Connect with us

POLITIKA

IZBORI TRAJU OD OKTOBRA 2022.

EU, Amerika i Britanija: Završite izbore u Šavniku što prije!

Izborni proces u Šavniku predugo suspendovan i mora biti okončan što prije, poručuju iz Delegacije EU. “Vijesti” nezvanično saznaju iz diplomatskih krugova da je sa Spajićem bilo razgovora o tome da se početkom naredne sedmice organizuje sastanak o Šavniku

Incident u Šavniku tokom izbora, Foto: Svetlana Mandić

Izbori koji traju u Šavniku od oktobra 2022. godine treba da budu završeni.

To su juče “Vijestima” saopštili iz Delegacije EU, Ambasade SAD-a i Britanske ambasade u Podgorici, odgovarajući na pitanje kakav je njihov stav povodom odluke Vlade da raspusti parlament Šavnika i uvede prinudnu upravu u tu opštinu.

Ambasadori država Kvinte (SAD, Francuska, Njemačka, Velika Britanija i Italija) i Delegacije EU prekjuče su o dešavanjima u Šavniku razgovarali s predstavnicima Demokratske partije socijalista (DPS), koji su ih, kako je rečeno iz te stranke, “upozorili na nesagledive poslijedice uvođenja anarhije u Crnoj Gori”.

Iz Delegacije EU na čijem je čelu Oana Kristina Popa “Vijestima” su kazali da je izborni proces u Šavniku “predugo suspendovan” i da “mora biti okončan što prije”.

“Na crnogorskim institucijama je da odluče koji je najbolji način da se to ostvari, poštujući važeće zakonodavstvo i vladavinu prava”, poručili su.

Gotovo istu ocjenu dali su i iz Britanske ambasade.

“Izborni proces u opštini Šavnik predugo je u prekidu i nadamo se da će što prije biti priveden kraju. Na crnogorskim vlastima je da odluče o najboljem načinu da se to i ostvari, u skladu sa svojim važećim zakonodavstvom”, naveli su.

Iz Ambasade SAD-a “Vijestima” su rekli da ta zemlja podržava traženje rješenja “za blokirane lokalne izbore u Šavniku u skladu s važećim zakonima i pravnim procedurama Crne Gore”.

“Važno je naglasiti da građani Crne Gore zaslužuju funkcionalnu lokalnu samoupravu koja je utemeljena na vladavini prava”, saopštili su.

Ni Delegacija EU ni dvije ambasade nisu odgovorili “Vijestima” da li je u planu sastanak s premijerom Milojkom Spajićem o dešavanjima u vezi Šavnika.

“Nećemo komentarisati komunikaciju s crnogorskim vlastima”, rekli su iz Delegacije EU i Britanske ambasade.

„Institiucije da nađu najbolji način za okončanje izbora“: Oana Kristina Popa i Milojko Spajić, Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore

“Vijesti” nezvanično saznaju iz diplomatskih krugova da je sa Spajićem bilo razgovora o tome da se početkom naredne sedmice organizuje sastanak o Šavniku s više ambasadora. Međutim, “Vijesti” to nisu mogle zvanično da potvrde.

DPS je zaprijetio izlaskom iz skupštinskog Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu ako Vlada uvede prinudnu upravu u Šavnik, poručujući da će to biti samo prvi u nizu koraka kojim će odgovoriti na “tu opstrukciju”, i da je “repertoar akcija širok”.

Prošlonedjeljna odluka Vlade o raspuštanju šavničkog parlamenta stupila je na snagu u ponedjeljak, ali izvršna vlast još nije poslala u tu opštinu odbor povjerenika, koji bi trebalo da obavlja funkciju skupštine opštine (SO) do izbora nove. Vlada i dalje ne odgovara na pitanja “Vijesti” o tome da li će, i ako hoće – kad, odbor povjerenika biti poslati u Šavnik.

Kako su “Vijesti” juče objavile, pitanje je kakvu svrhu bi imao dolazak povjerenika ako nisu raspisani novi izbori i ako je, kako sad stvari stoje, izgledno da oni koji traju skoro godinu i po neće biti završeni, jer to poručuju učesnici izbora.

Vlada je prethodnog četvrtka raspustila SO Šavnik, ali su istog dana uveče odbornici vladajuće koalicije DPS-a i Socijaldemokrata (SD) na elektronskoj sjednici izglasali skraćenje mandata, kako bi izbjegli prinudnu upravu. Izvršna vlast je, međutim, u petak neočekivano povukla svoju odluku “iz procedure objavljivanja u Službenom listu”. Razlog je, kako je “Vijestima” nezvanično tada objašnjeno, to što je odluka SO Šavnik o skraćenju mandata stupila na snagu danom donošenja, dok je odluka Vlade trebalo da stupi na snagu danom objavljivanja u Službenom listu.

Opozicija u Šavniku pozdravlja dolazak prinudne uprave, vlast poručuje da povjerenici nisu dobrodošli
Nakon poteza Vlade, iz igre je bila ispala opcija uvođenja prinudne uprave, a važeća je ostala odluka odbornika DPS-a i SD-a, koja je mogla da vodi raspisivanju izbora. Onda se oglasio predsjednik Crne Gore Jakov Milatović i odbio da raspiše izbore, da bi Službeni list u ponedjeljak uveče objavio Vladinu odluku o prinudnoj upravi. Međutim, predsjednik ni nakon toga nije raspisao izbore. Tvrdi da odluke SO Šavnik i Vlade ne pružaju pravno valjan osnov za raspisivanje izbora.

Izbori u Šavniku počeli su 23. oktobra 2022, kada su održani u još 13 opština, ali još nisu okončani jer članovi biračkih odbora iz opozicione koalicije “Za budućnost Šavnika”, koju predvodi nekadašnji Demokratski front, nisu dozvoljavali dijelu novoupisanih birača da glasaju jer su, tvrde, prepisani da bi podržali DPS.

Na dva birališta, u zgradi Opštine i selu Kruševice, gdje pravo glasa ima 541 birač, glasalo se u devet navrata, posljednji put 18. decembra 2022, kad su izbori opet prekinuti, nakon čega tamošnja Opštinska izborna komisija (OIK) ne može da se dogovori o tome da ih ponovi.

Do sada je pred pravosudnim organima procesuirano više desetina ljudi zbog dešavanja u vezi sa izborima u Šavniku, koja su uključivala brojne incidente, pa i fizičke sukobe.

(Izvor: Vijesti)

Advertisement
Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

POLITIKA

Knežević: Prijateljski smo ubijedili Spajića da PES potpiše rezoluciju o Jasenovcu, Crna Gora da bude makar uzdržana o Srebrenici ako ne smije da glasa protiv

Knežević smatra da Crna Gora ne treba da podrži rezoluciju o Srebrenici jer će tako sebe priznati kao genocidnu državu, jer su tada Crna Gora i Srbija bile dva oka u glavi, a „sada neko pokušava da kaže da se jednim okom bolje gledalo, a da je drugo bilo maligno“

Pokret Evropa sad (PES) nam je dostavio predlog rezolucije o genocidu u Jasenovcu, ali su nakon protestne note Hrvatske odustali od potpisivanja. Nakon razgovora sa premijerom Milojkom Spajićem i jednog prijateljskog ubjeđivanja, poslanici PES-a su potpisali svoju rezoluciju, rekao je lider Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević.

Knežević je gostujući u jutarnjem programu srbijanske TV Prva rekao da je Spajić na premijerskom satu rekao da će podržati rezoluciju o genocidu u Jasenovcu koju je pomenuo predsjednik Skupštine Andrije Mandić…

„Nakon toga sam ja pozvao premijera da do 17. maja vidimo taj tekst u skupštinskoj proceduri. U ponedeljak smo imali sastanak i dogovorili se da PES i njihov poslanički klub poodnesu tu rezoluciju. U srijedu su nam poslali predlog rezolucije, ali su u četvrtak odustali da je potpišu jer je Hrvatska uputila protestnu notu“, rekao je Knežević.

Dodao je da je juče bio zadnji rok poziva koji je uputio, a da je PES tražio dodatno vrijeme da se konsultuje sa Hrvatskom, „kao da smo zastupnici u Saboru“.

Poručio je da se rezolucija ne usvaja ni zbog Srbije, ni zbog Hrvatske, nego zbog Crne Gore i srpskog i crnogorskog pravoslavnog življa u njoj.

„Nije mi jasno zašto se Hrvatska ljuti jer je ovo za dobrosusjedsko pomirenje i suočavanje sa prošlošću. Mi tamo ne spominjemo zvaničnu Hrvatsku, nego NDH i zločine koje su napravili Hrvati koji su bili u ustaškim formacijama i koji su počinili ozbiljan genocid u Jasenovcu i na području NDH“, rekao je Knežević.

Kada je riječ o rezoluciji o genocidu u Srebrenici, Knežević smatra da Crna Gora treba da glasa protiv jer bi eventualnim glasanjem samu sebe proglasila za genocidnu državu.

„Teško da se možemo osloboditi „genocidne prošlosti“ izdajničke države sa Srbijom iz devedesetih, jer smo bili dva oka u glavi. Sada neko pokušava da kaže da se jednim okom bolje gledalo, a da je drugo bilo maligno“, kaže Knežević.

Knežević misli da Spajić još uvijek nije donio odluku kako će Crna Gora glasati i vjeruje da do 23. maja može donijeti odluku da Crna Gora makar bude uzdržana, „ako ne smije da bude protiv“.

Lider DNP-a rekao je da su predstavnik Bosne i Hercegovine (BiH) pri Ujedinjenim nacijama (UN) Zlatko Lagumdžija, Njemačka i Ruanda, koji su predlagači rezolucije, napravili „zbilja pravi potez“.

„Kad god su pokušali da nas pomire izbijali su ratovi u Jugoslaviji. nije se ta rezolucija ni usvojila, a u Crnoj Gori niko ni sa kim ne govori, ni unutar parlamentarne većine, ni van nje. Poremećni su odnosi, doveden je u pitanje opstanak Vlade, poremećeni su naši odnosi sa Republikom Srbijom i Republikom Sprskom. Zbilja su Njemačka, Ruanda i Lagumdžija napravili pravi potez, pomirili su nas u regionu, niko ni sa kim ne govori“, zaključio je.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Većina predala Skupštini Predlog rezolucije o genocidu u Jasenovcu

U tekstu Rezolucije se, kako saznajemo, oštro osuđuje genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima u logoru Jasenovac, tokom drugog svjetskog rata

Foto: Boris Pejović

Predstavnici partija parlamentarne većine i zvanično su predali u skupštinsku proceduru Predlog rezolucije o genocidu u Jasenovcu, saznaje TV Vijesti.

Rezoluciju su potpisali svi poslanici vladajućih partija osim predstavnika albanskih partija.

Ranije danas o tome su raspravljali šefovi poslaničkih klubova partija vlasti.

U tekstu Rezolucije se, kako saznajemo, oštro osuđuje genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima u logoru Jasenovaqc, tokom drugog svjetskog rata.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Milojko Spajić najpopularniji političar u Crnoj Gori

Slijede Jakov Milatović, Milo Đukanović, Dritan Abazović, Aleksa Bečić, Andrija Mandić…

Građani Crne Gore najviše vjeruju premijeru Milojku Spajiću, a kada su mediji u pitanju najviše povjerenja imaju u Televiziju Crne Gore, pokazalo je najnovije istraživanje.

Anketu je sproveo Centar za istraživanje Međunarodnog republikanskog instituta (IRI) od 2. februara do 5. marta, na uzorku od 1.036 ispitanika u Crnoj Gori. Obuhvaćene su i ostale zemlje regiona.

Kada je u pitanju povjerenje u političare, najbolje ocjene dobio je premijer Spajić, odnosno 11 odsto. Slijede Jakov Milatović, Milo Đukanović, Dritan Abazović, Aleksa Bečić, Andrija Mandić, Milan Knežeić, Danijel Živković, Ervin Ibrahimović…

U Crnoj Gori vjerske institucije i dalje imaju najviše povjerenja, zatim slijede vojska, predsjednik države, premijer, policija…

Kada je u pitanju povjerenje u medije, najveći broj crnogorskih građana saopštilo je da najviše povjerenja imaju u Televiziju Crne Gore. Slijede Televizija Vijesti, portal Vijesti, Prva TV, CDM, Nova M…

U Crnoj Gori 42 odsto ispitanika i dalje navodi televiziju kao medij koji najčešće prati. Slijedi sa 32 odsto internet, 19 odsto je navelo društvene mreže, a 1 odsto radio i štampani mediji.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije