Connect with us

DRUŠTVO

SPOMEN-KOMPLEKS

Berane: Za uređenje Jasikovca država izdvojila 300.000 eura

„Dodjelom statusa kulturnog dobra, država ima pravo i obavezu da vodi dalju brigu o ovom spomeniku“, kazala je Folić

Foto: Mileta Vukićević

Nakon što je početkom godine Spomen-kompleks „Sloboda“ na brdu Jasikovac iznad Berana, od strane Uprave za zaštitu kulturnih dobara proglašen za kulturno dobro od nacionalnog značaja preduzeti su početni potezi da ova jedinstveno arhitektonsko zdanje bude trajno sačuvana od negativnih uticaja.

To je u izjavi za „Dan“ potvrdila i direktorica Polimskog muzeja Violeta Folić, rekavši da je za te svrhe iz državnog kapitalnog budžeta izdvojeno 300.000 eura.

„Inicijativu za dobijanje statusa kulturnog dobra Uprava za zaštitu kulturnih dobara je uzela u razmatranje još 2013. godine i evo čekali smo punih deset godina da dobijemo to rješenje. Dodjelom statusa kulturnog dobra, država ima pravo i obavezu da vodi dalju brigu o ovom značajnom spomeniku, a sam spomenik je dobio na značaju i vrijednosti. Posebno raduje što je država opredijelila početna sredstva da se uđe u priču koja garantuje održivost ovog izuzetnog spomen kompleksa koji zahvata površinu od 24 hektra. Кao prvo od izdvojenih sredstava krenuće se sa realizacijom konkursa za uređenje pomenutog prostora“, kazala je Folić.

Glavni gradski arhitekta Sonja Vuković, pojasnila je da spomen-kompleks podrazumijeva ne samo spomenik, već i urbanističko rješenje oko spomenika.

„Spomen-kompleks „Sloboda“ ima jedno upečatljivo mjesto u gradu. Spomenik sam po sebi nije jedinica za sebe nego se sastoji iz više urbanističnih elemenata međusobno ukompovanih tako da predstavlja jednu urbanističku cjelinu. Sad slijede zakonski obavezujući postupci. Jedan od prvih postupaka je konkurs za uređenje terena, ne samo spomenika, nego uređenja i zaštite okruženja jer spomenik sam po sebi ne može da živi, on onako, sa onog položaja gleda na čitav grad i sve je to potrebno zaštititi- navela je Vuković, dodajući da su zadnjih nekoliko godina, bez obzira na neke aktivnosti koje su obavaljene na sanaciji, uočena određena degradiranja u rubnim zonama pomenutog spomen“, kompleksa.

Najavila je da će konkurs da objavi Služba državnog arhitekte u saradnji sa Opštinom Berane i Polimskim muzejom i da će vjerovatno trajati do sredine ove godine.

„Objavljivanje konkursa je neki zakonski postupak koji traje od četiri do pet mjeseci. Nakon toga ide izrada glavnog projekta, pa tek onda prave aktivnosti na terenu a uslov svih uslova je da se sve to odradi do kraja godine kako bismo povukli sredstva koja su državnim kapitalnim budžetom namjenski već predviđena za to“, istakla je Vuković.

Jasikovac – simbol borbe za slobodu

Spomenik na Jasikovcu djelo je poznatog arhitekte Bogdana Bogdanovića i predstavlja simbol borbe za oslobođenje koja se vodila u ovom kraju tokom balkanskih, Prvog i Drugog svjetskog rata.

Podignut je u drugoj polovini prošlog vijeka i to je na mjestu gdje su 17. jula 1941. godine italijanski okupatori strijeljali beranske rodoljube.

„Spomen-kompleks na Jasikovcu čine spomenik „Slobode“ visok 18 metara. U obliku je kupe i podsjeća na fišek ili zrno metka. Oko kupe je poređano četrdeset velikih blokova poliranog granita na kojima se nalaze natpisi i ornamenti, uklesano je 250 kvadratnih metara ornamentike i ispisano 10.000 slova, koja govore o istoriji ovog kraja“, podsjetila je Folić.

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

DRUŠTVO

CeMI poziva građane da budu posmatrači parlamentarnih izbora

da se prijave za posmatrače putem aplikacije ferizbori.me i veb sajta CeMI-ja.

Foto: CEMI

Centar za monitoring i istraživanje (CeMI) pozvao je građane, koji žele da doprinesu što većem stepenu demokratičnosti parlamentarnih izbora, da se prijave za posmatrače putem aplikacije ferizbori.me i veb sajta CeMI-ja.

PRIJAVI SE NA: 

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSePen8FTei4jVNnv1W8Fs7X5PFeMbCQiizhO6Ec887gyH6PdA/viewform?mibextid=Zxz2cZ

Šef Pravnog odjeljenja u CeMI-ju, Ognjen Mitrović, kazao je da će CeMI posmatrati i ove parlamentarne izbore, koji će biti održani 11. juna.

„Naš cilj je da obezbijedimo posmatrače na svim biračkim mjestima jer je to jedini način kako bismo zaštitili integritet izbornog procesa. Do sada nam se prijavio zaista značajan broj građanki i građana Crne Gore. Imamo 700 prijava, ali da bismo bili u prilici da pokrijemo sva biračka mjesta, nedostaje nam još 600 posmatrača“, rekao je Mitrović.

Građansko nadgledanje parlamentarnih izbora 2023, koje sprovodi CeMI, se realizuje u okviru projekta koji je podržala Britanska ambasada Podgorica.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Damir Ramčić đak generacije Srednje medicinske škole

Ramčić je učenik IV-4 odjeljenja, čiji je razredni Nikola Novak

Foto: Privatna arhiva

Učenik Srednje medicinske škole „Dr Branko Zogović“ iz Berana, Damir Ramčić, proglašen je za najboljeg u svojoj generaciji.

To je potvrđeno za Portal Berane online iz ove obrazovne ustanove.

Ramčić je učenik IV-4 odjeljenja, čiji je razredni Nikola Novak.

Piše: Berane online 

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Abazović: Riješen problem – naši mladi fizičari idu na olimpijadu u Tokio

„Hvala ministrima Goranu Đuroviću, Miomiru Vojinoviću, Biljani Šćepanović i privrednicima Crne Gore na ekspresnoj i nesebičnoj pomoći“

Foto: Vlada Crne Gore

Riješen problem – naši mladi fizičari i profesori idu u Tokio, saopštio je na Telegramu, predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović.

„Hvala ministrima Goranu Đuroviću, Miomiru Vojinoviću, Biljani Šćepanović i privrednicima Crne Gore na ekspresnoj i nesebičnoj pomoći. Vlada će ubrzano sprovesti procedure, a MVP (Ministarstvo vanjskih poslova) će pomoći oko dobijanja viza. Znanje ce uvijek naići na našu podršku. Učenicima želimo puno uspjeha i da nas obraduju medaljom“, poručio je Abazović.

„Vijesti“ su danas objavile da iako su još u aprilu pozvani na Međunarodnu olimpijadu iz fizike u Tokiju, najbolji srednjoškolci iz Crne Gore možda neće odmjeriti znanje sa vršnjacima jer su obrazovne intitucije zakazale u organizaciji.

Centar za građansko obrazovanje (CGO) saopštio je danas da je uputio Abazoviću, i ministru prosvjete, Miomiru Vojinoviću, Inicijativu za hitno obezbjeđivanje sredstava i sprovođenje postupka za odlazak crnogorskih gimnazijalaca, njihovih mentora i predstavnika Ispitnog centra na Olimpijadu znanja iz fizike u Tokio.

Ministar ekonomskog razvoja Goran Đurović saopštio je danas da mladi fizičari moraju na Međunarodnu olimpijadu iz fizike u Tokiju te da će u komunikaciji sa privrednicima pokušati da riješi problem.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije