Connect with us

DRUŠTVO

JELENA PEROVIĆ

Direktorka Agencije za sprečavanje korupcije sebi najbolji radnik i u martu: Za prekovremeni rad do sada primila gotovo 13.500 eura

Naredba je uslijedila nakon što je Budžetska inspekcija izvršila kontrolni nalaz Agencije za sprečavanje korupcije, a pronašla iste nepravilnosti na koje su ukazali 22. marta. Agencija je uložila prigovor na zapisnik kontrolnog nadzora Budžetske inspekcije, tvrde da im je “uskraćen pravni lijek”, da su inspektorke “prekoračile svoja ovlašćenja, preuzele ulogu suda, izazvale medijske pritiske stvarajući senzaciju kod građana”. Primjedbe su odbačene kao neosnovane

Perović, Foto: ASK

Direktorka Agencije za sprečavanje korupcije Jelena Perović potpisala je sebi i u martu varijabile i naknade za prekovremeni rad zbog čega joj je Budžetska inspekcija Ministarstva finansija naredila da te “nepravilnosti otkloni” i informiše ih o tome u roku od tri dana.

Naredba je uslijedila nakon što je Budžetska inspekcija izvršila kontrolni nalaz Agencije za sprečavanje korupcije, a pronašla iste nepravilnosti na koje su ranije ukazali, pišu „Vijesti“.

“Budžetska inspekcija konstatuje da je odgovorno lice nastavilo da ponavlja nepravilnosti, te da nije postupljeno po datom ukazivanju”, naglašava Direktorat za budžetsku inspekciju.

U nalazu, objavljenom 22. marta, Budžetska inspekcija upozorila je na to da je Perović pisala sebi prekovremeni rad i varijabile, za šta je primila gotovo 13.500 eura što je, utvrdila je Budžetska inspekcija, suprotno Zakonu o zaradama zaposlenih u javnom sektoru.

Resor Novice Vukovića je nalaz uputio Specijalnom državnom tužilaštvu, a tužilac portparol Vukas Radonjić “Vijestima” je ranije rekao da je na osnovu dostavljene dokumentacije formiran krivični predmet.

“Nijesu se uzdražali”

Budžetska inspekcija ponovo je krajem marta kontrolisala Agenciju za sprečavanje korupcije:

“Nakon datog ukazivanja, iz dokumentacije koju je Agencija dostavila Ministarstvu finansija, a koja je proslijeđana od strane Direktorata za finansiranje lokalne samouprave i politiku zarada, konstatovano je da je direktorica Agencije donijela odluku o varijabilnom dijelu zarade za mjesec mart i rješenje za rad duži od radnog vremena (prekovremeni rad) od 20.03.2024. Pomenuta rješenja i odluka, osim ostalih zaposlenih, donijeta su i za direktoricu Agencije Jelenu Perović. Naknadnim, kontrolnim, inspekcijskim pregledom, a uvidom u dokumentaciju dostavljenu od strane Agencije Ministarstvu finansija, utvrđeno je da se direktorica Agencije nije uzdržala od preduzimanja radnji koje su u postupku nadzora utvrđene kao nepravilnosti”, stoji u kontrolnom nalazu Budžetske inspekcije.

Precizirano je da je Perović sebi potpisala varijabilu i prekovremeni rad za mart kao neovlašćeno lice.

13,5 hiljada eura zaradila je direktorka Agencije za sprečavanje korupcije prošle godine mimo plate. Taj iznos se odnosi na prekovremeni rad i varijabile, a dodatnih 8.700 eura inkasirala je za članstvo u Radnoj grupi za utvrđivanje liste javnih funkcionera

Agencija je uložila prigovor na zapisnik kontrolnog nadzora Budžetske inspekcije, a kako se navodi, ukazali su na to da im je “uskraćen pravni lijek”.

Iz Agencije u primjedbama još tvrde da su inspektorke “prekoračile svoja ovlašćenja, preuzele ulogu suda, izazvale medijske pritiske stvarajući senzaciju kod građana”.

Budžetska inspekcija konstatovala je da su primjedbe Perović neosnovane.

“Zakonom o inspekcijskom nadzoru uređuju se načela, način i postupak vršenja inspekcijskog nadzora, obaveze i ovlašćenja inspektora… Pojedina pitanja inspekcijskog nadzora mogu se urediti posebnim propisom… Iz navedenog proizilazi da Budžetska inspekcija, u vršenju inspekcijskog nadzora, postupa u skladu sa posebnim zakonima… U vršenju isnpekcijskog nadzora, inspektor obavlja prvenstveno preventivnu funkciju, a preduzima upravne radnje, kada se preventivnom funkcijom ne može postići svrha i cilj nadzora”, stoji u odgovoru na primjedbe Perović.

Šta sve piše u prvom nalazu

Prema prvom nalazu Budžetske inspekcije koji je objavljen 22. marta, Perović je prošle godine radila čak 310 sati prekovremeno, za šta je sebi potpisala iznos od 5.212,10 eura, a dežurala je i u dane praznika – 22. i 23. maja i 13. i 14. jula prošle godine, za šta je sebi uplatila dnevnice u iznosu od 536,78 eura.

Perović je, prema tok dokumentu, prošle godine mimo propisa podijelila sebi i dijelu zaposlenih na desetine hiljada eura.

Perović je pisala sebi prekovremeni rad i varijabile, za šta je primila gotovo 13.500 eura što je, navodi se u nalazu, suprotno Zakonu o zaradama zaposlenih u javnom sektoru. Dodatnih više od 8.700 eura inkasirala je za rad u Radnoj grupi za utvrđivanje liste javnih funkcionera.

Prema podacima iz zapisnika Budžetske inspekcije, Perović je za period od januara do juna prošle godine članovima bivšeg Savjeta uplatila na račun zarada najmanje 10.000 eura više u odnosu na ono što je propisano zakonom.

ASK je isplatila tokom godine 134.221 euro varijabila zaposlenim i to gotovo 11.000 eura u januaru 2023, više od 15.000 hiljada u februaru, u martu 12.326…

Rješenja o varijabilnom dijelu zarade, stoji u zapisniku, donijela je Perović, a na listi nagrađivanih je i ona sama.

“Utvrđeno je da nisu primijenjene odredbe člana 31 stav 6 Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru. Rješenje o zaradi donosi radno tijelo koje ih je izabralo, postavilo…”, stoji pored ostalog u zapisniku.

Iz Agencije su tada, nakon što je nalaz objelodanjen, optužili medije da rade protiv javnog interesa:

“Ako već budžetske inspektorke mogu da preuzmu ulogu Ustavnog suda, mogu i pojedini mediji ulogu redovnih sudova, i to presuđujući u svoju korist, a protiv javnog interesa”.

(Izvor: Vijesti)

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

DRUŠTVO

Muftija beogradski: Srpski narod nije genocidan, moja Srbija to ne zaslužuje

„Budimo pametni i ne ponavljajmo greške iz prošlosti!“

Muftija Mustafa Jusufspahić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Muftija beogradski Islamske zajednice Srbije Mustafa Jusufspahić izjavio je da kao musliman u Srbiji svjedoči da srpski narod nije genocidan i da Srbija to ne zaslužuje.

Muftija Jusufspahić je istakao da je Srbija njegova zemlja i da u njoj ljudi žive i Bogu se mole u džamijama, crkvama i sinagogama.

“Na hiljade džamija postoji, gde se oko 600.000 muslimana koji ovde žive mole. Muslimani na teritoriji Srbije, koja je pod vlašću većinskog pravoslavnog stanovništva, žive i rade u slozi i dojele zajedničku sudbinu vjekovima i ja to kao musliman moje Srbije svjedočim. Ovaj narod nije genocidan i moja Srbija to ne zaslužuje”, naveo je muftija Jusufspahić, koji je i glavni vojni imam Vojske Srbije.

On je na društvenoj mreži “Iks” istakao da su kroz istoriju sigurno postojali pojedinci koji su imali takve sulude ideje, ali one nisu zarazile narod koji se i danas bori protiv takvih ideja bilo gdje u svijetu.

“Moja BiH je propatila i svaku njenu bol sam proživljavao u svom srcu. Njen život kao i život moje Srbije je od Boga nam dat da jedni sa drugima pod ruku u slozi živimo. Budimo pametni i greške iz prošlosti ne ponavljajmo, popravimo ih i budimo bolji ljudi. Bog nas pomogao”, istakao je muftija beogradski.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

(FOTO) Protest u Podgorici zbog Rezolucije o Srebrenici: Skandira se „izdaja, izdaja“

Okupljeni nose zastave Republike Srbije, Rusije, crveno-plavo-bijele trobojke bez grba, crkvene zastave sa četiri ocila kao i trobojke sa grbom Petrovića koje su se koristile u vrijeme Kraljevine Crne Gore

Sa okupljanja, Foto: Aljoša Turović

Ispred zgrade Vlade Crne Gore u Podgorici večeras u 19 časova održava se okupljanje građana u cilju izražavanja nezadovoljstva zbog najave izvršne vlasti da će u Ujedinjenim nacijama (UN) podržati Rezoluciju o Srebrenici.

Građani su se okupili na uglu Karađorđeve ulice i bulevara Stanka Dragojevića, javljaju „Vijesti“ sa lica mjesta.

Okupljeni nose zastave Republike Srbije, Rusije, crveno-plavo-bijele trobojke bez grba, crkvene zastave sa četiri ocila kao i trobojke sa grbom Petrovića koje su se koristile u vrijeme Kraljevine Crne Gore.

Okupljeni skandiraju „izdaja, izdaja“.

Foto: Aljoša Turović

Skupu prisustvuju i potpredsjednik Opštine Berane Mladen Premović poslanik Ujedinjene Crne Gore (UCG) Vladimir Dobričanin i predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić i predsjednik Slobodne Crne Gore Vladislav Dajković, nosilac liste „Budva naš grad“ na lokalnim izborima u Budvi Nikola Jovanović.

Foto: Aljoša Turović

Veliki broj policajaca sa opremom za razbijanje protesta nalazi se u dvorištu između zgrade Vlade Crne Gore i zgrade Ministarstva vanjskih poslova (MVP).

Barikade ispred zgrada najviših državnih organa obezbjeđuje uniformisana policija.

Iz Uprave policije (UP) su ranije danas kazali da okupljanje ispred Vlade nije prijavljeno.

Foto: Aljoša Turović

 

Organizatori skupa su: Srpski kulturni centar „Patrijarh Varnava“, Srpski kulturni klub „Sveti Sava“, Srpsko društvo Sveti Sava iz Bijelog Polja, Udruženje poštovalaca učesnika oslobodilačkih ratova 1912-1918, NVO „Herceg“ – Pljevlja, NVO „Srpska nit“, NVO „Božuri“, NVO „Stupovi“, NVO „Miholjski zbor“, NVO „Serdar“ i Noćni vukovi.

„Pozivamo sav slobodoljubiv narod Crne Gore koji je sa nama čuvao svetinje i duže od godinu dana bio u litijama da nam se priključi ispred Vlade Crne Gore u Podgorici 22. maja od 19 časova, kako bismo poslali poruku onima koje smo tada podržali nadajuću se pravdi i za srpski narod“, naveli su ranije u izjavi za portal IN4S organizatori protesta.

Oni su poručili da „podnošenjem predloga rezolucije o genocidu u Srebrenici, ova Vlada na čijem je čelu Milojko Spajić na najgrublji način je pokazala da ne uvažava upravo žrtve srpskog naroda i da poništava sve vrijednosti naše trodecenijske borbe“.

„Ne pristajemo na nastavak servilne politike koju je trasirao Milo Đukanović a danas nastavljaju neki drugi. Naša nacionalna dužnost je da se odupremo još jednom pokušaju da nam se nametne kolektivna krivica kao narodu“, rekli su organizatori skupa.

Skup su podržale i političke partije – Ujedinjena Crna Gora, Prava Crna Gora i Slobodna Gora.

UP je ranije danas saopštila da će snimati to okupljanje, od 18 časova do završetka okupljanja.

Kako su istakli, shodno procjeni rukovodioca obezbeđenja od 18 časova sljedeće ulice će biti zatvorene za saobraćaj: od Bulevara Stanka Dragojevića do Bulevara Svetog Petra Cetinjskog, od Bulevara Svetog Petra Cetinjskog i od zgrade Stare Vlade Crne Gore do starog grafičkog.

„Imajući u vidu da se radi o protestu i pozivu na okupljanje koji se organizuje suprotno odredbama Zakona o javnim okupljanjima i priredbama, pozivamo građane da svojim ponašanjem i postupcima doprinesu očuvanju stabilnog reda i mira prilikom održavanja istog. Pripadnici Uprave policije će preduzeti sve zakonom propisane mjere i radnje u cilju sprečavanja vršenja krivičnih djela i prekršaja, te obezbjeđenja stabilnog javnog reda i mira, te lične i imovinske sigurnosti svih građana“, piše u saopštenju UP.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

(VIDEO) Spašeno troje državljana Srbije: Dvogodišnje dijete na moru promrzlo

Oni su u ranim jutarnjim časovima isplovili kajakom iz Čanja, ka Kraljičinoj plaži, a nakon pretrage koja je trajala više od dva sata pronađeni su na Vezirovoj plaži uveče oko 22.40 sati

foto: UPSUL

Troje državljana Srbije, uključujući i dvoipogodišnje dijete, spašeni su u sinoćnoj akciji u kojoj su učestvovali pripadnici Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama.

Oni su u ranim jutarnjim časovima isplovili kajakom iz Čanja, ka Kraljičinoj plaži, a nakon pretrage koja je trajala više od dva sata pronađeni su na Vezirovoj plaži uveče oko 22.40 sati.

“Zbog dugog boravka na moru, dijete je bilo u stanju hipotermije, zbog čega je odmah nakon spašavanja predato na trijažu Zavodu za hitnu medicinsku pomoć. Potragu su otežavali loši vremenski uslovi, zbog čega su u pripravnosti bili vazduhoplovi Ministrstva unutrašnjih poslova i Vojske Crne Gore, a u akciji traganja i spašavanja učestvovali su i pripradnici sektora granične policije i Službe zaštite i spašavanja Bar”, saopšteno je iz UPSUL.

foto: UPSUL

Kako navode Pomorsko-operativni centar primio je u 20:28 sati poziv da su tri osobe, dvije odrasle i dijete, isplovile kajakom u jutranjim časovima iz Čanja, ka Kraljičinoj plaži i da se nisu vratile do samog sumraka.

Uprava pomorske sigurnosti je odmah poslala jedan spasilački čamac koji je isplovio iz Luke Bar i brzo počeo pretragu u rejonu Čanj – Dubovica – Buljarica – Petrovac – Perazića do.

“Vremenski uslovi nisu bili naklonjeni akciji traganja i spasavanja, jer je južni vjetar pojačavao, kiša je smanjila vidljivost, a čamac kretao veoma blizu stjenovite obale. Drugi spasilački čamac SAR-1, sa posadom i pripadnicima Sektora granične policije – JUG, je isplovio i počeo pretragu od Maljevika do Čanja, gdje su se na čamac ukrcali pripadnici Službe zaštite i spašavanja Bar, te svi zajedno počeli pretragu svih uvala, plaža i veoma stjenovitog i opasnog predjela iza Čanja ka Buljaricama”, navode u UPSUL.

Kako navode u 22:42 časova, spasilački čamac SAR-1 je uočio izgubljene osobe na Vezirovoj plaži, nakon čega su hitno transportovni čamcem do Bara, gdje su sve tri osobe predate na trijažu Zavodu za hitnu medicinsku pomoć.

„Akcija je spovedene u veoma otežanim vremenskim uslovima i u skladu sa Nacionalnim planom traganja i spašavanja na moru, gdje su bili aktivno angažovani svi resursi Crne Gore”, poručuju iz UPSUL.

S obzirom na to da je turistička sezona počela, kako poručuju iz UPSUL ovakvi slučajevi nas opominju.

“Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama apeluje da se prilikom svakog isplovljenja ili odlaska na “divlje plaže“ obavezno pogleda vremenska prognoza za taj dan, kao i da se pozivom na broj 129 sigurnosti zatraže sve infomacije prije isplovljavanja. Takođe, na ovaj broj se može prijaviti bilo kakva opsnost na moru”, poručuju iz UPSUL.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije