Connect with us

DRUŠTVO

REVIZORI U MINISTARSTVU ODBRANE

Bošković kršio zakone i isplaćivao novac bez dokumentacije

DRI utvrdio da je Ministarstvo odbrane 2020. godine, dok je njime rukovodio bivši ministar Predrag Bošković, za izgubljene sudske sporove isplatilo 1,1 milion i da nema zahtjeva za te isplate, da nije uradilo procjenu imovine, da su angažovani ugovorci o djelu za sistematizovana mjesta…

Bivši ministar odbrane Predrag Bošković, Foto: Boris Pejović

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.

Državna revizorska institucija (DRI) utvrdila je da je Ministarstvo odbrane prošle godine za izgubljene sudske sporove isplatilo 1,1 milion eura i da nema zahtjeve za te isplate, dok je iz blagajne za potrebe Obavještajno-bezbjednosnog direktorata isplatilo 41,5 hiljada za koje nema vjerodostojne knjigovodstvene isprave na osnovu kojih je taj novac isplaćivan.

Revizijom prošlogodišnjeg poslovanja utvrđeno je da Ministarstvo odbrane nije uradilo procjenu vrijednosti pokretne imovine i dijela nepokretne imovine i nije vodilo evidenciju pokretne imovine (bez Vojske i Generalštaba), da su angažovane osobe po ugovoru o djelu za sistematizovana radna mjesta i da su za iste poslove uplaćivane različite naknade, da je firmi koja je registovana kao putnička agencija isplaćivan novac za usluge organizacije seminara, prenose „Vijesti“.

Revizija se odnosi na period dok je tim resorom rukovodio ministar Predrag Bošković koji je sada poslanik DPS-a. DRI je dao pozitivno mišljenje na finansijsko izvještavanje i uslovno mišljenje na reviziju pravilnosti, jer je utvrđeno da Boškovićev resor nije poslovao u skladu sa zakonima o imovini, o državnim službenicima i namještenicima i o upravljanju i unutrašnjim kontrolama u javnom sektoru, kao i Uputstvom o radu državnog trezora.

Fakture bez fiskalnih računa

DRI je utvrdio da je Ministarstvo odbrane prošle godine platilo 5.000 eura za uslugu organizacije seminara i to firmi koja je registrovana za djelatnost putničke agencije, a na osnovu priložene dokumentacije državni revizor se nije mogao uvjeriti u koju svrhu je seminar organizovan. Utvrđeno je i da je po fakturama koja je dostavila ovoj agenciji, isplaćeno 24,489 hiljada za “hotelsko-ugostiteljske usluge za delegaciju, za potrebe Ministarstva odbrane”. Uz te fakture nijesu priloženi fiskalni računi, niti specifikacije za izvršene usluge.

DRI je utvrdio da je Ministarstvo odbrane prošle godine platilo 5.000 eura za uslugu organizacije seminara i to firmi koja je registrovana za djelatnost putničke agencije, a na osnovu priložene dokumentacije državni revizor se nije mogao uvjeriti u koju svrhu je seminar organizovan”…

”Ministarstvo odbrane je prošle godine vršilo plaćanje na osnovu faktura za hotelsko-ugostiteljske usluge koje ne prati sva potrebna dokumentacija (fiskalni računi ili specifikacija izvršenih usluga), pa se kontrola izdataka ne može sprovesti na način propisan Uputstvom o radu Državnog trezora. Ukupan iznos od 24.369,02 eura plaćen je na osnovu 42 fakture iz 2019. godine”, konstatovano je u izvještaju.

DRI je konstatovao da Ministarstvo odbrane nije Upravi za imovinu dostavilo podatke iz knjigovodstvene evidencije o broju, vrsti, tipu i starosti vozila koje koristi, dok državnom revizoru nije dat na uvid akt Vlade o broju vozila koji može da koristi Ministarstvo odbrane, a koji se donosi shodno Vladinoj uredbi.

Za iste poslove različita naknada

”Evidencija nepokretne i pokretne imovine koja se vodi u Ministarstvu odbrane ne sadrži podatke o nabavnoj vrijednosti, ispravci vrijednosti i sadašnjoj vrijednosti. Ministarstvo nije obračunavalo amortizaciju nepokretne i pokretne imovine za 2020. godinu i nije (bez Vojske i Generalštaba) izvršilo popis pokretne imovine, na dan 31.12.2020. godine. Ministarstvo odbrane, do 1. decembra 2019. godine, nije utvrdilo za 2020. godinu broj vozila neophodnih za nesmetan rad, što nije u skladu sa Uredbom o načinu korišćenja prevoznih sredstava u svojini Crne Gore”, piše u izvještaju.

Utvrđeno je da Ministarstvo nije na vrijeme, odnosno, do 15. u mjesecu dostavljalo Upravi prihoda izvještaj o plaćenim porezima i doprinosima za socijalno osiguranje zaposlenih.

Revizija je pokazala da je ovaj Vladin resor angažovao radnike na osnovu ugovora o djelu, a za već sistematizovana radna mjesta čime je kršen Zakon o državnim službenicima i namještenicima.

”Uz to, prošle godine je angažovan veći broj radnika po osnovu ugovora o djelu, a da nije donijet plan za njihovo angažovanje i kriterijumi za njihov izbor.

Ugovaran je različiti iznos naknada za iste poslove i isti period zaključenja ugovora, nije obezbijeđena kontrola/nadzor nad izvršenjem poslova i nije obezbijeđeno izvještavanje o obavljenom poslu, a shodno tome ni mogućnost utvrđivanja da li su izvršeni poslovi za koje je zaključen ugovor”, kostatovano je u izvještaju.

Advertisement
Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

DRUŠTVO

Pogledajte: Hiljade ljudi na litiji u Pljevljima (FOTO + VIDEO)

Ulicama grada prošla litija koju su predvodiili vladika Mileševske eparhije Atanasije i episkop buenosajreski i južno-centralnoamerički Kirilo

Foto: Goran Malidžan

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.

U Pljevljima je danas povodom slave crkve Svete Petke ulicama grada prošla litija koju su predvodiili vladika Mileševske eparhije Atanasije i episkop buenosajreski i južno-centralnoamerički Kirilo.

Litija, kojoj je prisustvovalo više hiljada građana je nakon večernje liturgije od crkve Svete Petke prošla ulicama 1. decembra, Mila Peruničića, Ulicom kralja Petra I, a potom Tršovom ulicom, nakon čega su okupljeni ponovo došli pred hram gdje je lomljen slavski kolač. Za vrijeme litije članovi crkvenog hora pjevali su duhovne pjesme. Kum slave ove godine bila je porodica Vjekoslava Đurovića.

Foto: Goran Malidžan

Proslava krsne slave hrama, počela je predprazničnim bdenijem, a vladika Atanasije sa sveštenstvom i monaštvom SPC i jutros je je služio liturgiju u crkvi Svete Petke u centru grada.

Foto: Goran Malidžan

Nakon litije na trgu Patrijarha Varnave organizovan je koncert kojem je prisustvovao veliki broj gradana.

Foto: Goran Malidžan

Praznik Svete Petke u Pljevljima se slavio kao krsna slava grada do 1945. godine u znak zahvalnosti Svetiteljki za oslobođenje od turske okupacije 1912. i austrijske 1918. godine.

Foto: Goran Malidžan

Od 2000. godine je obnovljena praznična litija.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Spajić se zahvalio Damjanoviću: Nada se da će njihova saradnja biti nastavljena

Spajić se zahvalio Damjanoviću „na doprinosu u njihovom zajedničkom radu u korist građana“

Sa sastanka, Foto: Uprava prihoda i carina

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić zahvalio se na saradnji dosadašnjem v.d. direktoru Uprave prihoda i carina Aleksandru Damjanoviću.

Kako se navodi u saopštenju Uprave prihoda i carina, Spajić se zahvalio Damjanoviću „na doprinosu u njihovom zajedničkom radu u korist građana“.

Spajić je, kako se dodaje, poželio uspjeh Damjanoviću i izrazio nadu „da će njihova saradnja biti nastavljena“, kao i da će Damjanović nastaviti da doprinosi crnogorskoj ekonomiji u budućnosti.

U prostorijama Uprave prihoda i carina danas je Damjanović predao dužnost novoimenovanoj vršiteljki dužnosti direktora Mileni Petričević.

Sastanku su pored Petričević i Damjanovića prisustvovali Spajić, državni sekretari Janko Odović i Branko Krvavac, kao i članovi Komisije za primopredaju dužnosti Biljana Peranović, Dragan Janković i Biljana Jelić.

„Tokom sastanka prezentovani su dosadašnji rezultati Uprave, kao i vizija daljeg razvoja Uprave u pravcu ostvarenja strateških ciljeva modernizacije i unapređenja efikasnosti rada jedne od najvažnijih institucija u sistemu javnih finansija“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da je Spajić, prilikom posjete Upravi, održao i radni sastanak sa Petričević.

„Na sastanku je razgovarano o planu rada Uprave prihoda i carina i reformama, koje je neophodno sprovesti u oblastima iz nadležnosti rada Uprave“, zaključuje se u saopštenju.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Jasmina iz Berana se uspješno oporavlja od operacije: Milan je heroj mog života

„On je heroj moje priče. Želim javno, od sveg srca da mu se zahvalim jer mi je ‘poklonio život’. Njegov ljudski čin će ostati za pamćenje vjekovima, njegova dobrota i humanost. On je član moje porodice, moj brat“, poručila je Jasmina

Foto: Privatna arhiva

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.

Jasmini Međedović iz Berana je nedavno uspješno transplatiran bubreg, a donor je bio Nikšićanin Milan Bojičić. Jasmina i Milan su do aprila ove godine bili potpuni stranci, a sada su kao sestra i brat.

Dok se oporavlja i sprema za “novi” život Jasmina, koja radi kao oftalmolog u beranskoj bolnici, i koja je od prošlog avgusta išla na dijalizu, želi da se zahvali svima koji su joj pomogli da stigne do cilja.

„Želim najsrdačnije da se zahvalim porodici, komšijama, privrednicima, institucijama, građanima Crne Gore, dijaspori, kolegama, kolektivu Opšte bolnice Berane na čelu sa direktorom dr Miloradom Magdelinićem koji su iskazali svoju darežljivost i dobročinstvo tako što su mi olakšali borbu za novi život. Izražavam iskrenu zahvalnost Fatmi i Faruku Deniz Javorovac, kao i svim zaposlenim u MHT-u , koji su nam bili velika olakšica u komunikaciji sa klinikom“, istakla je Jasmina.

Milan je na human čin podstakla sugrađanka i prijateljica Konstantina Nina Vojinović koja je takođe 2018. godine tada nepoznatoj osobi donirala bubreg.

Konstantina je direktorica NVO „Izvor života“, koja je u Nikšiću otvorila Narodnu kuhinju, a Milan je član pomenute nevladine organizacije. Jasmina je zahvalna Nini što je cijelo vrijeme bila uz njih i ističe da je heroj njene priče, ali i života, Milan Bojičić.

„Nina je sve vrijeme bila uz nas, pružala nam nesebičnu pomoć i podršku. Veliko hvala divnoj Nini. Najveću zahvalnost ipak dugujem Milanu Bojičiću koji se odlučio na ovaj herojski čin. On je heroj moje priče. Želim javno, od sveg srca da mu se zahvalim jer mi je ‘poklonio život’. Njegov ljudski čin će ostati za pamćenje vjekovima, njegova dobrota i humanost. Veliko hvala. On je član moje porodice, moj brat“, poručila je Jasmina.

Nastavite sa čitanjem

Facebook

Instagram

Najčitanije