Connect with us

DRUŠTVO

MARŠ MIRA ZA PALESTINU

(FOTO) Skup podrške u Podgorici: „Da li djeca Palestine vrijede manje od druge djece“

„Prekinuti saradnju sa Izraelom, osuditi ratne zločine“, poručeno je

Foto: Lazar Ružić (Dan)

Vlada da prekine saradnju sa državom Izrael, osudi ratne zločine i pozove na hitnu implementaciju rezolucije Ujedinjenih nacija (UN), pozvao je Jovan Mandić iz Pokreta solidarnosti sa Palestinom sa današnjeg „Skupa podrške i marša mira za Palestinu“ u Podgorici, prenosi RTCG sa lica mjesta.

„Pozivamo Vladu da odmah prekine saradnju u oblasti bezbjednosti i vojske sa državom Izrael, da osudi izraelske ratne zločine koji su u toku i pozove na hitnu implementaciju rezolucije Ujedinjenih nacija“, kazao je Jovan Mandić iz Pokreta solidarnosti sa Palestinom.

On je pitao ako smo uveli sankcije Rusiji zašto ne možemo Izraelu. Mandić je pozvao i na bojkot izraelskoh proizvoda jer, kako je kazao, te kompanije finansiraju „genocid i Gazi“.

Foto: Lazar Ružić (Dan)

„Osuđujemo izjave naših državnih zvaničnika sa akcentom na izjavu ministra Ivanovića jer narod Crne Gore ne smatra Izrael za prijateljsku državu. Tražimo povlačenje njihovih izjava“, kazao je Mandić.

Maja Raičević iz Centra za ženska prava poručila je da neće da ostane nijema na stradanja nedužnih, prenosi RTCG.

„Danas sam ovdje jer smatram da je svaki ljudski život vrijedan, jer ne vjerujem da put do mira vodi preko leševa 11.000 civila u Gazi od čega 4.500 djece“, kazala je Raičević.

Ona je kazala i da stradanje nedužnih u Gazi predstavlja poraz civilizacije.

Foto: Lazar Ružić (Dan)

„Stradanje nedužnih neće i ne može dovesti do mira. Mir se može postići samo težnjom ka kolektivnoj sigurnosti i okončanjem dominacije jednih nad drugima“, kazala je Raičević i pozvala sve građane u Crnoj Gori da potpišu peticiju Amnesi internešnala za prekid vatre u Gazi i prestanak ubijanja civila.

Putopisac Edin Krnić kazao je da Palestinci, gdje god da se nalaze, doživljavaju torturu. To je kaže imao priliku da se lično uvjeri i to prikaže u emisijama na Televiziji Crne Gore.

„Ja sam imao više prilika da se uvjerim u to da dokumentujem i prikažem u nekoliko emisija na TVCG da napišem o tome. Prije tri dana sam došao upravo sa tog područja, bio sam skoro mjesec u Libanu kada su gađali Liban iz Izraela, bio sam u Siriji u Damasku kada su tog dana gađali aerodrome u Alepu i Damasku i Jordanu i Saudijskoj Arabiji. Oni nemaju nikakvog obzira koga će da gađu. Prosipaju silu i u tome im pomaže Amerika“, kazao je Krnić.

Foto: RTCG

Građanski aktivista Dževdet Pepić poručio je da svi koji su podigli glas protiv agresije Rusije na Ukrajinu imaju mnogo veći razlog da kažu „stop zločinima i genocidu naročito nad djecom“.

„Da li djeca Palestine vrijede manje od ruske, ukrajinske, američke, španske, naše djece. Ono što me posebno boli je licemjeran odnos zapadne demokratije, istočne, južne, naših NVO političkih aktivista koji ćute nad onim što se dešava“, kazao je Pepić i dodao da sva djeca u svijetu imaju hiljadu želja a djeca u Palestini samo jednu: „Da odrastu“.

Majna Merulić ispred studenata Fakulteta političkih nauka kazala je da niko od političke elite u našoj zemlji nije progovorio o „genocidu u Palestini“.

„Zato smo mi ovdje“, poručila je.

Okupljeni su nosili zastave palestine i uzvikivali „Slobodna Palestina“. Oni su sa ugla bulevara Stanka Dragojevića i Karađorđeve ulice krenuli u šetnju bulevarom Svetog Petra Cetinjskog i stigli na trg Nezavisnosti.

Organizatori su ranije pozvali sve da dođu kako bi zajedno dali podršku palestinskom narodu Palestine.

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

DRUŠTVO

Milatović stranim diplomatama: „Neka crnogorska nošnja, igra i pjesma donesu do vaših srca duh naroda kojem pripadamo“

Milatović je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, u Vladinom domu na Cetinju upriličio svečanu večeru u čast predstavnika diplomatskog kora

Milena i Jakov Milatović, Foto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore

Brojni geopolitički izazovi sa kojima se suočava savremeni svijet dodatno pojačavaju potrebu za unapređenjem bilateralnih i multilateralnih mehanizama saradnje, kazao je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović.

Milatović, Foto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore

Milatović je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, u Vladinom domu na Cetinju upriličio svečanu večeru u čast predstavnika diplomatskog kora.

On je, obraćajući se prisutnima, naveo da je zadovoljan što je domaćin skupa, kojim je još jednom potvrđeno snažno prijateljstvo Crne Gore i država koje predstavljaju.

Foto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore

On je rekao da je uvjeren da će zajedno, u srdačnoj atmosferi, stvarati nove perspektive komunikacije i saradnje.

„Godinu na izmaku obilježili su brojni geopolitički izazovi sa kojima se suočava savremeni svijet, koji dodatno pojačavaju potrebu da unapređujemo bilateralne i multilateralne mehanizme saradnje, prevenirajući krize i afirmišući mir“, kazao je Milatović.

U tom smislu, kako je naveo, diplomatija predstavlja osnovni alat uz pomoć kojeg mogu svijet učiniti boljim mjestom za život svakog čovjeka, nezavisno kojoj naciji ili vjeri pripada.

Milatović je predstavnicima diplomatskog kora zahvalio zа predan rad na jačanju saradnje između Crne Gore i matičnih zemalja čiji su predstavnici u Crnoj Gori.

Crna Gora, kako je poručio, ima jasno utvrđenu vanjsku politiku, a jedan od njenih osnovnih stubova predstavlja i njegovanje najboljih mogućih odnosa sa drugim državama.

Foto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore

„Prvih šest mjeseci obavljanja predsjedničke funkcije uvjerilo me u važnost i potrebu da, razmjenjujući stavove i mišljenja, dodatno doprinosimo međusobnom povjerenju i razumijevanju“, naveo je Milatović.

Kako je kazao, posebnu simboliku događaju daje i to što se održava u Prijestonici, gdje je stvarana crnogorska državnost i prije vijek i po začeta crnogorska diplomatija.

„Posebno sam srećan što će dio večerašnjeg programa biti i tradicionalni folklor, koji će vam oči i dušu ispuniti ljepotom crnogorske nošnje, igre i pjesme, donoseći do vaših srca duh naroda kojem pripadamo“, rekao je Milatović.

Savjetnica Milatovića za vanjsku politiku, Marija Lakić Barfus, kazala je da je to odlična prilika da izraze zahvalnost ambasadorima za njihov doprinos realizaciji spoljnopolitičke agende crnogorskog predsjednika u proteklih šest mjeseci, koja je bila veoma uspješna.

Kako je navela, rad predsjednika Crne Gore temelji se na tri ključna stuba.

„To podrazumijeva jačanje Crne Gore kao kredibilne članice NATO-a, ubrzanje evropskog integracionog procesa kako bi postala prva naredna članica Evropske unije (EU) do 2028. godine, kao i jačanje dobrosusjedskih odnosa“, kazala je Lakić Barfus.

Ona je, govoreći o samom događaju, istakla da se radi o praksi koja već postoji u svim ostalim članicama EU i šire.

Ambasador Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić zahvalio je Milatoviću na organizaciji događaja, navodeći da je zadovoljan što se susret održava u crnogorskoj Prijestonici.

“Drago mi je što se ovako lijepo diplomatsko druženje odvija baš ovdje na Cetinju. Prethodnih dana smo, takođe, imali divan događaj, gdje je Prva dama otvorila diplomatski bazar koji je bio jako uspješan”, kazao je Grubišić.

Iz Milatovićevog kabineta rekli su da su tokom svečane večere, u prijatnoj atmosferi, prisutni gosti imali priliku da slušaju izvođenje gudačkog kvarteta i prate nastup folklornog ansambla KUD Njegoš sa Cetinja.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Micev podnio ostavku

Kako se navodi u obrazloženju, Micevu, koji je i rukovodilac Sektora za meteorologiju i kvalitet vazduha, prestaje vršenje navedene dužnosti na lični zahtjev

Vršilac dužnosti pomoćnika direktora Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Branko Micev je 28. novembra podnio ostavku na to radno mjesto, prenosi CdM.

Vlada je, kako se navodi u obrazloženju objavljenom na sajtu, donijela rješenje o prestanku njegovog mandata.

Kako se navodi u obrazloženju, Micevu, koji je i rukovodilac Sektora za meteorologiju i kvalitet vazduha, prestaje vršenje navedene dužnosti na lični zahtjev.

“Branko Micev, određen je Rješenjem Vlade Crne Gore 15. juna za v.d. pomoćnika direktora Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju – rukovodioca Sektora za meteorologiju i kvalitet vazduha, do postavljenja pomoćnika direktora – rukovodioca ovog sektora, a najduže šest mjeseci. Imajući u vidu da je imenovani podnio ostavku 28. 11. 2023. godine, za prestanak vršenja dužnosti na radno mjesto v.d. pomoćnika direktora -rukovodioca Sektora za meteorologiju i kvalitet vazduha, prije isteka šest mjeseci iz ličnih razloga, predlažem da Vlada Crne Gore uvaži predlog i shodno zakonskim propisima, donese rješenje o prestanku vršenja dužnosti imenovanom”, navodi se u obavještenju, navodi CdM.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Stefan Velimirović uspješno obavio transplantaciju bubrega: Mladi momak dobio novu šansu za bolji život

Za njega je prije više od godinu dana prikupljeno skoro 80 hiljada eura kako bi se operisao. Stefan je veći dio života proveo na dijalizama zbog otkazivanja bubrega

Velimirović

Stefan Velimirović uspješno je obavio transplantaciju bubrega, saopšteno je iz Fondacija „Budi human“.

Iz Fondacije su istakli da je lista čekanja bila neizvjesna i duga, ali mladić je transplantiran i oporavlja se dobro.

Naglasili su da je za njega prije više od godinu dana prikupljeno skoro 80 hiljada eura kako bi se operisao, te podsjetili da je veći dio života proveo na dijalizama zbog otkazivanja bubrega.

„Prošle godine uložena je ogromna energija, kako Fondacije, tako i humanih ljudi, subjekata, organizovane su humanitarne akcije, koncerti, ujedinili smo se kako bismo pomogli mladom Stefanu. Vijest da je konačno transplantiran je njegova, ali i naša pobjeda“, saopštio je osnivač Fondacije, Goran Jovanović.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije