Connect with us

DRUŠTVO

PODRŠKA UNAPREĐENJU KAPACITETA

Američka ambasada donirala Upravi policije opremu vrijednu 3,4 miliona dolara

Iz policije su rekli da će se poboljšanjem opremljenosti pripadnika specijalnih jedinica unaprijediti efikasnost izvršenja najsloženijih zadataka iz domena nadležnosti Sektora

Foto: Uprava policije

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Crnoj Gori donirala je Upravi policije opremu za potrebe specijalnih jedinica, vrijednosti 3,4 miliona dolara.

Donacija američke Ambasade, po programu „Fonda 333“, prezentovana je danas u kampu na Zlatici.

Kako je saopšteno iz Uprave policije, u skladu sa projektom “Fonda 333” Ministarstva odbrane SAD sa kojim je započeto proteklih godina, a u cilju pružanja podrške institucijama bezbjednosti Crne Gore u borbi protiv terorizma i organizovanog kriminala, policiji je donirana oprema ukupne vrijednosti 3,4 miliona dolara.

„Značaj donirane opreme ogleda se u jačanju kapaciteta organizacionih jedinica Sektora policije posebne namjene u borbi protiv terorizma i organizovanog kriminala, u unapređenju efikasnosti rada Sektora i dostizanju potrebnog stepena obučenosti, opremljenosti i interoperabilnosti“, kaže se u saopštenju.

Foto: Uprava policije

Kako se navodi, za potrebe Protivterorističke jedinice i Posebne jedinice policije donirano je šest motornih vozila sa kojima je podignut nivo mobilnosti taktičkih timova, pouzdanog transporta na službene zadatke i efikasnosti u izvršavanju službenih zadataka.

Tim jedinicama je, dodaje se, donirana i kolektivna taktička oprema, individualna taktička oprema i dodaci za lično naoružanje koji se koriste u procesu obučavanja policijskih službenika.

„Za potrebe Grupe za protivdiverzionu zaštitu donirana su dva motorna vozila, kapsula za transport eksplozivnih naprava, individualna oprema za zaštitu i kolektivna oprema za protivdiverzione preglede na terenu“, kaže se u saopštenju.

Foto: Uprava policije

Iz policije su rekli da će se poboljšanjem opremljenosti pripadnika specijalnih jedinica unaprijediti efikasnost izvršenja najsloženijih zadataka iz domena nadležnosti Sektora.

„Donacijom će se takođe podići nivo lične zaštite i bezbjednosti pripadnika Sektora koji učestvuju u visokorizičnim poslovima i zadacima“, ističe se u saopštenju.

Brđanin je, kako je saopšteno, istakao veoma značajnu podršku koju Ambasada pruža ukupnom unapređenju kapaciteta crnogorske policije, ali i u domenu implementacije zajedničkih aktivnosti i reformskih procesa Uprave policije.

On se zahvalio na vrijednim donacijama i obukama koje su, kako se navodi, rezultat kvalitetne i kontinuirane saradnje sa Ambasadom i drugim partnerskim službama SAD-a.

Ambasadorka SAD u Podgorici Džudi Rajzing Rajnke je istakla da je oprema koja je donirana pokazatelj njihove posvećenosti Crnoj Gori kao značajnom partneru.

Donirana oprema će, kako je naglasila, pomoći u nadogradnji kapaciteta crnogorske policije, a samim tim i doprinijeti bezbjednosti cjelokupne zajednice.

Rajnke je ukazala na to da se donacija nadovezuje na kontinuiranu podršku koju SAD pruža crnogorskim institucijama za sprovođenje zakona.

„Istakla je značaj posvećenosti i profesionalnosti pripadnika crnogorske policije koji svakodnevno nesebično služe u misiji zaštite bezbjednosti svih njenih građana“, navodi se u saopštenju policije.

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

DRUŠTVO

Osnovcu pozlilo u školi nakon konzumiranja droge

Kako se navodi, dijete je prijavilo ljekaru da je u prethodnom periodu konzumiralo opojnu drogu

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Službenici Odjeljenja bezbjednosti Budva, 1. decembra oko 14:30 sati postupali po prijavi Hitne medicinske pomoći Budva, da je mlađem maloljetnom licu u jutarnjim časovima pozlilo u prostorijama Osnovne škole „Stefan Mitrov Ljubiša“, gdje je tom djetetu ukazana ljekarska pomoć i ono je odvezeno u Opštu bolnicu Kotor, saopštila je Uprava policije.

Kako se navodi, dijete je prijavilo ljekaru da je u prethodnom periodu konzumiralo opojnu drogu.

„Pripadnici budvanske policije su na ove okolnosti prikupili potrebna obavještenja od roditelja, djeteta u prisustvu roditelja, dežurnih ljekara i ljekara specijalista, kao i nastavnika, razrednog starješine ovog lica“, saopštila je Uprava policije, prenosi RTCG.

Kazali su da su izvršeni pretresi stambenih objekata te dvije maloljetne osobe sa područja Budve, za koja se sumnja da su vršili uličnu prodaju opojne droge.

„Navedena lica su dovedena u prostorije Odjeljenja bezbjednosti Budva u prisustvu roditelja gdje su od njih i prikupljena obavještenja na navedene okolnosti. Shodno tome upoznat je tužilac u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici nadležan sa postupanje sa maloljetnicima, po čijem nalogu je i izuzet uzorak krvi radi daljeg vještačenja na psihoaktivne supstance“, naveli su iz policije.

Policija napominje da se radi o izolovanom slučaju i da policijski službenici pomno prate sva dešavanja koja ukazuju ili mogu ukazati na bilo koji oblik ugrožavanja djece školskog uzrasta.

„Sa izrazitim senzibilitetom se prati bezbjednosna problematika u školama i zoni škola i u skladu sa tim, na osnovu procjene rizika, preduzimaju se konkretene operativno-taktičke mjere i radnje na suzbijanju svih oblika kriminaliteta i narušavanja bezbjednosti“, poručuje se u saopštenju.

Na nivou Odjeljenja bezbjednosti Budva, kako su kazali, sprovodi se akcija trajnog karaktera „Mladost“, u sklopu koje se u kontinuitetu vrši obilazak škola i školskih dvorišta na teritoriji opštine Budva.

„Cilj je sprečavanje svih oblika društveno negativnog – devijantnog ponašanja maloljetnika, sa intencijom na suzbijanje zloupotreba opojnih droga, vršnjačkog nasilja, točenja alkohola maloljetnicima i učestvovanja u igrama na sreću“, saopštila je Uprava policije.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Sjutra ženski marš u Beranama: Biti žena na sjeveru znači biti diskriminisan

„Pozivamo sve građanke i građane da se pridruže protestnoj šetnji i zajedno sa nama pošalju jasnu poruku da borba za prava žena nije gotova, nego da je tek otpočela“, poručuju organizatorke

Sa prošlogodišnjeg marša, Foto: Fejsbuk

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Nevladina organizacija „Poligon za žensku izuzetnost – Sofija“ organizovaće u ponedjeljak 5. decembra, u Beranama, protestni marš pod sloganom „Ti si naša briga“.

Marš je samo jedan od niza aktivnosti koje, kako kažu iz organizacije, imaju za cilj skretanje pažnje na probleme sa kojima se suočavaju žene u Crnoj Gori, naročito u sjevernim opštinama.

Foto: NVO „Poligon za žensku izuzetnost – Sofija“

„Na sjeveru Crne Gore patrijarhat pokazuje svoje pravo lice. Bez dobrih mehanizama, podrške i edukacije, žene ostaju u nemogućnosti da artikulišu i rješavaju suštinske probleme. Biti žena na sjeveru znači biti diskriminisan, zanemarivan i obespravljen“, poručuju iz NVO.

Predviđeno okupljanje je u 11 sati u ulici Mojsija Zečevića u Beranama.

Foto: NVO „Poligon za žensku izuzetnost – Sofija“

Istog dana u 19 sati održaće se panel diskusija pod nazivom ‘’Žrtva nikada nije kriva, a mi?’’

Osim aktivistkinja iz Crne Gore, jedna od gošća panela biće aktivistkinja Dijana Stošić, utemeljivačica pokreta i heštega #nijeprijavila.

Foto: NVO „Poligon za žensku izuzetnost – Sofija“

Planirana je interaktivna diskusija na kojoj će, između ostalog, biti govora o problemu nasilja nad ženama, a navedene aktivnosti organizuju se pod pokroviteljstvom Opštine Berane.

„Ovim putem pozivamo sve građanke i građane da se pridruže protestnoj šetnji i zajedno sa nama pošalju jasnu poruku da borba za prava žena nije gotova, nego da je tek otpočela“, zaključuje se u saopštenju.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Zemljotres manje jačine kod Ulcinja

Jačina ovog zemljotresa iznosila je 2.6 jedinica Rihterove skale

Ilustracija: Shutterstock/andrey vp

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Sektor za seizmologiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju je u 20 časova i 16 minuta registrovao zemljotres manje jačine sa epicentrom na 11 kilometara istočno od Ulcinja.

Jačina ovog zemljotresa u hipocentru (žarištu) iznosila je 2.6 jedinica Rihterove skale, što odgovara epicentralnom intenzitetu od IV stepena Merkalijeve skale (MCS).

„Žarište ovog zemljotresa locirano je na dubini od 11 kilometara“, navodi se u objavi ZHSCG.

Na osnovu numeričkog modela promjene intenziteta sa rastojanjem u ovom regionu, magnitude zemljotresa i dubine hipocentra, ovaj zemljotres, kako je saopšteno, nije mogao izazvati materijalne štete u epicentralnom području.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije