Connect with us

POLITIKA

UPUTIO TELEGRAM SAUČEŠĆA

Đukanović o Kilibardi: Obnovi nezavisnosti Crne Gore dao neprocjenjiv doprinos

„Ostaće upamćen izmedju ostalog i po originalnosti i postavljanju novih standarda u političkom životu naše zemlje, kao i po hrabrosti da ih zastupa, ne štedeći ni sebe ni druge…“

Đukanović, Foto: Boris Pejović

Doskorašnji predsjednik i bivši lider Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović uputio je telegram saučešća povodom smrti profesora, pisca, naučnika i istaknutog političara Novaka Kilibarde njegovoj porodici.

“Sa iskrenim žaljenjem primio sam vijest o smrti vašeg cijenjenog supruga,roditelja, brata i djeda Novaka Kilibarde, čuvenog profesora književnosti, pisca i naučnika, i isto tako značajnog političara koji je svojim autentičnim djelovanjem obilježio istorijske procese savremene Crne Gore, čijoj je obnovi nezavisnosti dao neprocjenjiv doprinos“, piše u telegramu Đukanovića.

Kilibardin prepoznatljivi politički angažman, kaže Đukanović, simbolički ilustruje i put državnog razvoja i demokratskog zaokreta i preporoda Crne Gore minulih decenija.

„Ostaće upamćen izmedju ostalog i po originalnosti i postavljanju novih standarda u političkom životu naše zemlje, kao i po hrabrosti da ih zastupa, ne štedeći ni sebe ni druge, stavljajući bezrezervno svoj profesorski i naučni ugled i autorotet u funkciju odbrane crnogorskog državnog i nacionalnog identiteta.Sa pijetetom ću čuvati uspomenu na odnos medjusobnog uvažavanja i prijateljstvo koje smo izgradili tokom dugogodišnje saradnje u najodsudnijim izazovima za Crnu Goru“.

Advertisement
Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

POLITIKA

Ivanović: Žalosno je da se Vučić obraća neprimjerenim riječima Crnoj Gori

Tako nesrećne formulacije ne mogu biti pozdravljene iz naše zemlje, kazao je Ivanović

Ivanović, Foto: Gov.me

Žalosno je da se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić neprimjerenim riječima obraća i govori o Crnoj Gori i tako nesrećne formulacije ne mogu biti pozdravljene iz naše zemlje, kazao je ministar vanjskih poslova Filip Ivanović. Poručio je da Crna Gora ne želi da kvari odnose ni sa kim od susjeda.

“Predsjednik Vučić je prije nekoliko dana bio u Crnoj Gori, bio je upoznat sa sadržinom amandmana koji su poslati UN-u i nije na taj način komentarisao, već je govorio kako Srbija neće govoriti Crnoj Gori kako da glasa. To su nesrećne formulacije i teško da mogu biti pozdravljene iz Crne Gore”, kazao je Ivanović, kako prenosi Portal RTCG.

Na pitanje da li bi glasanje moglo da ugrozi odnose dvije zemlje, on je kazao da treba raditi na saradnji.

“I kada prođe 23. maj Crna Gora i Srbija će biti jedna pored druge, i dalje će neke stvari možda sagledavati različito, ali će biti još mnogo više pitanja i tema koje ih zbližavaju i na kojima treba zajedno da radimo. Crna Gora ne želi da kvari odnose ni sa kim od susjeda”, rekao je Ivanović.

Nije komentarisao Rezoluciju o Jasenovcu.

Podsjetio je da se u jednom amandmanu o Srebrenici navodi da je krivična odgovornost za zločin genocida pod međunarodnim pravom individualizovana i da ne može biti pripisana ni jednoj etničkoj, vjerskoj zajednici ili grupi kao cjelini.

“Druga formulacija glasi da se ponavlja nepokolebljiva posvećenost očuvanju stabilnosti i poštovanju jedinstva u različitosti BiH”, kazao je on.

On je kazao da je Vlada pokušala da djeluje kao pomiritelj u regionu i zbog unutrašnjih prilika kako bi se mogućnost manipulacije da se cijeli narod obilježi kao genocidan smanjila na minimum ili eliminisala.

“Druga diskusija koja se mogla čuti je da bi se tom rezolucijom moglo pokušati promijeniti unutrašnje uređenje BiH koje inače garantovano Dejtonskim sporazumom”, kazao je Ivanović.

Objasnio je da stabilnost u okviru BiH ne može biti dovedena u pitanje.

“A interpretacija prve formulacije koja je ušla u tekst rezolucije kaže da odgovornost za genocid ne može biti pripisana bilo kojoj grupi i naciji, što sprečava da se rezolucija sjutra zloupotrijebi za žigosanje jednog naroda kao genocidnog”, kazao je on.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Vuković: Da se povuče Rezolucija o Jasenovcu

Vuković je kazao da ne bi ušli u ovu Vladu ni da im neko plati i da ih zanima samo evropski put Crne Gore

Poslanik DPS-a Ivan Vuković kazao je da očekuju da će Vlada uticati da se iz skupštinske procedure povuče predlog Rezolucije o Jasenovcu, jer Vlada ne smije ukrasti evropsku budućnost građana Crne Gore.

Istakao je da zbog neodgovorne politike Vlade i zato što parlamentarna većina umjesto državnih slijedi režime Aleksandra Vučića, na mjesec dana od dobijanja IBAR-a predlaže Rezoluciju u Jasenovcu i ruši evropski put Crne Gore.

On je na konferenciji za medije rekao da država mora uraditi domaći zadatak kako bi dobila pozitivan IBAR i istovremeno obezbijediti političku volju svih država članica za proces proširenja, što uključuje i Hrvatsku.

Istakao je da su prihvaćene istorijske činjenice o Jasenovcu i da njima niko ne polemiše.

„Danas se takva rezolucija zbog trulih kompromisa servira Crnoj Gori. Služi da PES i Spajić ostanu na vlasti i da eksponenti politike iz Beograda opravdaju to što ne uskraćuju podršku ovoj Vladi ako usvoji Rezoluciju o Srebrenici“, istakao je Vuković.

On je kazao da ne bi ušli u ovu Vladu ni da im neko plati i da ih zanima samo evropski put Crne Gore.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

PES odgovorio Vučiću: Nije vam smetalo dok je DPS usvajao rezolucije o Srebrenici! Đukanovićev režim ste nazivali prijateljskim, a samog Đukanovića političarem od koga treba učiti“

„Onima koji kritikuju aktuelnu Vladu u Crnoj Gori nije smetao stav Abazovićeve Vlade niti njenih članova u vezi sa genocidom o Srebrenici, pa ni činjenica da su je izabrali oni koji su tri decenije vladali u Crnoj Gori. Imali su toliko razumijevanja za unaprjeđenje saradnje, čak do mjere da su neki ministri Abazovićeve Vlade, koji su lično prisustvovali i komemoracijama u Potočarima, dobijali Orden srpske zastave drugog stepena“

Premijer i lider PES-a Milojko Spajić, Foto: Boris Pejović

Kontinuirani i nekorektni komentari zvaničnika Srbije na račun crnogorskih amandmana u kritikama su skoro usaglašeni sa nekadašnjim prijateljima iz sadašnje crnogorske opozicije, saopštio je Pokret Evropa sad (PES).

Takođe, dodaju, te reakcije su „besmislene ako uzmemo u obzir da je Srbija propustila mogućnost da sama reaguje“ i amandmanima koriguje inicijalni tekst rezolucije koja je na dnevnom redu Ujedinjenih nacija.

Ranije danas, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su amandmani koje je Crna Gora podnijela na rezoluciju o genocidu u Srebrenici odvratna igra i perfidan trik.

„Neprincipijelnost pojedinih zvaničnika Srbije ogleda se i u tome što reaguje na račun rada aktuelne Vlade Crne Gore, a ćutali su i sarađivali sa Vladama DPS-a i Dritana Abazovića, što nažalost govori da aktuelna vlast u Srbiji ima jako čudne aršine“, navodi se u saopštenju.

„Očigledno im nije smetala deklaracija o Srebrenici iz 2009. godine. Podsjetićemo javnost da su na sedmi kogres DPS-a dolazili predstavnici SNS-a i slali pozdravne poruke, Đukanovićev režim nazivali prijateljskim, a samog Đukanovića političarem od koga treba učiti“, dodaje PES.

Zato ne čudi, kako su kazali, što su se iz DPS-a „pozivali na izjave čak i predsjednika Srbije kao krunski dokaz za umiješanost lidera DF-a u navodnom državnom udaru oktobra 2016. godine.“

„Samo pola godine kasnije, u februaru 2017. godine upravo su sadašnji predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i tadašnji premijer Duško Marković isticali da dvije države imaju najbolje odnose u posljednjih 20 godina, te da se odluke Crne Gore ne doživljavaju kao prijetnja Srbiji. Možda sada neki zvaničnici iz Beograda žude za tim starim vremenima“, saopštio je PES.

Takođe, kako su kazali, onima koji kritikuju aktuelnu Vladu u Crnoj Gori nije smetao stav Abazovićeve Vlade niti njenih članova u vezi sa genocidom o Srebrenici, pa „ni činjenica da su je izabrali oni koji su tri decenije vladali u Crnoj Gori.“

„Imali su toliko razumijevanja za unaprjeđenje saradnje, čak do mjere da su neki ministri Abazovićeve Vlade, koji su lično prisustvovali i komemoracijama u Potočarima, dobijali Orden srpske zastave drugog stepena. Stoga, samo podsjećamo koliko su pojedini funkcioneri iz zvaničnog Beograda blagonaklono ćutali i unaprjeđivali saradnju dok su njihovi prijatelji Abazović i DPS bili na vlasti i usvajali rezolucije o Srebrenici“, navodi se u saopštenju.

„Umjesto što pojedinci dijele lekcije o rezolucijama, svrsishodnije bi bilo da se svi posvetimo poboljšanju odnosa Srbije i Crne Gore, ukoliko za to nije uslov povratak DPS-a, iako znamo koliko je dobrog za Crnu Goru i srpski narod uradila ta partija za tri decenije“, zaključuje PES.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije