Connect with us

EKONOMIJA

MINISTAR EKONOMSKOG RAZVOJA I TURIZMA

Đurović: Turistička sezona je bolja od prethodne

Biznismen Miodrag Davidović na korak je od kupovine većeg dijela nikšićke Željezare dok bi država učestvovala u vlasničkom dijelu, potvrdio je za TVCG ministar Đurović

Đurović, Foto: Gov.me

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Uprkos ocjenama da turistička sezona nije dobra, brojke pokazuju drugačije – da je bolja od prethodne, a ne odudara od rekordne 2019. godine, tvrdi u razgovoru za Televiziju Crne Gore ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović.

Uprkos tome što je veliki broj negativnih komentara o turističkoj sezonii i čuje se da su plaže prazne, da nema tolikog broja turista, brojke, kaže Đurović, govore da na današnji dan imamo 141.784 turista u Crnoj Gori.

„To je više nego prošle godine, a u odnosu na rekordnu 2019.godinu to je samo nekih 16 odsto manje. Ako uzmemo u obzir da imamo rat na području Evrope, da su se otvorila druga tržišta – aktivna Grčka, briljantna Hrvatska, Egipat, Tunis, to uopšte nije loš rezultat. Svi gradovi, dakle, od 2021. su bolji, osim Budve, a sada upoređujem sa 2019, kao dobar parametar, a to je da su svi gradovi tu na 90-99 odsto, Tivat bolji od 2019., Kolašin, imate Podgoricu, koja je 40 odsto bolja“, pojašnjava Đurović.

On je kazao da prvi put imamo ravnomjerno raspoređene turiste, što je dobra stvar.

„Prvi put imamo aktivan sjever Crne Gore, što nas raduje i pokazuje da je dobra strategija Vlade da se razvija i da se ulaže u sjever Crne Gore, a to ću vam reći i primjerom da je Žabljak 30 odsto bolji nego 2019. godine. Dakle, ne prošlu, nego 2019, rekordnu godinu“, kazao je ministar.

„Nazire se rješenje za Željezaru, idemo korak po korak“

Biznismen Miodrag Davidović na korak je od kupovine većeg dijela nikšićke Željezare dok bi država učestvovala u vlasničkom dijelu, potvrdio je za TVCG ministar Đurović. No, kaže, Davidović traži da mu se dozvole alternativni načini proizvodnje električne energije, jer sa trenutnim cijenama Željezara ne bi mogla biti rentabilna.

„Imamo zahtjev od Davidovića da mu se omoguće alternativni izvori električne energije. Davidović je imao sastanke sa ministarkom ekologije, urbanizma Anom Novaković Đurović, sa predstavnicima CEGES-a, EPCG, Ministarstvom kapitalnih investicija, ne može to preko noći, to je sad jedan proces, ali, u svakom slučaju, idemo korak po korak“, naglašava Đurović.

Za Željezaru se dakle, i nazire rješenje, a ministar poručuje da treba biti obazriv.

„Onoga trenutka kada se uplati novac, kada Vlada i gospodin Davidović uplate pare Toščeliku i bude konkretizovan taj ugovor, možemo tada da pričamo. Do sada…znate, to je posao, to je privatnik, ne znate šta može tu da se desi. Ali, zasad ide nekim svojim dobrim tokom“, poručuje Đurović.

Što se tiče arbitraže oko hotela Aman na Svetom Stefanu, Đurović je kazao da se radi na tome.

„Dosta je teško, sam taj ugovor kada je napravljen, mislim da nije baš najsrećnije napravljen, da je bilo dosta onoga ‘lako ćemo i sredićemo’, a da nije stavljeno na papir. Pokušavamo da nađemo određeni kompromis. Vi znate da je taj proces završio na arbitraži u Londonu, sama ta arbitraža ima određene svoje zahtjeve, kako finansijske, tako i od strane države, naravno, i sa druge strane, tako ima i određene svoje rokove da se arbitraža završi i mi se nadamo da će biti u našu korist. Ali, moram da kažem da, s ove tačke gledišta i sa ove vremenske distance, mislim da svi gubimo. I operater i država. Želim da se nađe neko kompromisno rješenje“, istakao je ministar.

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

EKONOMIJA

Sve vrste goriva od ponoći jeftinije do 14 centi

Nove cijene će važiti naredne dvije sedmice

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Sve vrste goriva od ponoći su jeftinije od sedam do 14 centi, saopštilo je Ministarstvo kapitalnih investicija.

Cijena eurosupera 95 i 98 će u naredne dvije sedmice biti niža 14, odnosno 13 centi i iznosiće 1,45 eura, odnosno 1,5 eura.

Eurodizel je pojeftinio osam centi – na 1,55 eura, a lož ulje sedam centi na 1,79 eura.

Posljednje promjene cijena goriva bile su 19. jula, kada su sve vrste goriva pojeftinile 11 centi.

Prema odredbama Uredbe o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata, naredni obračun će se obaviti 15. avgusta, a eventualno izmijenjene vrijednosti naftnih derivata važiće od 16. avgusta.

Nastavite sa čitanjem

EKONOMIJA

Radovi na rekonstrukciji puta Kolašin-Berane i tunela kroz Bjelasicu neće biti završeni 20. oktobra

Radi utvrđivanje odgovornosti, zbog dosadašnjeg kašnjenja od dvije godine investitor – Uprava za saobraćaj, pokrenula je postupak pred Zaštitnikom imovinsko-pravnih interesa Crne Gore

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Završetak rekonstrukcije puta Kolašin-Berane, odnosno dionice, Jezerine- Lubnice i tunela kroz Bjelasicu, ponovo je prolongiran.

U Upravi za saobraćaj ne znaju kada će radovi biti gotovi, ali ističu da to neće biti 20. okotobra kako je najavljeno, prenose Vijesti.

Razlog je to što izvođač radova, firma Euroasfalt ne moze da nabavi neophodni materijal za posljednju fazu, zbog rata u Ukrajini.

Radi utvrđivanje odgovornosti, zbog dosadašnjeg kašnjenja od dvije godine investitor – Uprava za saobraćaj, pokrenula je postupak pred Zaštitnikom imovinsko-pravnih interesa Crne Gore, navodi ovaj medij.

Greške u projektovanju cijenu radova uvećale su za čak 11 miliona i 200 hiljada eura, što bi mogli platiti projektanti i revidenti ukoliko se utvrdi njihova krivica.

Radovi su poskupili i zbog korekcije cijena radova za 10 miliona eura.To znači da će umjesto planiranih 35 miliona, građani platiti nešto više od 56 miliona eura za rekonstrukciju puta Jezerine-Lubnice i probijanje tunela kroz Bjelasicu.

Sa druge strane, šest opština sa sjevera Crne Gore nestrpljivo čeka na puštanje u promet ovog puta preko kog će se od Berana do Kolašina stizati za nešto više od 30 kilometara.

Iz beranske lokalne samouprave poručuju da će probijanje puta dovesti i turiste i investitore.

Ovim putem brže će se stizati i do ski centara u Kolašinu.

Nastavite sa čitanjem

EKONOMIJA

Država prodaje oduzete cigarete iz Luke Bar 0,30 eura po paklici

Bivši držaoci će morati da plate deset eura po kilogramu rezanog duvana i deset eura po kilogramu arome za nargilu. Predlog zakona je spreman, očekuje se da bude usvojen na sjednici Vlade, a onda poslat Parlamentu

Foto: Gov.me

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Portal RTCG objavio je Predlog zakona o preuzimanju oduzetih duvanskih proizvoda sa teritorije Slobodne zone „Luka Bar“, kojim se precizira da će naknada za preuzimanje biti određena na nivou od 0, 30 eura po paklici cigareta.

Bivši držaoci će morati da plate deset eura po kilogramu rezanog duvana i deset eura po kilogramu arome za nargilu. Predlog zakona je spreman, očekuje se da bude usvojen na sjednici Vlade, a onda poslat Parlamentu.

Ovim zakonom, kako se navodi, uređuje se način preuzimanja duvanskih proizvoda koje je Uprava prihoda i carina oduzela sa teritorije Slobodne zone „Luka Bar“ u periodu od 1. maja 2022. godine do 31. avgusta 2022. godine, od strane lica od kojeg su oduzeti duvanski proizvodi.

To lice se označava kao bivši držalac.

„Bivši držalac duvanskih proizvoda može da podnese zahtjev Upravi prihoda i carina do 1. septembra 2022. godine, radi preuzimanja duvanskih proizvoda koje je Uprava oduzela. Uz zahtjev bivši držalac je dužan da podnese i dokaz o uplaćenoj naknadi za preuzimanje duvanskih proizvoda u iznosu od 0,30 eura po paklici cigareta, deset eura po kilogramu rezanog duvana i 0 deset eura po kilogramu arome za nargilu. Uprava je dužna da, u roku od osam dana od dana podnošenja zahtjeva i dokaza donese rješenje o preuzimanju oduzetih duvanskih proizvoda. Bivši držalac je dužan da, u roku od 45 dana od dana dostavljanja rješenja podnese deklaraciju za ponovni izvoz duvanskih proizvoda, preuzme ih i iznese sa carinskog područja Crne Gore u skladu sa carinskim propisima“, navodi se u predloženom zakonu.

Bivši držalac je dužan da duvanske proizvode iznese sa carinskog područja u roku od 48 časova od podnošenja deklaracije za ponovni izvoz.

„Uprava je dužna da do 10. decembra 2022. godine za duvanske proizvode koje je oduzela na teritoriji Slobodne zone ‘Luka Bar’, a za koje bivši držalac nije podnio zahtjev i nije iznio sa carinskog područja Crne Gore sprovede javnu prodaju tih proizvoda u skladu sa propisom kojim se reguliše prodaja robe oduzete od strane carinskog organa. Uprava je dužna da do dana primjene ovog zakona uništi duvanske proizvode koji nijesu prodati u skladu sa ranije navedenim odredbama“, piše u predloženom zakonu.

Ovaj zakon primjenjivaće se do 31. decembra 2022. godine.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović kazao je da je spreman Predlog zakona o preuzimanju zaplijenjenih duvanskih proizvoda sa teritorije slobodne zone Luke Bar. Ukoliko bi Vlada usvojila predlog i uputila ga parlamentu mogla bi da prihoduje između 15 i 20 miliona eura.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije