Connect with us

EKONOMIJA

VLASNIK RUDNIKA UGLJA JE KOMPANIJA "METALFER" IZ SREMSKE MITROVICE

Bogavac: Opština Berane će podržati ponovno pokretanje Rudnika

„Opština Berane je spremna da podrži ponovno pokretanje Rudnika uglja Berane koji je do marta prošle godine, prije nego je prekinuo sa radom, zapošljavao 157 radnika„, kazao je predsjednik Opštine Tihomir Bogavac

Pratite portal Berane online na Instagramu Klikom ovdje

Predsjednik Opštine Berane Tihomir Bogavac sastao se sa izvršnim direktorom Rudnika uglja Berane, Radem Guberinićem. Predsjednik je tokom sastanka, kojem je prisustvovao i savjetnik predsjednika Darko Stojanović, iskazao zainteresovanost lokalne samouprave za ponovno pokretanje proizvodnje u beranskom rudniku.

„Opština Berane je spremna da podrži ponovno pokretanje Rudnika uglja Berane koji je do marta prošle godine, prije nego je prekinuo sa radom, zapošljavao 157 radnika„, kazao je predsjednik Bogavac.

On je istakao da je ovaj sastanak od velikog značaja za grad Berane jer ponovnim pokretanjem rudnika otvara se mogućnost za zapošljavanje većeg broja građana.

Izvršni direktor Rudnika, koji je u vlasništvu kompanije „Metalfer“ iz Sremske Mitrovice, pozvao je predsjednika Opštine da posjeti njihovu firmu kako bi se sastao sa vlasnikom, a sve u cilju nalaženja najboljeg modela za ponovno pokretanje proizvodnje.

Podsjetimo, proizvodnja u rudniku je prekinuta u martu 2020. godine, kada je oko sto radnika upućeno na biro rada. Kao glavni razlog za obustavu proizvodnje navedeno je to što već dvije godine gubitke rudnika u Beranama pokriva vlasnik iz Srbije. Istaknuto je da on to više nije u situaciji da čini i da u datim okolnostima rudniku prijeti uvođenje stečaja.

Rudnik u Beranama je od grčke kompanije Balkan Enerdži prije sedam godina preuzelo preduzeće Metalfer iz Sremske Mitrovice. Tada je u rudniku, uz upošljavanje 150 radnika u tri smjene, pokrenuta proizvodnja i to nakon desetogodišnjeg zastoja.

Piše: Berane online

 

Advertisement
Ostavite komentar

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

EKONOMIJA

Penzionerima i nezaposlenima računi za struju manji za 40 odsto

„U dogovoru sa Elektoprivredom (EPCG), računi za april, maj i jun biće umanjeni“, najavio je premijer

Pratite portal Berane online na Instagramu Klikom ovdje

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić je na današnjem presu povodom predstavljanja novih mjere podrške privredi i građanima za II kvartal tekuće godine najavio da će, u dogovoru sa Elektoprivredom (EPCG), 40 odsto računa za april, maj i jun biti umanjeno za 40 odsto, odnosno za sve one kategorije penzionera koje imaju manju penziju od 222 eura, kao i za one koji se nalaze na Zavodu za zapošljavanje (ZZZ).

„Nastavljamo sa aktivnostima koje smo započeli, a to je da pomažemo privredi građanima, i ako ekonomska situacija nije na zavidnom nivou“, rekao je Krivokapić.

Državna sekretarka u Ministarstvu ekonomskog razvoja Milena Lipovina Božović je objasnila da građani neće imati nikakvu obavezu prilikom zahtjeva za podnošenja smanjenja računa, već da je Vlada zadužila ZZZ i fond PIO da dostave EPCG podatke o navedenim korisnicima

Ona je kazala da će ova mjera posebno biti korisna za kategorije ranjivog stanovništva. Ona je rekla da je ključna novina u novom paketu mjera dodatna potreba za kreditnim sredstvima, zbog problema sa likvodnošću privrede.

„Model se sastoji iz četiri faze. Prva faza je već započeta posredstvom Investicionog razvojnog fonda (IRF) gdje će privredi, a posebno mikro, malim i srednjim preduzećima biti opredijeljeno 20 miliona eura sredstava, putem četiri kreditne linije. Radi se o kreditima u iznosu od 10 do maksimalnih 150 hiljada eura, sa kamatnom stopom koja varira od 1,5 do 3,5 odsto od zavisnosti kreditne linije. Novina je da će krediti do 20 hiljada eura kredita imati ‘meka’ sredstva obezbjeđenja za mikro i mala preduzeća, što je bio problem prije“, rekla je Lipovina Božović.

Lipovina Božović je navela da se drugi važan segment, čija realizacija je u pripremi, odnosi na 40 miliona sredstava kreditne podrške koje je Vlada obezbijedila kroz kreditni aranžma sa CEB-om, razvojnom bankom Savjeta Evrope.

„Novac će biti usmjeren ka poslovnim bankama gdje namjeravamo da u partnerstvu sa poslovnim bankama u Crnoj Gori, koristeći njihove kapacitete, omogućimo privredi dodatnih 40 miliona sredstava. Finansiraće se projekti za investicije u obrtna sredstva i direktne investicije. Banke će učestvovati sa 50 odsto sredstava, a CEB će učestvovati sa drugih 50 odsto. Očekujemo da će ukupni efekat biti 80 miliona eura“, rekla je Lipovina Božović.

Treća faza koja se očekuje u trećem kvartalu godine, kako je objasnila Lipovina Božović, odnosi se na pregovore IRF-a sa Evropskom Investicionom bankom o kreditnom aranžmanu od 150 miliona eura.

„Očekujemo da prva tranša od 50 miliona eura bude opredijeljena za podršku likvodnosti malih i srednjih preduzeća“, rekla je ona.

Ona je navela da se četvrta faza tiče pokretanja kreditnog garantnog fonda, u saradnji Crne Gore sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, „koja će podstaći i omogućiti lakši pristup finansijama segmentima mikro i malih        preduzeća, gdje će država garantovati za određena sredstva“.

Novi način za obračun subvencija zarada

Lipovina Božović je kazala da se nastavlja sa programom subvencionisanja zarada, ali na novi način.

„Po prvi put ćemo svakog privrednog subjekta identifikovati pojedinačno. To znači da neće biti važno kojoj djelatnosti privredni subjekat pripada, već će biti važno da li je ukupan prihod tog subjekta tokom 2020. godine opao preko 50 odsto…To je u ovom trenutku preko 250 različitih djelatnosti. Gotovo da ne postoji djelatnost koja nije zastupljena ovim modelom“, rekla je državna sekretarka.

Ona je dodala da se nastavljalju subvencije za plaćeno odsustvo, za roditelje djece od šest do 11 godina, za zaposlene u karantinu ili izolaciji, gdje je podrška 50 odsto od ukupne minimalne zarade.

„Program subvencionisanja traje godinu dana i zaključno sa izdacima koje će Vlada imati u drugom kvartalu to će biti nekih 100 miliona eura koje je Vlada opredijelila za ovaj program“, navela je ona.

Kazala je i da je povećan limit za kovid podršku sa 800 hiljada eura na 1,2 miliona eura i da je produžen rok realizacije mjera predviđenim Covid pravilnikom do kraja godine.

„Ova mjera će omogućiti onim privrednim subjektima koji su u prethodnom periodu koristeći odgovorajuće mjere podrške dostigle limit od 800 hiljada eura da u drugom kvartalu apliciraju za neku od ovih mjera“, kazala je Lipovina Božović.

Još jedna mjera koja će pomoći povećanju likvidnosti privrednicima je, kako je navela Lipovina Božović, odlaganje carinskog duga koji je do sada bio 30 dana, a novom mjerom je produžen na 60 dana.

Odović: Jednokratne pomoći za uspostavljanje sistema elektronske fiskalizacije, autoprevoznike, turističke vodiče

Državni sekretar u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja Janko Odović najavio je jednokratnu pomoć od 50 eura svakom poreskom obvezniku koji obavlja privrednu djelatnost za uspostavljanje sistema elektronske fiskalizacije.

„Takođe, poreski obveznik koji ostvaruje promet putem samo naplatnih uređaja, tj. putem automata, a koji nisu u obavezi da izdaju račune takođe imaju pravo da dobiju 50 eura“, rekao je Odović.

Jednokratnu podršku će, prema njegovim riječima, dobiti prevoznici koji obavljaju javni prevoz u drumskom saobraćaju i to po 500 eura po licenciranoj voznoj jedinici, što je posebno važno, kako je istakao, zbog buduće turističke sezone.

„Vlada je odlučila da autoprevoznicima omogući povraćaj dijela plaćene akcize za preduzetnike koje su registrovani i koji obavljaju djelatnost vanrednog prevoza putnika u kopnenom saobraćaju, čarter prevoza putnika i putnika prema aerodromu. Ova mjera će omogućiti povraćaj povraćaj djela plaćene akcize po navedenoj mjeri biće moguće ostvariti do sedam odsto ostvareno prometa po ovom osnovu“, rekao je Odović.

On je dodao da će svi licencirani turistički vodiči, koji su u prethodnom periodu ostali bez posla, dobiti jednokratnu pomoć od 300 eura.

Odović je kazao da je Vlada pripremila nekoliko novih zakona koji se sada nalaze u parlamentu, a koji se odnose na mjeru olakšanog zabošljavanja.

„Pripremljene su izmjene Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica i mnogo drugih sa tim povezanih zakona. Vlada je dostavila parlementu i izmjene Zakona o PDV-u kojim se skraćuje rok povraćaja za PDV. Takođe, povećava se limit ostvarenog prometa sa 18 hiljada na 30 hiljada eura, kao uslov za ulazak u PDV sistem“, rekao je Odović.

Produžava se rok za korišćenje turističkih vaučera

Odović je kazao da je Vlada odlučila da se turistički vaučeri za prosvjetne i zdravstvene radnike produže do kraja ove godine, a ne do prvog jula kako je prvobitno planirano.

On je u ime Vlade uputio preporuke lokalnim samoupravama – da razmotre mogućnost oslobađanja privrednika plaćanja lokalnih komunalnih taksi za 2021. godinu; da u saradnji sa lokalnim turističkim organizacijama razmotre mogućnost oslobađanja članskog doprinosa turustičkim organizacijama; da se oslobodi ili umanji porez na nepokretnosti ukoliko je bilo zabranjeno obavljanje privrednih djelatnosti; da se smanji cijeni zakupa za pogođenje djelatnosti ako su u svojini lokalnih samouprava…

Nastavite sa čitanjem

EKONOMIJA

Trgovine neće raditi subotu, nedelju i ponedeljak

Sve trgovine na veliko i malo neće raditi 1, 2. i 3. maja

Pratite portal Berane online na Instagramu Klikom ovdje

Uprava za inspekcijske poslove saopštila je da sve trgovine na veliko i malo neće raditi 1, 2. i 3. maja, u skladu sa zabranom rada za državne praznike.

„Zakonom o unutrašnjoj trgovini zabranjen je rad trgovinama tokom prazničnih dana, a kao izuzetak za koje ova zabrana rada ne važi navedene su apoteke; specijalizovane prodavnice ili kiosci za prodaju hljeba, pekarskih proizvoda i kolača, cvijeća, suvenira, štampe, sredstava za zaštitu bilja ili pogrebne opreme; benzinske stanice i prodavnice za trgovinu na malo u okviru benzinskih stanica; pijace; štandovi – tezge, vitrine i automati izvan pijaca i pokretne prodavnice; prodavnice, kiosci i automati smještenim unutar zatvorenih područja autobuskih i željezničkih stanica, aerodroma i luka; štandovi i kiosci u kojima se prodaju robe za vrijeme održavanja priredbi, festivala i manifestacija, sajmova i za vrijeme javnog prikazivanja kinematografskih djela; skladišta za trgovinu na veliko“, saopšteno je iz Inspekcije.

Oni su istakli da su za nepoštovanje ovog Zakona predviđene novčane kazne i zatvaranje objekta.

„Stoga pozivamo privredne subjekte da poštovanjem propisane obaveze daju svoj doprinos potpunoj primjeni zakona“, naveli su iz ove Uprave.

Nastavite sa čitanjem

EKONOMIJA

Vlada uštedjela skoro 100 miliona eura

„Ovaj iznos dovoljan je da se isplati jedna i po godišnja rata kredita za prioritetnu dionicu auto-puta“, kazao je ministar

Pratite portal Berane online na Instagramu Klikom ovdje

Ušteda koju je Vlada ostvarila pravovremenim emitovanjem obveznica iznosi 98,5 miliona EUR, saopštio je ministar finansija i socijalnog staranja, Milojko Spajić.

Prema njegovim riječima, da se država zadužila u ovom periodu, kamata bi iznosila 4,75 odsto u odnosu na tadašnjih 2,875 odsto.

“Još jedan dokaz pravovremenog emitovanja obveznice! U konačnom iznosu to znači uštedu od 98,5 miliona EUR, što je dovoljno da se plati godišnja rata kredita za prioritetnu dionicu autoputa”, napisao je Spajić na svom Twitter nalogu.

Država se u decembru prošle godine zadužila 750 miliona EUR, putem emisije euroobveznica na međunarodnom tržištu.

Kamata je iznosila 2,875 odsto, a potražnja je bila skoro tri milijarde EUR.

Nastavite sa čitanjem

Facebook

Instagram

Najčitanije