Connect with us

DRUŠTVO

CISTERNE SA VODOM ZA PIĆE POSTAVLJENE NA VIŠE LOKACIJA

(FOTO) Berane: Opština obezbijedila pomoć za oko 80 ugroženih porodica, pomaže u sanaciji šteta od poplava

„Opštinske službe neprestalno vrše obilazak kritičnih lokacija, gdje prijeti izlivanje rijeka iz svog korita“, ističu iz Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje

Foto: Opština Berane

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Usljed obilnih padavina koje su zadesile beransku opštinu iz lokalne uprave su poručili da je prioritet sanacija štete, pomoć ugroženim porodicama, kao i obezbjeđivanje kolektivnog smještaja, u slučaju potrebe, za stanovnike najugroženijih naselja Donji Talum i Riversajd, ali i da će ova situacija poslužiti za mapiranje kritičnih tačaka i sprovođenje dodatnih aktivnosti radi bolje zaštite od poplava.

Foto: Opština Berane

U saopštenju sa današnjeg sastanka Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje, na kojem je razmatrano trenutno stanje na poplavljenim područjima u Beranama, se navodi:

„U najkraćem roku biće sanirana putna infrastruktura. Mehanizacijom nadležnih službi sprovešće se aktivnosti, koje će doprinijeti sigurnosti imanja i domaćinstva na kritičnim lokacijama.

U toku je sanacija puteva na Jelovici i u Vinickoj.

Pomoć će biti pružena ugroženim porodicama, čija su domaćinstva pretrpjela štetu usljed poplava.

Shodno potrebama i stanju na terenu, obezbijediće se i kolektivni smještaj za stanovnike naselja Donji Talum i Riversajd“.

Lim, Foto: Berane online

Ističe se da opštinske službe neprestalno vrše obilazak kritičnih lokacija, gdje prijeti izlivanje rijeka iz svog korita.

„Sanirane su kritične tačke u toku rijeke Bistrice, a prethodno je zaštićena kuća Mirka Golubovića na Pešcima. Redovno se kontroliše i put Berane–Jelovica i zaobilaznica pored Lima. U naselju Riversajd izvršeno je nasipanje, kako bi se napravio dio obaloutvrde i kako bi domaćinstva u ovom naselju bila zaštićena od novih bujičnih naleta“.

Foto: Opština Berane

Podsjećaju da su tokom jučerašnjeg dana, kao i danas, obezbijeđene cisterne sa pijaćom vodom na više lokacija.

„Pitkom vodom obezbijeđeni su Opšta bolnica, Dom učenika i Dom zdravlja. Obezbijeđena je i hrana za ukupno oko 80 porodica u naseljima Donji Talum i Riversajd“, saopšteno je.

Naglašavaju da Opština Berane u narednom periodu očekuje pomoć od Direktorata za vanredne situacije i Crvenog krsta, kako bi zajednički pomogli građanima u prevazilaženju ove nemile situacije.

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

DRUŠTVO

Osnovcu pozlilo u školi nakon konzumiranja droge

Kako se navodi, dijete je prijavilo ljekaru da je u prethodnom periodu konzumiralo opojnu drogu

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Službenici Odjeljenja bezbjednosti Budva, 1. decembra oko 14:30 sati postupali po prijavi Hitne medicinske pomoći Budva, da je mlađem maloljetnom licu u jutarnjim časovima pozlilo u prostorijama Osnovne škole „Stefan Mitrov Ljubiša“, gdje je tom djetetu ukazana ljekarska pomoć i ono je odvezeno u Opštu bolnicu Kotor, saopštila je Uprava policije.

Kako se navodi, dijete je prijavilo ljekaru da je u prethodnom periodu konzumiralo opojnu drogu.

„Pripadnici budvanske policije su na ove okolnosti prikupili potrebna obavještenja od roditelja, djeteta u prisustvu roditelja, dežurnih ljekara i ljekara specijalista, kao i nastavnika, razrednog starješine ovog lica“, saopštila je Uprava policije, prenosi RTCG.

Kazali su da su izvršeni pretresi stambenih objekata te dvije maloljetne osobe sa područja Budve, za koja se sumnja da su vršili uličnu prodaju opojne droge.

„Navedena lica su dovedena u prostorije Odjeljenja bezbjednosti Budva u prisustvu roditelja gdje su od njih i prikupljena obavještenja na navedene okolnosti. Shodno tome upoznat je tužilac u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici nadležan sa postupanje sa maloljetnicima, po čijem nalogu je i izuzet uzorak krvi radi daljeg vještačenja na psihoaktivne supstance“, naveli su iz policije.

Policija napominje da se radi o izolovanom slučaju i da policijski službenici pomno prate sva dešavanja koja ukazuju ili mogu ukazati na bilo koji oblik ugrožavanja djece školskog uzrasta.

„Sa izrazitim senzibilitetom se prati bezbjednosna problematika u školama i zoni škola i u skladu sa tim, na osnovu procjene rizika, preduzimaju se konkretene operativno-taktičke mjere i radnje na suzbijanju svih oblika kriminaliteta i narušavanja bezbjednosti“, poručuje se u saopštenju.

Na nivou Odjeljenja bezbjednosti Budva, kako su kazali, sprovodi se akcija trajnog karaktera „Mladost“, u sklopu koje se u kontinuitetu vrši obilazak škola i školskih dvorišta na teritoriji opštine Budva.

„Cilj je sprečavanje svih oblika društveno negativnog – devijantnog ponašanja maloljetnika, sa intencijom na suzbijanje zloupotreba opojnih droga, vršnjačkog nasilja, točenja alkohola maloljetnicima i učestvovanja u igrama na sreću“, saopštila je Uprava policije.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Sjutra ženski marš u Beranama: Biti žena na sjeveru znači biti diskriminisan

„Pozivamo sve građanke i građane da se pridruže protestnoj šetnji i zajedno sa nama pošalju jasnu poruku da borba za prava žena nije gotova, nego da je tek otpočela“, poručuju organizatorke

Sa prošlogodišnjeg marša, Foto: Fejsbuk

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Nevladina organizacija „Poligon za žensku izuzetnost – Sofija“ organizovaće u ponedjeljak 5. decembra, u Beranama, protestni marš pod sloganom „Ti si naša briga“.

Marš je samo jedan od niza aktivnosti koje, kako kažu iz organizacije, imaju za cilj skretanje pažnje na probleme sa kojima se suočavaju žene u Crnoj Gori, naročito u sjevernim opštinama.

Foto: NVO „Poligon za žensku izuzetnost – Sofija“

„Na sjeveru Crne Gore patrijarhat pokazuje svoje pravo lice. Bez dobrih mehanizama, podrške i edukacije, žene ostaju u nemogućnosti da artikulišu i rješavaju suštinske probleme. Biti žena na sjeveru znači biti diskriminisan, zanemarivan i obespravljen“, poručuju iz NVO.

Predviđeno okupljanje je u 11 sati u ulici Mojsija Zečevića u Beranama.

Foto: NVO „Poligon za žensku izuzetnost – Sofija“

Istog dana u 19 sati održaće se panel diskusija pod nazivom ‘’Žrtva nikada nije kriva, a mi?’’

Osim aktivistkinja iz Crne Gore, jedna od gošća panela biće aktivistkinja Dijana Stošić, utemeljivačica pokreta i heštega #nijeprijavila.

Foto: NVO „Poligon za žensku izuzetnost – Sofija“

Planirana je interaktivna diskusija na kojoj će, između ostalog, biti govora o problemu nasilja nad ženama, a navedene aktivnosti organizuju se pod pokroviteljstvom Opštine Berane.

„Ovim putem pozivamo sve građanke i građane da se pridruže protestnoj šetnji i zajedno sa nama pošalju jasnu poruku da borba za prava žena nije gotova, nego da je tek otpočela“, zaključuje se u saopštenju.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Zemljotres manje jačine kod Ulcinja

Jačina ovog zemljotresa iznosila je 2.6 jedinica Rihterove skale

Ilustracija: Shutterstock/andrey vp

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Sektor za seizmologiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju je u 20 časova i 16 minuta registrovao zemljotres manje jačine sa epicentrom na 11 kilometara istočno od Ulcinja.

Jačina ovog zemljotresa u hipocentru (žarištu) iznosila je 2.6 jedinica Rihterove skale, što odgovara epicentralnom intenzitetu od IV stepena Merkalijeve skale (MCS).

„Žarište ovog zemljotresa locirano je na dubini od 11 kilometara“, navodi se u objavi ZHSCG.

Na osnovu numeričkog modela promjene intenziteta sa rastojanjem u ovom regionu, magnitude zemljotresa i dubine hipocentra, ovaj zemljotres, kako je saopšteno, nije mogao izazvati materijalne štete u epicentralnom području.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije