Connect with us

POLITIKA

POTPREDSJEDNIK VLADE

Bečić: Veze Crne Gore i Srbije jake i neraskidive

Bečić sastao se sa ambasadorom Srbije u Crnoj Gori Nebojšom Rodićem

Foto: Vlada Crne Gore

Iskreno me raduje što, nakon višegodišnje atrofije u političkim i diplomatskim odnosima između Crne Gore i Srbije, svojim prisustvom u Crnoj Gori imam priliku da podignem naše političke odnose na nivo koji odgovara istorijski tradicionalno bliskim i prijateljskim vezama, saopštio je ambasador Srbije u Crnoj Gori Nebojša Rodić.

Iz Kabineta potpredsjednika Vlade Crne Gore za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove Alekse Bečića je saopšteno da se Bečić sastao sa Rodićem.

Rodić je istakao da mu je čast da bude na poziciji sa koje može doprinijeti poboljšanju odnosa između Crne Gore i Srbije.

„Iskreno me raduje što, nakon višegodišnje atrofije u političkim i diplomatskim odnosima između naših zemalja, svojim prisustvom u Crnoj Gori imam priliku da podignem naše političke odnose na nivo koji odgovara istorijski tradicionalno bliskim i prijateljskim vezama. Uvjeren sam da je pred nama uspješan period koji će biti posledica obostranih politika i političkih opredjeljenja“, istakao je ambasador.

U saopštenju se navodi da je Bečić je izrazio uvjerenje da će istorijske veze i prijateljski odnosi između Crne Gore i Srbije nastaviti da se ogledaju u obostranoj spremnosti za politički dijalog, uz poštovanje principa suvereniteta, integriteta i međusobnog uvažavanja, koji su osnov uspješnih međusobnih odnosa.

„Vjerujem da ćete svojim bogatim životnim, diplomatskim i političkim iskustvom doprinijeti obnavljanju diplomatskih odnosa i jačanju saradnje između naših zemalja na zdravim osnovama, u cilju stvaranja ljepše budućnosti za sve naše građane. Porodične, kumovske i prijateljske veze između građana naših zemalja su jake i neraskidive i na njih nikada nijesu uticale različite faze i varijacije u našim političko-diplomatskim odnosima. Nadam se da će u budućnosti kvalitet međusobnih odnosa naših građana pratiti i kvalitet političko-diplomatskih odnosa dvije zemlje i da će fokus biti na temama koje nas spajaju, na razvoju ekonomije, infrastrukture, evropske perspektive, a ne na temama koje nas dijele, jer i kad različito gledamo na određena pitanja ne smijemo zaboraviti da međusobno uvažavanje i saradnja nemaju alternativu’’, istakao je Bečić.

Foto: Vlada Crne Gore

U saopštenju se dodaje da je Bečić upoznao Rodića sa ključnim rezultatima nove Vlade, posebno ističući one postignute u sektoru bezbjednosti.

“Uspješno sprovedene akcije koje su rezultirale svakodnevnim razbijanjem lanaca krijumčarenja, zapljenom velikih količina cigareta i narkotika, hapšenjem članova kriminalnih grupa, bjegunaca od pravde, ali brojnih policijskih, carinskih i drugih državnih službenika i funkcionera, plod su odlične saradnje između sektora bezbjednosti, SDT-a i nadležnih tužilaštava i najveći su dokaz da u Crnoj Gori više nema nedodirljivih ni privilegovanih. Vladavina prava i borba protiv organizovanih kriminalnih grupa je temelj budućnosti svih država i zajedička obaveza zbog toga što kriminal ne poznaje granice, vjeruj ili naciju, pa je i u tom pravcu saradnja nužna, kao i u slučajevima procesuiranja bjegunaca od pravde, odnosno uzajamnog procesuiranja i izručenja lica koja se sumnjiče za izvršenje krivičnih djela, ali i onih koji su pravosnažno osuđeni za izvršenje teških krivičnih djela, kao na primjer gospodin Marović koji je po sopstvenom priznanju bio šef kriminalne grupe. Pravda se ne smije izigravati, država i institucije se moraju uvažavati, svako mora po zakonu odgovarati, jer vladavina prava mora uvijek pobijediti, kazao je Bečić.

On je poručio da su to ujedno i koraci kojima Crna Gora sigurno korača ka što skorijem članstvu u EU koje, uz kredibilno NATO članstvo i razvoj regionalne saradnje predstavlja strateško opredeljenje Crne Gore.

„Sada su naši kapaciteti maksimalno usmjereni na dobijanje IBAR-a, kako bi uskoro počeli da zatvaramo brojna spremna poglavlja. Crna Gora, kao najnapredniji kandidat za prvu narednu članicu EU, ima veliku odgovornost da promoviše demokratiju, vladavinu prava i evropske vrijednosti u regionu, pomažući na taj način i susjednim državama na evropskom putu, jer naša velika želja je da Crna Gora iskoristi veliku šansu i kao prva naredna članica otvori vrata novog proširenja, kako bismo pomogli svim našim susjedima i prijateljima na evropskom putu, jer naša puna ispunjenost biće kada jednog dana kompletan Zapadni Balkan bude zajedno unutar Evropske unije“, kazao je Bečić.

On je kao još jedan od značajnih uspjeha naveo postizanje potrebnog konsenzusa koji je nakon dugog niza godina omogućio deblokadu ključnih institucija koje su duži niz godina bile u v.d stanju.

„Uspostavljena funkcionalnost Ustavnog Suda, Sudskog savjeta, VDT-a i Centralne banke, važni su koraci na putu vraćanja funkcionalnosti, a samo nezavisne i funkcionalne institucije garant su reformi i razvoja jednog društva“, naglasio je Bečić.

U saopštenju piše da je Rodić pohvalio rezultate nove crnogorske vlasti na polju deblokade pravosuđa i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, ističući njihov značaj za evropski put Crne Gore.

“Vaši rezultati su zaista impresivni, stoga sam uvjeren da ćete u potpunosti opravdati povjerenje građana i da ću za vrijeme svog mandata biti svjedok istorijskih događaja u Crnoj Gori“, zaključio je Rodić.

Advertisement
Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

POLITIKA

DPS: Katnić i Lazović decenijama radili u interesu građana Crne Gore, poštovati pretpostavku nevinosti

„Jutrošnja akcija SDT-a nastavak revanšizma koji traje od 30. avgusta 2020. godine. Cilj je kriminalizacija prethodne vlasti po svaku cijenu“

Jutrošnja akcija Specijalnog državnog tužilaštva nastavak je prakse revanšizma koji traje od 30. avgusta 2020. godine, a koji za cilj ima kriminalizaciju prethodne vlasti po svaku cijenu uz ambiciju da se, osim političke štete, sruši i optužnica u slučaju državni udar, saopštila je Demokratska partija socijalista (DPS).

U jutrošnjoj akciji, po nalogu SDT-a, uhapšeni su bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić i bivši visoki policijski funkcioner Zoran Lazović. To tužilaštvo ih sumnjiči za stvaranje kriminalne organizacije i zloupotrebu službenog položaja.

„Svjedoci smo da je sve što se jutros dogodilo prethodno mjesecima, pa i godinama, najavljivano od strane beogradskih medija i stranaka aktuelne vlasti dok su optužnice pisane na naslovnim stranama medija koji su eksluzivno i nezakonito u posjetu sumnjivih SKY materijala i dokumenata iz Agencije za nacionalnu bezbjednost. Takođe, interesantno je da za skoro 4 godine u Crnoj Gori nije učinjeno nijedno krivično djelo, budući da SDT i dalje ćuti na stotine krivičnih prijava koje je DPS podnio za očigledne zloupotrebe službenog položaja od strane funkcionera koji su došli na pozicije na talasu tridesetoavgustovskog ‘oslobođenja'“, saopštio je DPS.

„Finalno, Demokratska partija socijalista poziva na poštovanje pretpostavke nevinosti i suzdržavanje od medijskog senzacionalizma budući da lica koja su jutros lišena slobode su osobe koje su decenijama radili najodgovornije tužilačke i policijske poslove u interesu građana Crne Gore te bez obzira na iskompleksiranu ostrašćenost zaslužuju pošten tretman u javnosti“, zaključuju iz te partije.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Bečić: Crna Gora će ostvariti istorijski cilj i postati članica EU

„Idemo krupnim koracima“, poručio je Bečić

Crna Gora ide krupnim koracima ka ostvarenju istorijskog cilja da 2028. godine postane 28. članica Evropske unije, kazao je potpredsjednik Vlade Aleksa Bečić, tokom sastanka sa delegacijom Komiteta za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine NATO-a, koja boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

„Sadržajan susret sa brojnom delegacijom i parlamentarcima iz Francuske Njemačke, Italije, Španije, Velike Britanije, Finske i Hrvatske bio je još jedna prilika da se pošalje poruka zajedništva i solidarnosti“, saopštio je kabinet potpredsjednika Vlade za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove.

Bečić je rekao da Crna Gora jeste najmanja, ali i veoma kredibilna članica Sjeveroatlantskog saveza.

„Crna Gora daje doprinos regionalnoj saradnji i stabilnosti. Zato svjedočimo kontinuiranom rastu podrške građana evropskom i evroatlantskom putu zemlje. Beskompromisna borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, jačanje institucija, demokratsko sazrijevanje i snaženje sloboda, smirivanje tenzija, unapređenje ekonomskog položaja građana jesu konačno ključne teme u našem društvu koje pobjeđuje teme prošlosti, podjela i nasljeđa 90-ih. Drago mi je da na svakom koraku afirmišemo te politike i vrijednosti, jer pobjeda tih politika na unutrašnjem planu, uz posvećenost spoljnopolitičkim prioritetima, jesu garancija pravno sigurne, ekonomski osnažene, pomirene i bezbjedne Crne Gore,” kazao je Bečić.

Zamjenik predsjedavajućeg Fernando Gutieres je, između ostalog, naglasio da “naš cilj mora biti očuvanje zajedništva u ovim teškim vremenima“. „Svi u našem savezu dijelimo i štitimo iste vrijednosti’’, zaključio je.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Mandić hvali PES: Imaju veliko političko znanje

„Rekonstrukcija Vlade da bude u junu. Ima prostora za Bošnjačku stranku“, poručuje Mandić

Crna Gora sada živi normalni demokratski život, vratili smo se na osnovne postulate demokratije, kazao je predsjednik Skupštine Crne Gore i lider Nove srpske demokratije (NSD) Andrija Mandić gostujući u emisiji „Argumenti“. Naglasio je da rekonstrukcija Vlade treba da se desi u junu, te da u njoj ima prostora za Bošnjačku stranku.

„U tri godine smo imali velika dostignuća, postavljeno je sve na svoje mjesto i treba vremena da sve profunkcioniše kako treba“, istakao je Mandić.

Za pet mjeseci parlament je, kaže, uradio mnogo, teško da je mogao više.

Naglasio je da je zadovoljan funkcionisanjem parlamenta i parlamentarne većine.

„Zadovoljan sam funkcionisanjem parlamentarne većine ali moja odgovornost nije samo da brinem o parlamentranoj većini, moram da brinem i o opoziciji“, kazao je Mandić.

Vlada je, kako je istakao, bez potrebe pokazala neke slabosti, čak i ako je postojala saglasnost oko kadrovskih rješenja to se moglo riješiti u dijalogu.

Komentarišući turbulencije u Vladi kada se birao v.d. direktora Uprave policije, Mandić je kazao da je Vlada bez potrebe pokazala slabost u određenim trenucima.

„Desio se incident vezano za izbor vršioca dužnosti direktora Uprave policije, ali vjerujem da će vremenom kroz snaženje, Vlada odgovoriti najvažnijim zadacima“, istakao je Mandić.

„Teško da može doći do prijevremenih parlamentarnih izbora“

On je naglasio da smatra da teško može doći do prijevremenih parlamentarnih izbora.

„Teško može doći do prijevremenih parlamentarnih izbora jer parlamentarnih izbora nema dok neka vlada ima 41 poslanika u Skupštini Crne Gore“, istakao je Mandić.

„Ne vidim da će samo na osnovu priče doći do parlamentarnih izbora“, naglasio je Mandić.

Upitan šta se desilo za godinu dana da se okrene situacija između njega i poslanika GP URA Dritana Abazovića, Mandić je kazao da se nije ništa desilo.

„Poštujem Abazovića koliko i on poštuje mene, ništa se nije lično promijenilo. Sada kada je opozicioni poslanik, normalno je da želi da se što prije obori ova Vlada“, kazao je Mandić.

„Zaoštravaju se odnosi između GP URA i vlasti“

Istakao je da primjećuje da se kroz djelovanje u parlamentu zaoštravaju odnosi između URE i vlasti.

„Mislim da to nije dobar put“, dodao je Mandić.

Mandić je istakao da smatra da nije najbolje rješenje da rekonstrukcija Vlade bude u dvije faze.

„Tako bi bilo da je Vlada čitavi mandat provela u rekonstrukcijama“, poručuje Mandić.

Naglasio je da rekonstrukcija Vlade treba da se desi u junu.

„Treba da premijer ispita dosadašnji tim koji je igrao u ovoj utakmici, a nakon toga da ispoštujemo koalicioni sporazum i da na jesen imamo rezultate kojima ćemo se ponositi“, poručuje Mandić.

„Ne vidim zašto bi smetalo nekom da imamo vladu koja je sastavljena od velikog broja činilaca. Zalažem se da u njoj budu oni koji su bili nosioci slobode 30. avgusta 2020. godie, oni treba da budu pozvani, svakako da prostora ima i za Bošnjačku stranku“, kazao je Mandić.

Mandić je naglasio da treba da se uzdržavamo od tema koje nas dijele.

Istakao je da je Pokret Evropa sad ovladao velikim političkim znanjem za četiri godine.

Problem sa Šavnikom trebalo riješiti nakon isteka mandata Skupštine

Mandić je naglasio da je problem sa Šavnikom trebalo davno riješiti, nakon isteka mandata Skupštine.

„Na dva biračka mjesta upisan je najveći broj lažnih glasača. Za sve postoji zakon i to je trebala da riješi prethodna vlada“, istakao je Mandić.

Poručio je da postoje dva rješenja za Šavnik.

„Uvođenje prinudne uprave i organizacija izbora ali prethodno čiščenje biračkog spiska, to je rješenje za Šavnik. Drugo rješenje je da se u parlamentu napravi dogovor oko posebnog zakona kojim bi se uredila ta materija“, kazao je Mandić.

Upitan kako komentariše imenovanja koja su izazvala reakcije u javnosti, između ostalih imenovanje Predraga Drecuna u Investiciono razvojnom fondu, Mandić je kazao da su za to odgovorne partije koje kandiduju svoje predstavnike.

„Mislim da će partije koje su kandidovale svoje predstavnike snositi odgovornost na izborima, oni polažu račune samo svojim glasačima“, poručio je Mandić.

Istakao je da će se vidjeti na izborima hoće li biti nagrađeni ili kažnjeni.

„To je odgovornost Vlade, kao i partije koja ga je kandidovala“, dodaje Mandić

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije