Connect with us

POLITIKA

"RASPUŠTANJEM SKUPŠTINE ĐUKANOVIĆ BI DRŽAVU UVEO U HAOS"

DF poručio Blažiću: Ti si specijalni pravni savjetnik Mila Đukanovića!

„Nažalost, vječiti kandidat za predsjednika Crne Crne Đorđe Blažić se pretvorio u trbuhozborca Mila Đukanovića, promovišući ustavno nasilje kroz javno ohrabrivanje predsjednika države da ukazom raspusti Skupštinu”, kažu u DF-u

Lideri DF-a, Foto: Luka Zeković

Demokratski front konstatuje da specijalni pravni savjetnici na koje se poziva predsjednik Crne Gore Milo Đukanović nisu ni Boris Bastijančić, ni Migo Stijepović, ni Zoran Pažin, već Đorđe Blažić, nekadašnji stipendista Vlade Sovjetskog Saveza gdje je razrađivao kolektivne ugovore o radu u pravu SSSR, saopšteno je uz tog političkog saveza.

„Domaćoj pravnoj misli dao je ogroman doprinos u ostvarivanju prava na stan radnika u udruženom radu i inspekcijskim poslovima u pravu SRJ. U samoj Crnoj Gori najviše se bavio Grawe osiguranjem, a medijski ponekad i ustavnom materijom. Nažalost, vječiti kandidat za predsjednika Crne Crne Đorđe Blažić se pretvorio u trbuhozborca Mila Đukanovića, promovišući ustavno nasilje kroz javno ohrabrivanje predsjednika države da ukazom raspusti Skupštinu”, kažu u DF-u.

Umjesto, dodaju u DF-u, da nesuđeni predsjednik Đorđe Blažić konstatuje ono što vidi čitava Crna Gora, da je Milo Đukanović zgazio Ustav, ignorišući parlamentarnu većinu koja je predložila Miodraga Lekića za mandatara, on još od septembra u ulozi DPS-ovog šegrta dezavuiše crnogorsku javnost i neutemeljenim stavovima ozbiljno dovodi u pitanje čak i kredibilitet porodičnog fakulteta na kome je dekan.

„Zato smo dužni da agentu Grawe osiguranja Đorđu Blažiću još jednom pojasnimo da Milo Đukanović nema pravo da ukazom raspusti Skupštinu u kojoj je definisana većina, jer bi na taj način Crnu Goru uveo u haos sa nesagledivim posledicama. Zašto i za čiji račun Đorđe Blažić ovo radi baš u vremenu kada je Crnoj Gori potrebna izvršna vlast, mir, tolerancija i dijalog – nije teško zaključiti”, navode iz DF-a.

U DF-u pitaju: „Zbog čega želi da nas uvede u krizu kroz koju ovih dana prolazi Peru, gdje je neki pravni ekspert poput Blažića ubijedio predsjednika Perua, izvjesnog Pedra Kastilja, da uđe u sukob sa skupštinom te države?“

“Taj neodgovorni političar je zbog pokušaja izazivanja haosa i zloupotrebe Ustava odmah uhapšen, a parlament Perua je nakon tog neustavnog čina izglasao njegov opoziv. Vjerujemo da Milo Đukanović, bez obzira na savjete Đorđa Blažića, neće ući u sličnu vanustavnu avanturu i da će otpočeti razgovore s parlamentarnom većinom, kako bi kroz dijalog došli do novih članova Ustavnog suda, novog izbornog zakonodavstva, izbora Vrhovnog državnog tužioca….”, ističu u DF-u.

Pošto je, dodaju u DF-u, profesor Blažić u svom nastupu Skupštinu Crne Gore uporedio sa “trgovinom na Tuškom putu”, dobronamjerno ga upozoravamo da poslanike ne vrijeđa, već da se ponovo kandiduje na nekim izborima i izmjeri vlastiti uticaj i značaj u Crnoj Gori.

“Ako ovog puta uspije da pređe cenzus, sa zadovoljstvom ćemo pokazati put do Tuške pijace pa neka tada sam uradi ono što drugima podmeće”, zaključuju u DF-u.

Advertisement
1 Comment

1 Comments

  1. milanka

    17.12.2022. 22:29 at 22:29

    Dolje DF.Dolje DPS.SNP.URA partijski profiteri koji razdiru i pljačkaju drzavu i drzave resurse.Dolje SD.SDP…Vratite suvereno pravo gradjanima da biraju vlast.Hocemo da mi biramo poslanike za narodnu skupštinu.necemo partijsko profitersku skupstinu.privatnu svojinu nekoliko partija.Doljeeeee profiterima.naeod je gladan i opljackan

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

POLITIKA

Usvojen izvještaj o prijemu Kosova u Savjet Evrope

Nakon višečasovne rasprave od ukupno 171 poslanika, izvještaj je podržao 131, 29 je bilo protiv, dok je 11 bilo uzdržano

Foto: Shutterstock, Dursun Aydemir / AFP / Profimedia

Izvještaj o članstvu Kosova u Savjetu Evrope usvojen je na kraju današnjeg zasjedanja Parlamentarne Skupštine, javlja Kossev info.

Nakon višečasovne rasprave od ukupno 171 poslanika, izvještaj je podržao 131, 29 je bilo protiv, dok je 11 bilo uzdržano.

Ovom odlukom je Parlament preporučio Komitetu ministara SE, koji donosi konačnu odluku, da prihvati aplikaciju Kosova za članstvo.

Izvjestilac Dora Bakojani pozvala je da PS SE prihvati njen izvještaj. Većina predstavnika političkih grupacija priznala je da unutar svojih redova nema jedinstven stav.

Poslanica iz redova Evropske narodne partije i šefica delegacije Srbije u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope Biljana Pantić Pilja istakla je da je izvestilac Dora Bakojani, prijedlogom da Priština postane član SE, prekršila norme međunarodnog prava i principe na kojima je Savjet Evrope osnovan.

„Ući ćete u istoriju zbog kršenja normi međunarodnog prava“, rekla je Pantić Pilja, podsjećajući Bakojani da je sama u izvještaju navela tri uslova za članstvo Prištine.

Šefica delegacije Crne Gore Maja Vukićević rekla je da ona neće podržati izvještaj Dore Bakojani, iako će, kako je poručila, iz delegacije Crne Gore biti glasova i za članstvo Prištine u SE.

Većina predstavnika političkih grupacija u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope (PSSE) priznala je da unutar svojih redova nema jedinstven stav o aplikaciji Prištine za članstvo u SE, a jedini koji su otvoreno rekli da neće glasati za izvještaj Bakojani su evropski konzervativci.

Prema složenim pravilima procedure, delegacija Srbije moći će da zatraži glasanje o kvorumu.

Ukoliko dobije podršku, biće neophodno da bar stotinu od ukupno 300 poslanika od 46 zemalja članica Savjeta Evrope bude prisutno u sali u trenutku glasanja.

Ako ovaj uslov bude ispunjen, biće potrebna dvotrećinska većina da bi prijedlog o prijemu Prištine bio usvojen.

Ukoliko ishod glasanja bude povoljan za Prištinu, onda će Parlamentarna skupština Savjeta Evrope uputiti preporuku za njen prijem Komitetu ministara spoljnih poslova, koji je izvršno tijelo Savjeta Evrope i donosi konačnu odluku, i to dvotrećinskom većinom ministara ili ambasadora koji ih predstavljaju i koji su prisutni u trenutku glasanja.

Bilo bi to prvi put da se odluka o prijemu nove članice ne donosi jednoglasno, kako je to do sada uvijek bio slučaj u istoriji Savjeta Evrope, najstarije panevropske organizacije, osnovane posle Drugog svjetskog rata, da nadzire poštovanje ljudskih prava i pravne države.

Takođe, bilo bi to prvi put da u ovu organizaciju bude primljena teritorijalna jedinica, koja nije članica Ujedinjenih nacija, nisu je kao državu priznale sve članice Savjeta Evrope i koja je proglasila ocjepljenje od države koja jeste članica Savjeta Evrope, odnosno od Srbije u ovom slučaju.

Od 46 država članica Savjeta Evrope, nezavisnost i državnost Kosova nije priznalo njih 12. U izvještaju Bakojanijeve od njih se ne traži da sada priznaju nezavisnost Prištine, ali se traži da poštuju odluku o prijemu Prištine u Savjete Evrope kada ona bude definitivno donesena.

Odbor za pravna pitanja i ljudska prava Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope juče je podržao nacrt mišljenja o tome, a danas bi trebalo da se izjasni Politički komitet.

Srpska delegacija podnijela je 10 amandmana na tekst preporuke za prijem Kosova u tu organizaciju, a jednim se traži odlaganje odluke o zahtjevu Prištine za članstvo.

Delegacija Skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope saopštila je da su srpska delegacija i član kiparske delegacije u Odboru za pravna pitanja i ljudska prava glasali protiv nacrta mišljenja o članstvu Prištine u Savjetu Evrope.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Nikolić: Hapšenje Katnića je osveta što je 2016. spriječio državni udar

„Proces protiv njega i Lazovića motivisan osvetom“, kaže Nikolić

Proces koji je Specijalno državno tužilaštvo (SDT) pokrenulo protiv Zorana Lazovića i Milivoja Katnića politički je motivisan, a o tome svjedoči i političko-medijska atmosfera u kojem se sprovodi, ocijenio je portparol Demokratske partije socijalista (DPS) Miloš Nikolić.

„Hapšenje Katnića, predstavlja osvetu što je u Crnoj Gori 2016. godine spriječio državni udar, i to potvrđuju izjave nekadašnjih lidera DF-a. Svima je jasno da je sljedeći korak, poništavanje sudskog procesa koji se vodio za pokušaj državnog udara, što je juče posredno i tražio jedan od lidera bivšeg DF, optužen u tom postupku“, rekao je Nikolić.

Prema njegovim riječima na ovakav zaključak upućuje okolnost da su hapšenje navedenih lica, „osvetnički najavljivali lideri nekadašnjeg DF-a uoči promjene vlasti 30. avgusta, a da se već godinama slušaju najave i crtaju mete iz političko-bezbjednosnih krugova koji su hiljadama naručenih tekstova nastojali diskreditovati lica koja su decenijama radili u pravosudnom i bezbjednosnom sektoru.“

On je kazao da je indikativno i nepostupanje SDT-a u odnosu na Skaj prepiske pripadnika škaljarskog klana.

„Kojima se ukazuje na veze ovog klana sa pojedincima iz nove vlasti, o kojima smo čitali kada su u avgustu 2020. najavljivali da će nakon promjene vlasti Lazović i Katnić biti ili likvidirani ili uhapšeni po nalogu šefova Škaljaraca. Očigledna namjera da se nezakonito i revanšistički Katnić i Lazović po svaku cijenu strpaju u zatvor, demonstrira i pritisak koji se preko medijsko-političkih krugova vrši na Viši sud kako bi im se odredio pritvor, iako za to ne postoji nijedan zakonski osnov budući da ne postoji ni mogućnost ponavljanja krivičnog djela, niti uticaja na svjedoke, kao ni mogućnosti bjekstva“, rekao je Nikolić.

On je rekao da je činjenica da su na vlasti oni koji su optuženi za državni udar.

„Da od njih zavisi stabilnost Vlade, i da očigledno ključno upravljaju procesima u državi, baca sumnju da se radi o montiranom procesu, sa jasnim motivima osvete. Nadamo se da su oni koji u tome učestvuju svjesni da će svaki njihov nezakoniti postupak, biti okvalifikovan kao očigledna zloupotreba službenog položaja“, zaključio je.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

DPS: Katnić i Lazović decenijama radili u interesu građana Crne Gore, poštovati pretpostavku nevinosti

„Jutrošnja akcija SDT-a nastavak revanšizma koji traje od 30. avgusta 2020. godine. Cilj je kriminalizacija prethodne vlasti po svaku cijenu“

Jutrošnja akcija Specijalnog državnog tužilaštva nastavak je prakse revanšizma koji traje od 30. avgusta 2020. godine, a koji za cilj ima kriminalizaciju prethodne vlasti po svaku cijenu uz ambiciju da se, osim političke štete, sruši i optužnica u slučaju državni udar, saopštila je Demokratska partija socijalista (DPS).

U jutrošnjoj akciji, po nalogu SDT-a, uhapšeni su bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić i bivši visoki policijski funkcioner Zoran Lazović. To tužilaštvo ih sumnjiči za stvaranje kriminalne organizacije i zloupotrebu službenog položaja.

„Svjedoci smo da je sve što se jutros dogodilo prethodno mjesecima, pa i godinama, najavljivano od strane beogradskih medija i stranaka aktuelne vlasti dok su optužnice pisane na naslovnim stranama medija koji su eksluzivno i nezakonito u posjetu sumnjivih SKY materijala i dokumenata iz Agencije za nacionalnu bezbjednost. Takođe, interesantno je da za skoro 4 godine u Crnoj Gori nije učinjeno nijedno krivično djelo, budući da SDT i dalje ćuti na stotine krivičnih prijava koje je DPS podnio za očigledne zloupotrebe službenog položaja od strane funkcionera koji su došli na pozicije na talasu tridesetoavgustovskog ‘oslobođenja'“, saopštio je DPS.

„Finalno, Demokratska partija socijalista poziva na poštovanje pretpostavke nevinosti i suzdržavanje od medijskog senzacionalizma budući da lica koja su jutros lišena slobode su osobe koje su decenijama radili najodgovornije tužilačke i policijske poslove u interesu građana Crne Gore te bez obzira na iskompleksiranu ostrašćenost zaslužuju pošten tretman u javnosti“, zaključuju iz te partije.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije