Connect with us

DRUŠTVO

POTVRĐENO IZ UP

Bijelo Polje: Policija čuva đake, nakon prijetnji učenika da će ih pobiti

U Osnovnoj školi “9. maj” u Sutivanu od juče raspoređen službenik Uprave policije, roditelji do daljeg ne daju djeci u školu

U Osnovnoj školi “9. maj” u Sutivanu kod Bijelog Polja juče je raspoređen službenik tamošnjeg policijskog Odjeljenja bezbjednosti nakon prijave da je jedan od učenika prijetio đacima da će ih pobiti i da je na njegovom spisku za odstrel 26 osoba.

To su “Vijestima” potvrdili juče iz Uprave policije.

“Upoznati smo sa slučajem od strane uprave škole, kojoj su roditelji prijavili da je jedan od učenika prijetio da će pobiti učenike. Obavljen je razgovor sa direktorkom škole, razrednim starješinom i još jednim profesorom”, navode iz te institucije.

Oni nisu odgovorili na to da li je obavljen razgovor sa tim učenikom, ističući da se radi o djetetu mlađem od 14 godina, koji ne podliježe krivičnoj odgovornosti.

Mađutim, više roditelja “Vijestima” je saopštilo da to nije dovoljno za bezbjednost njihove djece i da “sigurnost učenika niko ne garantuje”.

Tvrde da zbog toga ubuduće neće slati djecu u školu, dok se slučaj ne ispita do kraja.

Tu obrazovnu ustanovu juče su, prema izjavama roditelja, obišli predstavnici Ministarstva prosvjete, nauke i kulture, koji su razgovarali sa direktoricom Milijanom Marković Bošković, nastavnicima i roditeljima.

Iz Ministarstva juče nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” o tom slučaju.

Iz Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) u Bijelom Polju prekjuče su “Vijestima” saopštili da utvrđuje činjenice nakon prijave policije – da je jedan učenik devetog razreda prijetio vršnjacima…

“Vijestima” su iz tog ODT-a saopštili da im je policija taj slučaj prijavila juče u 14 časova.

“Nakon toga je ovo tužilaštvo preduzelo niz hitnih radnji u saradnji sa policijom, o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena”, navode u odgovoru iz ODT-a.

Više roditelja “Vijestima” tvrdi da je taj učenik njihovoj djeci slao fotografije pištolja, uz poruke da će ih pobiti.

“On je prišao mom sinu i rekao: ‘Imam spisak da vas pobijem, ti si prvi na spisku’, pri čemu mu se unosio u lice”, ispričao je jedan od roditelja.

Sličnu priču reporterki “Vijesti” saopštio je i drugi roditelj.

Zbog tih dešavanja, njih petnaestak sazvalo je prekjuče hitan sastanak sa direktoricom škole, kojoj su, tvrde, poručili da djecu neće slati na nastavu sve dok se slučaj ne ispita do kraja i policija preduzme potrebne mjere.

Jedan od učesnika sastanka, ispričao da je tražio da škola garantuje djeci bezbjednosti i da to potpišu.

Prema njihovim riječima, škola im to nije mogla garantovati, pa su odlučili da djecu ostave kućama.

„Roditelji su na sastanku iznijeli jasan stav da ne žele da se ponovi scenario slučaja škole ‘Vladislav Ribnikar’ u Beogradu i tražili da se hitno uključe sve relevantne institucije, uključujući službe za maloljetničku delikvenciju”, kazao je novinarki jedan od roditelja.

Oni potenciraju da su prijetnje njihovoj djeci upućene prije tri dana, kada su “preko razrednog starješine obavijestili direktoricu”.

“Razredni starješina Dragan Mašković je na sastanku sa roditeljima i direktoricom kazao da je o slučaju obavijestio direktoricu preksinoć i tražio da ona slučaj prijavi policiji, kao i da sazove hitnu sjednicu školskog odbora”, kazao je jedan od roditelja.

Direktorica Bošković Marković, međutim, to je negirala i tvrdi da je o slučaju obaviještena u četvrtak, nakon čega je i ona slučaj prijavila policiji, Centru za socijalni rad i Ministarstvu prosvjete.

Roditelji kažu i da je isti učenik prijetio i direktorici, nakon što mu je ranije, zbog vladanja, zabranila da ide na ekskurziju sa ostalim učenicima.

Direktorica je juče kazala da ne želi da daje nikakve izjave povodom tog slučaja, i da sve prepušta nadležnim organima.

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

DRUŠTVO

Muftija beogradski: Srpski narod nije genocidan, moja Srbija to ne zaslužuje

„Budimo pametni i ne ponavljajmo greške iz prošlosti!“

Muftija Mustafa Jusufspahić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Muftija beogradski Islamske zajednice Srbije Mustafa Jusufspahić izjavio je da kao musliman u Srbiji svjedoči da srpski narod nije genocidan i da Srbija to ne zaslužuje.

Muftija Jusufspahić je istakao da je Srbija njegova zemlja i da u njoj ljudi žive i Bogu se mole u džamijama, crkvama i sinagogama.

“Na hiljade džamija postoji, gde se oko 600.000 muslimana koji ovde žive mole. Muslimani na teritoriji Srbije, koja je pod vlašću većinskog pravoslavnog stanovništva, žive i rade u slozi i dojele zajedničku sudbinu vjekovima i ja to kao musliman moje Srbije svjedočim. Ovaj narod nije genocidan i moja Srbija to ne zaslužuje”, naveo je muftija Jusufspahić, koji je i glavni vojni imam Vojske Srbije.

On je na društvenoj mreži “Iks” istakao da su kroz istoriju sigurno postojali pojedinci koji su imali takve sulude ideje, ali one nisu zarazile narod koji se i danas bori protiv takvih ideja bilo gdje u svijetu.

“Moja BiH je propatila i svaku njenu bol sam proživljavao u svom srcu. Njen život kao i život moje Srbije je od Boga nam dat da jedni sa drugima pod ruku u slozi živimo. Budimo pametni i greške iz prošlosti ne ponavljajmo, popravimo ih i budimo bolji ljudi. Bog nas pomogao”, istakao je muftija beogradski.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

(FOTO) Protest u Podgorici zbog Rezolucije o Srebrenici: Skandira se „izdaja, izdaja“

Okupljeni nose zastave Republike Srbije, Rusije, crveno-plavo-bijele trobojke bez grba, crkvene zastave sa četiri ocila kao i trobojke sa grbom Petrovića koje su se koristile u vrijeme Kraljevine Crne Gore

Sa okupljanja, Foto: Aljoša Turović

Ispred zgrade Vlade Crne Gore u Podgorici večeras u 19 časova održava se okupljanje građana u cilju izražavanja nezadovoljstva zbog najave izvršne vlasti da će u Ujedinjenim nacijama (UN) podržati Rezoluciju o Srebrenici.

Građani su se okupili na uglu Karađorđeve ulice i bulevara Stanka Dragojevića, javljaju „Vijesti“ sa lica mjesta.

Okupljeni nose zastave Republike Srbije, Rusije, crveno-plavo-bijele trobojke bez grba, crkvene zastave sa četiri ocila kao i trobojke sa grbom Petrovića koje su se koristile u vrijeme Kraljevine Crne Gore.

Okupljeni skandiraju „izdaja, izdaja“.

Foto: Aljoša Turović

Skupu prisustvuju i potpredsjednik Opštine Berane Mladen Premović poslanik Ujedinjene Crne Gore (UCG) Vladimir Dobričanin i predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić i predsjednik Slobodne Crne Gore Vladislav Dajković, nosilac liste „Budva naš grad“ na lokalnim izborima u Budvi Nikola Jovanović.

Foto: Aljoša Turović

Veliki broj policajaca sa opremom za razbijanje protesta nalazi se u dvorištu između zgrade Vlade Crne Gore i zgrade Ministarstva vanjskih poslova (MVP).

Barikade ispred zgrada najviših državnih organa obezbjeđuje uniformisana policija.

Iz Uprave policije (UP) su ranije danas kazali da okupljanje ispred Vlade nije prijavljeno.

Foto: Aljoša Turović

 

Organizatori skupa su: Srpski kulturni centar „Patrijarh Varnava“, Srpski kulturni klub „Sveti Sava“, Srpsko društvo Sveti Sava iz Bijelog Polja, Udruženje poštovalaca učesnika oslobodilačkih ratova 1912-1918, NVO „Herceg“ – Pljevlja, NVO „Srpska nit“, NVO „Božuri“, NVO „Stupovi“, NVO „Miholjski zbor“, NVO „Serdar“ i Noćni vukovi.

„Pozivamo sav slobodoljubiv narod Crne Gore koji je sa nama čuvao svetinje i duže od godinu dana bio u litijama da nam se priključi ispred Vlade Crne Gore u Podgorici 22. maja od 19 časova, kako bismo poslali poruku onima koje smo tada podržali nadajuću se pravdi i za srpski narod“, naveli su ranije u izjavi za portal IN4S organizatori protesta.

Oni su poručili da „podnošenjem predloga rezolucije o genocidu u Srebrenici, ova Vlada na čijem je čelu Milojko Spajić na najgrublji način je pokazala da ne uvažava upravo žrtve srpskog naroda i da poništava sve vrijednosti naše trodecenijske borbe“.

„Ne pristajemo na nastavak servilne politike koju je trasirao Milo Đukanović a danas nastavljaju neki drugi. Naša nacionalna dužnost je da se odupremo još jednom pokušaju da nam se nametne kolektivna krivica kao narodu“, rekli su organizatori skupa.

Skup su podržale i političke partije – Ujedinjena Crna Gora, Prava Crna Gora i Slobodna Gora.

UP je ranije danas saopštila da će snimati to okupljanje, od 18 časova do završetka okupljanja.

Kako su istakli, shodno procjeni rukovodioca obezbeđenja od 18 časova sljedeće ulice će biti zatvorene za saobraćaj: od Bulevara Stanka Dragojevića do Bulevara Svetog Petra Cetinjskog, od Bulevara Svetog Petra Cetinjskog i od zgrade Stare Vlade Crne Gore do starog grafičkog.

„Imajući u vidu da se radi o protestu i pozivu na okupljanje koji se organizuje suprotno odredbama Zakona o javnim okupljanjima i priredbama, pozivamo građane da svojim ponašanjem i postupcima doprinesu očuvanju stabilnog reda i mira prilikom održavanja istog. Pripadnici Uprave policije će preduzeti sve zakonom propisane mjere i radnje u cilju sprečavanja vršenja krivičnih djela i prekršaja, te obezbjeđenja stabilnog javnog reda i mira, te lične i imovinske sigurnosti svih građana“, piše u saopštenju UP.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

(VIDEO) Spašeno troje državljana Srbije: Dvogodišnje dijete na moru promrzlo

Oni su u ranim jutarnjim časovima isplovili kajakom iz Čanja, ka Kraljičinoj plaži, a nakon pretrage koja je trajala više od dva sata pronađeni su na Vezirovoj plaži uveče oko 22.40 sati

foto: UPSUL

Troje državljana Srbije, uključujući i dvoipogodišnje dijete, spašeni su u sinoćnoj akciji u kojoj su učestvovali pripadnici Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama.

Oni su u ranim jutarnjim časovima isplovili kajakom iz Čanja, ka Kraljičinoj plaži, a nakon pretrage koja je trajala više od dva sata pronađeni su na Vezirovoj plaži uveče oko 22.40 sati.

“Zbog dugog boravka na moru, dijete je bilo u stanju hipotermije, zbog čega je odmah nakon spašavanja predato na trijažu Zavodu za hitnu medicinsku pomoć. Potragu su otežavali loši vremenski uslovi, zbog čega su u pripravnosti bili vazduhoplovi Ministrstva unutrašnjih poslova i Vojske Crne Gore, a u akciji traganja i spašavanja učestvovali su i pripradnici sektora granične policije i Službe zaštite i spašavanja Bar”, saopšteno je iz UPSUL.

foto: UPSUL

Kako navode Pomorsko-operativni centar primio je u 20:28 sati poziv da su tri osobe, dvije odrasle i dijete, isplovile kajakom u jutranjim časovima iz Čanja, ka Kraljičinoj plaži i da se nisu vratile do samog sumraka.

Uprava pomorske sigurnosti je odmah poslala jedan spasilački čamac koji je isplovio iz Luke Bar i brzo počeo pretragu u rejonu Čanj – Dubovica – Buljarica – Petrovac – Perazića do.

“Vremenski uslovi nisu bili naklonjeni akciji traganja i spasavanja, jer je južni vjetar pojačavao, kiša je smanjila vidljivost, a čamac kretao veoma blizu stjenovite obale. Drugi spasilački čamac SAR-1, sa posadom i pripadnicima Sektora granične policije – JUG, je isplovio i počeo pretragu od Maljevika do Čanja, gdje su se na čamac ukrcali pripadnici Službe zaštite i spašavanja Bar, te svi zajedno počeli pretragu svih uvala, plaža i veoma stjenovitog i opasnog predjela iza Čanja ka Buljaricama”, navode u UPSUL.

Kako navode u 22:42 časova, spasilački čamac SAR-1 je uočio izgubljene osobe na Vezirovoj plaži, nakon čega su hitno transportovni čamcem do Bara, gdje su sve tri osobe predate na trijažu Zavodu za hitnu medicinsku pomoć.

„Akcija je spovedene u veoma otežanim vremenskim uslovima i u skladu sa Nacionalnim planom traganja i spašavanja na moru, gdje su bili aktivno angažovani svi resursi Crne Gore”, poručuju iz UPSUL.

S obzirom na to da je turistička sezona počela, kako poručuju iz UPSUL ovakvi slučajevi nas opominju.

“Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama apeluje da se prilikom svakog isplovljenja ili odlaska na “divlje plaže“ obavezno pogleda vremenska prognoza za taj dan, kao i da se pozivom na broj 129 sigurnosti zatraže sve infomacije prije isplovljavanja. Takođe, na ovaj broj se može prijaviti bilo kakva opsnost na moru”, poručuju iz UPSUL.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije