Connect with us

HRONIKA

HAPŠENJE U MINISTARSTVU POLJOPRIVREDE

Detalji hapšenja glavne inspektorke za poljoprivredu: Tražila mito od 10.000 eura?

Policijski inspektori pretresom kuće Dragane Kandić Perović pronašli su nekoliko desetina hiljada eura, čije porijeklo će morati da dokaže, saznaju “Vijesti” iz izvora uključenog u istragu. Uhapšen je i njen kolega Marko Šekarić. Lisice na ruke policija stavila i Katarini i Nikici Čavoru, koje sumnjiče da su podmićivali inspektore

Ilustracija, foto: Filip Filipović/ADRIA

Glavna inspektorka za poljoprivredu, vino i ribarstvo i sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Dragana Kandić Perović uhapšena je juče zbog sumnje da je zloupotrijebila službeni položaj i uzimala mito od onih čije je nezakonite postupke trebalo da sankcioniše…

Policijski inspektori pretresom njene kuće pronašli su nekoliko desetina hiljada eura, čije porijeklo će morati da dokaže, saznaju “Vijesti” iz izvora uključenog u istragu.

U akciji Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici i policije, kojom je rukovodila tužiteljka Ivana Petrušić Vukašević, uhapšen je i veterinarski inspektor Marko Šekarić.

Njega ODT takođe tereti da je zloupotrijebio službeni položaj i uzimao mito od kompanije koja posluje u industriji proizvodnje mesa.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, tužilaštvo sumnjiči Šekarića da je prećutao lažno prijavljena grla stoke i na taj način omogućio cetinjskoj kompaniji “Niksen Čavor” da konkuriše za premije koje dodjeljuje Ministarstvo poljoprivrede, čije interese je inspektor bio dužan da štiti.

U toj višemjesečnoj akciji, lisice na ruke stavljene su i Katarini i Nikici Čavoru zbog davanja mita.

“Danas su po nalogu tužioca u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici lišena slobode lica D. K. P. – službeno lice u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, M. Š. službeno lice u Upravi za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, zbog sumnje da su učinili krivična djela zloupotreba službenog položaja i primanje mita, kao i lica N. Č. i K. Č., zaposlena u privrednom drustvu ‘N. Č.’, iz Cetinja, zbog krivičnog djela davanje mita”, piše u saopštenju koje potpisuje zamjenica rukovodioca ODT-a Podgorica, Maja Knežević.

POČETAK

Kandić Perović pod lupom tužilaštva našla se nakon što su “Vijesti” u junu objavile da su krivolovcima koje su nadzornici uhvatili na Skadarskom jezeru čamci i oprema vraćani po nalogu tadašnje inspektorke za poljoprivredu i ribarstvo, i to iz bizarnog razloga – kako joj majstor, rođak jednog od njih, iz osvete ne bi začepio kanalizaciju.

To potvrđuje snimak telefonskog razgovora koji je Kandić Perović vodila sa sad već bivšim nadzornikom, a u kom od njega traži da pusti “dvojicu što je uvatio sa ostima”.

Prethodno, “Vijesti” su 27. aprila Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, na čijem čelu je i tada bio VladIimir Joković, pitale o sumnjivim postupcima te inspektorke.

Među pitanjima bilo je i to da li im je poznato je li ona ikada zvala službenike Javnog preduzeća Nacionalni parkovi Crne Gore kako bi uticala na njih da bez kazne puste uhvaćene u krivolovu i vrate im zaplijenjena sredstva, ali i da li je Jokoviću poznato da je u najmanje dva slučaja, zbog majstora koji je izvodio radove na njenoj kući, izvjesnog B. K. umjesto kazne, napisala ukazivanje, je li zbog toga pokretao bilo kakav postupak protiv nje i hoće li to učiniti ako mu se dostave dokazi.

Dan kasnije odgovorili su da im ništa od toga nije poznato, ali da je Joković “iskazao punu podršku svim nadležnim državnim organima u sprovođenju zakonom utvrđenih nadležnosti i propisa prema utvrđenoj proceduri”.

“Ukoliko se utvrdi da je došlo do eventualnih prekoračenja ili zloupotrebe službenih ovlašćenja, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede će shodno tome i reagovati, sa ciljem zaštite Ustavom zagarantovanih demokratskih vrijednosti Crne Gore”, kazali su tada.

Na mejl upućen Ministarstvu, sa naznakon da su potrebni odgovori inspektorke Kandić Perović, nije odgovoreno od 15. maja.

Ona je 17. juna novinarki “Vijesti”, u telefonskom razgovoru, kazala da pitanja nikada nije vidjela. Nakon razgovora, novinarka joj je poslala pitanja, Kandić Perović obećala da će odgovoriti, ali to nikada nije uradila.

Nakon objavljenog teksta, ali i pošto je tužiteljka Petrušić Vukašević pokrenula istragu, Joković je zaćutao, ali je nedavno na njegov predlog Kandić Perović unaprijeđena.

Jokovića su “Vijesti” 20. juna, dan nakon što je objavljen prvi tekst, pitale da li je ispitao navode o pritisku na nadzornike i navodno nezakonito postupanje inspektorke Kandić Perović, ako jeste, kada i šta je utvrđeno provjerom, a ako nije, zbog čega to nije učinio.

Ista pitanja Jokoviću su ponovljena i 10. novembra, dan nakon što je na njegov predlog Vlada Milojka Spajića unaprijedila Kandić Perović i imenovala je za glavnu inspektorku za poljoprivredu, vino i ribarstvo u Odjeljenju za inspekcijski nadzor i sekretarku u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Iz Jokovićevog resora juče su, uprkos zvaničnom saopštenju Vlade poslatom nakon sjednice, saopštili da Kandić Perović nije imenovana, već da je izvršna vlast samo dala saglasnost za to.

UP: Mito u iznosu od 10.000 eura

Uprava policije zvanično je saopštila da su Kandić Perović i Šekarić sačinili Zapisnik o inspekcijskom pregledu kod pravnog lica “Niksen Čavor” u kojem nije konstatovano stvarno zatečeno stanje:

“Čime je pravno lice dovedeno u povoljniji položaj, te je za tako sačinjen dokumet, kako se sumnja, D.K.P., zahtjevala novac – mito u iznosu od 10.000 eura, a na šta je pristao N.Č., jedan od suvlasnika u pomenutom pravnom licu”, piše u saopštenju.

Objašnjeno je da je Nikica Čavor pola dogovorene sume predao svojoj sestri Katarini, koja je navedeni novčani iznos dala inspektorki Kandić Perović.

Uhapšeni će danas biti saslušani u tužilaštvu.

(Vijesti)

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

HRONIKA

Ubistvo u Nikšiću: Uhapšen član kriminalne grupe

M.N. preminuo u Kliničkom centru Crne Gore od, kako je saopšteno iz policije, posljedica povreda koje je zadobio. Osumnjičeni uhapšen prilikom pokušaja bjekstva

Nikšićka policija uhapsila je S.R. (27), pripadnika ogranka jedne organizovane kriminalne grupe, zbog sumnje da je izvršio krivično djelo teška tjelesna povreda usljed koje je nastupila smrt M.N, koji je sinoć podlegao povredama u Kliničkom centru Crne Gore, saopšteno je iz Uprave policije.

„Osumnjičeni S.R. je pripremao i pokušao da se da u bjekstvo, međutim, on je u ranim jutarnjim časovima, uz adekvatne operativno taktičke mjere i radnje policijskih službenika, spriječen u toj namjeri i nakon izlaska iz objekta stanovanja, u neposrednoj blizini istog, lišen slobode. On je tom prilikom sa sobom nosio ruksak u kojem se nalazio pištolj sa okvirom i devet komada municije, dva okvira od pištolja i 65 komada municije, praškasta materija bijele boje za koju se sumnja da je opojna droga kokain ukupne mase oko 360 grama, kao i tri vage za precizno mjerenje“, navode iz policije.

Poručuju da se tako S.R. , osim krivičnog djela teška tjelesna povreda usljed koje je nastupila smrt oštećenog lica, sumnjiči i za krivično djelo nedozvoljeno držanje i nošenje oružja i eksplozivnih materija i krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

„Naime, 9. februara nikišćka policija je obaviještena od strane zaposlenih u Medicinskom centru Nikšić da se na ukazivanje ljekarske pomoći sa povredama glave u njihovim prostorijama nalazi M.N., te da je riječ o teškoj tjelesnoj povredi u vidu frakture medijalnog zida orbite sa dislokacijom. Tokom kriminalističke obrade oštećeni je naveo da je povredu zadobio padom u dvorištu svoje kuće, u koju izjavu su policijski službenici posumnjali i nastavili sa preduzimanjem daljih mjera i radnji na utvrđivanju okolnosti pod kojima je nastupila teška tjelesna povreda“, stoji u saopštenju.

Kriminalistička policija je, kako dodaju, u koordinaciji sa nadležnim državnim tužilaštvom preduzela niz mjera i radnji u cilju rasvjetljavanja svih okolnosti pod kojima je M.N. zadobio povrede, a kojom prilikom je sprovedena kriminalistička obrada, prikupljen veći broj obavještenja od građana, te izuzet i pregledan veći broj video nadzora sa lica mjesta.

„Sveukupne navedene aktivnosti su rezultirale rasvjetljavanjem činjeničnog stanja predmetnog krivičnog djela, te je policija došla do sumnje da je S.R., nakon kraćeg verbalnog konflikta, oštećenom M.N. nanio tešku tjelesnu povredu u predjelu glave. S.R. je uhapšen zbog sumnje da je izvršio gore pomenuta krivična djela i uz krivičnu prijavu sproveden je na dalju nadležnost državnom tužiocu u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici“, zaključuju iz Uprave policije.

Nastavite sa čitanjem

HRONIKA

Teška nezgoda: Automobil udario pješaka u Podgorici, prebačen u Klinički

Pješak ima ozbiljne povrede i trenutno je na reanimaciji u Kliničkom centru Crne Gore

Teška saobraćajna nezgoda dogodila se večeras u Podgorici kad je automobil udario pješaka.

Kako su kazali iz OKC-a Portalu RTCG, pješak ima ozbiljne povrede i trenutno je na reanimaciji u Kliničkom centru Crne Gore.

Nezgoda se dogodila u Ulici bratstva i jedinstva.

Uviđaj je u toku.

Nastavite sa čitanjem

HRONIKA

U lokalu u Budvi pronađeni pištolj i kokain, podnijeta krivična prijava

„Kontrolom lokala ustanovljeno je da je 13 maloljetnika konzumiralo alkohol“, saopšteno je iz UP

Policija je u Budvi podnijela krvičnu prijavu protiv sugrađanina N.B.(26) nakon što je kontrolom jednog ugostiteljskog objekta pronašla pištolj za koji se sumnja da njemu pripada. Daljom kontrolom kod njega su pronađena i četiri manja pakovanja sa sadržajem za koji se sumnja da je opojna droga kokain.

Foto: Uprava policije

Policija je sinoć u Budvi u sklopu akcije „Mladost“ kontrolisala četiri ugostiteljska objekta. Kako se navodi u saopštenju, u jednom od njih zatečeno je 12 maloljetnka koji su konzumirali alkohol, a pregledom objekta, kako dodaju iz policije, u šanku je pronađen pištolj „EKOL Firat Compact K“ sa okvirom i 17 komada municije, kao i kutiju sa još 24 komada municije.

„Policija je preduzimanjem aktivnosti iz svoje nadležnosti došla do sumnje da pomenuto oružje i municija pripadaju N.B. (26) iz Budve. Nadalje, kontrolom ovog lica pronađena su četiri manja pvc pakovanja sa sadržajem za koji se sumnja da je opojna droga kokain, 130 eura za koje se sumnja da potiču iz izvršenja krivičnog djela, kao i mobilni telefon“, saopšteno je iz Uprave policije.

Foto: Uprava policije

Sa događajem je upoznat tužilac u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici koji će se o eventualnom postojanju krivičnog djela izjasniti nakon potrebnih vještačenja oduzete materije, kao i mobilnog telefona.

Kako navode iz policije, sa događajem je upoznat i tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru po čijem je nalogu protiv N.B. podnijeta krivična prijava zbog sumnje da je izvršio krivično djelo nedozvoljeno držanje i nošenje oružja i eksplozivnih materija.

„U odnosu na točenje alkoholnih pića maloljetnim licima koja su zatečena u kontrolisanom ugostiteljskom objektu, prikupljena su obavještenja od vlasnika tog objekta, kao i od zaposlenih, te su preduzete druge mjere i radnje iz policijske nadležnosti sa čime će biti upoznati nadležni inspekcijski organi u cilju preduzimanja aktivnosti iz njihove nadležnosti“, zaključuje se u saopštenju.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije