Connect with us

POLITIKA

"DA RESETUJEMO ODNOSE"

Brnabić: Dok Srbija ima hrane imaće i naši prijatelji; Abazović: Mi danas otvaramo novi list u odnosima Srbije i Crne Gore

„Pridružite se Otvorenom Balkanu“, poručila je srpska premijerka, naglašavajući da je posjeta Abazovića „iznimno važna“

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Pemijerka Srbije je zahvalila premijeru Crne Gore Dritanu Abazoviću što je spremno prihvatio poziv da dođe i posjetite Srbiju.

„Ova posjeta je nama iznimno važna i nadam se ćemo njom uspjeti ono što i vi i ja želimo – da resetujemo odnose između Srbije i Crne Gore i uđemo u eru dobrih odnosa. Sve vrste odnosa povezuju Crnu Gori i Srbiju, a proteklih nekoliko godina otvorilo se dosta tih pitanja. Rješavaćemo ih i unapređivati naše ekonomske odnose“, rekla je Brnabić, prenosi izvještač „Vijesti“ iz Beograda.

Premijerka Srbije je kazala da su danas definisali neka pitanja koja mogu brzo da rješavaju, a koja mogu odmah da utiču na poboljšanje privrednih odnosa.

„Dvanaest godina između Crne Gore i Srbije ne postoji planti promet. On ide preko posredničkih stranih banaka i čini to pitanje komplikovanim. Preuzeću da već koliko danas ja i ministar Mali razgovaramo o tome s guvernerkom NBS-a Jorgovankom Tabaković“, kazala je Brnabić.

Razgovarano je i o, kako je dodala, pitanju hrane, energenate i infrastrukture.

„Kad je riječ o hrani, predsjednik Srbije je tu bio jasan. Ponavljam tu poruku – dok mi imamo hrane, imaće i naši prijatelji i partneri u regionu. Što se tiče energenata, tu postoji ogroman potencijal za saradnju. Ne postoji ništa što može da se uradim u kratkom roku, ali možemo da počnemo, kako bi obezbijedili energetsku stabilnost i nezavisnost“, rekla je Brnabić, navode „Vijesti“.

Dodala je da postoje značajni hidopotencijali.

„I ako se dogovorimo da ih zajedno iskoristimo – mi, BiH i Crna Gora možemo da dobijemo dodatne energetske kapacitete“.

Što se tiče infrastrukturne povezanost, Brnabić je navela da se gradi dio puta od Požege do Boljara.

„To će biti jedan od najskupljih auto-puteve koje gradimo. Namjera je da to završimo u što skorijem roku. U planu je i rekonstrukcija pruge Beograd – Bar“, rekla je premijerka Srbije.

Brnabić je na konferenciji za novinare kazala i da je Abazović „čista srca pristupio tome da vidi koji su benefiti Otvorenog Balkana“.

„Poziv da se priključite toj inicijativi, jer će u ovim turbulentnim vremenima značiti bolje povezan Zapadni Balkan, sigurnost, bezbjednost. U 2021. smo dositgli nivo robne razmjene od 900 miliona eura. Očekujem da ćemo u 2022. preći nivo robne razmjene od milijardu eura, što je odlično“, kazala je Brnabić.

Zahvaljujući se Abazoviću što je prihvatio poziv poručila je da je Srbija spremna da otvori eru mnogo bližih ekonomskih i političkih odnosa.

Abazović: Započeo je jedan novi ciklus

Premijer Crne Gore iskazao je zadovoljstvo što se njegova prva zvanična regionalna posjeta dešava u Beogradu.

„Danas smo ovdje da okrenemo novi list i podignemo odnose između dviju zemalja na viši nivo. Neprirodno je da budemo u bilo kakvom šumu u komunikaciji. Danas je započeo jedan novi ciklus, a on podrazumijeva da smo spremni da na odgovoran način pristupimo otvorenih pitanja i da ih zatvaramo“, rekao je Abazović, prenose „Vijesti“.

Kazao je i da se ide u rješavanje platnog prometa.

„Van logike je da to decenijama ne funkcioniše. Druga stvar, dobili smo uvjeravanja za isporuke hrane – da će se rješavati bez ikakvih restrikcija. Odgovorni pristup i jedne i druge vlade jeste da budemo spremni i za scenarije koji nisu dobri. To je jako značajno“, kazao je premijer Crne Gore.

Kad je riječ o infrastrukturi, Abazović je rekao da je cilj da auto-put koji treba da se otvori 13. jula, dobije nastavak prema Berogradu i prema Budimpešti.

„Imamo neke ideje koje se tiču Luke Bar, želimo da je vratimo u stoprocentno državno vlasništvo, ali to ne znači da želimo da joj povećamo aktivu. Vjerujem da je zaista nastupio momenat kad neke stvari treba da se prevaziđu. Vjerujem da ne postoji pitanje koje je značajnije od odnosa dviju država. Ja tu dobru volju ovdje osjećam“.

Abazović je kazao da Srbija u Crnoj Gori ima velikog prijatelja.

„Došao je momenat da se Zapadni Balkan tretira na drugi način. Relaciju u regionu moraju da budu mnogo bolje, i tome svi treba da damo doprinos. A naša Vlada će dati doprinos da se ukupni odnosi relaksiraju. Prošlost ne možemo da promijenimo, jedino što možemo je budućnost“, kazao je premijer Crne Gore.

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

POLITIKA

Demokrate: Sa DPS-om ni slova razmijenili nijesmo, ali čemu nervoza Jokoviću?

„Šta reći o političaru koji je kazao da se uvijek izjašnjavao kao Srbin, pa uhvaćen sa 30 godina kao Crnogorac, koji je govorio da nikad nije bio u DPS-u, pa uhvaćen kao DPS-ovac. Pouzdano znamo da najmanje 40 godina ima problem sa istinom“, poručuju iz Bečićeve partije

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Demokratska Crna Gora saopštila je da sa DPS-om nijesu ni slova razmijenili, a povodom inicijative za smjenu Vlade i sjednice Skupštine koja je zakazana za 19. avgust.

Demokrate, čiji je lider Aleksa Bečić, su reagovale na izjavu lidera SNP-a Vladimira Jokovića, koji je za Radio Crne Gore, kako ima pouzdane informacije da su DPS i Demokarate dogovorili da 19. avgusta obore Vladu.

„Sa DPS-om ni slova razmijenili nijesmo, ali čemu nervoza gospodine Jokoviću? Ni prva, ni posljednja Vlada koja bi pala, ali jeste jedina na svijetu koja je izgubila parlamentarnu većinu u prvih 100 dana i kojoj 90% Parlamenta ne vjeruje“, poručile su Demokrate.

Kažu i kako Joković ima problem sa istinom.

„Šta reći o političaru koji je kazao da se uvijek izjašnjavao kao Srbin, pa uhvaćen sa 30 godina kao Crnogorac, koji je govorio da nikad nije bio u DPS-u, pa uhvaćen kao DPS-ovac, koji je govorio da mu kao šefu ekonomskog sistema Crne Gore ne pada na pamet da izučava ekonomske teorije. Pouzdano znamo da najmanje 40 godina ima problem sa istinom“, zaključile su Demokrate.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Zakon o porijeklu imovine: Pod lupom nezakonita imovina stečena od 2000. godine

Nacrt zakona predviđa i oduzimanje sporne imovine i prije pravosnažne presude

Kovač, Foto: Vlada Crne Gore

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Ukoliko Zakon o porijeklu imovine bude usvojen, pod lupu može doći i imovinska korist stečena krivičnim djelom počinjenim i prije više od 20 godina, kazao je za Dnevnik Televizije Crne Gore ministar pravde Marko Kovač.

Krivično djelo „stvaranje kriminalne organizacije“ prepoznato je u Crnoj Gori 2010. godine, i predlagači smatraju da je optimalno rješenje da se definiše da provjere mogu da budu vezane za period deset godina prije ili poslije izvršenja krivičnog djela.

„Njegova vremenska odrednica će biti deset godina prije i/ili poslije izvršenja krivičnog djela iz oblasti organizovanog kriminala, što znači da će u opseg djelovanja kako finansijske istrage tako i kasnije kroz mogućnost pokretanja trajnog oduzimanja imovinske koristi biti djela koja su počinjena negdje u periodu od 2000. godine pa dalje“, kazao je Kovač.

Nacrt zakona predviđa i oduzimanje sporne imovine i prije pravosnažne presude.

Za to je, kako je potvrdio Kovač, dovoljno da ona bude vrijedna najmanje 50.000 eura i da Specijalno državno tužilaštvo podigne optužnicu.

„Moram da naglasim da smo paraleno sa ovim izmjenama radili i na izmjenama Zakona o krivičnom postupku gdje smo predvidjeli drugaičiju dinamiku potvrđivanja optužnice tako da će taj postupak sada ići mnogo brže imajući u vidu da više neće postojati ročište za potvrđivanje optužnice već će taj dio biti izmijenjen kroz žalbeni postupak“, kazao je Kovač.

Nacrt zakona tretira i slučajeve obustave finansijske istrage.

Nakon što se utvrdi da ne postoje uslovi za oduzimanje imovine, tužilac sa spisima predmeta obavještava poreski organ koji dalje preuzima slučaj.

„Pored toga što se finansijska istraga neće zaključiti kroz vođenje postupka za trajno oduzimanje imovnske korisiti, tu se priča ne završava, nego se predmet ustupa poreskom organu“, kazao je Kovač.

Kovač smatra da je dobijen kvalitetan tekst koji će već krajem sedmice biti pred ekspertima Evropske komisije.

Ministar očekuje da od njih, krajem septembra, Vlada dobije zeleno svijetlo kako bi se išlo ka usvajanju tog zakona u parlamentu.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Carević podnio ostavku na funkciju predsjednika opštine Budva

Milo Božović preuzima rukovođenje metropolom turizma

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Marko Bato Carević podnio je ostavku na funkciju predsjednika Opštine Budva.

To je „Vijestima“ potvrđeno u Opštini Budva.

Ostavku je adresirao Odboru povjerenika, predsjedavajućem Nebojši Juškoviću.

Odbor povjerenika minulog ponedjeljka imenovao je Mila Božovića za potpredsdnika Opštine Budva, koji će nakon odlaska Carevića preuzeti rukovođenje metropolom turizma.

Carević je ranije u razgovoru za „Vijesti“ najavio da će napustiti fotelju prvog čovjeka metropole turizma, nakon što bude potpisan Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Temeljni ugovor između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve (SPC) potpisan je 3. avgusta u Podgorici.

„Na funkciju predsjednika Opštine biran sam dva puta i to 5. januara 2019. godine i 24. septembra 2020. sa mandatom u trajanju od četiri godine. U ovom periodu imao sam zadovoljstvo da vodim opštinsku upravu i iskreno vjerujem da je rad lokalne uprave u proteklom periodu bio u najboljem interesu svih građana Budve. Vrijeme provedeno na ovu odgovornu funkciju smatram da je uz domaćinski i odgovoran odnos iskorišteno u najboljem interesu svih građana Budve, sa jasnim i mjerljivim rezultatima, kako na sanaciji finansijske i druge štete prouzrokovane djelovanjem prethodnog režima, tako i na rješavanju nagomilanih problema i brojnih kriznih situacija“, navodi se u Carevićevoj ostavci.

Dalje navodi da lični motiv za uključivanje u političke procese „nije bio borba za vlast i privilegije već davanja doprinosa u konačnoj demokratizaciji Crne Gore , promjeni trodecenijskog režima i odbrana tradicionalnih i istorijskih vrijednosti u kojem je prednjačila odbrana naših svetinja i regulisanje statusa Srpske pravoslavne crkve .“

„Prateći standarde u razvijenim demokratijama koji propisuju da se javna funkcija može obavljati najviše dva mandata i želeći da dam lični doprinos u cilju uspostavljanja prakse smjenjivosti na svim nivoima obavljanja javne funkcije, smatram da ću podnošenjem ostavke dati lični doprinos u tom pravcu. Nakon istorijske pobjede naroda koja se desila 30. avgusta 2020. , osjećam ličnu satisfakciju što sam dao skroman doprinos da naše društvo krene putem demokratije i postavljanja ljudskih prava među kojima pravo na slobodu vjeroispovijesti zauzima značajno mjesto. Ostavku podnosim iz ličnih i navedenih razloga i ovim putem želim da se zahvalim građankama i građanima Budve na ukazanom povjerenju da vršim ovu odgovornu i značajnu funkciju. U periodu vršenja funkcije predsjednika Opštine Budva se susrela sa brojnim izazovima čije rješavanje nije bilo lako, zbog toga veliku zahvalnost dugujem kolegama iz loklane uprave, svim zaposlenima u Opštini Budva , javnim preduzećima, javnim ustanovama jer smo zajedničkim naporom, koji često nije bio mali, uspjeli da timski pobjeđujemo“, piše u Carevićevoj ostavci.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije