Connect with us

DRUŠTVO

TEMELJE OSVEŠTAO MITROPOLIT JOANIKIJE

(FOTO) Na planini Lukavici gradiće se Crkva po uzoru na Lovćensku kapelu: Posvećena Svetom knezu Lazaru Kosovskom

Tajnu krštenja i pomazanja na temeljima buduće crkve juče je primilo pet članova porodice Drašković, Ljiljana, Bogdan, Branislav, Milanka i Magdalena

FOTO: ŽELJKO DRAŠKOVIĆ

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije osveštao je juče temelje buduće crkve koja će se graditi pored Kapetanovog jezera, na planini Lukavici.

Na razmeđi opština Kolašin i Nikšić mještani Veljeg Dubokog, koju na tom lokalitetu vjekovima imaju svoje katune, inicirilasu su gradnju crkve koja će biti posvećena Svetom mučeniku knezu Lazaru kosovskom.

Crkva će se nalaziti na uzvišenju pored jezera gdje je inače i staro groblje sa nekoliko humki.

FOTO: ŽELJKO DRAŠKOVIĆ

Katuni su nekad, kazao je mitropolit Joanikije, kipjeli od života, bili su glavno izlazište, radost, snaga i sloboda predaka, ali se taj život u poslednje vrijeme povukao sa planine Lukavice.

„Ovdje su se nastanili vaši preci da bi očuvali Kosovski zavjet, da bi očuvali zavjet slobode, pjevali Svetom knezu Lazaru, Milošu Obiliću, nadahnjivali se slobodom, istorijom, poezijom. Evo znaka novoga života, ova crkva će dati vama novu radost, ovdje ćete se sabirati ako Bog da na Vidovdan, da proslavite Svetoga kneza kosovskoga Lazara i ostale srpske vitezove koji su ginuli za slobodu od Kosova pa do današnjega dana. Ovdje ćete zapjevati i kolo zaigrati, i čuće se i gusle i junački deseterac nerimovani“, besjedio je mitropolit.

U geografskom centru Crne Gore biće sagrađena crkva u vidu Lovćenske kapele, koju je projektovao arhitekta Hadži Radovan Radović.

„Kapela poput one porušene na Lovćenu, vaskrsava širom Crne Gore i šire. Vidimo da se Njegoševa crkva, kao i Njegoš što se za života žrtvovao za svoj narod, žrtvovala ali se time i umnožila. Ta Lovćenska kapela, na nebo se vaznijela i s neba nam daje novi život. Sve naše planine skoro su okićene Lovćenskim kapelama i žrtvena mjesta kao Dola u Pivi i mnoga druga. Ali se ona ne umnožava samo po Crnoj Gori nego i po svim drugim srpskim zemljama, pa je imamo i u Srbiji, i na Đurđevome gradu kod Zvornika, i u Njemačkoj i ko zna gdje će još nicati Lovćenske kapele“, istakao je mitropolit Joanikije.

Znak novog života na Lukavici su i novokršteni jer je juče tokom osvećenja temelja buduće svetinje tajnu krštenja i pomazanja primilo pet članova porodice Drašković iz Rovaca, Ljiljana, Bogdan, Branislav i malene Milanka i Magdalena.

FOTO: ŽELJKO DRAŠKOVIĆ

„Još jedan divan znak obnove života na ovome mjestu je ovo današnje krštenje djece i odraslih. Lijepo je hvala Bogu, što su se krstili danas i odrasli i to neka bude nauk onima koji misle i koji kažu da su prestarali za krštenje. Čovjek je pred Bogom uvijek dijete i uvijek može da primi sveto krštenje i kažemo mi u crkvi da čovjek nikad ne može da preraste za krštenje jedino može biti da još nije dorastao“, kazao je mitropolit.

Predsjednik Odbora za izgradnju crkve Maksim Drašković kaže da su krst na mjestu gdje su temlji buduće svetinje podigli 2009. godine uz blagoslov blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija.

Inicijativi Veljedubočana pridružili su se i ostali Rovčani, braća Trebješani i vjerni narod.

„Raduju se danas i duše pradjedovske koje su se danas uzvijale nad ovom svetinjom, ozarene ispunjenjem njihovog sna i zavjeta da se na ovom svetom i sabornom mjestu gdje se nalazi i nekoliko predačkih grobova sagradi sveti hram božji“, rekao je Drašković.

Darovi Vidaku Vučeliću, čuvaru crkve Svetog Ilije

Planina Lukavica već je od prije nekoliko godina „ovjenčana“ svetinjom jer je sagrađena crkva Svetog proroka Ilije na lokaciji prije Kapetanovog jezera.

Mitropolit Joanikije je na putu do Kapetanovog jezera obišao i tu svetinju, a njenog čuvara, dječaka Vidaka Vučelića, učenika petog razreda iz Podgorice, darivao je brojanicom i ikonom.

FOTO: ŽELJKO DRAŠKOVIĆ

Vidak kaže da tokom ljeta pazi na crkvu i ne dozvoljava da stoka sa okolnih katuna ulazi u crkveno dvorište.

Crkva Svetog proroka Ilije podignuta je pored Nišinog kiljana, rodonačelnika plemena Nikšići, a gradila su je složno plemena Župljani, Moračani, Zagarčani, Piperi i Rovčani koji se u njoj sabiraju svake godine na praznik 2. avgusta.

„Crkva Svetog Ilije na Nišinom kiljanu objedinila je sva ta plemena, ali i ostala“, rekao je mitropolit Joanikije.

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

DRUŠTVO

Terzić: Identifikovana žena umiješana u slučaj kopanja tunela, hapšenje je pitanje dana

„Identifikovali smo lice i trenutno imamo saznanja da nije napustila teritoriju Crne Gore i pitanje je samo dana njenog lociranja i lišavanja slobode“

Foto: Boris Pejović

Policija je identifikovala ženu koja je, kako se sumnja, umiješana u slučaj kopanja tunela do Višeg suda i pitanje je dana kada će ona biti uhapšena, kazao je vršilac dužnosti direktora Uprave policije Nikola Terzić u Dnevniku TVCG.

„Objavljivanje fotografije ove žene pomoglo je da se jave građani i da sami daju informacije. Identifikovali smo lice i trenutno imamo saznanja da nije napustila teritoriju Crne Gore i pitanje je samo dana njenog lociranja i lišavanja slobode“, kazao je Terzić.

On je pojasnio da ta osoba sa fotografije nije radnik, ni službenik Višg suda, ali je to osoba koja ima određene veze sa jednim službenikom Višeg suda.

„Povezanost je isključivo između jednog službenika Višeg suda i osobe sa fotografije za kojom tragamo i koja je imala svoju ulogu u ovom kriminalnom djelovanju“, kazao je Terzić i pojasnio šta je ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić kazao ranije danas.

Povezanost je isključivo između jednog službenika Višeg suda i osobe sa fotografije za kojom tragamo (Foto: gov.me)

„Kada je ministar kazao da ima određene veze, to je širok pojam koji se može različito tumačiti, ne mora da znači da ima kriminalne veze, te veze mogu biti emotivne, rodbinske ili bilo koje druge što ne mora da znači da postoji kriminalna povezanost, ali je zanimljivo što ova osoba ima određenu povezanost sa jednim licem iz Višeg suda“, kazao je Terzić.

Traže posrednika

Terzić kaže i da je ta osoba sa fotografije sa druge strane imala određenu povezanost sa licima iz kriminalnog miljea.

Nije htio da kaže koja od dvije kriminalne organizacije iz Crne Gore stoji iza ove akcije.

„Lica čije fotografije su danas objavljene na presu nemaju, za sada po našim saznanjima, direktnu komunikaciju sa pripadnicima, odnosno sa visoko rangiranim članovina ove kriminalne organizacije. Definitivno, naša saznanja ukazuju na to da između ovih lica koja su kopala tunel i samih lica koji su naručili ovaj posao, imate nekoga ko je posrednik i nadam se u narednim danima da ćemo imati njegov identitet“, kazao je Terzić.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

(FOTO) Nesvakidašnje vjenčanje na vrhu Prokletija: Jovana i David peli se duže od tri sata i onda rekli „DA“

Kad su odlučili da ovekovječe svoju ljubav, takođe su to učinili na nesvakidašnji način odlučivši da prstenje razmijene na vrhu Prokletija, a zatim da to sve snime i taj snimak puste na svojoj svadbi pred skoro pet stotina zvanica umjesto prvog svadbenog plesa

FOTO: PRIVATNA ARHIVA / RINA

Srbija je Davida Kolakovića i njegovu vjerenicu Jovanu Novaković iz Čajetine upoznala još prošle godine kada se pisalo o njihovoj ljubavi prema planinarenju, spavanju pod šatorom na minus trideset i kupanju u ledenom jezerima usred zime.

Kad su odlučili da ovekovječe svoju ljubav, takođe su to učinili na nesvakidašnji način odlučivši da prstenje razmijene na vrhu Prokletija, a zatim da to sve snime i taj snimak puste na svojoj svadbi pred skoro pet stotina zvanica umjesto prvog svadbenog plesa.

„Ne postoji ta situacija koja bi mene navela da plešem, pa eto čak ni taj prvi simbolični svadbeni ples. Svi koji me poznaju, to znaju. Zato smo Jovana i ja odučili da snimak sa Prokletija koji je urađen uz našu omiljenu muziku pustimo umesto toga i reakcije su zaista bile fantastične. Gosti su emotivno reagovali“, rekao je za RINU David.

FOTO: PRIVATNA ARHIVA / RINA

Jovana i on u vezi su proveli četiri godine i sve to vrijeme obilježile su brojne neobične avanture prepune adrenalina, a vjerenica je prihvatila potpuno Davidov avanturistički duh. Tako da je ideja za vjeridbu na vrhu Prokletija bila i očekivana.

FOTO: PRIVATNA ARHIVA / RINA

„Prvo smo htjeli da odemo na Alpe, ali kako smo čuli da tamo veoma često dolazi do smrtnih ishoda, onda smo se odlučili za malo blažu i bližu verziju. Nas sedmoro otišlo je na Prokletije, odnosno Trojanske planine, peli smo smo se duže od tri sata kako bi stigli na Sjeverni vrh. Tada smo se presvukli. Ja sam obukao sako, Joca vjenčanicu a moj drug Luka Ivanović iz Pančeva napravio je cio film u trajanju od 3.17 minuta koji smo potom pustili na svadbi umjesto plesa“, rekao je David.

FOTO: PRIVATNA ARHIVA / RINA

Cio spot ispraćen je muzikom Valhalla Calling, jer su mladenci ljubitelji hevi metal zvuka pa im je čak i dekoracija na svadbi bila u tom stilu.

(Rina)

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Adžić: Tunel do suda kopali dominantno državljani Srbije, povezani sa osobom iz Višeg suda

Ministar saopštio imena i pokazao fotografije četvorice osumnjičenih, rekao da nadležni imaju i trag koji ih vodi prema nalogodavcima

Tunel do depoa Višeg suda kopali su dominantno državljani Srbije, koji su identifikovani, a imali su pomagače iz Crne Gore, rekao je ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić, na pres konferenciji u Upravi policije.

Adžić je kazao da poklapanja otkrivaju da su u tom krivičnim djelu učestvovali: Veljko Marković (32), Milan Marković (53), Dejan Jovanović (30) i Vladimir Erić (32) iz Srbije. Pokazao je i njihove fotografije.

Protiv te četvorice identifikovanih podnijete su krivične prijave, kao i protiv dva NN lica, ali Adžić je rekao da postoji još najmanje pet saradnika.

Kazao je da im se na teret stavlja i krivično djelo kriminalno udruživanje.

„Postoji određena povezanost ove kriminalne organizacije sa jednom osobom iz Višeg suda i pripadnicima jedne kriminalne organizacije koji borave u zatvoru u Spužu“, rekao je Adžić.

Rekao je da nadležni imaju i trag koji ih vodi prema nalogodavcima.

Adžić je kazao da su službenici Uprave policije i podgoričkog Osnovnog državnog tužilaštva dali maksimum i da su danonoćno radli na rasvjetljavanju obijanja depoa Višeg suda. On se zahvalio policiji i tužilaštvu na udruženom reagovanju.

Milanović: Tužilaštvo promptno reagovalo
Rukovodilac Osnovnog tužilaštva u Podgorici, tužilac Duško Milanović, rekao je da je to tužilaštvo promptno reagovalo, da je dežurni tužilac sa lica mjesta rukovodio uviđajem, kom je i on prisustvovao.

Objasnio je što su sve preduzeli, kao i da su brojni tragovi doveli do sumnje da su prijavljeni počinili krivična djela kriminalno udruživanje, teška krađa i sprečavanje dokazivanja.

Mugoša: Istraga se zahuktava
Tužilac Marko Mugoša objasnio je da nakon prijave nije zaustavljen rad, već da se istraga zahuktava.

Objasnio je da je do sada saslušano više osoba, da su izvršena brojna vještačenja…

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije