Connect with us

DRUŠTVO

TROČLANO VIJEĆE OSNOVNOG SUDA NA CETINJU DANAS MORA DONIJETI ODLUKU

Danas odluka: Da li će Veljović morati u pritvor?

ODT Cetinje sumnjiči savjetnika Mila Đukanovića da je počinio krivično djelo napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti

Policajci privode dugogodišnjeg šefa, Foto: Luka Zekovic

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Tročlano vijeće Osnovnog suda na Cetinju ima rok od 48 sati da odluči o žalbi tamošnjeg Osnovnog državnog tužilaštva koje je ponovo tražilo od njih da prihvate predlog i Veselina Veljovića, savjetnika za bezbjednost predsjednika države, pošalju u Istražni zatvor, pišu „Vijesti“.

Iako taj rok ističe danas još nije bilo poznato da li je vijeće i šta odlučilo, odnosno, da li će se doskorašnji direktor Uprave policije iz pritvora ili sa slobode braniti od optužbi da je 5. septembra na Cetinju napao policajce.

Ranije juče iz Osnovnog suda na Cetinju odgovorili su da će odluku donijeti u zakonskom roku.

”Tročlano vijeće ovog suda još uvijek nije donijelo odluku. Nakon donošenja ove odluke u zakonom predviđenom roku, o istoj će javnost biti blagovremeno obaviještena”, odgovorila je savjetnca Osnovnog suda na Cetinju Tamara Lekić, prenose „Vijesti“.

Tom sudu Osnovno državno tužilaštvo 7. septembra dostavilo je žalbu, tražeći da preinače odluku sudije za istragu Borka Lončara i Veljoviću odrede pritvor do 30 dana.

ODT Cetinje sumnjiči savjetnika Mila Đukanovića da je počinio krivično djelo napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti.

Iako je sudija Lončar ocijenio da nema razloga da on bude u pritvoru, tužilaštvo smatra da Veljović ostankom na slobodi može ponoviti krivično djelo ili uticati na svjedoke.

Veljović je uhapšen u nedjelju oko 8.20 sati zbog sumnje da je u zoru tog dana, na Dvorskom trgu, okružen funkcionerima i pristalicama bivše vlasti, policajcima u kordonu na Cetinju, koji je potom pokušao da probije, govorio da im je on komandant i tražio od njih da ga puste da prođe.

Slučajevi Veselina Veljovića i Milana Kneževića

Advokatica Andrijana Razić za “Vijesti” je komentarisala slučaj hapšenja Veljovića, povlačeći paralelu između tog, i slučaja hapšenja jednog od lidera Demokratskog fronta Milana Kneževića, koji je osuđen za isto krivično djelo.

”Vijest o hapšenju bivšeg direktora UP i aktuelnog savjetnika predsjednika Crne Gore Veselina Veljovića vjerovatno je većina građana dočekala s nevjericom s obzirom da je to, još koliko juče, bilo potpuno nezamislivo. Nadam se da će taj događaj biti svojevrsna prekretnica u budućem djelovanju policije i pravosudnih organa, u smislu da se konačno raskrsti s dosadašnjom negativnom praksom ‘nedodirljivih’ ljudi”, rekla je ona.

Razić je naglasila da je iz medija saznala da se Veljović tereti za napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti, kao i da je vidjela da je istog dana internetom počeo da “kruži” inkriminišući snimak koji bi tu kvalifikaciju trebalo da potvrdi.

”Pošto nisam bila na licu mjesta, a o kredibilitetu navedenog snimka i njegovoj podobnosti da formalno bude dokaz će se tek odlučivati u daljem toku krivičnog postupka, ja ovim putem neću polemisati s eventualnom krivicom gospodina Veljovića jer bi to predstavljalo kršenje pretpostavke nevinosti koju sam dužna da poštujem. Ipak, povukla bih jednu paralelu u odnosu na jedan od postupaka koji je 2017. godine vođen protiv lidera Demokratskog fronta Milana Kneževića, a u koji sam bila neposredno uključena, i koji bi mogao i trebalo da bude parametar pravosudnim organima u ovom konkretnom slučaju”, rekla je ona.

Razić, Foto: Savo Prelević

Razić dodaje da je, kao što je poznato, Knežević 2017. godine prvostepeno osuđen na kaznu zatvora od čak sedam mjeseci:

”U čuvenom slučaju ‘guranja s policajcem’ ispred Skupštine Crne Gore, a takođe pod optužbom za krivično djelo napad na sužbeno lice u vršenju službene dužnosti. Iako bi se na prvi pogled moglo zaključiti da postoji znak jednakosti između ova dva slučaja, postoje i neke krucijalne razlike. Prije svega, protestni skup u slučaju Milana Kneževića bio je propisno najavljen i zakonit; suprotno tome – sprovedena akcija policije u tom slučaju nije bila zakonita, Milan Knežević je u tom slučaju prvi bio napadnut i isprovociran od strane policije, oštećeni policajac s kojim se Milan Knežević ‘gurao’ nikako nije imao pasivnu ulogu u tom incidentu. Milan Knežević je tom prilikom zadobio ozbiljne povrede i bio hospitalizovan… u trenutku hapšenja bio je poslanik u Skupštini Crne Gore koji uživa imunitet”, kazala je ona.

Istakla je da nasuprot tome skup na Cetinju nije bio prijavljen, ali i druge bitne razlike:

”Dakle, bio je nezakonit, policija je u svakom momentu mogla nasilno da ga prekine, ali nije to učinila. Prema gospodinu Veljoviću niko od policajaca nije primijenio silu, a na snimku se jasno vidi kako savjetnik predsjednika prvi iz mase ‘probija’ kordon. Rekla bih da je policija u ovom konkretnom slučaju postupila krajnje profesionalno, zakonito i opravdano, i to je za svaku pohvalu. Sad su na potezu pravosudni organi od kojih se očekuje da ovaj slučaj procesuiraju do kraja i daju mu pravni epilog, kao što su bili brzi i efikasni u slučaju procesuiranja Milana Kneževića. Međutim, nadam se da će gospodin Veljović, za razliku od Milana Kneževića, imati fer, pravičan i zakonit postupak i da će eventualna presuda (ukoliko do nje dođe), biti bazirana isključivo na dokazima u spisima predmeta, a ne na političkim očekivanjima i direktivama aktuelne vlasti”, poručila je ona.

Hronologija

Više od dva sata nakon što je pokušao da probije policijski kordon Veljović je uhapšen, i to pošto su ga demonstranti “pozvali” da izađe iz Gradske kafane u kojoj se s funkcionerima DPS-a krio od suzavaca. Kada su došli do Dvorskog trga, policajci su iz grupe izdvojili svog nekadašnjeg šefa i kroz kordon ga sproveli u službeni automobil.

foto: Luka Zeković

Dok su ga sprovodili, Veljović je tražio da pozove svog advokata, a potom je iz grupe u kojoj je bio za njim pošao i advokat Mihailo Volkov.

Oko 18 sati tog dana saslušan je u ODT Cetinje, a potom je sproveden u betonjerku cetinjske policije.

S lisicama na rukama iz te zgrade izveden je sjutradan oko 15 sati i odveden u cetinjski Osnovni sud.

Foto: Luka Zeković

Nakon izlaska iz te zgrade tvrdio je da nije tražio od policajaca u kordonu da mu “prepuste komandu” i da nije gurao nikog od njih.

Žalba i zbog odluke za Žugića

U Istražni zatvor u Spužu nije poslat ni Nikšićanin Nikola Žugić, kojeg cetinjsko Osnovno državno tužilaštvo sumnjiči da je 5. septembra u Prijestonici počinio krivično djelo napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti.

Takvu odluku donio je sudija za istragu Osnovnog suda na Cetinju, koji je odbio prijedlog tamošnjeg tužilaštva da Žugiću odredi pritvor, ali se tamošnje tužilaštvo žalilo na to rješenje.

”Osnovno državno tužilaštvo u Cetinju predložilo (je) određivanje pritvora osumnjičenom N. Ž. iz Nikšića, zbog krivičnog djela napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti, koji je rješenjem odbio sudija za istragu Osnovnog suda u Cetinju, a na to rješenje je izjavljena žalba od strane ovog tužilaštva”, odgovorio je “Vijestima” rukovodilac ODT Cetinje, tužilac Duško Milanović.

Od tridesetak osoba privedenih zbog nereda tokom protesta, samo su Žugić i Veljović tog dana zadržani u cetinjskom Odjeljenju bezbjednosti i osumnjičeni za napad na policajce.

“Šefovanje policijom da bude otežavajuća kazna”

Advokatica Razić istakla je da je za naglasiti i vrlo bitnu činjenicu – da je Veljović dugo godina bio prvi čovjek crnogorske policije:

”Što bi se moralo uzeti u obzir prilikom utvrđivanja njegove odgovornosti i težine eventualne krivične sankcije.”

”Podsjetiću da je u tom smislu, u pomenutoj prvostepenoj presudi protiv Milana Kneževića prilikom izricanja drakonske kazne od sedam mjeseca zatvora, sudija kao naročito otežavajuću okolnost cijenio činjenicu ‘da je okrivljeni poslanik Skupštine Crne Gore, predstavnik naroda koji mu je poklonio povjerenje, te da u sklopu svoje poslaničke funkcije učestvuje u donošenju zakona’. Dakle – zaključak se sam nameće”, poručila je Razić.

Advertisement
Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

DRUŠTVO

Izuzetno rijedak i častan gest: Osuđenik dao bubreg i spasio život ljekarki

Osuđenom za razbojništvo za godinu skraćena zatvorska kazna zbog humanog gesta

Detalj iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija (ilustracija)

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Humani gest osuđenog M.B. – da donira bubreg ljekarki, bio je vrijedan pažnje i cijenjen, pa su se Viši sud u Podgorici, Vrhovno državno tužilaštvo i konačno Vrhovni sud saglasili da uvaže zahtjev da mu se ublaži izrečena zatvorska kazna.

Vrhovni sud Crne Gore usvojio je, dakle, zahtjev za vanredno ublažavanje pravosnažno izrečene zatvorske kazne osuđenog zbog krivičnog djela – razbojništvo i osudio ga na dvije godine zatvora, prenose „Vijesti“.

”Usvojen je zahtjev za vanredno ublažavanje kazne branioca osuđenog M.B. i pravosnažna presuda Višeg suda u Podgorici se preinačava u dijelu odluke o kazni. Tako što se osuđeni M.B., zbog krivičnog djela razbojništvo, osuđuje na kaznu zatvora u trajanju od dvije godine”, navodi se u presudi Vrhovnog suda.

Objašnjava se da je pravosnažnom presudom Višeg suda u Podgorici, M.B. oglašen krivim i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od tri godine.

”Branilac okrivljenog, advokatica, je Višem sudu u Podgorici podnijela zahtjev za vanredno ublažavanje kazne izrečene pravosnažnom presudom. U navedenom zahtjevu se ističe da su ispunjeni uslovi Zakonika o krivičnom postupku za vanredno ublažavanje kazne, jer je nakon pravosnažnosti presude došlo do novih dokaza koji neminovno doprinose ublažavanju kazne. U zahtjevu je navedeno da je osuđeni M.B., kao donor bubrega, spasio život ljekarki J.M. Branilac osuđenog je u zahtjevu istakla da je osuđeni ovim nesebičnim djelom učinio nešto što se ne može nazvati uobičajenom pojavom, nego izuzetno rijetkim i časnim gestom, rizikujući svoj život da bi spasio tuđi, dajući jedan vitalan organ. Predložila je da Vrhovni sud Crne Gore usvoji zahtjev na način što će preinačiti pravosnažnu presudu Višeg suda u Podgorici u dijelu odluke o kazni”, pojašnjava se u odluci suda, navodi pomenuti medij.

24 mjeseca, umjesto 36, robijaće M.B. nakon što je svojevoljno donirao bubreg ljekarki. Branilac osuđenog je u zahtjevu istakla da je osuđeni ovim nesebičnim djelom učinio nešto što se ne može nazvati uobičajenom pojavom, nego izuzetno rijetkim i časnim gestom, rizikujući svoj život da bi spasio tuđi, dajući jedan vitalan organ

Dodaju da je na osnovu svih činjenica, Viši sud u Podgorici, u predlogu od 2. marta 2022. godine, predložio da se usvoji zahtjev za vanredno ublažavanje kazne, dok je Vrhovno državno tužilaštvo, u aktu od 11. marta iste godine, takođe konstatovalo da treba uvažiti zahtjev.

”I po nalaženju Vrhovnog suda, navedena činjenica predstavlja novu okolnost koja je nastala nakon donošenja presude, a ista je takvog značaja da očigledno opravdava blažu osudu od izrečene, pa je stoga valjalo usvojiti zahtjev za vanredno ublažavanje kazne i preinačiti presudu u dijelu odluke o kazni, na način što će se izrečena kazna ublažiti za godinu dana. U konkretnom slučaju radi se o novoj specifičnoj okolnosti, koja je veoma rijetka u medicinskoj praksi, a koja se odnosi na ličnost osuđenog. Očigledno je da je osuđeni učinio izuzetno humano djelo, dobrovoljno je donirao organ drugom nepoznatom primaocu i izvršio neciljanu donaciju organa iz potpuno nesebičnih razloga (ne radi se o licu koje je doniralo svoj organ u korist sebi bliske osobe – srodnika ili prijatelja), i na taj način drugome produžio život. Ovim činom osuđeni je učinio dobro bez ikakvog interesa, pokazujući dobru volju da pomogne drugome i da na taj način doprinese promociji ljudske dobrobiti, odnosno da podstakne i druge na dobrotvorne akcije, sve sa željom da doprinese blagostanju osobe kojoj je donirao svoj vitalni organ. Ovo je svojevrsni primjer naglašene filantropije koja zavređuje posebno poštovanje. Vrhovni sud nalazi da je navedena okolnost naročito olakšavajuća, izuzetnog karaktera, zbog čega je opravdano okrivljenom ublažiti propisanu kaznu”, navodi se između ostalog u obrazloženju presude.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Bivši radnici Montenegro erlajnsa gađali jajima zgradu Vlade

„Ovo je mućak, jaje kojem je istekao rok. Valjda će se nakon ovoga sjetiti neko da postoje i radnici MA i njihove porodice“, rekao je Perović prije nego je gađao u zgradu Vlade

Protest bivših radnika Montenegro erlajnsa, Foto: Ivan Petrović Ipe (Dan)

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Radnici Montenegro erlajnsa protestovali su ispred Vlade, ali se protest nije dobro završio. Do sastanka sa predstavnicima Vlade nije došlo dok je predstavnik radnika Miljan Perović pozvan u svojstvu građanina da dođe u Centar bezbjednosti jer je gađao jajima zgradu Vlade, piše Dan.

Radnici su do sada blokirali na pola sata i na sat saobraćajnicu ka Aerodromima, a sada su odlučili da proteste presele pred zgradu Vlade.

Foto: Ivan Petrović Ipe (Dan)

Kako izvještavq Dan sa lica mjesta, radnici su na početku protesta sa pištaljkama obavijestili predstavnike Vlade da su ispred i da čekaju da im se obrati neko od ministara.

Nakon određenog vremena pojavio se ministar finansija Aleksandar Damjanović, koji je išao ka Skupštiuni da odgovara na pitanja poslanika. Damjanović je kazao da njegov resor nije zadužen za MA, već kada nešto dođe za isplatu, tek tadato dolazi u njegovu nadležnost. Radnici su mu prethodno saopštili da im je ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović kazao da je njihov problem u nadležnosti Ministarstva finansija, navodi Dan.

Foto: Ivan Petrović Ipe (Dan)

Radnici protestima traže isplatu sedam zarada i povezivanje staža od 2017. godine do uvođenja stečaja krajem aprila 2021. godine.

Tokom protesta u jednom trenutku, simbolično su gađali zgradu Vlade jajima kojima je istekao rok.

Foto: Ivan Petrović Ipe (Dan)

„Ovo je mućak, jaje kojem je istekao rok. Valjda će se nakon ovoga sjetiti neko da postoje i radnici MA i njihove poropdice“, rekao je Perović prije nego što je gađao zgradu, piše Dan.

Nakon toga je pozvan u CB u Podgorici.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Policajci pozivaju na protest ispred Vlade: Poniženjima nema kraja, juče primili opet smanjenu platu

„Taman kad se ponadaju da će makar sačuvati ove mizerne plate koje imaju ministri im tresnu novu šamarčinu i tako im pokažu da nisu vrijedni ni poštovanja ni uvažavanja“, navodi se u saopštenju

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Članovi Glavnog odbora (GO) Sindikata Uprave policije pozvali su kolege na protest ispred Vlade u četvrtak zbog neispunjenog obećanja o povećanju plate od deset odsto.

Kako se navodi u saopštenju, poniženjima policijskih službenika izgleda nema kraja.

„Taman kad se ponadaju da će makar sačuvati ove mizerne plate koje imaju ministri im tresnu novu šamarčinu i tako im pokažu da nisu vrijedni ni poštovanja ni uvažavanja“, navodi se u saopštenju članova GO Sindikata Igora Rmandića i Željka Pejovića.

Oni su upitali „kako drugačije tumačiti pompeznu najavu povećanja plate od 10 odsto koju su objelodanili ministri (Filip) Adžić i (Aleksandar) Damjanović a onda juče primiti platu koja je opet smanjena“.

„I da poniženje bude veće, čekalo se da se uplati plata pa tek onda da se odluka o povećanju objavi u Službenom listu. Čestitamo, Vlada je našla način da uštedi“, navodi se u saopštenju.

Prazna i lažna obećanja, tapšanje po ramenu i priča “biće bolje”, kako se dodaje, više ne prolaze.

„Policijski službenici su dovedeni u toliko ponižavajući položaj da nema građanina Crne Gore koji se ne pita šta mi radimo i dokle smo spremni da ćutimo. Ni trenutka više, kap je prelila čašu“, kaže se u saopštenju članova GO Sindikata.

Oni su kazali da dok se funkcionerima i nekim drugim službama u Ministarstvu unutrašnjih poslova plata povećava 25 i 30 odsto, „policijskim službenicima se velikodušno obećava povećanje do deset odsto“.

„To znači da može biti tri odsto a može biti i sedam ili deset odsto. To nije odnos kakav policijski službenici zaslužuju od ovog društva“, dodaje se u saopštenju.

Rmandić i Pejović kazali su da su se u cilju zaštite prava policijski službenici samoorganizovali i prijavili protest ispred zgrade Vlade u četvrtak u deset časova.

„Na tom skupu će biti iznešeni jasno definisani zahtjevi sa preciznim rokovima za njihovu realizaciju. Ukoliko zahtjevi ne budu ispunjeni u navedenim rokovima već su razrađeni modeli daljih aktivnosti“, kaže se u saopštenju.

Oni su pozvali sve kolege koji su toga dana u mogućnosti da im se pridruže. „Poziv za podršku i učešće na protestu je upućen svim sindikalnim predstavnicima i Sindikatu Uprave policije i njihov odgovor očekujemo“, navodi se u saopštenju.

Nastavite sa čitanjem

Facebook

Instagram

Najčitanije