Connect with us

FILM

VII GREEN MONTENEGRO INTERNATIONAL FILM FESTIVAL

Berancu Dušanu Vojinoviću nagrada za najbolji studentski film

Vojinoviću, koji je student treće godine na FDU-i na Cetinju, dodijeljena je nagrada za film „Pismo ili Glava“. Ovo priznanje je prvi put uručeno u ovoj kategoriji

Foto: Privatna arhiva

Film “Pismo ili Glava“, mladog reditelja iz Berana, Dušana Vojinovića osvojio je nagradu za najbolji studentski film, koja je prvi put dodijeljena u ovoj kategoriji, u okviru sedmog Green Montenegro International Film Festivala.

Podsjetimo, priznanja su dodijeljena početkom avgusta kada je ovogodišnje izdanje festivala i zatvoreno.

Međunarodni zeleni festival se tradicionalno održao na Crnom jezeru i u hotelu “Žabljak”, a prikazana su brojna kinematografska ostvarenja iz zemlje i svijeta u okviru kategorija “Ekologija” i “Ekologija duše”.

Vojinović je student treće godine na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju, stipendista je Opštine Berane, koja je i finansijski pomogla ovaj film. Inače ovo je njegovo prvo filmsko ostvarenje.

Foto: Privatna arhiva

Ono što je sigurno ostavilo utisak na mene u vezi ovog festivala su ljudi. Osjećao sam se srećno, ne toliko zbog nagrade koliko zbog onih koji su tu. Glumci u mom filmu, moje kolege, prijatelji, i zapravo svi oni koji su i učestvovali u snimanju mog prvog filma.

Zahvalio bih se mojim kolegama, glumcima, mentorima i svima onima bez kojih ne bih ni imao priliku da osvojim nagradu. Posebno bih se zahvalio mojoj izvršnoj producentkinji Nataši koja je dala sve od sebe i trudila se oko mog filma više nego ja sam.

Zavhalio bih se Opštini Berane na pomoći i pozvao ih da zajedno organizujemo projekciju svih studentskih filmova, sa fakulteta na Cetinju, u našem gradu„, kazao je Vojinović za naš portal.

Priznanje, Foto: Privatna arhiva

Stručni žiri festivala, koji su činili: reditelj i producent iz Republike Koreje Dong He Čun, reditelj iz Hrvatske i predsjednik žirija Danijel Pavlić, kao i reditelj i profesor na FDU na Cetinju Draško Đurović, odlučivao je o najboljim ostvarenjima u različitim kategorijama.

U kategoriji “Ekologija” film “Transforming Tomorrow”, poznatog bosansko-hercegovačkog reditelja, Dina Mustafića osvojio je Grand Prix, drugo mjesto je pripalo švedskom filmu “Earth:Muted” reditelja Mikaela Kristašona, Asa Ekmana i Oscara Hedina, a treće švajcarskoj produkciji “Hell in paradise” rediteljke Tiziane Kaminada. Ona je bila gost festivala i uživo se zahvalila publici.

Prvo mjesto u kategoriji “Ekologija duše” pripalo je filmu “For Sama” sirijske rediteljke Waad-Al Kataeb, drugo francusko ostvarenje “Ophir” autora Oliviera Polleta i Aleksandre Berman, a treće mjesto je osvojio film “Duga” reditelja Aleksandra Vujovića koji je prikazan na zatvaranju.

Specijalne nagrade žirija dodijeljene su ostvarenjima: “17. film o Dimitriju Popoviću” hrvatske autorke Zrinke Turalije Kurtak u režiji Danka Volarića; “23.5 Ritam Zemlje” reditelja iz Južne Koreje Filgona Chuia i film “Aktivni: građanin” Pjotra Goldsteina i Jana Lorenza, iz Srbije.

Priznanje za izuzetan doprinos i saradnju s festivalom dodijeljeno je reditelju i direktoru Crnogorske kinoteke, Andru Martinoviću.

Festival je zatvorio glumac Crnogorskog narodnog pozorišta i umjetnički direktor Gradskog pozorišta Podgorica Dušan Kovačević.

Piše: Berane online 

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

FILM

Preminuo glumac Branko Cvejić

Ostaće upamćen po ulozi Baneta Bumbara u popularnoj seriji „Grlom u jagode“ i kao Lister iz „Porodičnog blaga“

Glumac Branko Cvejić, dugogodišnji član i bivši direktor Jugoslovenskog dramskog pozorišta preminuo je danas u 75. godini.

Cvejić je rođen u Beogradu 25. avgusta 1946. godine.

Maturirao je u Petoj beogradskoj gimnaziji 1965. i iste godine upisao glumu na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu.

Najviše je sarađivao sa rediteljem Dejanom Mijačem, kao glumac, a kasnije i kao producent brojnih predstava.

Gostovao je i na drugim pozorišnim scenama, između ostalog i u Zvezdara teatru – pozorištu u čijem je osnivanju i sam učestvovao.

Ostaće upamćen po ulozi Baneta Bumbara u popularnoj seriji „Grlom u jagode“ i kao Lister iz „Porodičnog blaga“, dok ga se mnogi sjećaju i po ulogama u ostvarenjima „Bela lađa“, „Sinđelići“, „Jagoda u supermarketu“, „Biće bolje“ i drugim.

Kao gost je igrao je i u Pozorištu Atelje 212 i Zvezdara teatru.

Branko je iza sebe ostavio suprugu, sina Žarka, ćerku Bojanu i unuku.

Nastavite sa čitanjem

FILM

Rade Šerbedžija: Ja sam Srbin iz Hrvatske, ja sam Krajišnik!

„To je moje najtačnije obilježje i na tragu Nikole Tesle, koji se ponosio svojim srpskim rodom i hrvatskom domovinom“, kazao je on

Poznati glumac Rade Šerbedžija pričao je na Televiziji K1 o svojoj bogatoj karijeri, ali i o svom identitetu, navodeći da se ponosim tim što je Srbin iz Hrvatske.

Šerbedžija je rekao da se kao glumac osjeća nadnacionalno, jer je, kako kaže, decenijama radio na prostorima bivše zemlje, sa različitim rediteljima.

„Ako me pitaš šta sam, ipak kad sve zbrojim: ja sam Krajišnik, ja sam čovjek, ja sam Srbin iz Hrvatske. Tako se najviše u poslednje vrijeme osjećam“, kazao je glumac, gostujući u emisiji „Šta sam tebi i ko sam sebi“.

Kako je kazao, to je njegovo najtačnije obilježje i na tragu Nikole Tesle, koji se, kako je kazao, ponosio svojim srpskim rodom i hrvatskom domovinom.

„Ja sam rođen u Hrvatskoj, to je moje najbliže obilježje mentaliteta. Tamo sam završio škole i tamo sam počeo da se bavim umjetnošću“, zaključio je Šerbedžija.

Nastavite sa čitanjem

FILM

Festival filma o ljudskim pravima „UBRZAJ“ počinje sjutra u Beranama: Premijera filmova najnovije produkcije

Festival donosi isključivo premijerna izdanja filmova najnovnije produkcije, a koja su već uspjela da se predstave i dobiju priznanja na prestižnim regionalnim, evropskim i svjetskim festivalima

Foto: CGO

Pod sloganom „Borbe koje traju“, Centar za građansko obrazovanje (CGO) i ove godine organizuje XII izdanje Crnogorskog festivala filma o ljudskim pravima „UBRZAJ 2021“ u Podgorici, Beranama i Kotoru.

Program festivala u Beranama

Beransko izdanje Festivala počinje u ponedjeljak, 13. decembra, projekcijom filma “Novo jevanđelje”, u 18 sati, u Centru za kulturu.

Istog dana, u 20 sati, u Centru za kulturu, biće prikazan i film Danila Šerbedžije “Tereza 37”.

U utorak, 14. decembra, festivalske projekcije sele se u Gimnaziju “Panto Mališić”, gdje će od 11 do 12 sati biti prikazani kratki filmovi “Sumrak”, “Planiranje ljeta” i “Sa balkona”.

Za korisnike Dnevnog centra za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju, u toj ustanovi će, u 13 sati, biti prikazan film “Razlog zbog koga skačem je”.

Portal Berane je ove godine među medijskim sponzorima Crnogorskog festivala filma o ljudskim pravima.

CGO: „Na festivalu premijerna izdanja filmova najnovnije produkcije“

Foto: CGO

Za razliku od prošlogodišnjeg izdanja koje je realizovano u online formatu, Festival Ubrzaj se vratio u sale, saopšteno je ranije iz CGO.

„Centralni program ovogodišnjeg izdanja počeo je 11. decembra i trajaće do 15. decembra u Muzičkom centru i Crnogorskoj kinoteci u Podgorici, a prateća izdanja u Kinu „Boka“ u Kotoru od 12. do 13. decembra i u Centru za kulturu u Beranama od 13. do 15. decembra 2021.“, navodi se u saopštenju.

Dodaju da festival tradicionalno donosi isključivo premijerna izdanja filmova najnovnije produkcije, a koja su već uspjela da se predstave i dobiju priznanja na prestižnim regionalnim, evropskim i svjetskim festivalima.

Pored filmskih projekcija, predviđen je i prateći program, kako bi se napravio osvrt na određene filmove i aktualizivala neka od goruća pitanja ljudskih prava.

„Festival Ubrzaj, afirmišući univerzalnost ljudskih prava, privlači široku i heterogenu publiku, što mu daje dodatnu vrijednost u crnogorskom polarizovanom kontekstu. Usmjerenost na moderni koncept ljudskih prava kroz umjetnost čini Festival mjestom susreta najrazličitijih društvenih aktera, čime se doprinosi uspostavljanju kulture ljudskih prava, tolerantnog i inkluzivnog društva“, stoji u saopštenju CGO.

Ovogodišnje izdanje Festivala podržalo je Ministarstvo ekonomskog razvoja Crne Gore, Ambasada Finske u Beogradu, UNDP u okviru projekta Reforma nacionalnog sistema procjene invaliditeta, Opština Berane i Opština Kotor.

Partneri su BELDOCS, Sarajevo Film Festival i Crnogorska kinoteka.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije