Connect with us

DRUŠTVO

NESVAKIDAŠNJA PRIČA DOLAZI IZ BERANA...

(FOTO) Vaspitačica Borjanka Butrić iz Berana napravila biblioteku u kući u kojoj besplatno boravi 20-toro djece: Oni ovdje ne koriste mobilne telefone, već čitaju knjige, druže se…

„Ovdje je bolje da provodimo vrijeme nego da cijeli dan na telefonu igramo igrice”, poručuju djeca…

Foto: Privtana arhiva

Nesvakidašnja priča dolazi iz Berana…Vaspitačica Borjanka Butrić iz Berana primijetila je da su djeca sve zavisnija od savremene tehnologije, te da sve manje pokazuju interesovanje za druženje i igru. Zato je svoj dom opremila bojicama, knjigama i društvenim igrama, a boravak u njenoj biblioteci je besplatan za skoro 20 – toro djece…

Foto: Privatna arhiva

Njihovi drugari imaju mobilne telefone. Igraju igrice i nisu baš željni druženja. Ova djeca više vole da umjesto kompjutera koriste bojice. Prozor u svijet im nije ekran već knjiga. Ne zatvaraju se u kuću. Dolaze u čitaonicu da se druže.

“Ovdje je bolje da provodimo vrijeme nego da cijeli dan na telefonu igramo igrice”, kaže Jelica Pantović.

Foto: Privatna arhiva

Gavrilo Vasiljević za TVCG kaže da tu obično radi domaći.

“Ovdje obično radim domaći. Učim, čitam. Sad sam shvatio, kad sam krenuo ovdje da dolazim kako mi je ljepše da učim, čitam, nego da igram igrice na telefonu”.

Foto: Privatna arhiva

Stefana Pešić radi domaći, ponekad, kako kaže piše pjesmice, čita…

Štetni uticaji savremene tehnologije zamijenjeni su lijepim i korisnim aktivnostima poput glume. I tako se djeca uzrasta od 5 do 15 godina edukuju i zabavljaju. Vaspitačica Borjanka Butrić priča o svojim motivima da besplatno radi sa najmlađim Berancima.

Foto: Privatna arhiva

“Djeca veoma malo čitaju u posljednje vrijeme i to me je podstaklo da otvorim jednu biblioteku – čitaonicu. Da se odvikavaju od agresivnih crtanih filmova, od agresivne muzike i od sveg ovog što nas je snašlo u posljednjih 30 godina” kaže ona.

Foto: Privatna arhiva

To je, po riječima Borjanke, sve izraženija upotreba novih tehnologija. Socijalni život je u drugom planu. I to želi da popravi.

Foto: Privatna arhiva

“Da zamišljaju predjele, da maštaju, da razvijaju kreativnost dok čitaju knjige. Tada proširuju svoj rječnik, iskustvo, znanje, ponašanje. Sve to ide spontano”, navodi ona i dodaje: “Koristim neke neobične tehnike. Recimo, svoju staru šminku korstim za slikanje i njima se to svidja. Zabavljaju se koristeći starinske igre: ne ljuti se čovječe, jamb, šah, cica – mica, zanimljiva geografija”.

Foto: Privatna arhiva

Ova priča je podsjetnik da se uz druženje mogu završiti i školske obaveze. I dijeliti radost. Posebno ona koju donose iznenadni gosti.

Foto: Privatna arhiva

Najčešće su to roditelji koji donose lektiru, materijal za slikanje i bojanje i pronalaze način da umjesto telefona obezbijede prave dječije poklone.

Vanja Rakonjac (TVCG)

DRUŠTVO

Proslavljen praznik Svetog Simeona Mirotočivog u Podgorici: Liturgiju služio mitropolit Joanikije

Praznik je proslavljen liturgijom u Sabornom Hramu, prazničnom litijom i rezanjem slavskog kolača

TV Hram

Praznik Prepodobnog Simeona Mirotočivog – Stefana Nemanje, svetitelja koji je rođen u Ribnici, proslavljen je danas u Podgorici.

Praznik je proslavljen liturgijom u Sabornom Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, prazničnom litijom i rezanjem slavskog kolača.

Liturgiju je služio Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije sa više arhijereja naše Crkve u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Izabran novi odbor direktora Elektroprivrede

Novi Odbor direktora čine Jovica Milanović, Vladimir Katić, Zoran Miljanić, Milutin Đukanović, Tahir Đonbaljaj, Neven Gošović i Simo Jokić

Foto: Svetlana Mandić

Većinom glasova izabran je večeras novi Odbor direktora.

Novi Odbor direktora čine Jovica Milanović, Vladimir Katić, Zoran Miljanić, Milutin Đukanović, Tahir Đonbaljaj, Neven Gošović i Simo Jokić.

Prethodno je Skupština akcionara EPCG razriješila dosadašnji Odbor direktor.

Taj Odbor direktora činili su Milutin Đukanovića (Nova srpska demokratija), Ivan Šaranović (GP URA), Tahir Đonbaljaj (Albanska alternativa), Goran Šućur (GP URA), Martin Ćalasan (GP URA), Mijuško Bajagić (Socijalistička narodna partija) i Emir Strujić (Bošnjačka stranka).

Skupština akcionara koja je bila zakazana za danas u 12 časova, počela je oko 23 časa – manjinski akcionari i novinari 11 sati su u sali čelaki da počne skupština.

Akcionar Golub Bojanić je pitao da li svi kandidati ispunjavaju uslove i da im se objasni današnja situacija. Pitao je zbog čega nije predložen u Odbor neko od manjinskih akcionara da bude kontrolni član i nezavisnim i političkim kandidatima. Istakao je da je ono što se danas dešavalo zastiđe za državu.

Pitao je da mu objasne kako se za članove Odbora „pitaju odbornici, odnosno zakonodavna vlast, a ne izvršna“. Prekrižio je glasalki listić na kome se nalaze imena kandidata za članove Odbora i kazao da je to njegov glas.

Akcionarka Nataša Backović kazala je da akcionari smatraju nekorektnim da se na sjednici Skupštine čitaju biografije novih članova odbora direktora.

„Nije tačno da smo dobili imena članova odbora i biografije. Sve što kazem odnosi se na članove Vlade“, poručila je ona.

I ona je pitala zbog čega jedan od kandidata za člana Odbora nije predstavnik manjinskih akcionara, kao i kako se među kandidatima nije našao univerzitetski profesor Luka Vučinić koji je, kako je istakla, stručnjak priznat u svijetu, univerzitetski profesor, nagrađivan.

Poručila je da država nije vlasništvo političkih partija i izrazila negodovanje predlogom nezavisnih kandidata koji, prema njenim riječima, nijesu nezavisni jer su svi u „vezi sa ministrom Sašom Mujovićem“.

Bojanić je predložio da EPCG treba pod hitno da se djelimično privatizuje, da se ugledaju na CGES i „otmu iz političkog plijena“.

„Vlada je današnjim ponašanjem sebe ponizila“, poručio je Bojanić.

On je pitao i kako Đonbaljaj može biti član Odbora EPCG jer je, kako je kazao, pravosnažno osuđen zbog „primanja mita“, sudi se sa EPCG zbog računa za struju, a EPCG u njegovom nelegalnom objektu otvara jednu od svojih poslovnica.

„Tražimo da Vlada provjeri sve te sumnje i da nas izvijesti o tome“, rekao je Bojanić.

Manjinski akcionari su tražili da ih upoznaju sa CV-a predloženih članova i pitali su da li Simo Jokić ispunjava uslove. Kako je v.d. sekretara Skupštine akcionara EPCG Predrag Krivokapić kazao Jokić ima završen VII/1 stepen i ispunjava uslove.

Zbog imenovanja u Odbor direktora EPCG u Pokretu Evropa sad danas je izbio sukob.

Jokić je treći predlog PES-a nakon što su se poslanici te partije iz Nikšića Vladimir Bakrač i Uglješa Urošević danas pobunili protiv jučerašnjeg predloga Vlade da u ime PES-a u Odboru direktora bude elektroinženjer Bojana Savić.

Prvobitno rješenje PES-a bio je Radovan Bijelić..

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Preporuka Ministarstva direktorima škola: Da se nadoknadi propušteno gradivo radnim danima, a ne subotama

„Smatramo da je ovo najbolje rješenje i za učenika i za prosvjetne radnike i roditelje“, naveli su iz Ministarstva

Foto: Kurir/T.I.

U cilju nadoknade obrazovno-vaspitnog rada za period od 19. do 22. februara, kada nastava nije realizovana zbog štrajka prosvjetnih radnika, Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija (MPNI) u saradnji sa Zavodom za školstvom uputilo je preporuke direktorima škola.

„U skladu sa opštim dijelom javno važećeg obrazovnog programa za osnovno obrazovanje i vaspitanje, osnovne škole mogu realizovati radne, nenastavne dane (obavezne aktivnosti) ili slobodne aktivnosti (prošireni dio). U srednjim školama se mogu realizovati obavezni izborni sadržaji u gimnazijama ili slobodne aktivnosti u srednjim stručnim školama, navodi se u preporukama Ministarstva“, prenosi portal roditelji.me.

Predlažu, kako se ističe, da škole izvrše zamjenu termina za realizaciju nastavnih i nenastavnih dana, tako što će propuštene radne dane da realizuju u toku petodnevne radne sedmice, a nenastavne dane da realizuju subotom.

„Smatramo da je ovo najbolje rješenje i za učenika i za prosvjetne radnike i roditelje, naveli su iz Ministarstva, uz podsjećanje da je zakonska obaveza minimum 180 radnih dana u toku nastavne godine, odnosno 165 dana za učenike završnih razreda“.

Direktor škole je, kako su naveli u dopisu upućenom školama, pedagoški rukovodilac u čijoj nadležnosti je da planira, organizuje i rukovodi radom ustanove, kao i da organizuje racionalno i efikasno izvođenje obrazovnog programa. Preporuke se odnose na škole koje su učestvovale u štrajku.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije