Connect with us

DRUŠTVO

VIŠE OD 30 SKULPTURA POSTAVIO NA PET KONTINENATA

Beranac Luka Radojević predstavlja Crnu Goru na izložbi u Veneciji

„Opština Berana je finansijski pomogla da se skulptura transportuje do Venecije, i time pokazala da uvijek pomaže mlade umjetnike i da kroz zajedničku borbu i viziju promovišemo Berane na međunarodnoj sceni“, kazao je Radojević

Pratite portal Berane online na Instagramu Klikom ovdje

Vajar za koga se sa punim pravom može reći da ima internacionalnu karijeru jeste Luka Radojević, naš Beranac, koji je likovnu akademiju završio u Beogradu.

Potvrda o poziciji koju zauzima njegov rad na internacionalnoj sceni stigla je s pozivom za učešće na kolektivnoj izložbi u galeriji „Atelier 3+10” u Veneciji, u Italiji. Akademski vajar Luka Radojević predstavlja se ovom prilikom skulpturom iz ciklusa „Vrijeme”. Izložba, međunarodnog karaktera, naslovljena „Winter Prize 2021”, otvorena je od 20. februara do 6. marta u Veneciji.

Grupna izožba u Veneciji okupila je profesionalne umjetnike na internacionalnom planu, kaže Radojević, ističući da galerija “The Atelier 3+1“ takođe sarađuje sa organizacijom „Bijenala umjetnosti u Veneciji“, i time povezuje umjetnike i kritičare sa svih kontinenata, među kojima je i on svojom skulpturom kao predstavnik Berana i Crne Gore.

„Opština Berana je finansijski pomogla da se skulptura transportuje do Venecije, i time pokazala da uvijek pomaže mlade umjetnike i da kroz zajedničku borbu i viziju promovišemo naš grad na međunarodnoj sceni. Da napomenem, da sam do sada kao predstavnik Crne Gore izradio više od 30 monumentalnih skulptura, postavljenih na javnim površinama širom svijeta, čak na pet kontinenata.Cilj projekta je da, i pored otežanih uslova za rad, uslovljenih već poznatim prilikama, da nastavim sa izlaganjem svojih djela u inostranstvu i time stvorim uslove za  još veću afirmaciju, kako svoju, tako i mog grada kojeg uvijek  predstavljam na međunarodnoj kulturnoj sceni“, naveo je Radojević.

Kuratori izložbe su Saverio Simi de Burgis, kritičar i istoričar umjetnosti, profesor na Fakultetu likovnih umjetnosti u Veneciji, Adolfina de Stefani, profesorka na Fakultetu umjetnosti „Liceo Artistico” u Padovi, učesnica Bijenala umjetnosti u Veneciji i Marija Marković, predsjednica Međunarodne asocijacije kulture „The Atelier 3+10”, takođe i saradnica venecijanskog Bijenala umjetnosti, rekao nam je Radojević.

Pored ovog projekta, na poziv Minstarstva kulture Rusije i predsjedničke fondacije iz Moskve koja promoviše evro-azijsku saradnju, dobio je poziv da izradi monumentalnu skulpturu koja će biti postavljena u mjestu Mramorskoe gdje se nalazi kamenolom poznatog mermera na planini Ural.

„Takođe iz Kine je stigao sertifikat kao potvrdu od međunarodne vajarske alijanse za moje monumentalne skulpture koje su postavljene na  pet  kontinenata i preko dvadeset država. To je za mene važan sertifikat i potvrda za moj  profesionalni rad za deset godina stvaralaštva koliko se bavim skulpturom posle završetka gimnazije u Bearanama i akademije u Beogradu“, zaključuje Radojević na kraju za Berane online.

Piše: Berane online 

Advertisement
Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

DRUŠTVO

Pomirenje i sloga srpskog naroda potrebni u ovim teškim vremenima

Gujon je saopštio da je u manastiru Đurđevi Stupovi zapalio svijeću u znak sjećanja na 118 djece i preko 400 civila zverski ubijenih 1944. godine

Foto: Fejsbuk

Pratite portal Berane online na Instagramu Klikom ovdje

Francuski humanitarac koji godinama pomaže Srbima na Kosovu i Metohiji a od nedavno i v. d. direktora Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu u Vladi Republike Srbije, Arno Gujon, posjetio je juče Berane.

On se tom prilikom sastao sa episkopom budimljansko-nikšićkim, G. Metodijem.

Gujon je saopštio da je u manastiru Đurđevi Stupovi zapalio svijeću u znak sjećanja na 118 djece i preko 400 civila zverski ubijenih 1944. godine, od strane pripadnika zloglasne nacističke SS jedinice ”Princ Eugen” potpomognute albanskim i muslimanskim ekstremistima iz jedinice ”Skenderbeg” iz sjevernoistocnih djelova Crne Gore i Kosmeta.

„Sjećanje na njihovu tragičnu sudbinu treba da bude mjera srpskog pomirenja i sloge koja nam je u ovim teškim vremenima prijeko potrebna“, rekao je on.

Nakon susreta sa episkopom Metodijem istakao je „tokom organizacije naših tradicionalnih humanitarnih ljetovanja za djecu sa Kosova i Metohije, vladika nas je svake godine obilazio i darivao mališane“.

„U dugom i sadržajnom razgovoru, episkopu Metodiju sam zahvalio na bezrezervnoj podršci koju nam pruža svih ovih godina, dok sam od njega dobio blagoslov i podršku da nastavim sa istim žarom rad na funkciji koju obavljam sada za Srbe u regionu i dijaspori“, napisao je Gujon na svom Fejsbuku.

On se takođe sastao i sa predsjednicima opština Berana i Nikšića Tihomirom Bogavcem i Markom Kovačevićem.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Nove mjere od petka: Uvode se Kovid potvrde za kafiće i diskoteke

Iz Ministarstva su najavili da će u noćnim klubovima, diskotekama i u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata moći da borave samo oni koji ispunjavaju određene uslove

Foto: Marija Ralević

Pratite portal Berane online na Instagramu Klikom ovdje

Vlada će sjutra donijeti odluku o uvođenju nacionalne digitalne kovid potvrde i objaviti nove mjere, kojima će građani i stranci moći da dokažu da su vakcinisani ili da nemaju virus, prilikom ulaska u zatvorene ugostiteljske objekte.

Iz Ministarstva zdravlja su najavili da će u noćnim klubovima, diskotekama i u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata moći da borave samo oni koji ispunjavaju određene uslove.

„Nacionalna digitalna kovid potvrda, po uzoru na EU digitalni kovid sertifikat, a koja će biti dodatni digitalni alat za kontrolu i upravljanje pandemijom, sadržaće sljedeće podatke: da je osoba u cjelosti vakcinisana ili je primila prvu dozu vakcine protiv kovid-19 virusa; datum i vrijeme negativnog PCR testa na kovid-19 virus (prihvata se negativan PCR test koji nije stariji od 72 sata); dokaz da je osoba preboljela kovid-19 infekciju, odnosno dokaz da je prošlo manje od 180 dana od pozitivnog PCR testa; dokaz o negativnom brzom antigenskom testu (prihvata se BAT koji nije stariji od 48 sati)“, naveli su iz Ministarstva.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Ministarka Bratić hospitalizovana u Bugarskoj

Bečić je kazao da je Bratić u Bugarsku otišla u ponedjeljak, a da je zbog pogoršanja zdravstvenog stanja od utorka hospitalizovana, zbog čega se još nalazi u toj državi

Pratite portal Berane online na Instagramu Klikom ovdje

Ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić zbog pogoršanog zdravstvenog stanja neće prisustovati sjednici Skupštine gdje je trebalo da odgovara na poslanička pitanja, kazao je predsjednik parlamenta Aleksa Bečić.

On je rekao da je Bratić u dopisu Skupštini navela da je hospitalizovana u Bugarskoj, gdje je otputovala u zvaničnu posjetu.

Bečić je kazao da je Bratić u Bugarsku otišla u ponedjeljak, a da je zbog pogoršanja zdravstvenog stanja od utorka hospitalizovana, zbog čega se još nalazi u toj državi.

Bratić je danas trebalo da odgovara na poslanička pitanja.

Bečić je rekao da je resorno Ministarstvo dostavilo odgovore na pitanja poslanika.

Nastavite sa čitanjem

Facebook

Instagram

Najčitanije