bato Carević

Predlog stiže uoči nastavka skupštinskog zasijedanja, koje je šef parlamenta Krsto Radović (Demokrate) zakazao za utorak, a na kojem će se raspravljati i o obimnom izvještaju koji je sačinio kabinet Carevića o tome šta je sve urađeno u postupku oko projekta otpadnih voda.

“Ne tako davno, gospodin Carević je izbor pravnih zastupnika Opštine Budva u međunarodnoj arbitraži s njemačkim WTE u vezi s koruptivnim poslom izgradnje kolektora za otpadne vode u naselju Vještica, velikodušno prepustio odbornicima u Skupštini, iako je u pitanju posao iz nadležnosti predsjednika Opštine. Kroz prepisku s nadležnim međunarodnim Sudom u Parizu i čitajući reagovanje dotadašnjeg pravnog zastupnika Opštine u ovom sporu, gospodina Vladana Bojića, mogli smo da se upoznamo s Carevićevim pokušajem obmane Suda u vezi sa štrajkom Advokatske komore Crne Gore i diskreditacijom advokatske kancelarije gospodina Bojića koju je sam angažovao, a zatim ponizio i uvrijedio, a pravnu poziciju Opštine u ovom sporu dodatno ugrozio“, navode podgoričke „Vijesti“, pozivajući se na dopis u koji su imale uvid.

Podsjećaju da je Bojić u reagovanju naveo da je Sud u Parizu saslušao vještake i uzeo u razmatranje dokaze o korupciji prilikom sklapanja ugovora i izgradnji postrojenja za preradu otpadnih voda, zbog koje je jedan od osuđenih aktera bio i Marović.

Postrojenje otvoreno 2014. godine foto: Vuk Lajović

S obzirom na iskazano interesovanje za advokaturom, predlažemo gospodinu Careviću da pozove kao svjedoka u procesu protiv WTE gospodina Marovića, od koga je nedavno trgovao zemljišni posjed, koji bi sigurno imao šta da ispriča o ovom cijelom poslu, katastrofalnom i za Budvu i državu. Možda će imati više sreće od crnogorskih pravosudnih organa kojima se godinama ne odaziva.“

Predlog da se Marović pozove i ispriča o korupcionaškoj aferi koju je osmislio, a u koju su bili uključeni gradonačelnici Budve, ali i zaposleni u njemčakoj firmi u Crnoj Gori “WTE otpadne vode”, dolazi u vrijeme velike političke krize i oštrih zamjerki koje koalicioni partneri upućuju Careviću na njegov rad, ali i javne istupe.

Postrojenje za tretman otpadnih voda u bečićkom naselju Vještice, koje je svečano prije sedam godina otvorio tadašnji premijer Milo Đukanović, čemu je prisustvovao i Marović, jedno je od najvećih infrastrukturnih projekata Opštine Budva, ali i najveća, još neistražena, korupcionaška afera budvanske kriminalne grupe.

Do januara 2020. godine, postrojenjem je upravaljao WTE/EVN. Koncern je napustio Crnu Goru i ostavio postrojenje u tehnički jako lošem stanju, nakon što je aktivirao državnu garanciju od 29,3 miliona eura, koju mu je isplatila Vlada Duška Markovića… Inostrana kompanija je u međuvremenu pokrenula arbitražni postupak. Pred Arbitražnim sudom u Parizu, odjeljenje u Frankfurtu, WTE iz Esena, čija je kćerka firma “WTE otpadne vode“, zatražila je naplatu oko 64,5 miliona eura po ugovoru o jemstvu/garancija koji je zaključila s tadašnjim gradonačelnikom Rajkom Kuljačom.

Riječ je o “spornoj“ garanciji iz 2010. godine, zaključenoj bez saglasnosti Skupštine opštine Budva, a zbog koje je Carević podnio krivičnu prijavu protiv Kuljače i više NN osoba.

Kuljača je odmah nakon optužbi demantovao da je potpisao spornu garanciju, te saopštio da ni na koji način nije učestvovao u njenom donošenju…

Inaostrana kompanija je i pred međunarodnim sudom u Ženevi pokrenula novi postupak, kojim traži još 40 miliona eura.

Carević je nedavno “osnažio” pravni tim koji će zastupati Opštinu pred međunarodnim sudom, što je lokalni parlament aminovao. Anagžovani su advokati Andreas Daxberger, Alexander Schultmeyer, Dušan Radosavljević i Miroje Jovanović.

Riječ je o advokatima specijalizovanim u oblasti poreskog i privrednog prava i krivičnim postupcima pred sudovima specijalne nadležnosti u Srbiji i Crnoj Gori, te sudom u Strazburu.

Opština Budva odbranu pred međunarodnim tribunalom zasniva na tvrdnji da je riječ o korupcionaškom poslu, u kome je učestvovao i izvršni direktor “WTE otpadne vode“ Ginter Faust, koji je pred Specijalnim tužilaštvom priznao i potpisao sporazum o priznanju krivice – da je napumpavao fakture prilikom gradnje postrojenja kako bi se vratilo tri miliona eura ličnog duga koji je Marović imao prema Gojku Kapisodi

Marović se godinama nalazi u Beogradu. Iako je Vlada u više navrata pozivala kolege iz Srbije da ga izruče, to nije učinjeno.

On je ostao dužan da Opštini Budva izmiri 1,1 milion eura, na šta se obavezao sudskom presudom.

U toku je prodaja njegove imovine, kako bi Budva namirila dug.

Ugovor o izgradnji postrojenja za tretman otpadnih voda, zaključen između Opštine i WTE u julu 2009. godine, potpisali su Kuljača i Rolf Šreder.

Potpisivanju u bečićkom hotelu “Splendid“ prisustvovao je Igor Lukšić, tada potpredsjednik Vlade.

U oktobru 2014. godine, postrojenje je otvorio njegov nasljednik – Đukanović, presjekavši vrpcu s tadašnjim gradonačelnikom Budve Lazarom Rađenovićem i direktorom WTE Francom Mitermajerom.

Đukanović je naglasio da je postrojenje jedan od najznačajnijih infrastrukturnih projekata na primorju.

Faust tvrdio da je maltretiran, Katnić demantovao

Milivoje Katnić

Faust je istražiteljima u Njemačkoj ispričao da je mučen i da ga Specijalno državno tužilaštvo Milivoja Katnića ucijenilo da prihvati status svjedoka saradnika i

prizna da je učestvovao u korupciji vrijednoj tri miliona eura.

Faust je uhapšen 14. januara 2016. godine, da bi dva dana kasnije predložio da bude svjedok saradnik, što je i prihvaćeno, a Viši sud donio presudu.

Nakon što je Faust napustio Crnu Goru, kompanija WTE pokrenula je internu istragu.

Faust je pred advokatskom kancelarijom Cliforn Chance, koja je obavila istragu, ustvrdio da je mučen i ucjenjivan, te da je pred SDT i Višim sudom dao lažni iskaz.

Iz Specijalnog državnog tužilaštva je ranije saopšteno da je Faust u prisustvu svojih izabranih branilaca izjavio da predlaže tužilaštvu da razmotri mogućnost da dobije status svjedoka saradnika, za šta imaju i audio-vizuelni snimak, te dokaze u spisima predmeta.

Advertisement
Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

POLITIKA

VIDEO Spriječen fizički obračun Milačića i Katnića

Katnić od Milačića zatražio izvinjenje za optužbe, nakon čega mu je rekao da je „bazdigo*no“

Foto: Printscreen

Pratite portal Berane online na Instagramu Klikom ovdje

Sjednica Odbora za bezbjednost i odbranu prekinuta je nakon što je došlo do incidenta između poslanika Marka Milačića i glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića.

Milačić je, iako nije član Odbora uzeo riječ i kazao da bi Odbor trebalo trebalo da sasluša Zorana Lazovića i ostale koji su u vezi sa kriminalnim klanom Veljka Belivuka.

„Pozivam ovdje, što se tiče ove teme oko Belivuka i ekipe da samo dođemo na jedan nivo koji zaslužuje ova priča, a to je nivo smrtne ozbiljnosti. Da pojasnim, mi ovih svih dana, i ja bih volio da se ovaj Odbor bavi tim temama, imamo najdirektnije optužbe iz druge države o učešću crnogorskih državljana u najmonstruoznijoj organizovanoj kriminalnoj grupi koja se svakim danom povezuje sa Crnom Gorom. A ja, reći ću Vam direktno gospodine Katniću, nisam ja vas izjednačio se Belivukom, ja mislim da je Vaša odgovornost u toj grupi veća, politička, sistemska. I da su to obični likvidatori koji nisu mogli ništa da rade u ovoj zemlji…“, rekao je Milačić.

Predsjednik Odbora Milan Knežević upozorio je Milačića da je iznio ozbiljne optužbe na račun Katnića i da mu on to neće dozvoliti.

Zatim se za riječ javio Katnić koji je kazao da je Milačić iznio ozbiljne optužbe na njegov račun.

Katnić je tražio Milačiću da se izvini, da ne bi došlo do fizičkog obračuna.

GST je Milačića nazvao „bazdigo*nom“, nakon čega su krenuli jedan ka drugom obasipajući se uvredama ali je teži incident spriječili poslanici i skupštinsko obezbjeđenje.

Milačić je Katniću rekao da je „spla*ina“ i da „brani mafiju“.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Svađe u budvanskom DPS-u: Poslanik Nikolić umalo fizički napadnut

Ivanović, koji se sukobio sa Nikolićem, je još 2016. godine tražio da se u ime Opštinskog odbora DPS Budva izvini građanima za sve loše što su DPS kadrovi uradili u prethodnom periodu, kao i da se partija ogradi od djela koja su počinili, međutim to nije podržano

Nikolić, foto: Pobjeda

Pratite portal Berane online na Instagramu Klikom ovdje

U budvanskom odboru Demokratske partije socijalista (DPS) počela su previranja uoči izbora novog lokalnog rukovodstva te stranke, koja je od 2016. godine u opoziciji, nakon dva neuspjeha na lokalnim izborima.

Da su nezadovoljni to što je partija ponovo za koordinatora za Budvu imenovala Andriju Nikolića, jasno je stavio do znanja član Izvršnog odbora budvanskog DPS-a Ivan Ivanović, koji se umalo na pretprošlom zasjedanju Opštinskog odbora nije fizički obračunao sa aktuelnim poslanikom u Skupštini Crne Gore.

Na opštinskom odboru nije bilo kvoruma, ali je došlo do verbalnog sukoba Ivanovića i Nikolića.

Ivanović mu je zamjerio na pogrešnoj političkoj taktici tokom minulih lokalnih izbora na kojima je DPS doživio fijasko, optužujući ga za arogantnost i pasivnost.

Nikolić je, prema nezvaničnim informacijama, spustio raspravu na lične uvrede, optužujući Ivanovića da je nevaspitan, poslije čega je umalo došlo i do fizičkog obračuna.

Nikolić nije odgovorio na pitanje “Vijesti” da li je tačno da se svađao sa Ivanovićem i da je umalo došlo do fizičkog obračuna.

Nakon ovog neuspjelog sastanka Opštinskog odbora održana su još dva, a do rasprave je došlo i na posljednjem gdje je Ivanović zamjerio Nikoliću da mora da preuzme odgovornost za loš rezultat na izborima, a ne da je prebacuje na drugoga, kao i da građani Budve neće glasati na izborima u Budvi za Andriju Nikolića.

Ivanović, foto: Privatna arhiva

Ivanović je bio kandidat za predsjednika Opštinskog odbora i imao gotovo najveću podršku, ali se tada suprotstavio tadašnjem koordinatoru Tarzanu Miloševiću pod čijim upravljanjem je DPS izgubio na izborima u Budvi 2016.

I sada procjene kažu da Ivanović, kao mještanin, koji nije učestvovao u nasilnoj smjeni vlasti niti se na taj način kompromitovao, može biti jedan od kandidata za novog lidera budvanskog DPS-a, jer ima podršku građana Budve, pristalica DPS-a, a i važi za nekoga ko bi mogao da pregovara oko eventualne koalicije na lokalnom nivou.

Ivanović je još 2016. godine tražio da se u ime Opštinskog odbora DPS Budva izvini građanima za sve loše što su DPS kadrovi uradili u prethodnom periodu, kao i da se partija ogradi od djela koja su počinili, međutim to nije podržano.

Ivanović juče za “Vijesti” nije htio da komentariše sukobe koje je imao sa Nikolićem.

Novi šef budvanskog DPS-a trebalo bi da bude izabran početkom septembra.

U Budvi je DPS na avgustovskim izborima sa koalicionim partnerima osvojio 11 mandata. Opoziciona koalicija Za budućnost Budve okupljena oko Demokratskog fronta, osvojila je 14 mandata, a Demokrate šest.

Dugogodišnja vladavina DPS-a u Budvi prekinuta je na lokalnim izborima u oktobru 2016. godine. Vlast je tada formirala nova većina iz redova DF-a, Demokrata, Građanskog pokreta URA i Crnogorske, partija koje su na državnom nivou tada bile opozicija.

DPS je, međutim, u junu 2020. na kratko uspio da dođe na vlast u Budvi, nakon što je nezavisni odbornik Stevan Džaković sa liste DF-a, promijenio stranu i podržao smjenu čelnika Budve. Vlast u Budvi smijenjena je tada nakon višesedmičnih tenzija i incidenata.

DPS je na posljednjem vanrednom kongresu 24. januara ove godine predstavio nova lica u Glavnom odboru.

Međutim, izuzev Ivana Vučetića, predstavnici budvanskog DPS-a u Glavnom odboru partije su predvodili “proljećni prevrat” u Budvi – Predrag Jelušić, aktuelni lider budvanskog DPS-a, Nikola Divanović, koji je, uz spornu smjenu vlasti sredinom 2020. godine imenovan za gradonačelnika Budve voljom skupštinske većine (DPS, SD, crnogorska i odbornik Stevan Džaković), te upravljao Budvom dva mjeseca, od jula do sredine septembra prošle godine.

Članice GO su i Dragana Pima i Snežana Kuč, koje su bile odbornice i u minulom sazivu i praktično su predvodile spornu smjenu budvanske vlasti, te bile glavne na kritičnim skupštinskim sjednicama kada su bili smijenjeni tadašnji, a i sadašnjih opštinski čelnici Marko Carević (DF) i Krsto Radović (Demokrate).

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Carević i DF traže od Demokrata: Potpišite da nećete sarađivati sa DPS-om

Koalicioni sporazum nalaže između ostalog da se potpisnici obavezuju na potpuno poštovanje izborne volje građana Budve i da neće sarađivati i djelovati u bilo kom obliku sa Demokratskom partijsom socijalista, koja je najveći krivac za opšte stanje u kojem se nalazi Opština Budva

Radović i Carević, Foto: Vijesti

Pratite portal Berane online na Instagramu Klikom ovdje

Demokratski front uputio je predlog Koalicionog sporazuma za zaokruživanje vlasti u Budvi, koji, između ostalog, predviđa da se potpisnici obavežu da neće djelovati i sarađivati u bilo kom obliku sa Demoktratskom partijom socijalista, koja je, kako smatra DF, najveći krivac za stanje u kojem se nalazi Opština Budva.

Sporazum, koji su već potpisale Nova srpska demokratija, Demokratska narodna partija i Pokret za promjene, predviđa da učešće u vlasti u Budvi Demokratski front ima 64,70 odsto, na osnovu 11 odborničkih mandata, a Demokrate, koje imaju šest odbornika, dobijaju 35,30 odsto vlasti, prenosi portal Dana.

U članu 3 piše da se potpisnici sporazuma obavezuju da će pružati jedinstvenu podršku izabranom predsjedniku Opštine Budva Marku Careviću i predsjedniku Skupštine Krstu Rađenoviću.

Posebno je interesantan član 6 sporazuma koji jasno ukazuje da se potpisnici obavezuju na potpuno poštovanje izborne volje građana Budve i neće sarađivati i djelovati u bilo kom obliku sa Demokratskom partijsom socijalista, koja je najveći krivac za opšte stanje u kojem se nalazi Opština Budva i njeni građani, niti će sarađivati i praviti neprincipijelne dogovore sa drugim partijama koje su u političkom smislu sarađivale i dijele političku i drugu odgovornost sa DPS-om.

Iz Demokratskog fronta rečeno je da smatraju da je upravo član 6 problem za Demokrate i da zbog njega ne žele da potpišu sporazum. Očekuje se da se povodom svega danas oglasi DF.

Podsjetimo, predsjednik Skupštine opštine Budva Krsto Radović potvrdio je da je Demokratski front nakon godinu dana uputio zvaničan tekst postizborne koalicije za formiranje vlasti u Budvi.

„A jedino što taj tekst sadrži jeste ponavljanje fraze “bezuslovna podrška Marku Careviću za predsjednika Opštine i Krstu Radoviću za predsjednika Skupštine” i procenti udjela u vlasti, odnosno u raspodjeli fotelja, od kojih se gospodin Carević u javnosti posebno gnuša“, kaže Radović.

Ističe da on prvo nikada, ni javno ni tajno, nije za sebe zahtijevao niti jednu funkciju, a ni funkciju koja mu se nameće u tekstu sporazuma.

„Posebno ne bezuslovnu podršku, što sam i demonstrirao nekoliko puta, javno ponudivši ostavku na funkciju ukoliko će to doprinjeti boljim odnosima u koaliciji i kvalitetnijem vršenju vlasti. Drugo, ko će pokrivati koju funkciju u DCG isključivo odlučuju partijski organi. Dalje, gospodin Carević je konačno uzeo digitron u ruke i izračunao procente udjela u toj nekoj “novoj”, ponuđenoj koaliciji, kako bi na osnovu toga dalje dijelio fotelje, do kojih mu uopšte nije stalo“, ističe Radović.

Nastavite sa čitanjem

Facebook

Instagram

Najčitanije