Connect with us

POLITIKA

LOKALNI IZBORI U NIKŠIĆU

CeMI: ZBNK 11, MNN 10, Evropski tim za Nikšić 18 mandata, CnB i NP po jedan

Na lokalnim izborima u Nikšiću pravo glasa imalo je 58.833 birača. Predsjednik Opštinske izborne komisije Rade Perišić kazao je da je izlaznost bila na nivou prethodnih parlamentarnih izbora

Pratite portal Berane online na Instagramu Klikom ovdje

00:23h – Lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović večeras je, odgovarajući na pitanje novinara da li očekuju poziv da budu dio vlasti u Nikšiću, kazao da su raspoloženi da pomognu, ali i da žele sačuvati principe za koje se bore.

22:51h – Nosilac liste Mir je naša nacija Momo Koprivica čestitao je pobjedu i „oslobođenje Nikšića“ i potvrdu rezultata od 30. avgusta.

Kazao da je ovo „pobjeda na kvadrat“, pobjeda svih građana Nikšića, građanskih, progresivnih snaga i da su oni doživjeli najveći mogući rast glasova u odnosu na parlamentarne izbore za oko 4,5 hiljade.

22:51h – Miodrag Daka Davidović je ponovio da su izbori neregularni jer je Narodni pokret trpio neviđeni pritisak od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, i da su u takvim uslovima zadovoljni rezultatom.

Kazao je da će nastaviti da njegova firma radi, sada bez pritiska, da će njihov odbornik dobro zastupati i braniti interese Narod pokreta. Čestitao je pobjedniku izbora i poželio im sreću u daljem radu.

21:48h – Jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić kazao je da je DPS poražen u Nikšiću poslije 20 godina vlasti u toj opštini.

Kazao je da vlast u Nikšiću mogu da formiraju sa „trećeplasiranom listom premijera Krivokapića i predsjednika Skupštine Alekse Bečića„.

Nosilac liste „Za budućnost Nikšića“ Marko Kovačević kazao je da je večerašnja pobjeda samo mali dio borbe koja se vodi protiv DPS-a 30 godina.

Pozvali su pristalice da se raziđu i slave kući.

21:15h – Na osnovu sto odsto obrađenih glasova, prema podacima Cemija, koalicija Za budućnost Nikšića osvojila je 25.9 odsto glasova, odnosno 11 mandata

Koaliciju Mir je naša nacija podržalo je 23.2 odsto birača (10 mandata), Evropski tim za Nikšić 40.4 (18 mandata). Crno na bijelo 4.5 (jedan mandat), Narodni pokret 3.3 (jedan mandat).

SDP je sa 2.7 odsto glasova ispod cenzusa.

19:14h – Rade Perišić, predsjednik Opštinske izborne komisije, kazao je Vijestima da je izlaznost do 19 časova 80,5 odsto, dok je u avgustu prošle godine izlaznost bila 80,24 odsto.

Prema njegovim riječima nije bilo incidenata, a prve preliminarne rezultate očekuju oko 24 časa.

19:08h – CeMI je objavio da je do 19 sati glasalo 81.2 odsto birača.

17:12h – CeMI javlja da je do 17 sati glasalo 77.8 odsto birača.

Predsjednik OIK-a Rade Perišić kazao je da je izlaznost do 17 časova 78 odsto.

16:40h – CeMI (Centar za monitoring) je na Tviteru javio da je na biralištu broj 54 – OŠ Šipačno u Nikšiću – došlo do prepirke između grupe građana i članova biračkog odbora i da je o incidentu obaviještena policija.

U prvobitnoj objavi je pisalo da je došlo do sukoba, a ta informacija je ubrzo uklonjena.

15:52h – I policija demantuje DPS:

Izborni dan u Nikšiću protiče bez ozbiljnijih incidenta, a do 15 časova registrovani su sporadični incidenti i nesporazumi na koje je policija odgovorila efikasno i profesionalno, saopšteno je iz Uprave policije.

15:59h – Predsjednik Biračkog odbora demantuje DPS:

Incident koji se dogodio na biračkom mjestu Dragova Luka tokom lokalnih izbora u Nikšiću podigao je na kratko tenzije u tom gradu, jer je Demokratska partija socijalista tvrdila da je jedna osoba pretučena.

To je demantovao čak i šef Biračkog odbora ispred koalicije Evropski tim za Nikšić u kojoj je DPS Vladan Kankaraš, a potom i Uprava policije.

15:00 – Nosilac liste „Za budućnost Nikšića“ Marko Kovačević kazao je da na biračkom mjestu 118 Dragova Luka došlo do problema kada Birački odbor nije dozvolio predstavnicima opozicije da zajedno ponesu glasačku kutiju za glasanje putem pisma.

Kovačević je rekao da je opoziciji rečeno da mogu da ih prate kolima i da je isti problem bio i na drugim biračkim mjestima.

On je naveo da je otišao tamo jer je bilo tenzija i okupljeni su branili automobilu da krene bez predstavnika opozicije.

Tvrdi da je ušao i razgovarao sa članovima Biračkog odbora i da su mu oni rekli da je to u skladu sa mišljenjem Opštinske izborne komisije, iako je mišljenje OIK da treba da idu i dva predstavnika opozicije.

„Ubrzo je došla policija, čuli smo navode Demokratske partije socijalista koja pokušava da proizvede tenzije. Tamo niko nije bio pretučen, niko nije ušao nasilno. Razgovarao sam sa načelnikom CB i on je rekao da će demantovati navode DPS“, ističe Kovačević.

Objasnio je da nije bilo otimanja biračkog materijala, već da je član Biračkog odbora iz opozicije premjestio kutiju u svoj automobil i tražio da zajedno idu da bi se realizovalo glasanje putem pisma, ali da je to odbijeno.

14:27 – Predstavnici opozicionih poslaničkih partija optužili su predsjednika biračkog mjesta Marka Perišića da je nositeljka liste Evropski tim za Nikšić Sanju Damjanović pozdravio sa dva prsta.

Damjanović je svoje glasačko pravo iskoristila na biračkom mjestu u OŠ „Olga Golović“.

Traženo je da se prekine glasanje, ali je ono ipak nastavljeno.

14:10 – Opštinski odbor Demokratske partije socijalista Nikšić je saopštio da je u nikšićkom naselju Dragova Luka došlo do nasilnog upada na biračko mjesto br 118 od strane Marka Kovačevića, da je otet birački materijal, jedna osoba pretučena, a birački odbor spriječen da izađe na teren.

Iz DPS u nepotpisanom saopštenju nisu precizirali da li se optužbe odnose na Marka Kovačevića koji je nosilac liste „Za budućnost Nikšića“. Poručili su u saopštenju da ako se situacija ne riješi do 15 sati oni preuzimaju stvar u svoje ruke.

11:28 – Nosilac liste “Za budućnost Nikšića” Marko Kovačević ostvario je svoje biračko pravo na biračkom mjestu broj 20 u zgradi vrtića u Ćemencima.

11:33 – Biračko pravo ostvario je i nosilac liste “Mir je naša nacija – Ne damo Nikšić” Momo Koprivica. On je glasao na biračkom mjestu broj 11 u naselju Stara varoš.

12:13h – Nositeljka liste „Crno na bijelo – Može Nikšić“ Tatjana Đurišić Bečanović glasala je na biračkom mjestu broj 2 „Planinarski dom“ u Nikšiću.

13:47h – Lider i osnivač Narodnog pokreta Crne Gore Miodrag Daka Davidović, glasao je na biračkom mjestu broj 10, u zgradi Sportskog centra.

On se pojavio ponovo nakon što jutros nije iskoristio biračko pravo, jer uređaj za elektronsku identifikaciju nije ranije danas mogao da očita njegovu ličnu kartu zbog oštećenja na njoj, pa je za pasoš morao, kako je jutros kazao, da ide njegov šofer.

13:31h – Nikšićka policija provjeravala je da li se u jednom lokalu u užem centru grada kupuju glasovi, ali kažu da nisu našli dokaze za to.

„Nakon prijave policajci su se uputili na lice mjesta, ušli u lokal u kvartu kod Opšte bolnice, izuzeli dokumentaciju i konstatovali da je taj lokal registrovan kao izborni štab Demokratske partije socijalista (DPS). O događaju je obaviješten dežurni tužilac, koji se izjasnio da nema elemenata krivičnog djela“, rečeno je nezvanično iz Uprave policije.

13:11h – CEMI javlja da na BM 54 – OŠ Šipačno – Birač nije presavio glasački listić prilikom predaje istog članu biračkog odbora, suprotno članu 69a i članu 82 Zakona o izboru odbornika i poslanika.

Sve informacije o izbornom danu mogli stevpratiti na portalu Berane online. Na lokalnim izborima koji subdanas održani u Nikšiću pravo glasa je imalo 58.833 birača, koji će odabrali 41 odbornika lokalnog parlamenta. Glasalo se na 138 biračkih mjesta. Birališta su otvorena u sedam, a zatvarena u 20 sati. Na nikšićkim izborima učestvovalo je šest izbornih lista, od čega su četiri koalicije i dvije partije.

Nastavite sa čitanjem
Advertisement
Ostavite komentar

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

POLITIKA

Šćekić: Bivša vlast opustošila državnu kasu i vrši pritisak na ministarku Bratić u strahu od otkrivanja zloupotreba

„Očigledno da prethodna vlast, koja je uništila državne finansije, uvela korupciju i organizovani kriminal u državu i institucije, smatra da ima i dalje pravo da priča o navodnom nezakonitom trošenju, uz očigledan pokušaj izmišljanja i omalovažavanja rada predstavnika sadašnje vlasti“, poručio je potpredsjednik SNP-a

Pratite portal Berane online na Instagramu Klikom ovdje

Potpredsjednik SNP Crne Gore Dragoslav Dado Šćekić oglasio se povodom neargumentovanih napada na ministarku Vesnu Bratić, a koji se tiču navodnih zloupotreba kada je u pitanju angažovanje revizorske kuće, smatrajući potrebnim da uputi javnu i otvorenu podršku ministarki.

On je reagovao na informaciju da je Specijalno državno tužilaštvo pokrenulo izviđaj protiv ministarske prosvjete, nauke, kulture i sporta zbog sumnje da je, navodno, oštetila državni budžet za više od 15.000 eura.

Očigledno da nekima iz prethodne vlasti smeta činjenica da smo, kao nova vlast, u mnogim segmentima, zatekli haotično stanje uz mnogobrojne zloupotrebe. Siguran sam da je vrijeme manipulacija i finanasijskih malverzacija prošlost i da ćemo uložiti sve što je u našoj moći da građani imaju pravu sliku o onome što se dešavalo prije našeg dolaska na vlast”, kazao je Šćekić.

U tom pravcu, kako dodaje, posmatra i napore ministarke Bratić da revizorski timovi, savjetodavni, nadzorni ili kako se god zvali, otkriju eventualne nepravilnosti i zloupotrebe

Istakao je da iz pomenutih razloga i lično i politički ima punu podršku da ovo dovede do kraja i upozna građane sa realnim stanjem u resoru, koji uspješno pokriva.

„Očigledno da prethodna vlast, koja je uništila državne finansije, uvela korupciju i organizovani kriminal u državu i institucije, smatra da ima i dalje pravo da priča o navodnom nezakonitom trošenju, uz očigledan pokušaj izmišljanja i omalovažavanja rada predstavnika sadašnje vlasti, koji pošteno i sa najboljom namjerom obavljaju povjerene poslove”, naveo je Šćekić.

Naglasio je da se moramo zapitati zašto i kome smetaju revizije, ako se pošteno i zakonito radilo.

“Očigledno da im ne odgovara da se konačno sagleda gdje su trošene milijarde narodnih para, trošenih kroz državni  aparat i kako su se pojedinci obogatili samo radeći i živeći od mjesečne plate.

Takođe, pružam podršku i svima onima koji rade u pravcu sagledavanja onoga kako je prethodna vlast u svakom smislu uništavala našu državu”, zaključio je Šćekić.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Joković: Koalicioni partneri i Krivokapić da odustanu od nesuglasica, u prljavoj igri DPS-a ne smijemo biti akteri

„Više nego ikada potrebno je da jačamo povjerenje i zajedništvo. Ne postoji Vlada koje može funkcionisati bez većine, kao što ni većina nema smisla bez direktne i otvorene podrške Vlade“, rekao je Joković

Pratite portal Berane online na Instagramu Klikom ovdje

Predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković pozvao je sve koalicione partnere i premijera Zdravka Krivokapića da odustanu od polemika, teških riječi, rasprava u medijima i nepotrebnih nesuglasica.

Joković je kazao da poslednja dešavanja na političkoj sceni Crne Gore dodatno tjeraju na odgovornost pred građanima i poručio da uvijek moraju imati na umu činjenicu da su 30. avgusta dobili šansu, koju nemaju prava da prokockaju.

„To naši birači nijesu željeli. Više nego ikada potrebno je da jačamo povjerenje i zajedništvo. Ne postoji Vlada koje može funkcionisati bez većine, kao što ni većina nema smisla bez direktne i otvorene podrške Vlade.

Demokratska partija socijalista želi nestabilnost i haos. U toj prljavoj igri podjela ne smijemo biti akteri. Zarekli smo se na jedinstvo, izgradnju pravne države, otvorenu borbu sa korupcijom i kriminalom i otvaranje novih radnih mjesta. Moramo ostati dosljedni obećanjima datim uoči i odmah nakon izbora„, rekao je Joković.

Istakao je da je različitost mišljenja očekivana i normalna, ali da prepucavanja i nesuglasice neće građanima donijeti dobro.

„Moramo pokazati i dokazati da smo vrijedni povjerenja koje smo zadobili na poslednjim izborima. Još jednom pozivam na smirivanje tenzija. Pokažimo odgovornost, jako je bitno da razgovaramo i da se dogovaramo, a sve u interesu Crne Gore i njene budućnosti“, zaključio je predsjednik SNP.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

VIDEO Zasuti fekalijama automobili komita u Bijelom Polju

Dok je kolona, uz zvuke sirena i sa crnogorskim zastavama, prolazila kroz naselje Rakonje, nekoliko građana je sa mosta, posula fekalije na automobile

Pratite portal Berane online na Instagramu Klikom ovdje

Sinoć se tokom kretanja organizovane auto kolone u Bijelom Polju, čiji se učesnici predstavljaju kao komite, dogodila nesvakidašnja situacija.

Naime, dok je kolona, uz zvuke sirena i sa crnogorskim zastavama, prolazila kroz naselje Rakonje, nekoliko građana je sa mosta, sa kofama punim fekalija, posipanjem istih na automobile prepriječila im put.

Učesnici kolone su izašli iz automobila i krenuli za njima ali ih nisu uspjeli stići.

Na njihov poziv stigli su vatrogasci, kako bi „ublažili“ slučaj.

U Bijelom Polju u nedelju veče spriječeni su teži incidenti jer je gradom kružila i kolona okićena trobojkama, iz koje je privedeno nekoliko učesnika, koji su posle saslušanja pušteni.

Nastavite sa čitanjem

Facebook

Instagram

Najčitanije