Connect with us

POLITIKA

SPECIJALNI IZASLANIK SAD ZA ZAPADNI BALKAN

Eskobar: Vlada Krivokapića ima punu podršku SAD-a, DF nije naš partner

Eskobar nije želio da govori o potencijalnim imenima onih koji bi se, kako iz vlasti, tako i iz opozicije mogli naći na listi američkih sankcija, navodeći da se ta odluka ne donosi lako

Eskobar, Foto: Printscreen

Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar, koji je danas završio posjetu Crnoj Gori, ponovio je u ekskluzivnom intervjuu Televiziji Vijesti da Vlada premijera Zdravka Krivokapića ima punu podršku Sjedinjenih Američkih Država (SAD), kao i da ja njihov stav da ne treba da odlučuju o strukturi crnogorske vlade.

U osvrtu na aktuelnu temu o rekonstrukciji vlade i mogući ulazak Demokratskog fronta (DF) u nju, Eskobar ipak ističe kako je ta politička grupacija više usresređena na etničke podjele, nego na ekonomsku obnovu, te da su bili glavna prepreka usvajanju budžeta i zakona, zbog čega za sada nisu američki partneri.

On je kazao da je svrha njegove posjete dvostruka.

„Najprije da pružim podršku ovoja Vladi koja je uradila mnogo na evropskom putu, na jačanju partnerstva između SAD i Crne Gore“, istakao je Eskobar.

Novinar TV Vijesti Petar Komnenić je konstatovao da je Eskobar rekao da je došao ovdje kako bi pružio podršku Vladi Crne Gore, te upitao američkog diplomatu da li govori o mogućoj rekonstruisanoj Vladi, i da li su kada se govori o rekonstruisanoj Vladi, za SAD neprihvatljivi neki politički subjekti.

„U tom smislu najćešće se pominje Demokratski front (DF)“, rekao je Komnenić.

Eskobar i Komnenić, Foto: Ambasada SAD u Podgorici

Eskobar je odgovorio da je njihv stav da SAD ne trebaju da odlučuju o strukturi Vlade.

„Naša uloga je da podstaknemo Crnu Goru da napreduje na evropskom putu, da osnaži članstvo u NATO i da nastavi borbu protiv korupcije. Naša politika uključuje pružanje podrške našim partnerima da to i čine. To se ne odnosi samo na naše partnere koji se izjašnjavaju kao takvi nego na one koji su konkretnim koracima to i pokazali. U vezi sa DF, iskreno govoreći, ranije preduzeti koraci nisu baš najbolji. Oni su više usredsređeni na etničke podjele nego na ekonomsku obnovu. U Skupštini su bili jedna od ključnih prepreka za usvajanje budžeta i zakona. Za sada ne mogu reći da su naši partneri“, rekao je Eskobar.

Na pitanje Komnenića, koga poimenice iz bivše ili trenutne vlasti ima na umu kada govori o sankcijama, Eskobar je rekao da ne može da spomene imena.

„Ne donosimo laku odluku jer sankcije nisu temelj za naš odnos. Ne signaliziramo unaprijed namjeru uvođenja sankcija. Tako da Vam neću spominjati konkretna imena“, rekao je Eskobar.

Komnenić je rekao da je interesantno da je nakon Eskobarovog razgovora sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem, šef Đukanoviećvog kabineta saopštio da tvit američke ambasade u kome se naglašava zabrinutost SAD zbog ukorijenjene korupcije u zemlji, ne odražava suštinu i sadržaj njegovog razgovora sa Đukanovićem.

Na pitanje o čemu se tu radi, Eskobar je kazao da je to djelimično tačno.

Komnenić je rekao da će biti vrlo direktan i pitao je Eskobara da li je odobrio tvit američke ambasade.

„Jesam“, rekao je Eskobar.

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

POLITIKA

Američka ambasadorka: Zahvaljujemo Crnoj Gori na podršci Ukrajini i ukrajinskim izbjeglicama koje je primila

„Danas je tužan dan. Dan kada obilježavamo dvije godine nepravedne agresije Rusije na susjeda Ukrajinu“

Foto: Screenshot

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) zahvaljuje našem NATO savezniku Crnoj Gori na podršci Ukrajini i ukrajinskim izbjeglicama koje je primila, saopštila je danas ambasadorka SAD u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke.

Iz Ambasade SAD je saopšteno da se Rajzing Rajnke obratila povodom druge godišnjice početka ruske agresije na Ukrajinu.

„Danas je tužan dan. Dan kada obilježavamo dvije godine nepravedne agresije Rusije na susjeda Ukrajinu. Dozvolite mi da jasno kažem: Sjedinjene Države osuđuju brutalnost Rusije prema ukrajinskom narodu, zapaljivu retoriku o Evropi i revanšističke želje za osvajanjem. Za takve akte Rusije nema mjesta u 21. vijeku. Ambasada SAD zahvaljuje našem NATO savezniku Crnoj Gori na podršci Ukrajini i ukrajinskim izbjeglicama koje je primila. Uz kolektivnu podršku partnera i prijatelja, kao što su Crna Gora i Sjedinjene Države, čvrsto vjerujemo da će Ukrajina uspjeti da se odbrani. Pozivamo Kremlj da prekine agresiju i ilegalni osvajački rat i poštuje suverenitet i dostojanstvo Ukrajine i njenog izdržljivog i ponosnog naroda“, poručila je Rajnke.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

PES: Odavno primjetna namjera Milatovića da opstruira rad Vlade i partije

„Važno je zbog Crne Gore da održi ono što je u Tviter ostavci kazao, a to je da konačno počne raditi u interesu građana umjesto na ličnoj promociji“

Pokret Evropa sad (PES) saopštila je da je odavno primjetna namjera Jakova Milatovića da opstruira rad 44. Vlade Crne Gore i PES-a, što je kulminiralo današnjim napuštanjem partije.

U saopštenju navode i da je „dobro što je Milatović shvatio da je vrijeme da napusti PES, kako društvo ne bi trpjelo zbog ličnih nezadovoljstava“.

Sada već bivše partijske kolege poručile su Milatoviću i da je „važno zbog Crne Gore da održi ono što u ostavci kazao, a to je da konačno počne raditi u interesu građana umjesto na ličnoj promociji“.

Milatović je danas podnio ostavku na sve funkcije u PES-u navodeći da je dosadašnji način rada partije „suprotan obećanom i vrijednostima koje sam imao na umu prilikom stvaranja Pokreta“.

Iz PES-a su saopštili da su od preuzimanja vlasti, doprinijeli smanjenju tenzija u društvu i rješavanju problema dijalogom sa svim političkim i društvenim akterima.

„Ovaj dijalog je rezultirao izborom ključnih funkcija u pravosuđu, uspješnim popisom, povećanjem minimalnih penzija na 450 eura, kao prvog koraka programa Evropa Sad 2“, navodi se u saopštenju PES-a.

Iz PES-a dodaju da su odblokirali proces evropskih integracija i da je Crna Gora bliža ulasku u EU nego ikad ranije.

„Nastavićemo da se zalažemo za izbor kompetentnih pojedinaca na ključne funkcije, iako razumijemo da to predstavlja novost na političkoj sceni i da se tome protive neke političke strukture, pa čak i pojedinci koji su do skoro bili u PES-u. Nastavićemo da se borimo za bolji standard građana i, uprkos svim opstrukcijama, povećanje njihovih zarada i sprovođenje programa Evropa Sad 2 do kraja. Na kraju se nadamo da će zbog javnog interesa aktuelni predsjednik smoći snage da se izdigne iznad ličnih netrpeljivosti i da će se voditi interesima građana, za razliku od dosadašnjeg postupanja, i da neće izlaziti iz svojih ustavnih nadležnosti“, piše u saopštenju.

Ističu i da vjeruju „da je zato dobro što je Milatović shvatio da je vrijeme da napusti PES, kako društvo ne bi trpjelo zbog ličnih nezadovoljstava“.

„Ovo je način da se odnosi postave na novim osnovama koje će, nadamo se, biti kvalitetnije. Važno je zbog Crne Gore da održi ono što je u Tviter ostavci kazao, a to je da konačno počne raditi u interesu građana umjesto na ličnoj promociji“, zaključuje se u saopštenju.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Milatović: Dajem ostavku na sve funkcije u Pokretu Evropa sad

„Kao i do sada, isključivo vođen interesima građana, kao predsjednik Crne Gore sve svoje kapacitete usmjeriću ka realizaciji ključnih državnih prioriteta“

Milatović. Foto: Srđan Ilić

Zamjenik predsjednika Pokreta Evropa sad i aktuelni predsjednik države Jakov Milatović podnio je ostavku na sve funkcije u partiji.

„Prilikom osnivanja Pokreta Evropa sad, građanima smo obećali transparentnost u radu, racionalan i argumentovan dijalog o politikama koje su inkluzivne i održive. Istovremeno, obećali smo da će kompetencije i lični integritet predstavljati odlučujuće faktore pri zapošljavanju i napredovanju. Takođe, obećali smo drugačiju političku kulturu utemeljenu na uvažavanju različitosti i afirmisanju evropskih vrijednosti. Dosadašnji način rada je suprotan obećanom i vrijednostima koje sam imao na umu prilikom stvaranja Pokreta. Iz tog razloga dajem ostavku na sve funkcije u Pokretu“, napisao je Milatović na nalogu na mreži X.

Dodao je da je Pokret Evropa sad bio i ostaće važan dio njega.

„Jer smo zajedno ispisivali istoriju demokratskih promjena u zemlji. Kao i do sada, isključivo vođen interesima građana, kao predsjednik Crne Gore sve svoje kapacitete usmjeriću ka realizaciji ključnih državnih prioriteta“, kazao je Milatović.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije