Connect with us

DRUŠTVO

ISTRAŽUJE SE

Bošković sa računa Ministarstva odbrane uplatio više od 10 milliona eura Budućnosti: SDT formirao predmet

Specijalno državno tužilaštvo istražuje da li je zakonito rukometnom i košarkaškom klubu “Budućnost” transferisano više od 10 miliona eura povučenih iz budžeta Ministarstva odbrane. Bivši ministar i poslanik DPS-a Predrag Bošković rekao da je uvijek i sve radio u skladu sa zakonom i da sa ponosom ističe sve što je učinio za crnogorski sport

Bošnjak, Foto: Boris Pejović

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) istražuje da li je i kako, bez konkursa za raspodjelu sredstava iz budžetske rezerve, od 2017. do 2020. godine, Ženskom rukometnom klubu “Budućnost” i košarkaškom klubu “Budućnost”, transferisano više od 10 miliona eura povučenih iz budžeta Ministarstva odbrane.

”U Specijanom državnom tužilaštvu formiran (je) predmet i izviđaj je u toku, a više informacija i podataka nije moguće saopštiti radi zaštite interesa postupka”, odgovorila je “Vijestima” 15. maja portparolka SDT-a, specijalna tužiteljka Sanja Jovićević.

Prema dokumentima dostavljenim “Vijestima”, u tom periodu na račune rukometaškog i košarkaškog kluba “Budućnost” transferisano je više od deset miliona eura.

Navodno, novac namijenjen Ministarstvu odbrane na račune tih klubova prebačen je kada je tim Vladinim resorom upravljao aktuelni poslanik DPS-a, Predrag Bošković

On je “Vijestima” juče rekao da je sve radio prema zakonu i da sa ponosom ističe sve što je radio za crnogorski sport:

”I žao mi je što nijesam bio u prilici da pomognem još i više”, rekao je Bošković “Vijestima”.

Novac je transferisan po zaključku Vlade, u tranšama od 50 do 850 hiljada eura.

Na žiro račun ŽRK “Budućnost” ukupno je, u tom periodu, prebačeno 5,675.000 eura, a na račun KK Budućnost 4,5 miliona eura.

Prema analitičkoj kartici, u koju “Vijesti” imaju uvid, rukometnom klubu 10. marta 2017. godine prebačeno je 150.000 eura, a 18 dana kasnije imali su i dvije transakcije po 75.000 eura i jednu od 80.000 eura. Za svaku je naznačeno “po zaključku Vlade”.

Po istom osnovu, 26. maja te godine transferisano im je 515.000 eura, a potom 12. septembra 400.000 eura, a 13. decembra 2017. godine još 380.000 eura.

Naredne godine uplaćeno im je dva puta po 450.000 eura i jednom 400.000 eura. Transakcije su izvršene u junu, septembru i novembru.

Tokom 2019. godine takođe je bilo nekoliko uplata na osnovu zaključka Vlade – 13. februara 400.000 eura, potom 20. maja pola miliona eura, a isto toliko i 13. septembra, dok im je 12. novembra prebačeno 600.000 eura, a 24. decembra još 200.000 eura.

U dokumentima u koje “Vijesti” imaju uvid evidentirana je i uplata od 500.000 eura, izvršena 14. februara 2020. godine.

Prema analitičkoj kartici na kojoj su uplate izvršene na račun KK “Budućnost”, kojima je navodno takođe prebacivan novac namijenjen za Ministarstvo odbrane, u julu 2017. godine transferisano im je 100.000 eura, a potom i 50 hiljada eura u septembru, pa još 50.000 eura 12. decembra i pred kraj tog mjeseca još 250.000 eura.

Tokom 2018. godine novac im je prebacivan tri puta – 14. septembra 850.000 eura. potom još 750.000 eura 30. novembra i u decembru još 550.000 eura.

Naredne godine, “po zaključku Vlade” novac im je transferisan takođe tri puta. Prvo im je 22. aprila prebačeno pola miliona eura, zatim 19. jula još 600.000 eura, a onda isto toliko 12. novembra 2019. godine.

U 2020. godini uplatu su imali istog dana kada i ŽRK “Budućnost” – 14. februara. Njima je transferisano 200.000 eura.

Budžet MO za 2017. godinu bio je oko 50 miliona eura, a godinu kasnije 53.803.559,17 eura.

Istovremeno kada su milioni sa računa MO navodno transferisani rukometnom i košarkaškom klubu, taj Vladin resor je izdvajao 5.000 eura za “realizaciju brojnih aktivnosti” koje su imale za cilj da ženama približe Vojsku i sve mogućnosti službe u Vojsci.

Podnijeta prijava

Specijalnom državnom tužilaštvu kojim rukovodi Vladimir Novović, zbog raspodjele sredstava iz budžeta MO, juče je podnijeta krivična prijava protiv Boškovića.

Begović, Foto: Gov.me

”Predrag Bošković je u periodu 2017-2020. godine, sredstva Ministarstva odbrane, planirana godišnjim budžetom, posredstvom budžetske rezerve, van okvira svojih ovlašćenja i djelokruga rada Ministarstva odbrane, kontinuirano, uz potpuni stepen svijesti i volje, uz pomogača iz Ministarstva finansija i drugih lica preusmjeravao na žiro-račun dvije sportske organizacije: ŽRK ‘Budućnost’ i KK ‘Budućnost’. Ovaj proces je sprovođen uz direktni umišljaj, pričinjavajući veliku štetu državi Crnoj Gori, odnosno budžetu u produženom trajanju. Radi se o vrijednosti štete od preko 10 miliona eura. Tokom predmetnog perioda, Predrag Bošković, tadašnji ministar odbrane, bio je član organa upravljanja, tj. predsjednik Upravnog odbora ŽRK ‘Budućnost’, od 2006. godine”, piše u prijavi čiji podnosilac je doskorašnji vršilac dužnosti direktora Uprave za sport i mlade Marko Begović.

Begović, u prijavi u koju su “Vijesti” imale uvid, objašnjava da je Zakonom o sportu jasno predviđen način finansiranja potreba u oblasti sporta:

”Pa navedeni mehanizam predstavlja i grubo kršenje propisa u oblasti sporta. Takođe, nepoznato je za koju svrhu su opredijeljena sredstva, pa je otvorena sumnja da su sredstva posredstvom neprofitnih organizacija završila na računima privatnih lica, a ne za sportske aktivnosti kako je propisano Zakonom o sportu”.

On je SDT-u dostavio i dokaze, a predložio im je da saslušaju Boškovića, čelnike ŽRK “Budućnost” i KK “Budućnost” za period 2016-2020, kao i da se sprovede vještačenje po vještaku ekonomsko-finansijske struke na pobrojane okolnosti.

”Predlažem da se u prethodnom postupku saslušaju pomenuta lica i ostali koji su u vezi sa ovima istim povodom te da se nakon prikupljanja obavještenja i potrebnih materijalnih dokaza sprovede postupak shodno nadležnostima Specijalnog državnog tužilaštva jer se radi o javnim ličnostima i funkcionerima pa su ovi navodi time ozbiljniji, jer njihovim radom bi trebalo da se stvara opšte dobro, a ne šteta po građane Crne Gore i državni budžet”, napisao je Begović u prijavi i predložio da SDT pokrene krivični postupak, odredi pritvor okrivljenima i optuži ih za krivična djela u sticaju – zloupotreba službenog ovlašćenja, pronevjera i nesavjestan rad u službi.

Bošković: Uzalud se Begović krije iza prijave

Bošković, Foto: Gov.me

”Obradovala me vijest o podnesenoj krivičnoj prijavi. Zaista vjerujem da je vrijeme da konačno neke stvari razjasnimo institucionalno, a ne putem medija, kako su pojedinci iz prethodne Vlade imali običaj da rade, pokušavajući na taj način da ostvare uticaj u odnosu na moje političko djelovanje. Naravno, bezuspješno. Prema tome, jedva čekam eventualni poziv tužioca jer sa ponosom ističem sve što sam radio za crnogorski sport i žao mi je što nijesam bio u prilici da pomogmem još i više. Naravno, tokom čitave karijere sve što sam radio, radio sam u skladu sa zakonom, poštujući procedure i to će eventualni postupak nedvosmisleno pokazati.

Što se tiče podnosioca prijave, danas smijenjenog Begovića: mogu reći da ni ova krivična prijava ne može sakriti sva nepočinstva prema crmogorskom sportu koja je učinio, što će svakako biti predmet pažnje u narednom periodu”, rekao je juče Bošković.

Advertisement
Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

DRUŠTVO

Izuzetno rijedak i častan gest: Osuđenik dao bubreg i spasio život ljekarki

Osuđenom za razbojništvo za godinu skraćena zatvorska kazna zbog humanog gesta

Detalj iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija (ilustracija)

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Humani gest osuđenog M.B. – da donira bubreg ljekarki, bio je vrijedan pažnje i cijenjen, pa su se Viši sud u Podgorici, Vrhovno državno tužilaštvo i konačno Vrhovni sud saglasili da uvaže zahtjev da mu se ublaži izrečena zatvorska kazna.

Vrhovni sud Crne Gore usvojio je, dakle, zahtjev za vanredno ublažavanje pravosnažno izrečene zatvorske kazne osuđenog zbog krivičnog djela – razbojništvo i osudio ga na dvije godine zatvora, prenose „Vijesti“.

”Usvojen je zahtjev za vanredno ublažavanje kazne branioca osuđenog M.B. i pravosnažna presuda Višeg suda u Podgorici se preinačava u dijelu odluke o kazni. Tako što se osuđeni M.B., zbog krivičnog djela razbojništvo, osuđuje na kaznu zatvora u trajanju od dvije godine”, navodi se u presudi Vrhovnog suda.

Objašnjava se da je pravosnažnom presudom Višeg suda u Podgorici, M.B. oglašen krivim i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od tri godine.

”Branilac okrivljenog, advokatica, je Višem sudu u Podgorici podnijela zahtjev za vanredno ublažavanje kazne izrečene pravosnažnom presudom. U navedenom zahtjevu se ističe da su ispunjeni uslovi Zakonika o krivičnom postupku za vanredno ublažavanje kazne, jer je nakon pravosnažnosti presude došlo do novih dokaza koji neminovno doprinose ublažavanju kazne. U zahtjevu je navedeno da je osuđeni M.B., kao donor bubrega, spasio život ljekarki J.M. Branilac osuđenog je u zahtjevu istakla da je osuđeni ovim nesebičnim djelom učinio nešto što se ne može nazvati uobičajenom pojavom, nego izuzetno rijetkim i časnim gestom, rizikujući svoj život da bi spasio tuđi, dajući jedan vitalan organ. Predložila je da Vrhovni sud Crne Gore usvoji zahtjev na način što će preinačiti pravosnažnu presudu Višeg suda u Podgorici u dijelu odluke o kazni”, pojašnjava se u odluci suda, navodi pomenuti medij.

24 mjeseca, umjesto 36, robijaće M.B. nakon što je svojevoljno donirao bubreg ljekarki. Branilac osuđenog je u zahtjevu istakla da je osuđeni ovim nesebičnim djelom učinio nešto što se ne može nazvati uobičajenom pojavom, nego izuzetno rijetkim i časnim gestom, rizikujući svoj život da bi spasio tuđi, dajući jedan vitalan organ

Dodaju da je na osnovu svih činjenica, Viši sud u Podgorici, u predlogu od 2. marta 2022. godine, predložio da se usvoji zahtjev za vanredno ublažavanje kazne, dok je Vrhovno državno tužilaštvo, u aktu od 11. marta iste godine, takođe konstatovalo da treba uvažiti zahtjev.

”I po nalaženju Vrhovnog suda, navedena činjenica predstavlja novu okolnost koja je nastala nakon donošenja presude, a ista je takvog značaja da očigledno opravdava blažu osudu od izrečene, pa je stoga valjalo usvojiti zahtjev za vanredno ublažavanje kazne i preinačiti presudu u dijelu odluke o kazni, na način što će se izrečena kazna ublažiti za godinu dana. U konkretnom slučaju radi se o novoj specifičnoj okolnosti, koja je veoma rijetka u medicinskoj praksi, a koja se odnosi na ličnost osuđenog. Očigledno je da je osuđeni učinio izuzetno humano djelo, dobrovoljno je donirao organ drugom nepoznatom primaocu i izvršio neciljanu donaciju organa iz potpuno nesebičnih razloga (ne radi se o licu koje je doniralo svoj organ u korist sebi bliske osobe – srodnika ili prijatelja), i na taj način drugome produžio život. Ovim činom osuđeni je učinio dobro bez ikakvog interesa, pokazujući dobru volju da pomogne drugome i da na taj način doprinese promociji ljudske dobrobiti, odnosno da podstakne i druge na dobrotvorne akcije, sve sa željom da doprinese blagostanju osobe kojoj je donirao svoj vitalni organ. Ovo je svojevrsni primjer naglašene filantropije koja zavređuje posebno poštovanje. Vrhovni sud nalazi da je navedena okolnost naročito olakšavajuća, izuzetnog karaktera, zbog čega je opravdano okrivljenom ublažiti propisanu kaznu”, navodi se između ostalog u obrazloženju presude.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Bivši radnici Montenegro erlajnsa gađali jajima zgradu Vlade

„Ovo je mućak, jaje kojem je istekao rok. Valjda će se nakon ovoga sjetiti neko da postoje i radnici MA i njihove porodice“, rekao je Perović prije nego je gađao u zgradu Vlade

Protest bivših radnika Montenegro erlajnsa, Foto: Ivan Petrović Ipe (Dan)

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Radnici Montenegro erlajnsa protestovali su ispred Vlade, ali se protest nije dobro završio. Do sastanka sa predstavnicima Vlade nije došlo dok je predstavnik radnika Miljan Perović pozvan u svojstvu građanina da dođe u Centar bezbjednosti jer je gađao jajima zgradu Vlade, piše Dan.

Radnici su do sada blokirali na pola sata i na sat saobraćajnicu ka Aerodromima, a sada su odlučili da proteste presele pred zgradu Vlade.

Foto: Ivan Petrović Ipe (Dan)

Kako izvještavq Dan sa lica mjesta, radnici su na početku protesta sa pištaljkama obavijestili predstavnike Vlade da su ispred i da čekaju da im se obrati neko od ministara.

Nakon određenog vremena pojavio se ministar finansija Aleksandar Damjanović, koji je išao ka Skupštiuni da odgovara na pitanja poslanika. Damjanović je kazao da njegov resor nije zadužen za MA, već kada nešto dođe za isplatu, tek tadato dolazi u njegovu nadležnost. Radnici su mu prethodno saopštili da im je ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović kazao da je njihov problem u nadležnosti Ministarstva finansija, navodi Dan.

Foto: Ivan Petrović Ipe (Dan)

Radnici protestima traže isplatu sedam zarada i povezivanje staža od 2017. godine do uvođenja stečaja krajem aprila 2021. godine.

Tokom protesta u jednom trenutku, simbolično su gađali zgradu Vlade jajima kojima je istekao rok.

Foto: Ivan Petrović Ipe (Dan)

„Ovo je mućak, jaje kojem je istekao rok. Valjda će se nakon ovoga sjetiti neko da postoje i radnici MA i njihove poropdice“, rekao je Perović prije nego što je gađao zgradu, piše Dan.

Nakon toga je pozvan u CB u Podgorici.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Policajci pozivaju na protest ispred Vlade: Poniženjima nema kraja, juče primili opet smanjenu platu

„Taman kad se ponadaju da će makar sačuvati ove mizerne plate koje imaju ministri im tresnu novu šamarčinu i tako im pokažu da nisu vrijedni ni poštovanja ni uvažavanja“, navodi se u saopštenju

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Članovi Glavnog odbora (GO) Sindikata Uprave policije pozvali su kolege na protest ispred Vlade u četvrtak zbog neispunjenog obećanja o povećanju plate od deset odsto.

Kako se navodi u saopštenju, poniženjima policijskih službenika izgleda nema kraja.

„Taman kad se ponadaju da će makar sačuvati ove mizerne plate koje imaju ministri im tresnu novu šamarčinu i tako im pokažu da nisu vrijedni ni poštovanja ni uvažavanja“, navodi se u saopštenju članova GO Sindikata Igora Rmandića i Željka Pejovića.

Oni su upitali „kako drugačije tumačiti pompeznu najavu povećanja plate od 10 odsto koju su objelodanili ministri (Filip) Adžić i (Aleksandar) Damjanović a onda juče primiti platu koja je opet smanjena“.

„I da poniženje bude veće, čekalo se da se uplati plata pa tek onda da se odluka o povećanju objavi u Službenom listu. Čestitamo, Vlada je našla način da uštedi“, navodi se u saopštenju.

Prazna i lažna obećanja, tapšanje po ramenu i priča “biće bolje”, kako se dodaje, više ne prolaze.

„Policijski službenici su dovedeni u toliko ponižavajući položaj da nema građanina Crne Gore koji se ne pita šta mi radimo i dokle smo spremni da ćutimo. Ni trenutka više, kap je prelila čašu“, kaže se u saopštenju članova GO Sindikata.

Oni su kazali da dok se funkcionerima i nekim drugim službama u Ministarstvu unutrašnjih poslova plata povećava 25 i 30 odsto, „policijskim službenicima se velikodušno obećava povećanje do deset odsto“.

„To znači da može biti tri odsto a može biti i sedam ili deset odsto. To nije odnos kakav policijski službenici zaslužuju od ovog društva“, dodaje se u saopštenju.

Rmandić i Pejović kazali su da su se u cilju zaštite prava policijski službenici samoorganizovali i prijavili protest ispred zgrade Vlade u četvrtak u deset časova.

„Na tom skupu će biti iznešeni jasno definisani zahtjevi sa preciznim rokovima za njihovu realizaciju. Ukoliko zahtjevi ne budu ispunjeni u navedenim rokovima već su razrađeni modeli daljih aktivnosti“, kaže se u saopštenju.

Oni su pozvali sve kolege koji su toga dana u mogućnosti da im se pridruže. „Poziv za podršku i učešće na protestu je upućen svim sindikalnim predstavnicima i Sindikatu Uprave policije i njihov odgovor očekujemo“, navodi se u saopštenju.

Nastavite sa čitanjem

Facebook

Instagram

Najčitanije