Connect with us

HRONIKA

POZNATA IMENA

Evo ko je sve uhapšen u akciji „Medenica“ (FOTO)

Uhapšene u Podgorici, Nikšiću, Kolašinu i Budvi terete za kriminalno udruživanje, šverc droge i cigareta. Istovremeno, policija traga za još nekoliko osoba sa prvobitnog spiska dvanaestočlane kriminalne grupe koju je, navodno, formirao sin bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, Miloš Medenica

Fofo: Luka Zeković (Vijesti)

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

U akciji crnogorske policije tokom prethodna dva dana uhapšeno je više lica u nekoliko gradova zbog učešća u aktivnostima kriminalne grupe kojoj je, kako se sumnja, pripadao i Miloš Medenica (35), sin bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice.

Prvi među njima uhapšen je Milorad Medenica, policajac i nekadašnji član obezbjeđenja bivše predsjednice Vrhovnog suda, kome su lisice na ruke stavljene iste noći kada je i njegova bivša šefica privedena na saslušanje u Specijalno tužilaštvo zbog sumnje da je izvršila krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i protivzakonit uticaj.

Privođenje Milorada Medenice, foto: Luka Zeković

Hapšenja su izvršena u Podgorici, Nikšiću, Budvi i Kolašinu.

U nastavku akcije pripadnici Sektora za borbu protiv kriminala tokom noći i jutra slobode su lišili i špediterku Ivanu Kovačević.

Kovačevićeva ispred SDT-a, foto: Luka Zeković

U Nikšiću, u istoj akciji, uhapšen je vlasnik Kopad company i bivši fudbaler Luka Bakoč (čija je kompanija obuhvaćena prijavom) a akcijom policije je obuhvaćeno i nekoliko osoba koje se odranije nalaze na izdržavanju kazne zatvora.

Bakoča sprovode u SDT, foto: Luka Zeković

Kovačević i Bakoču je nakon saslušanja određeno zadržavanje do 72 sata.

Nakon toga, prema  pisanjima Vijesti i Dana, uslijedilo je i hapšenje Vasilija Vanje Petrovića, sina Danila Petrovića, vlasnika građevinske kompanije Cijevna komerc.

Petrovića dovode na saslušanje, foto: Luka Zeković

Ovi mediji navode da je u sklopu iste akcije na području Budve uhapšen i Petar Milutinović, koji je od ranije poznat istražnim organima zbog optužbi za šverc cigareta vrijednih 1,4 miliona eura.

Privođenje jednog od osumnjičenih u SDT, foto: Luka Zeković

Uhapšeni su i Nikola Raičević, Marko Vučinić

Izvor Dana blizak policiji potvrdio je da su svi uhapšeni povezani sa kriminalnim poslovima koje je obavljao policajac Darko Lalović (35), koji je u pritvoru od 15. decembra prošle godine, ali i sin bivše predsjednice Vrhovnog suda, kojoj je u međuvremenu određeno tužilačko zadržavanje.

Terete ih za kriminalno udruživanje, foto: Luka Zeković

Prema istim informacijama, dokazi o njihovom učešću u krivičnim djelima takođe su dostavljeni putem međunarodne pravne pomoći.

Vijesti pišu da su uhapšene povezivali brojni nezakoniti poslovi – dominantno šverc cigareta…

Iz Uprave policije i Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) ni juče se nijesu oglašavali povodom akcije u kojoj su uhapšeni Vesna Medenica i najmanje pet osoba, među kojima ima i policajaca.

Po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva policija je sinoć pretresla kuću Vesne Medenice i stan njenog sina Miloša. U istoj akciji pretresene su i kuće ostalih osumnjičenih članova kriminalne grupe.

Izvor iz istrage kazao je da će se hapšenja nastaviti i da jučerašnjom akcijom nije stavljena tačka na istragu koja je počela hapšenjem bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice. Specijalno državno tužilaštvo (SDT) tereti je da je počinila krivično djelo – protivzakoniti uticaj i stvaranje kriminalne organizacije…

Istovremeno, policija traga za nekoliko osoba sa prvobitnog spiska dvanaestočlane kriminalne grupe koju je, navodno, formirao Miloš Mednica.

Dio uhapšenih, prema tvrdnjama “Vijesti” učestovao je u krijumčarenju cigareta i droge, što je, kako se sumnja, organizovao Medeničin sin Miloš.

Podsjećamo, portal Libertas je nedavno objavio i da se Miloš Medenica, sudeći po podacima koje je Europol dostavio crnogorskoj policiji i tužilaštvu, bavio krijumčarenjem cigareta i trgovinom droge.

Vesna i Miloš Medenica

U presretnutim razgovorima koje je crnogorskim organima dostavio Europol, on je Laloviću kazao da je sa njegovim nezakonitim poslovima upoznata i njegova majka Vesna Medenica i da od nje može očekivati zaštitu.

Bivši državni sekretar u Ministarstvu pravde, ljudskih i manjinskih prava Boris Marić ocijenio je da je hapšenje Vesne Medenice događaj od izuzetnog značaja za crnogorsko društvo zbog činjenice da su institucije sistema pokrenule postupak protiv nekad čelne osobe pravosudnog sistema Crne Gore.

On smatra da je očigledno da u institucijama ima profesionalaca koji su sa međunarodnim organizacijama izgradili dobar odnos.

„Europol i druge međunarodne organizacije nisu dostavile serviran slučaj. Dostavili su određene segmente koji su istražnim organima pomogli da sklope sliku. Tek ćemo vidjeti šta slijedi i da li će ovo hapšenje imati domino efekat. Nije velika tajna da istražni organi u zadnjih godinu i po dana rade na desetinama slučajeva koji su u tužilaštvu i da je tamo bilo određenih opstrukcija. Vidjećemo na koji način će se ojačati tužilaštvo. Treba da pohvalimo korake glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića, koji je krenuo u borbu koja nije nimalo laka, koja je izazovna i rizična. Trebaće mu ojačavanje tima, specijalnog policijskog i tužilačkog, ali i konekcije sa Upravom policije“, kazao je Marić.

Advertisement
Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

HRONIKA

Podnio ostavku sudija koji teško optužuje Medenicu da je vršila uticaj na njega

Po pisanju medija, Vesna Medenica je naređivala Stankoviću kad više nije bila na funkciji i 20 dana uoči hapšenja

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Sudija Osnovnog suda u Herceg Novom Jovan Stanković podnio je ostavku na tu funkciju, piše Portal RTCG.

Stanković optužuje Medenicu da je vršila uticaj na njega i tražila da zakaže pripremno ročište u slučaju Instituta Igalo kao i da donese presudu u slučaju tužbe firme Carine protiv Pavla Popovića.

Po pisanju medija, sve ovo Medenica je navodno tražila od Stankovića tokom marta ove godine, kad više nije bila na funkciji i 20 dana uoči hapšenja. Stanković je, kaže, poslušao u oba slučaja.

Nastavite sa čitanjem

HRONIKA

Kod Medenica u kući u Kolašinu pronađena velika količina oružja: puške, pištolji, „škorpion“, municija…

Miloš Medenica je, kako se sumnja, naredio prebijanje policajca Mladena Leba Boškovića: „Neka ga za početak dobro izlome, pa ćemo vidjeti kako se bude ponašao. Kad ga obale, sa palicom mu koljeno slome, ne treba mu metak ništa, ili čekićem, zagarantovano svaka kost u koljeno puca…“

Vesna i Miloš Medenica

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Specijalno tužilaštvo je u sklopu istrage koja se vodi protiv bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice i njenog sina Miloša prikupilo dovoljno dokaza koji upućuju na zaključak da je Miloš Medenica, osim kriminalnog udruživanja i šverca narkotika, izvršio i niz drugih krivičnih djela i da su u porodičnoj kući u Kolašinu u dužem periodu nelegalno držali velike količine oružja, piše Dan.

Kako nezvanično saznaje ovaj medij, osim za stvaranje kriminalne organizacije, međunarodni šverc nakotika i krijumčarenje u produženom trajanju, SDT je u odnosu na Miloša Medenicu pribavilo dokaze i osumnjičilo ga i za nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, nanošenje teških tjelesnih povreda putem podstrekavanja i produženo krivično djelo omogućavanje uživanja opojnih droga.

U naredbi za sprovođenje istrage navodno piše da je Miloš Medenica u porodičnoj kući u Kolašinu od decembra 2019. godine, 2020. i 2021. godine neovlašćeno držao velike količine oružja A i B kategorije. U toj kući je pronađeno pet pušaka nepoznate marke i kalibra.

Dalje se navodi da je Miloš Medenica 7. januara 2021, svjestan svog djela, čije je izvršenje htio, znajući da je njegovo djelo zabranjeno, suprotno Zakonu o oružju, neovlašćeno držao i oružje A kategorije čije je držanje građanima zabranjeno. U pitanju je automatsko oružje „zastava M84 škorpion“ kalibra 7,65 mm.

Kako saznaje Dan, Medenica je, između ostalog, osumnjičen i da je neutvrđenog dana u toku 2020. držao četiri pištolja nepoznate marke bez dozvole i deset metaka nepoznate marke i kalibra.

Sumnja se da je 20. decembra 2020. sa umišljajem podstrekavao N.N. lice da drugog teško tjelesno povrijedi, za šta je zaprijećena kazna od pet godina zatvora. On je od tog lica tražio da teško tjelesno povrijedi službenika Uprave policije Mladena Leba Boškovića.

„Neka ga za početak dobro izlome, pa ćemo vidjeti kako se bude ponašao. Kad ga obale, sa palicom mu koljeno slome, ne treba mu metak ništa, ili čekićem, zagarantovano svaka kost u koljeno puca“, sugerisao je Medenica licu od kojeg je tražio da tjelesno povrijedi Boškovića.

Kako se sumnja, sin bivše predsjednice Vrhovnog suda davao je drogu na uživanje velikom broju lica. Prema dokazima kojima raspolaže SDT, on je 23. jula 2020. godine, u Podgorici, dao na uživanje kokain većem broju lica, a zatim i 6. i 7. avgusta iste godine, u Podgorici, kada je to omogućio grupi od trideset lica.

Nešto manje od mjesec dana nakon što je portal Libertas objavio skaj komunikaciju Miloša Medenice sa članovima kriminalne grupe osumnjičene za šverc narkotika za njim je raspisana samo nacionalna potjernica, ali ne i međunarodna potjernica. To znači da Medenica može biti priveden samo u Crnoj Gori, od crnogorske policije, a da strane službe nemaju ovlašćenje da ga liše slobode.

Advokat Zdravko Begović potvrdio je da je za Medenicom raspisana nacionalna potjernica, ali ne i međunarodna potjernica, što znači da se može slobodno kretati po inostranstvu iako ga crnogorska policija potražuje.

Vesni Medenici pritvor produžen za dva mjeseca

Vanraspravno vijeće Višeg suda uvažilo je juče predlog specijalnog tužioca Nataše Bošković i za još dva mjeseca produžilo pritvor bivšoj predsjednici Vrhovnog suda Vesni Medenici.

Tužilac Nataša Bošković juče je u Specijalnom državnom tužilaštvu ponovo saslušavala Medenicu na okolnosti navodnog protivzakonitog uticaja u još dva predmeta.

Bivši vrhovni državni tužilac i predsjednica Vrhovnog suda uhapšena je 17. aprila zbog osnovane sumnje da je počinila krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i protivzakoniti uticaj.

Tri dana kasnije, sudija za istragu Višeg suda Suzana Mugoša odredila joj je pritvor do 30 dana.

U međuvremenu, Medenica je pokušala samoubistvo u Kliničkom centru. Nakon toga je sprovedena u istražni zatvor u Spužu.

Nastavite sa čitanjem

HRONIKA

Spriječeno krijumčarenje veće količine cigareta u Luci Bar: Pronađene u kontejneru u kojem su trebale biti čaše

UPC u saradnji sa Sektorom za privredni kriminal Uprave policije već nekoliko dana prati situaciju u tom slučaju, nakon što su
operativni podaci ukazali na mogućnost krijumčarenja duvanskih prizvoda…

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Pripadnici Uprave prihoda i carina (UPC) i Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) spriječili su danas krijumčarenje veće količine cigareta u Luci Bar, pišu „Vijesti“.

Cigarete su, prema tim informacijama, pronađene u kontejneru, u kojem su trebale biti čaše, prema onome što je prijavljeno nadležnim organima.

Riječ je o zajedničkoj akciji UPC na čelu sa Radem Miloševićem i Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), po čijem nalogu postupaju inpektori SPO-a. Za novog šefa tog policijskog odjeljenja početkom maja izabran je Predrag Šuković.

Izvor Vijesti pojasnio je da UPC u saradnji sa Sektorom za privredni kriminal Uprave policije već nekoliko dana prati situaciju u tom slučaju, nakon što su operativni podaci ukazali na mogućnost krijumčarenja duvanskih prizvoda…

Objašnjeno je da se ne radi o cigaretama koje su skladištene u Luci Bar, nego o novodospjeloj robi…

Carinici su u subotu oduzeli oko 145.000 paketa cigareta uskladištenih u Luci Bar, čija vrijednost je više desetina miliona eura, a nakon što im je istekao rok za iznošenje robe.

Iz UPC juče su saopštili da je formirana je radna grupa koja će utvrditi najbolji model da se oduzeti duvanski proizvodi lageruju u skladu sa zakonom.

Podsjetili su da je na dan stupanja na snagu Odluke o zabrani skladištenja duvanskh proizvoda na teritoriji Slobodne zone „Luka Bar“, 1. januar 2022. godine, 13 privrednih društava na zalihama imalo cigarete i druge duvanske proizvode.

Nastavite sa čitanjem

Facebook

Instagram

Najčitanije