Connect with us

POLITIKA

"ZAJEDNO DA EKONOMSKI OSNAŽIMO GRAĐANINA, MOĆNO SE SUPROTSTAVIMO SISTEMSKOJ KORUPCIJI"

Bečić: Cilj je da iskorijenimo mafiju u Crnoj Gori

„Imamo istorijsku šansu da baš ova generacija, naša generacija političara uvede Crnu Goru u Evropsku uniju“, potpredsjednik Vlade za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i spoljne poslove

Foto: Screenshot

Moja prva poruka je poziv na saradnju oko cilja koji smo zajedno zacrtali, a to je da iskorijenimo mafiju u našoj državi, ekonomski osnažimo građanina, te da se moćno suprotstavimo sistemskoj korupciji, saopštio je potpredsjednik Vlade Crne Gore za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i spoljne poslove Aleksa Bečić.

Iz Vlade je saopšteno da je Bečič kazao je da mu je pripala velika čast i odgovornost preuzimanjem ovih dužnosti.

U saopštenju se dodaje da je naglasivši važnost pitanja koja obuhvataju ove oblasti, pitanja koja se tiču naše države, njenih građana i budućnosti Crne Gore, Bečić poručio: „Moja prva poruka je i osnovno načelo kojim ću se voditi u svom radu jeste da niko ne može sam, moćno trebamo jedni druge. Vrijeme u kome formiramo ovu Vladu je turbulentno, puno izazova i odgovornosti, posebno u okviru ovlašćenja koje preuzimam. Da radimo zajedno, nikako ne znači da očekujem da svi nosimo isto breme, naprotiv, svjestan sam da moje obaveze nose najveću odgovornost, ali moja prva poruka je poziv na saradnju oko cilja koji smo zajedno zacrtali, a to je da iskorijenimo mafiju u našoj državi, ekonomski osnažimo građanina, te da se moćno suprotstavimo sistemskoj korupciji“.

On je dodao da „imamo istorijsku šansu da baš ova generacija, naša generacija političara uvede Crnu Goru u Evropsku uniju“.

„I zato želim da se obavežem da sve što budem radio, svaki korak, svaka reforma, svaka neizbježna promjena će biti u funkciji ubrzanog članstva Crne Gore u EU. Vjerujem da smo narod koji zna da se povezuje, da smo shvatili da podjele donose samo siromaštvo i apatiju i korist mafiji. Vrijeme koje živimo zahtijeva drugačiji pogled od našeg i zato ću biti spreman da saslušam i uvažim i različita mišljenja u Vladi i resorima kojima koordiniram“, poručio je on.

Konstatujući da svako stručno i utemeljeno mišljenje mora biti saslušano jer jedino tako možemo ostvariti naš cilj a to je izgradnja novog i modernog političkog sistema, Bečić je istakao da su iskustva onih zemalja koji su uspješno odradili ono što nas čeka biti dobrodošla, jer, kako kaže “želim da gradimo prijateljstva i da se stručno povezujemo i van granica naše zemlje“.

Advertisement
Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

POLITIKA

Knežević: Prijateljski smo ubijedili Spajića da PES potpiše rezoluciju o Jasenovcu, Crna Gora da bude makar uzdržana o Srebrenici ako ne smije da glasa protiv

Knežević smatra da Crna Gora ne treba da podrži rezoluciju o Srebrenici jer će tako sebe priznati kao genocidnu državu, jer su tada Crna Gora i Srbija bile dva oka u glavi, a „sada neko pokušava da kaže da se jednim okom bolje gledalo, a da je drugo bilo maligno“

Pokret Evropa sad (PES) nam je dostavio predlog rezolucije o genocidu u Jasenovcu, ali su nakon protestne note Hrvatske odustali od potpisivanja. Nakon razgovora sa premijerom Milojkom Spajićem i jednog prijateljskog ubjeđivanja, poslanici PES-a su potpisali svoju rezoluciju, rekao je lider Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević.

Knežević je gostujući u jutarnjem programu srbijanske TV Prva rekao da je Spajić na premijerskom satu rekao da će podržati rezoluciju o genocidu u Jasenovcu koju je pomenuo predsjednik Skupštine Andrije Mandić…

„Nakon toga sam ja pozvao premijera da do 17. maja vidimo taj tekst u skupštinskoj proceduri. U ponedeljak smo imali sastanak i dogovorili se da PES i njihov poslanički klub poodnesu tu rezoluciju. U srijedu su nam poslali predlog rezolucije, ali su u četvrtak odustali da je potpišu jer je Hrvatska uputila protestnu notu“, rekao je Knežević.

Dodao je da je juče bio zadnji rok poziva koji je uputio, a da je PES tražio dodatno vrijeme da se konsultuje sa Hrvatskom, „kao da smo zastupnici u Saboru“.

Poručio je da se rezolucija ne usvaja ni zbog Srbije, ni zbog Hrvatske, nego zbog Crne Gore i srpskog i crnogorskog pravoslavnog življa u njoj.

„Nije mi jasno zašto se Hrvatska ljuti jer je ovo za dobrosusjedsko pomirenje i suočavanje sa prošlošću. Mi tamo ne spominjemo zvaničnu Hrvatsku, nego NDH i zločine koje su napravili Hrvati koji su bili u ustaškim formacijama i koji su počinili ozbiljan genocid u Jasenovcu i na području NDH“, rekao je Knežević.

Kada je riječ o rezoluciji o genocidu u Srebrenici, Knežević smatra da Crna Gora treba da glasa protiv jer bi eventualnim glasanjem samu sebe proglasila za genocidnu državu.

„Teško da se možemo osloboditi „genocidne prošlosti“ izdajničke države sa Srbijom iz devedesetih, jer smo bili dva oka u glavi. Sada neko pokušava da kaže da se jednim okom bolje gledalo, a da je drugo bilo maligno“, kaže Knežević.

Knežević misli da Spajić još uvijek nije donio odluku kako će Crna Gora glasati i vjeruje da do 23. maja može donijeti odluku da Crna Gora makar bude uzdržana, „ako ne smije da bude protiv“.

Lider DNP-a rekao je da su predstavnik Bosne i Hercegovine (BiH) pri Ujedinjenim nacijama (UN) Zlatko Lagumdžija, Njemačka i Ruanda, koji su predlagači rezolucije, napravili „zbilja pravi potez“.

„Kad god su pokušali da nas pomire izbijali su ratovi u Jugoslaviji. nije se ta rezolucija ni usvojila, a u Crnoj Gori niko ni sa kim ne govori, ni unutar parlamentarne većine, ni van nje. Poremećni su odnosi, doveden je u pitanje opstanak Vlade, poremećeni su naši odnosi sa Republikom Srbijom i Republikom Sprskom. Zbilja su Njemačka, Ruanda i Lagumdžija napravili pravi potez, pomirili su nas u regionu, niko ni sa kim ne govori“, zaključio je.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Većina predala Skupštini Predlog rezolucije o genocidu u Jasenovcu

U tekstu Rezolucije se, kako saznajemo, oštro osuđuje genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima u logoru Jasenovac, tokom drugog svjetskog rata

Foto: Boris Pejović

Predstavnici partija parlamentarne većine i zvanično su predali u skupštinsku proceduru Predlog rezolucije o genocidu u Jasenovcu, saznaje TV Vijesti.

Rezoluciju su potpisali svi poslanici vladajućih partija osim predstavnika albanskih partija.

Ranije danas o tome su raspravljali šefovi poslaničkih klubova partija vlasti.

U tekstu Rezolucije se, kako saznajemo, oštro osuđuje genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima u logoru Jasenovaqc, tokom drugog svjetskog rata.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Milojko Spajić najpopularniji političar u Crnoj Gori

Slijede Jakov Milatović, Milo Đukanović, Dritan Abazović, Aleksa Bečić, Andrija Mandić…

Građani Crne Gore najviše vjeruju premijeru Milojku Spajiću, a kada su mediji u pitanju najviše povjerenja imaju u Televiziju Crne Gore, pokazalo je najnovije istraživanje.

Anketu je sproveo Centar za istraživanje Međunarodnog republikanskog instituta (IRI) od 2. februara do 5. marta, na uzorku od 1.036 ispitanika u Crnoj Gori. Obuhvaćene su i ostale zemlje regiona.

Kada je u pitanju povjerenje u političare, najbolje ocjene dobio je premijer Spajić, odnosno 11 odsto. Slijede Jakov Milatović, Milo Đukanović, Dritan Abazović, Aleksa Bečić, Andrija Mandić, Milan Knežeić, Danijel Živković, Ervin Ibrahimović…

U Crnoj Gori vjerske institucije i dalje imaju najviše povjerenja, zatim slijede vojska, predsjednik države, premijer, policija…

Kada je u pitanju povjerenje u medije, najveći broj crnogorskih građana saopštilo je da najviše povjerenja imaju u Televiziju Crne Gore. Slijede Televizija Vijesti, portal Vijesti, Prva TV, CDM, Nova M…

U Crnoj Gori 42 odsto ispitanika i dalje navodi televiziju kao medij koji najčešće prati. Slijedi sa 32 odsto internet, 19 odsto je navelo društvene mreže, a 1 odsto radio i štampani mediji.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije