Connect with us

POLITIKA

"NE MOŽE SE CRKVA OBNOVITI SILOM NA SRAMOTU"

Đukanović opet udara na crkvu: SPC je najmoćniji instrument velikosrpskog nacionalizma koji je nasrnuo na Crnu Goru

Tvrdi da „velikosprski nacionalizam traje od 19. vijeka pa do današnjih dana“

Đukanović, Foto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore

U ovih godinu velikosrpski nacionalisti polomili zube u Crnoj Gori i tek će ih polomiti, poručio je predsjednik Crne Gore i lider opozicionog DPS-a Milo Đukanović gostujući u emisiji „Hej, Sloveni“ na Gradskoj televiziji.

Osvrnuo se na odnos sa blaženopočivšim mitropolitom Amfilohijem, te naveo da Crnogorci nemaju svoju crkvu, te da se ona ne može obnoviti „silom na sramotu“.

Naglasio je i da je SPC najmoćniji instrument velikosrpskog nacionalizma koji je nasrnuo na Crnu Goru.

On je uvjeren da su odbranili vrijednosti kojima su težili, uprkos napadima u poslednjih godinu. Naglasio je i da su u Crnu Goru stigli virusi netolerancije i uvreda.

Naveo je da je na Balkanu osnažio destruktivni uticaj Rusije.

„Rusija se okrenula Balkanu, a svoju destruktivnu desnicu okrenula je ka Evropi. Ona vodi rat protiv evropskog jedinstva“, kazao je on.

Istakao je i da Evropa mora snažnije da brani svoje vrijednosti i mora da odbrani antifašizam.

Naglasio je i da je nacionalizam glupa ideja, te dodao da postoji ista teza kao devedetih da su ugrožena srpska prava.

„Srbija to koristi da bi rušila suverenitet susjednih država“, istakao je on.

Naveo je i da je velikosprski nacionalizam traje od 19. vijeka pa do današnjih dana.

Đukanović je optužio Srpsku pravoslavnu crkvu da je najmoćniji instrument velikosrpskog nacionalizma, koji je posebno došao do izražaja u Crnoj Gori u poslednje dvije godine.

„SPC je lojalan izvođač radova onoga što su ruski geopolitički interesi“, naglasio je.

Prema njegovim riješima SPC je imala uticaj na izborni rezultat prošle godine.I

„Imali smo ulogu SPC, kao domaćeg faktora koja je sližila geopolitičkim intrersima Rusije i nacionalističkim interesima Srbije. SPC je manipulacijama vjeskim osjećanjima je pokranula talas odbrane svetinja koja je doprinijela rezultatima izbora“, dodao je.

„Odnos sa mitropolitom Amfilohijem dug i sadržajan“

Đukanović je naveo da je odnos sa mitropolitom Amfilohijem bio dug i sadržajan sa uvažavanjem i otvorenim kritikama. Kazao je da će vrijeme pokazati ko će biti pobjednik u ovom „šahovskom meču“.

„Cijenio sam određene karakteristike mitropolita Amfilohija. On je koliko god on to negirao, bio tipičan Crnogorac. Bio je pretenciozan, želio je da se ne bavi samo svojim poslom. Imao je ambicije da upravlja državniom poslovima kao što je to radio i Sveti Petar Cetinjski. Kad je bio referendum satima sam ga ubjeđivao da je CG postane nezavisna i on mene da ne bude nezavisna. Ali je podržao da se Crkva tim povodom ne oglašava, što smo se složili“, rekao je on.

Istakao je da mu je mitropolit kazao nakon referenduma da se upotrebljava novi termin Pravoslavna crkva u Crnoj Gori.

„Više smo puta razgovarali na tu temu. Ali nijesam je požurivao, shvatio sam da sam prvi važan cilj, nezavisnost obezbijedili. Ali da ćemo vremenom doći i do onoga na vjerskom planu. Može biti zanimljiva poslednja dionica našeg razgovora koji se desio nekoliko mjeseci prije njegove smrti. Otvorio sam temu zašto je on protiv obnove autokefalnosti CPC. Pitao sam ga šta će nauditi pravoslavlju, dugo sam čekao odgovor na kraju sam ga dobio. Crna Gora je malai neće moći da opstane van svesrpskog konteksta, te da će biti sigurnija pod bezbjednosnim kišobranom Rusije“, dodao je.

Naveo je da se ne može silom na sramotu obnoviti ni crkva, te da treba razgovarati i sa crkvenim zajednicama.

Kazao je da nacionalni Crnogorci nemaju svoju crkvu i hramove.

„Crkveni procesi su malo sporiji od ostalih procesa, ali na kraju ćemo doći do rješenja“, naglasio je on.

„Mi imamo državu već 15 godina, i stalno smo morali da branimo njen opstanak, a u istom periodu samo morali da se bavimo ekonomijom“, dodao je.

Dodao je i da Rusija vodi hibridni rat u ovom regionu, a sa druge strane, istakao da Evropska unija nije dobar poznavalac prilika na Zapadnom Balkanu.

Đukanović je naveo i da se dolaskom novog američkog predsjednika ništa neće vratiti na staro.

„Mi ćemo u narednom periou živjeti interesantniju geopolitičku fazu. Mijenjaju se pozicije, vidjećemo gdje će se u svemu tome naći i Evropa. Ona treba da izađe iz konfzuzije i da jasno definiše svoj spoljni profil. Neralno je da će se Amerika odmah baviti sa pitanjima Zapadnog Balkana, ali i nerealna su očekivanja nacionalista da će okrenuti leđa. Vidjećemo koliko će u narednom periodu Vašington biti fokusiran na pitanje Zapadnog Balkana“, dodao je on.

Đukanović je istakao i da se u njegovoj porodici niko nikad nije izjašnjavao drugačije, sem kao Crnogorac.

Odnosi sa Srbijom

Kazao je da se Krivokapić ponio pristojno prilom dočeka na beogradskom aerodromu.

„Ono je nepoštovanje ne domaćina nego gosta. Nepoštovanje prama gardi, zastavi. Riječ je o ozbiljnom faulu“, kazao je on.

U Vučićevoj izjavi u susretu sa Krivokapićem nije vidio lošu namjeru.

„Moja komunikacija sa Vučićem je najnužnija i pristojna“, dodao je on.

Napomenuo je da se njemu ovo ne bi moglo dogoditi, jer bi mu se do sada dogodilo za ovih 30 godina.

Prema njegovim riječima, nada se da će aktuelna vlast što kraće trajati.

„Vidjeli ste izvještaj EK koji govori o zastoju CG ka evropskom putu. Treba izaći iz ovog vremena propadanja. Najkorektniji način su prijevremeni izbori. Ako ne postoji spremnost za izbore, spremni smo da podržimo svako rješenje koji vraćaju CG na evropski kolosjek“, ocijenio je on.

Konkurencija je, kako je dodao, pokušala da napravi raskol u DPS-u.

„Odnosi mene i Markovića su kao što su bili. Sad se on bavi drugim poslovima, ne gledamo se kao ranije dok je bio premijer. Mi smo odigrali ključnu ulogu u odbrani vrijednosti CG, koja se odbranila kapacitetima građanske politike“, naglasio je on.

Đukanović je kazao da DPS u istraživanjima stoji od 35 do 39 posto.

„Ovaj procenat osigurava većinu i prema posebnim istraživanjima mi smo većina“, dodao je.

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

POLITIKA

Spajić: Od neobavezujuće Rezolucije o Srebrenici Crna Gora neće dobiti ništa, a neće biti ni štete

Rekao je i da Crna Gora treba da vodi neutralnu, pomirljivu politiku, te da smo respektabilni prema svim interesima u regionu

Crna Gora od neobavezujuće Rezolucije neće dobiti ništa niti bilo ko drugi, niti će biti štete, a trebamo da se okrenemo povezivanju i boljem razumijevanju među sobom, poručio je premijer Milojko Spajić odgovarajući na pitanje šta će Crna Gora i region dobiti od usvajanja jučerašnje Rezolucije o Srebrenici.

Na pitanje da li će kao šef PES-a podržati najavu predsjednika Skupštine Andrije Mandića da se vrati trobojka i srpski jezik on je rekao da nije vidio tu inicijativu ali da nemaju problem sa tim.

„Nisam vidio takvu inicijativu, mi nemamo problem ako bilo koja inicijativa povećava prava nekom narodu a nije nauštrb drugih, nemamo problem sa tim kao stranka, ali suština stvari je ekonomija, da se vrati kao apsolutni fokus u Crnoj Gori. Zasićeni smo nacionalnim temama, rezolucijama, treba da se bavimo životom, konkretnim stvarima, razumijem da su za čitanost potrebne drugih strvari ali građani cijene neke druge stvari“, poručio je Spajić.

Rekao je i da Crna Gora treba da vodi neutralnu, pomirljivu politiku, te da smo respektabilni prema svim interesima u regionu.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Mandić: Vratićemo srpski jezik i trobojku

„Državljanstvo će dobiti svi koji su utemeljeni u Crnoj Gori“

Crna Gora je učešćem u diskusiji u Generalnoj Skupštini Ujedinjenih nacija (UN) dodatno kompromitovala samu sebe, dok je čak i daleka Nikaragva držala čas predlagačima rezolucije, saopštio je predsjednik Skupštine i lider Nove srpske demokratije (NSD) Andrija Mandić.

„Nažalost, uprkos brojnim apelima Vladi Crne Gore kako nas kao političkih predstavnika, tako i najvećih vjerskih autoriteta Srpske pravoslavne crkve, ona je u UN podržala Rezoluciju Njemačke i Ruande o Srebrenici koja je podijelila svijet, a od 193 države članice UN glasalo je samo nešto više od 40 odsto država“, naveo je Mandić u saopštenju koje je dostavio NSD.

On je istakao da je predlagačima Rezolucije poslata jasna poruka.

„Vi ste izbrojali glasove u sali, ali ste protiv vas okrenuli većinu svjetskih naroda koji te glasove daju. Vi govorite da ste pobijedili, ali vas je porazio većinski i miroljubivi dio čovječanstva. Vi niste izbrojali više glasova, nego ste se legitimisali kao manjina“, kazao je Mandić.

Dodao je da čak i u samoj sali, gdje nisu prisutne sve države, rezolucija, kako kaže, nije dobila većinu, jer je 87 država nije podržalo, „a ono što je sigurno uradila jeste da je oštro podijelila region i odnose Crne Gore sa Srbijom i Republikom Srpskom, koje su nam najbliže, dovela na najniži mogući nivo“.

Mandić je poručio da je ova rezolucija dodatno ujedinila srpski narod, nezavisno od država u kojima živi i pokazala da srpski narod ima snage da se bori sa budućim izazovima sa kojima će se sigurno suočavati čovječanstvo.

„Uzdignuta čela, nastavljamo borbu za srpska prava, za našu jednakost sa drugim narodima i ukupnu stabilnost kako u Crnoj Gori, tako u regionu. Srbi nikada više neće biti marginalizovani u ovoj zemlji i nikada nam više niko neće prijetiti da će nas na traktorima protjerati u Srbiju. Srpski jezik nikada više neće biti ponižen, već će, nakon objavljivanja rezultata popisa, zauzeti ono mjesto koje mu po pravu i pravdi pripada. Državljanstvo će steći svi oni koji su rođenjem ili porodičnim vezama utemeljeni u Crnoj Gori, kao i oni koji godinama žive u ovoj zemlji, a do sada isto nisu dobili, tako da više neće biti građani drugog reda. Istorijska trobojka zakonom će biti vraćena na mjesto koje joj pripada. Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici nikada više neće morati da strahuju da će im neko otimati svetinje, već će u miru moći da Bogu uzdižu svoju molitvu za mir, zdravlje i spasenje svih“, zaključio je.

Na plenaranom sastanku Generalne skupštine UN juče je usvojena Rezolucija o Međunarodnom danu promišljanja i sjećanja na genocid u Srebrenici.

Za tu Rezoluciju glasali su predstavnici 84 zemlje, protiv je bilo 19, a uzdržanih 68. „Za“ je glasala i Crna Gora.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Mandić: Tužno je bilo gledati kako je Crna Gora glasanjem za Rezoluciju o Srebrenici unizila samu sebe

„Nažalost, uprkos brojnim apelima Vladi Crne Gore kako nas kao političkih predstavnika, tako i najvećih vjerskih autoriteta Srpske pravoslavne crkve, ona je u UN podržala Rezoluciju Njemačke i Ruande o Srebrenici koja je podijelila svijet, a od 193 države članice UN glasalo je samo nešto više od 40 odsto država“, navodi se u saopštenju Mandića

Predsjednik Skupštine Crne Gore i lider Nove srpske demokratija (NSD) Andrija Mandić konstatovao je da je glasanjem za Rezoluciju o Srebrenici Crna Gora unizila samu sebe, te da je bilo tužno gledati kako je, kako kaže, kako je učešćem u diskusiji u Generalnoj Skupštini UN dodatno kompromitovala samu sebe.

„Nažalost, uprkos brojnim apelima Vladi Crne Gore kako nas kao političkih predstavnika, tako i najvećih vjerskih autoriteta Srpske pravoslavne crkve, ona je u UN podržala Rezoluciju Njemačke i Ruande o Srebrenici koja je podijelila svijet, a od 193 države članice UN glasalo je samo nešto više od 40 odsto država“, navodi se u saopštenju Mandića.

Kaže da je „tužno bilo gledati kako je Crna Gora učešćem u diskusiji u Generalnoj Skupštini UN dodatno kompromitovala samu sebe, dok je čak i daleka Nikaragva držala čas predlagačima rezolucije“.

„Predlagačima je poslata jasna poruka – Vi ste izbrojali glasove u sali, ali ste protiv vas okrenuli većinu svjetskih naroda koji te glasove daju. Vi govorite da ste pobijedili, ali vas je porazio većinski i miroljubivi dio čovječanstva. Vi niste izbrojali više glasova, nego ste se legitimisali kao manjina“, istakao je Mandić.

Dodaje da čak i u samoj sali, gdje, kako kaže, nisu prisutne sve države, rezolucija nije dobila većinu, jer je 87 država nije podržalo.

„A ono što je sigurno uradila jeste da je oštro podijelila region i odnose Crne Gore sa Srbijom i Republikom Srpskom, koje su nam najbliže, dovela na najniži mogući nivo“, smatra Mandić.

Smatra i da je ova rezolucija dodatno ujedinila srpski narod, nezavisno od država u kojima živi i pokazala da naš narod ima snage da se bori sa budućim izazovima sa kojima će se sigurno suočavati čovječanstvo.

„Uzdignuta čela, nastavljamo borbu za srpska prava, za našu jednakost sa drugim narodima i ukupnu stabilnost kako u Crnoj Gori, tako u regionu. Srbi nikada više neće biti marginalizovani u ovoj zemlji i nikada nam više niko neće prijetiti da će nas na traktorima protjerati u Srbiju. Srpski jezik nikada više neće biti ponižen, već će, nakon objavljivanja rezultata popisa, zauzeti ono mjesto koje mu po pravu i pravdi pripada. Državljanstvo će steći svi oni koji su rođenjem ili porodičnim vezama utemeljeni u Crnoj Gori, kao i oni koji godinama žive u ovoj zemlji, a do sada isto nisu dobili, tako da više neće biti građani drugog reda. Istorijska trobojka zakonom će biti vraćena na mjesto koje joj pripada. Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici nikada više neće morati da strahuju da će im neko otimati svetinje, već će u miru moći da Bogu uzdižu svoju molitvu za mir, zdravlje i spasenje svih“, istakao je on.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije