Connect with us

DRUŠTVO

DANAS

Berane: Sedmočlanoj porodici isključili struju zbog duga od 120 eura

Četrdestogodišnja Ivana Milošević koja živi sa šestoro djece, od kojih su troje maloljetno, uz očaj se obratila sa molbom da im neko pomogne

Foto: RTCG

Elektrodistribucija je danas isključila struju sedmočlanoj porodici Ivane Milošević iz Berana, u kojoj niko nije zaposlen, zbog duga od 120 eura.

Ova četrdestogodišnja žena koja živi sa šestoro djece, od kojih su troje maloljetno, uz očaj se obratila Portalu RTCG sa molbom da im neko pomogne.

“Razvedena sam, i djeca su kod mene. Nas sedmoro živi od socijale i dječijih dodataka. Svima smo se obraćali za pomoć, ali nam niko nije okrenuo glavu. Kada smo danas ostali bez struje osjetila sam dodatno očajanje i više ne znam šta da radim“, kazala je Ivana.

Ona priča da je neko vrijeme radila kao higijeničarka na zamjeni, ali da je i bez toga ostala, a sada ne bježi ni od fizičkih poslova.

“Nije me bilo sramota ako me neko jesenas zvao da preslažem drva i radim slične poslove, samo da mi djeca nijesu gladna. Sedmoro nas je. Šta mislite koliko nam treba dnevno samo za hranu. Iskreno, djeca su više gladna nego sita“, kaže Ivana.

Foto: RTCG

Ova žena ističe da niko od njene punoljetne djece ne bježi od posla, ali da ne mogu da nađu nikakav posao.

“Svi se borimo za djecu. Sramota me je, njih troje je odraslih, da se obratim narodnoj kuhinji”, kazala je naša sagovornica.

Ivana ističe da ne vidi trenutno nikakav izlaz iz ove situacije i dila bi, kako kaže, bila srećna da makar jedno od njeno troje punoljetne djece dobije bilo kakav posao.

“Možda bi tako ublažili situaciju. Ovako, ne znam šta da radim, gledam djecu i plačem čitav dan“, kaže Ivana.

Ona je iskrena i priznaje da je dobila upozorenje da bi struja mogla biti isključena, ali dodaje da nije imala način da plati.

“Ko bi bio srećniji od mene da sam mogla da platim taj dug i da mi djeca, školarci nisu bez struje“, ističe Ivana.

Sredovječna žena poslije razvoda sa djecom živi u dijelu kuće, u dvije prostorije, bez kupatila.

Ne želi da se fotografiše, dok krije suze i okreće glavu.

I dok se bliži sumrak, Ivana podlaže šporet sa nešto malo drva što je ostalo od prošle godine.

Samo da djeci ne bude hladno kada padne mrak, i kada se tjeskoba poslije isključenja struje ne pojača. Ova očajna žena naglašava da se ne bi ponižavala i ne bi nikoga zvala, ali da se našla u potpuno bezizlaznoj situaciji, kada je spremna sve da učini samo da maloljetna djeca ne osjete nesigurnost i ne primijete njenu brigu i očaj.

“Gdje su sada svi oni koji su nam obećavali pomoć. Evo, trenutak je kada nemamo kud dalje, svaki dan je sve gore. Socijala i dječiji dodatak nisu dovoljni za nas sedmoro“, kaže Ivana.

Kora hljeba, struja, topla voda, jedino je što traže Miloševići.

“Ako je i to postalo luksuz, pita Ivana, šta je onda bijeda“, pita Beranka Ivana Milošević.

Izvor: RTCG

DRUŠTVO

(FOTO) NVO “Škola sporta Iva”: Održano predavanje na temu “Značaj zaštite životne sredine i zdravih stilova života” na Lokvama

„Sve aktivnosti su usmjerene u tom pravcu da se djeca RE populacije upoznaju sa značajem boravka u prirodi, njenom zaštitom kao i važnostima sporta“, kazao je osnivač i predsjednik ove organizacije za naš Portal, Ivan Babović

Foto: Privatna arhiva

U turističkom kompleksu “Skrivena” na Lokvama, kod Berana, održano je predavanje na temu “Značaj zaštite životne sredine i zdravih stilova života”, u skopu projekta “Sportom do bolje inkluzije Roma u društvo”.

Foto: Privatna arhiva

Projekat realizuje NVO “Škola sporta Iva” iz Berana, uz podršku Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Foto: Privatna arhiva

„Sve aktivnosti su usmjerene u tom pravcu da se djeca RE populacije upoznaju sa značajem boravka u prirodi, njenom zaštitom kao i važnostima sporta“, kazao je osnivač i predsjednik ove organizacije za naš Portal, Ivan Babović.

Foto: Privatna arhiva

Navode da najmlađi nisu krili oduševljenje prilikom posjete pomenutom turističkom kompleksu, a većina je istakla da im je to i prvi put da borave na Lokvama.

Foto: Privatna arhiva

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

(FOTO) Andrijevica: Asfalt na putu preko Trešnjevika u katastrofalnom stanju, pretvoren u rupe i kratere

Da se saobraćajnica nalazi u katastrofalnom stanju potvrđuje i predsjednik Opštine Andrijevica Željko Ćulafić, apelujući na Direkciju za saobraćaj da čim vremenske prilike dozvole započne sanaciju

Foto: D. Jovović

Brojni zahtjevi upućeni Vladi Crne Gore da se regionalnom putu koji od Andrijevice, preko Trešnjevika, vodi do Mateševa posveti više pažnje nijesu urodili plodom. U to će se uvjeriti svi oni koji se upute ovom prometnom saobraćajnicom koja je najkraća veza između nekoliko opština na sjeveru Crne Gore sa novoizgrađenim auto-putem. Naime, ovaj put iz dana u dan doživljava sve veća oštećenja tako da se saobraćaj odvija krajnje otežano.

Zbog prolaska teških kamiona i uklanjanja snijega sa kolovoza, u minulih dva mjeseca na brojnim mjestima došlo je do potpunog pucanja asfaltne podloge i otvaranja velikih rupa i kratera, tako da se vozači često žale da su na ovom putu njihova vozila havarisana. Da se saobraćajnica nalazi u zaista katastrofalnom stanju potvrđuje i predsjednik Opštine Andrijevica Željko Ćulafić, apelujući na Direkciju za saobraćaj da, čim to vremenske prilike dozvole, pristupe sanaciji.

Foto: D. Jovović

„S obzirom na to da je put preko Trešnjevika regionalnog karaktera lokalna uprava nema nadležnosti da ga održava i da tamo uspostavlja režim saobraćaja. To radi država i ja ponovo apelujem da nadležne službe preduzmu hitne mjere kako bi se ovaj put doveo u red. Tim prije, jer je trenutno stanje na ovom putu, zbog velikih oštećenja kolovoza, katastrofalno. Konačno, ovaj put mora da dobije znatno ozbiljniji tretman kada je njegovo održavanje u pitanju“, kazao je Ćulafić.

Mještani smatraju da su ovakvom stanju, u dobroj mjeri, kumovali teški kamioni koji preko Trešnjevika svakodnevno prevoze nedozvoljene terete.

„Od kako je otvorena prva dionica auto-puta i usled rekonstrukcije saobraćajnice Berane – Bijelo Polje put preko Trešnjevika postao je izuzetno prometan. I pored toga što se radi o uskom kolovozu sa mnoštvom nepreglednih krivina ovim putem svakodnevno krstari veliki broj kamiona sa prikolicama koji ugrožavaju bezbjednost saobraćaja i koji svojom težinom stvaraju ozbiljna oštećenja na kolovozu. Sve to govori da se ne pridaje pažnja održavanju ovog puta i da uspostavljeni režim saobraćaja treba da se koriguje“, kazao je mještanin Milutin Đurković.

I vlasnici ugostiteljsko-uslužnih objekata na Komovima navode da loš put preko Trešnjevika usporova dolazak turista na ovo područje.

Foto: D. Jovović

„Veliki broj turista iz čitavog svijeta hita da posjeti Komove, jer se radi o izuzetno atraktivnoj destinaciji. Međutim, ti turisti kad naiđu na prilazne puteve koji preko Trešnjevika vode ka Štavnoj i Komovima hvataju se za glavu, jer ne vjeruju da nešto ovako postoji. Tako oni, pored ovakve prirodne ljepote kojom raspolažu naši krajevi, sa sobom odnose ružne slike o našim putevima. Pred ovakvom činjenicom nadležni bi trebalo dobro da se zamisle, jer se sa ovako lošim putevima ne može razvijati turizam“, navodi Mikša Ćulafić, jedan od vlasnika uslužno- turističkog objekta na planini Štavna.

Nadležni da shvate značaj saobraćajnice od Andrijevice do Mateševa

Mještani ističu da je krajnje vrijeme da nadležni shvate značaj puta preko koji od Andrijevice preko Trešnjevika vodi do Mateševa.

„Dužina ovog puta iznosi 35 kilometara. Međutim, u datim okolnostima, zbog lošeg stanja saobraćajnice preko Trešnjevima, primorani smo da koristimo put preko Mojkovca i Kolašina u dužini od oko sto kilometara. No, i taj put se nalazi u fazi rekonstrukcije, zbog čega se vozači suočavaju sa otežanim putovanjem i dugotrajnim zastojima. Treba imati u vidu da je put preko Trešnjevika, zbog neadekvatnog čišćenja snijega u zimskom periodu, često neprohodan i da je po prioritetima održavanja svrstan u petu kategoriju. Ovo su podaci koji opominju da država mora konačno da shvati da i narod ovoga kraja ima pravo na život“, poručili su mještani.

(Izvor: Dan)

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Vlada smijenila direktoricu Kliničkog centra Ljiljanu Radulović

Novi direktor prema nezvaničnim saznanjima RTCG biće kardiohirurg Aleksandar Radović

Dr Ljiljana Radulović

Vlada je na današnjoj sjednici smijenila direktoricu Kliničkog centra Crne Gore Ljiljanu Radulović, saznaje Portal RTCG. Novi direktor prema njihovim nezvaničnim saznanjima biće kardiohirurg Aleksandar Radović.

Ministar zdravlja Vojislav Šimun predložio je Vladi prošle sedmice razrješenje direktorice Kliničkog centra Ljiljane Radulović.

Šimun je zatražio detaljnu analizu poslovanja zdravstvenih ustanova, uključujući i rad direktora.

Nakon pregleda dokumentacije i provjere rada od strane Komisije, Šimun je smijenio i direktora podgoričkog Doma zdravlja Danila Jokića i Doma zdravlja u Herceg Novom Aleksu Đekića.

Šimun je naveo da će uslijediti smjene svih koji nijesu radili po zakonu i propisima, a koji su time ugrozili rad ustanove i pacijente.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije