Connect with us

POLITIKA

ZAVRŠEN TREĆI SASTANAK STARE PARLAMENTARNE VEĆINE

Demokrate predložile kompromis: Premijer da bude žena

„Mislimo da URA i SNP-u ne pripada pravo da predlažu jer su jednom rušili većinu sa DPS-om“, kazao je poslanik Demokrata Dragan Krapović. Dodaje da je njihov predlog da na čelu Vlade i Skupštine budu žene

Krapović, Foto: Željka Vučinić

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Poslanik Demokratske Crne Gore Dragan Krapović, kazao je nakon sastanka predstavnika partija parlamentarne većine od 30. avgusta 2020. da je bilo pomaka u pregovorima, i da je sastanak bio konstruktivan.

„Mislimo da URA i SNP-u ne pripada pravo da predlažu jer su jednom rušili većinu sa DPS-om“, kazao je on.

Dodaje da je njihov predlog da na čelu Skupštine i Vlade budu žene.

Krapović je poslije sastanka kazao da je taj poklitički subjekt pregovorima pristupio u dobroj vjeri, te da misli da može doći do dogovora.

„Nadam se da će svi biti dovoljno ozbiljni da iskoristimo ovaj prostor i postignemo dogovor“, kazao je Krapović.

Dodao je da vjeruju da je to put da Crna Gora krene naprijed, i da se ide u demontažu režima.

„DCG nije iznijela niejdno ime niti insistirala na imenima na sastanku“, kazao je Krapović.

Ranije danas je Televizija Vijesti prenijela da je Demokratska Crna Gora, prema njihovim saznanjima, formulisala sljedeće stavove u pregovorima:

1. Mi koji smo bezuslovno podržali 42. Vladu iako nijesmo imali ni jednog člana iste, koji smo cijelo vrijeme ostali privrženi 30. avgustu, odrekli smo se pozicija predsjednika Vlade i Skupštine iako nam po svemu pripadaju kao pojedinačno najjačoj partiji i pobjedničkoj listi čiji nosilac jedini nije bio mandatar.

2. Predložili smo da se zbog teškog nasljeđa međusobnih odnosa i izbjegavanja apsolutne favorizacije bilo koga dogovorimo oko dvije žene iz njihovih, a ne naših redova, koje bi bile most saradnje i koje bi vodile ovu tehničku Vladu odnosno Skupštinu.

3. Naravno, podrazumijeva se da imajući u vidu demokratske principe i potpisani Sporazum od prošle sedmice da iz manjih subjekata koji su napravili Sporauzm sa DPS i Milom Đukanovićem ne mogu doći budući premijer i predsjednik Skupštine.

Pedstavnici partija bivše parlamentarne većine nastavili su danas razgovore o rješavanju političke krize.

U 43. Vladi koja je izabrana 28. aprila uz podršku DPS, a kojoj je izglasano nepovjerenje 20. avgusta su predstavnici koalicije „Crno na bijelo“ koju čine Građanski pokret URA i Savez građana CIVIS, Socijalističke narodne partije (SNP), Socijaldemokratske partije (SDP), Bošnjačke stranke (BS), Albanske liste, koalicije Jednoglasno i Hrvatske građanske inicijative (HGI).

Ta Vlada na čijem čelu je Dritan Abazović (URA) trenutno je u tehničkom mandatu.

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

POLITIKA

Ibrahimović: Dijaspora zabrinuta zbog političke krize u Crnoj Gori i urušavanja statusa pripadnika nacionalnih manjina

„Ohrabren sam spremnošću dijaspore da odbrani euroatlanski put Crne Gore i spriječi dalje urušavanje i obesmišljavanje njene nezavisnosti i državnosti “, poručio je Ibrahimović

Foto: Miloš Vujović/AA

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Potpredsjednik Vlade i ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović kazao je da je dijaspora zabrinuta zbog urušavanja statusa pripadnika nacionalnih manjina i položaja dijaspore u društveno-pravnom poretku u Crnoj Gori.

Ibrahimović je na svom Tviter nalogu napisao da je imao niz susreta sa dijasporom u SAD i Zapadnoj Evropi.

„Dijaspora je zabrinuta zbog političke, institucionalne i ekonomske krize u Crnoj Gori, zastoja u EU integracijama, urušavanja statusa pripadnika nacionalnih manjina i položaja dijaspore u društveno-pravnom poretku u Crnoj Gori“, napisao je on na svom Tviter nalogu.

Ibrahimović je naveo i da je ohrabren spremnošću dijaspore da odbrani euroatlanski put Crne Gore, njen demokratski, građanski, sekularni i multikulturalni koncept, „spriječi dalje urušavanje i obesmišljavanje njene nezavisnosti i državnosti i pomogne u njenom demokratskom, privrednom i sveukupnom razvoju“.

„Crna Gora mora nastaviti put integracija u EU i mora više raditi na snaženju veza sa dijasporom koja je uvijek pokazivala zavidnu dozu rodoljublja i u kojoj leži veliki ljudski i ekonomski potencijal neophodan za dalju demokratizaciju i razvoj Crne Gore“, saopštio je Ibrahimović.

„Dugujemo, kao država, veliku zahvalnost dijaspori na svemu što je činila, što čini i što je spremna da učini za gradjane Crne Gore, državu Crnu Goru i njenu budućnost“, naveo je on.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

„Ima nas – Ima se“: Lidija Đukanović na protestu u Diorovom prsluku i džemperu koji koštaju u visini godišnje plate u CG (FOTO)

Fotografija supruge predsjednika države sa protesta u Diorovom prsluku, objavljena je na Tviteru, a potom se brzinom “svjetlosti” proširila društvenima mrežama što je izazvalo burne reakcije

Foto: Tviter

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Večerašnjem protestu pod sloganom “Ima nas” u Podgorici, prisustvovali su i supruga predsjednika Crne Gore i Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića, Lidija, i njihov sin Blažo.

Mnogi su zapazili prsluk Lidije Đukanović marke Dior koji košta, prema podacima sa interneta, 4.200 eura.

Fotografija supruge predsjednika države sa protesta u Diorovom prsluku, objavljena je na Tviteru, a potom se brzinom “svjetlosti” proširila društvenima mrežama, piše VOP.

Osim građana reagovali su i političatri pa je budući gradonačelnik Podgorice iz Pokreta Evropa sad Jakov Milatović, napisao da prsluk koji tokom večerašnjeg protesta nosila Đukanović košta 10 minimalnih zarada u Crnoj Gori.

„Najbolja slika partije koja stoji iza protesta je prsluk sa slike koji košta 10 minimalnih zarada u Crnoj Gori, i to nakon povećanja zbog Evrope sad, a 20 minimalnih zarada prije Evrope sad. Da je DPS više mislio na građane, zarade bi danas u Crnoj Gori bile taman koliko vrijedi ovo đile”, napisao je Milatović.

Reagovala je i bivša ministarka zdravlja i nosioc liste “Za budućnost Podgorice” Jelena Borovinić Bojović.

“Nemojmo da kritikujemo suprugu predsjednika DPS-a. Ona večeras na sebi nosi odjevne predmete koji koštaju samo oko šest hiljada eura, jer pored već proslavljenog Diorovog prsluka, tu je i Diorov džemper. Ali ne sumnjam da je ona večeras nastojala da bude skromna i da su to najjeftiniji komadi iz njene odjevne kolekcije. Nisam jedino sigurna za obuću, pošto se ne vidi na fotografiji. Dalja okupljanja očito treba nastaviti pod sloganom “Ima se””, prokomentarisala je ona.

Reagovao je i Klub mladih Nove srpske demokratije.

“Prva dama Crne Gore, supruga predsjednika države i DPS-a Lidija Đukanović, došla je večeras pred zgradu Skupštine da glasno kaže ,,Ima nas!”. Kao što smo navikli, od njenog pojavljivanja i riječi puno je glasnije progovorila njena toaleta, zapravo jedna, najupečatljivija komponenta njenog stajlinga – đilence iz Dior-ove najnovije kolekcije koje stoji (za nju) tričavih 4,293 eura. Draga Lidija, Klub mladih Nove srpske demokratije bi volio da vam ovom prilikom poruči da smo svjesni da “vas ima” – (srećom ipak ne mnogo) VAS – koji i dalje ubirate plodove lopovluka, pronevjera i prevara, i živite na nozi toliko visokoj da vas prosječan građanin Crne Gore i ne vidi, ali nema te “visine” na koju se možete popeti da se sakrijete od one spore ali dostižne pravde, i da će vas uskoro biti, vas što više to bolje u Spužu, pa pakujte u kofere skupe toalete, da se sa drugaricama i koleginicama takmičite, u čijoj se ćeliji najbolje oblači”, zaključili su u saopštenju.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Milatović: „Lidija Đukanović na protestu u prsluku koji košta deset minimalnih zarada“

„Najbolja slika partije koja stoji iza protesta je prsluk sa slike koji košta 10 minimalnih zarada u Crnoj Gori, i to nakon povećanja zbog Evrope sad, a 20 minimalnih zarada prije Evrope sad. Da je DPS više mislio na građane, zarade bi danas u Crnoj Gori bile taman koliko vrijedi ovo đile“, napisao je Milatović

Foto: Tviter/Jakov Milatović

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Zamjenik predsjednika Pokreta Evropa sad i nosilac liste tog pokreta na podgoričkim izborima Jakov Milatović osvrnuo na svom Tviter nalogu na odjevnu kombinaciju Lidije Đukanović, supruge predsjednika Crne Gore i Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića, koja je prisustvovala večerašnjem protestu pokreta „Ima nas“.

On je napisao da prsluk koji je tokom večerašnjeg protesta nosila Đukanović košta „10 minimalnih zarada“.

„Najbolja slika partije koja stoji iza protesta je prsluk sa slike koji košta 10 minimalnih zarada u Crnoj Gori, i to nakon povećanja zbog Evrope sad, a 20 minimalnih zarada prije Evrope sad. Da je DPS više mislio na građane, zarade bi danas u Crnoj Gori bile taman koliko vrijedi ovo đile“, napisao je Milatović.

Podsjećamo, treći protest pokreta „Ima nas“ održan je večeras na platou ispred Skupštine Crne Gore.

Nastavite sa čitanjem

Facebook

Instagram

Najčitanije