Connect with us

DRUŠTVO

TEMELJE OSVEŠTAO MITROPOLIT JOANIKIJE

(FOTO) Na planini Lukavici gradiće se Crkva po uzoru na Lovćensku kapelu: Posvećena Svetom knezu Lazaru Kosovskom

Tajnu krštenja i pomazanja na temeljima buduće crkve juče je primilo pet članova porodice Drašković, Ljiljana, Bogdan, Branislav, Milanka i Magdalena

FOTO: ŽELJKO DRAŠKOVIĆ

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije osveštao je juče temelje buduće crkve koja će se graditi pored Kapetanovog jezera, na planini Lukavici.

Na razmeđi opština Kolašin i Nikšić mještani Veljeg Dubokog, koju na tom lokalitetu vjekovima imaju svoje katune, inicirilasu su gradnju crkve koja će biti posvećena Svetom mučeniku knezu Lazaru kosovskom.

Crkva će se nalaziti na uzvišenju pored jezera gdje je inače i staro groblje sa nekoliko humki.

FOTO: ŽELJKO DRAŠKOVIĆ

Katuni su nekad, kazao je mitropolit Joanikije, kipjeli od života, bili su glavno izlazište, radost, snaga i sloboda predaka, ali se taj život u poslednje vrijeme povukao sa planine Lukavice.

„Ovdje su se nastanili vaši preci da bi očuvali Kosovski zavjet, da bi očuvali zavjet slobode, pjevali Svetom knezu Lazaru, Milošu Obiliću, nadahnjivali se slobodom, istorijom, poezijom. Evo znaka novoga života, ova crkva će dati vama novu radost, ovdje ćete se sabirati ako Bog da na Vidovdan, da proslavite Svetoga kneza kosovskoga Lazara i ostale srpske vitezove koji su ginuli za slobodu od Kosova pa do današnjega dana. Ovdje ćete zapjevati i kolo zaigrati, i čuće se i gusle i junački deseterac nerimovani“, besjedio je mitropolit.

U geografskom centru Crne Gore biće sagrađena crkva u vidu Lovćenske kapele, koju je projektovao arhitekta Hadži Radovan Radović.

„Kapela poput one porušene na Lovćenu, vaskrsava širom Crne Gore i šire. Vidimo da se Njegoševa crkva, kao i Njegoš što se za života žrtvovao za svoj narod, žrtvovala ali se time i umnožila. Ta Lovćenska kapela, na nebo se vaznijela i s neba nam daje novi život. Sve naše planine skoro su okićene Lovćenskim kapelama i žrtvena mjesta kao Dola u Pivi i mnoga druga. Ali se ona ne umnožava samo po Crnoj Gori nego i po svim drugim srpskim zemljama, pa je imamo i u Srbiji, i na Đurđevome gradu kod Zvornika, i u Njemačkoj i ko zna gdje će još nicati Lovćenske kapele“, istakao je mitropolit Joanikije.

Znak novog života na Lukavici su i novokršteni jer je juče tokom osvećenja temelja buduće svetinje tajnu krštenja i pomazanja primilo pet članova porodice Drašković iz Rovaca, Ljiljana, Bogdan, Branislav i malene Milanka i Magdalena.

FOTO: ŽELJKO DRAŠKOVIĆ

„Još jedan divan znak obnove života na ovome mjestu je ovo današnje krštenje djece i odraslih. Lijepo je hvala Bogu, što su se krstili danas i odrasli i to neka bude nauk onima koji misle i koji kažu da su prestarali za krštenje. Čovjek je pred Bogom uvijek dijete i uvijek može da primi sveto krštenje i kažemo mi u crkvi da čovjek nikad ne može da preraste za krštenje jedino može biti da još nije dorastao“, kazao je mitropolit.

Predsjednik Odbora za izgradnju crkve Maksim Drašković kaže da su krst na mjestu gdje su temlji buduće svetinje podigli 2009. godine uz blagoslov blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija.

Inicijativi Veljedubočana pridružili su se i ostali Rovčani, braća Trebješani i vjerni narod.

„Raduju se danas i duše pradjedovske koje su se danas uzvijale nad ovom svetinjom, ozarene ispunjenjem njihovog sna i zavjeta da se na ovom svetom i sabornom mjestu gdje se nalazi i nekoliko predačkih grobova sagradi sveti hram božji“, rekao je Drašković.

Darovi Vidaku Vučeliću, čuvaru crkve Svetog Ilije

Planina Lukavica već je od prije nekoliko godina „ovjenčana“ svetinjom jer je sagrađena crkva Svetog proroka Ilije na lokaciji prije Kapetanovog jezera.

Mitropolit Joanikije je na putu do Kapetanovog jezera obišao i tu svetinju, a njenog čuvara, dječaka Vidaka Vučelića, učenika petog razreda iz Podgorice, darivao je brojanicom i ikonom.

FOTO: ŽELJKO DRAŠKOVIĆ

Vidak kaže da tokom ljeta pazi na crkvu i ne dozvoljava da stoka sa okolnih katuna ulazi u crkveno dvorište.

Crkva Svetog proroka Ilije podignuta je pored Nišinog kiljana, rodonačelnika plemena Nikšići, a gradila su je složno plemena Župljani, Moračani, Zagarčani, Piperi i Rovčani koji se u njoj sabiraju svake godine na praznik 2. avgusta.

„Crkva Svetog Ilije na Nišinom kiljanu objedinila je sva ta plemena, ali i ostala“, rekao je mitropolit Joanikije.

DRUŠTVO

Zemljotres kod Podgorice

„Registrovan je zemljotres manje jačine, sa epicentrom 4 km jugoistočno od Botuna (Crna Gora)“, navodi se u saopštenju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju

Foto: ZHMS

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Sektor za seizmologiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju je danas u 17 časova i 15 minuta registrovao zemljotres manje jačine, sa epicentrom 4 km jugoistočno od Botuna (Crna Gora), navodi se u saopštenju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju.

Jačina zemljotresa u hipocentru (zaristu) iznosila je 3.1 jedinicu Rihterove skale, navode iz ZHMS .

Kako iz ZHMS ističu, prema preliminarnim podacima obrade, žariste ovog zemljotresa locirano je na dubini od 25 km.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Šćekić: Program „Evropa sad“ poguban, razmatramo vraćanje zdravstvenih doprinosa

“Jednostavno to moramo da uradimo”, kaže Šćekić

Foto: Ivan Petrović Ipe/DAN

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Program „Evropa sad“ ozbiljno je ugrozio zdravstveni sistem i zbog sredstava koja nijesu predviđena u budžetu u prethodnom periodu imali smo problem i za plaćanje ljekova, pa je ugroženo bilo i snabdijevanje pacijenata terapijom, kazao je Pobjedi ministar zdravlja Dragoslav Šćekić dodajući da se ozbiljno razmatra vraćanje zdravstvenih doprinosa koji su ukinuti populistički bez analize i zbog povećanja plata koje je u kratko vrijeme ,,pojela“ inflacija. Na ovaj način, kako je istakao, zdravstvu je uzeto 200 miliona, a u budžetu ih nijesu predvidjeli.

Održivost sistema?

Šćekić ističe da je veoma važno, zbog održivosti našeg sistema liječenja, da u budućnosti vratimo neki vid zdravstvenog osiguranja.

„Jednostavno to moramo da uradimo kako bismo obezbijedili održivost sistema zdravstva. O tome, na koji način i po kom modelu ćemo vratiti doprinose za zdravstvo, već sam razgovarao sa ministrom finansija Aleksandrom Damjanovićem, isključivo sa profesionalnog i odgovornog nivoa naših ministarstava i Vlade. Nijesmo konkretizovali, ali svakako da smatramo da kroz institucije sistema mora da se vrate izdvajanja za doprinose za zdravstveno osiguranje“, poručio je Šćekić.

U kojem obimu, kako je najavio, treba da se priča na nivou Vlade, ali tvrdi da se svakako ubuduće mora opredijeliti dio sredstava kako bi zdravstveni sistem imao svoj, siguran prihod da bi mogao normalno da funkcioniše.

„Sve ostalo je neodrživo i samo vid, da tako kažem, trenutne infuzije i trenutnih premoštavanja, što je neozbiljno i neodgovorno prema našim građanima. Najgore nešto što može da se uradi svojoj državi i svojim građanima je da se ostave bez zdravstvenog osiguranja i zaštite“, poručuje Šćekić.

On smatra da je program „Evropa sad“ ozbiljno ugrozio zdravstveni sistem i da nam je zadao ozbiljan udarac, koji se, između ostalog, vidio u prethodnom periodu.

„Konkretno smo imali situaciju da zbog sredstava koja nijesu predvidjeli budžetom imamo problema oko plaćanja ljekova, pa nam je tako određeno vrijeme bilo ugroženo snabdijevanje terapijom čak i najtežih tj. onkoloških pacijenata“, tvrdi Šćekić.

Kako je pojasnio program ,,Evropa sad“ je loše osmišljen ukidanjem doprinosa za zdravstveno osiguranje.

Zdravstveni osiguranici obmanuti

„Svojom neznavenošću i populističkom politikom kroz taj projekat zdravstvenom sistemu je uzeto 200 miliona eura sopstvenog prihoda. Navodno su taj novac usmjerili na povećanje plata, a u budžetu ih nijesu predvidjeli, jer nijesu stvorili preduslove za obezbjeđivanje prihoda i zakonito punjenje budžeta. To pokazuje da je sve urađeno populistički i bez analiza“, kazao je Šćekić dodajući da su na ovaj način zdrastveni osiguranici obmanuti.

„U smislu dobićete povećanje minimalnih plata, ali ćete ostati bez zdravstvene zaštite i dobićete poskupljenja hrane i ljekova i nećete imati redovno snadbijevanje ljekovima… Taj i takav pristup, po mom mišljenju, krajnje je nepošten prema svom narodu“, poručuje Šćekić.

Po njegovim riječima program „Evropa sad“ značajno je ugrozio zdravstveni sistem, te je napravio ogromne diskriminacije.

„Mnoge strukture u okviru sistema zapostavljene su. Tu prije svega mislim na podjele između medicinskog i nemedicinskog kadra, ali ono što je najbitnije uticao je na zdravstvenu zaštitu naših građana“, kaže Šćekić dodajući da se prvi put dešava da i to da se ukidanjem zdravstvenog osiguranja u Crnoj Gori ne poštuje ustavna obaveza.

„Očigledno je da je sve ovo urađeno isključivo iz političkih razloga, bez analiza, bez odgovoronosti i kao pokušaj da se građanima predstavi i kako im je nešto obezbijeđeno i dato, iako im je pri tom ugrožena zdravstvena zaštita, što im po zakonima i Ustavu ove države pripada“, objašnjava Šćekić.

Upoređivali su, kaže, prakse u drugim zemljama, pa su tako neke zemlje među njima i Slovenija htjele da primijene ovu poresku politiku i ovaj način ukidanja zdravstvenog osiguranja.

„Nakon dvije godine su morali da se vrate na stari sistem, ali sa ogromnim problemima“, naglašava Šćekić smatrajući veoma važnim da u budućnosti vratimo neki vid zdravstvenog osiguranja.

Stvoreni dugovi

Ministar Šćekić kazao je da su stvoreni veliki dugovi i da je zadovoljan budžetom predviđenim za zdravstvo za narednu godinu.

„Iz jedne katastrofalne krize, iz jednog teškog udara koji je stvorio program „Evropa sad“, čime je zdravstveni sistem prosto ostavljen bez sredstava, sada smo došli u situaciju da je zatvoren akumulirani dug iz prethodnog perioda od preko 50 miliona eura. Za narednu 2023. godinu povećali smo budžet za preko 60 miliona u odnosu na ovu, što nije malo. I zbog toga jesam zadovoljan“, kaže Šćekić.

Na pitanje da li će nam biti potrebno još sredstava kazao je da je potrebno uvijek, jer 40 godina nije ulagano u zdravstvo.

„Infrastruktura u zdravstvu je potpuno zapuštena, ali ne samo ona. Nije se ulagalo ni u kadrove ni u opremu i nama, koliko god da je sredstava, da bi stali na stabilne noge, nedovoljno je. Ali u odnosu i na prethodni period i na zatečeno stanje ova vlada je napravila ozbiljan iskorak i povećanje budžeta za zdravstvo, za blizu 20 odsto više u odnosu na ovu godinu, je za svaku pohvalu“, zaključio je Šćekić.

(Pobjeda) 

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Mitropolit Joanikije: Zeta je stara srpska država, korijen Crne Gore

„Došlo je vrijeme i da Zeta treba da ima i veći saborni hram“, poručio je mitropolit

Mitropolit Joanikije, Foto: Profimedia

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije služio je danas, na praznik Svetog Jovana Zlatousta, službu u u crkvi Svete Petke u Golubovcima i tom prilikom istakao da je Zeta korijen Crne Gore, stara srpska država.

Kazao je, između ostalog, da je došlo vrijeme i da Zeta, koja je postala i opština, treba da ima i veći saborni hram.

“Da se ona prepozna po jednom hramu koji neće biti u groblju, koji će biti saborni hram gdje ćete moći dolaziti na Svete službe Božije, svi da se zajedno okupite, a posebno, i to treba imati u vidu, kad su krštenja, kad su vjenčanja, kad su ti radosni događaji, da se ipak malo pomjerimo iz groblja”, poručio je mitropolit Joanikije, navodi se na sajtu Mitropolije.

Kazao da se nada da će Zeta uskoro zablistati sjajem koji joj priliči.

“Jer je Zeta korijen Crne Gore, stara srpska država. Ona je korijen današnje Crne Gore, kako god to neko mislio, kako god tumačio. Ali, istorija tako svjedoči i mi nemamo namjeru ništa da mijenjamo iz naše istorije.Mi se njome ponosimo. Ona je za nas sveta, ona je sveti predanje i koristimo to uvijek da posvjedočimo”, zaključio je mitropolit Joanikije.

Nastavite sa čitanjem

Facebook

Instagram

Najčitanije