Connect with us

DRUŠTVO

NESVAKIDAŠNJA PRIČA DOLAZI IZ BERANA...

(FOTO) Vaspitačica Borjanka Butrić iz Berana napravila biblioteku u kući u kojoj besplatno boravi 20-toro djece: Oni ovdje ne koriste mobilne telefone, već čitaju knjige, druže se…

„Ovdje je bolje da provodimo vrijeme nego da cijeli dan na telefonu igramo igrice”, poručuju djeca…

Foto: Privtana arhiva

Nesvakidašnja priča dolazi iz Berana…Vaspitačica Borjanka Butrić iz Berana primijetila je da su djeca sve zavisnija od savremene tehnologije, te da sve manje pokazuju interesovanje za druženje i igru. Zato je svoj dom opremila bojicama, knjigama i društvenim igrama, a boravak u njenoj biblioteci je besplatan za skoro 20 – toro djece…

Foto: Privatna arhiva

Njihovi drugari imaju mobilne telefone. Igraju igrice i nisu baš željni druženja. Ova djeca više vole da umjesto kompjutera koriste bojice. Prozor u svijet im nije ekran već knjiga. Ne zatvaraju se u kuću. Dolaze u čitaonicu da se druže.

“Ovdje je bolje da provodimo vrijeme nego da cijeli dan na telefonu igramo igrice”, kaže Jelica Pantović.

Foto: Privatna arhiva

Gavrilo Vasiljević za TVCG kaže da tu obično radi domaći.

“Ovdje obično radim domaći. Učim, čitam. Sad sam shvatio, kad sam krenuo ovdje da dolazim kako mi je ljepše da učim, čitam, nego da igram igrice na telefonu”.

Foto: Privatna arhiva

Stefana Pešić radi domaći, ponekad, kako kaže piše pjesmice, čita…

Štetni uticaji savremene tehnologije zamijenjeni su lijepim i korisnim aktivnostima poput glume. I tako se djeca uzrasta od 5 do 15 godina edukuju i zabavljaju. Vaspitačica Borjanka Butrić priča o svojim motivima da besplatno radi sa najmlađim Berancima.

Foto: Privatna arhiva

“Djeca veoma malo čitaju u posljednje vrijeme i to me je podstaklo da otvorim jednu biblioteku – čitaonicu. Da se odvikavaju od agresivnih crtanih filmova, od agresivne muzike i od sveg ovog što nas je snašlo u posljednjih 30 godina” kaže ona.

Foto: Privatna arhiva

To je, po riječima Borjanke, sve izraženija upotreba novih tehnologija. Socijalni život je u drugom planu. I to želi da popravi.

Foto: Privatna arhiva

“Da zamišljaju predjele, da maštaju, da razvijaju kreativnost dok čitaju knjige. Tada proširuju svoj rječnik, iskustvo, znanje, ponašanje. Sve to ide spontano”, navodi ona i dodaje: “Koristim neke neobične tehnike. Recimo, svoju staru šminku korstim za slikanje i njima se to svidja. Zabavljaju se koristeći starinske igre: ne ljuti se čovječe, jamb, šah, cica – mica, zanimljiva geografija”.

Foto: Privatna arhiva

Ova priča je podsjetnik da se uz druženje mogu završiti i školske obaveze. I dijeliti radost. Posebno ona koju donose iznenadni gosti.

Foto: Privatna arhiva

Najčešće su to roditelji koji donose lektiru, materijal za slikanje i bojanje i pronalaze način da umjesto telefona obezbijede prave dječije poklone.

Vanja Rakonjac (TVCG)

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

DRUŠTVO

(FOTO) Bora Đorđević posjetio manastir Ostrog

Đorđevića je dočekao iguman manastira Ostrog Sergije (Rekić), kome je roker poklonio svoju knjigu “Pusto ostrvo”

Foto: Dragana Mijušković (Dan)

Danas je frontmen legendarnog beogradskog rok benda “Riblja čorba”, Bora Đorđević posjetio manastir Ostrog.

Sa čuvenim muzičarem su bili zajedno prvi čovjek Opštine Nikšić Marko Kovačević i njegov savjetnik za turizam, kulturu i vjerska pitanja, Miljan Mijušković, prenosi Dan.

Đorđevića je dočekao iguman manastira Ostrog Sergije (Rekić), kome je roker poklonio svoju knjigu “Pusto ostrvo”.

Koncertom kultne rok grupe „Riblja čorba“ u centru Nikšića sinoć je počela turistička i festivalska sezona.

Predgrupa „Ribljoj čorbi“ bio je mladi bend iz Beograda “Free cats“, koji je sjajnim zvukom i obradama svjetskih evergreen hitova zagrijao posjetioce.

Podgorička Narodna biblioteka „Radosav Ljumović” večeras je ugostila Boru Đorđevića, koji je u sali „Marko Miljanov“ napravio veče pod nazivom “To je bilo neko lepše i srećnije vreme”.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

(FOTO) Berane: Svoju knjigu pjesama „Pčelice“ sa učiteljicom predstavili učenici V-2 odjeljenja OŠ „Vukašin Radunović“

U Antologiji su se našle pjesme svih 28 učenika i recenzija učiteljice

Učenici V-2 odjeljenja Osnovne škole ,,Vukašin Radunović” iz Berana su sinoć, 14. juna, sa svojom učiteljicom Biljanom Janičić organizovali promociju antologije pjesama ,,Pčelice” u Narodnoj biblioteci „Dr Radovan Lalić“.

Naime, u Antologiji su se našle pjesme svih 28 učenika i recenzija učiteljice.

Foto: Berane online

Promocija svojih knjiga od strane prosvjetnih radnika je gotovo svakodnevna pojava, ali je prava rijetkost da neki prosvjetni radnik to učini za svoje učenike.

Foto: Berane online

Prisutnima se obratio direktor Osnovne škole Željko Golubović koji je ukazao na značaj ove Antologije kao podstrek za dalje napredovanje i obrazovanje djece, kao i na to koliko je teško pretočiti emocije i misli na papir, pogotovo u njihovim godinama. Direktorica Centra za kulturu Berane Tamara Kenjić je prilikom svom govora naglasila da su prosvjetni radnici poput Biljane Janičić danas rijetkost i da je Centar za kulturu sa velikim zadovoljstvom podržao ovaj vrlo izazovan poduhvat.

Foto: Berane online

Profesorica razredne nastave Biljana Janičić je istakla svoju želju da ova Antologija, koja je ujedno i kruna njihovog petogodišnjeg druženja, obasjava put za dalje i bude iskra uspomena na njihove bezbrižne minule dane.

Foto: Berane online

Moderatori promocije su bile Lana Praščević i Bojana Brakočević, učenice Gimnazije ,,Panto Mališić”.

Foto: Berane online

Imena malih-velikih pjesnika: Ibrahim Adrović, Anastasija Bakić, Vasilije Balević, Mihailo Beloica, Ranko Bojović, Konstantin Božović, Boško Brakočević, Sofija Cimbaljević, Anastasija Čukić, Leontina Ćorac, Milenko Damjanović, Sara Đeković, Lucia Golubović, Leticia Habibović, Nejla Kabašić, Davor Mandžukić, Božidar Mijović, Ajla Musić, Stefana Pešić, Radisav Raičević, Bogdan Raković, Vuk Sekulić, Salko Selmanović, Anes Sukić, Ivona Tomašević, Helena Tomović, Danilo Vasojević, Jana Vukićević.

Foto: Berane online

Foto: Berane online

Foto: Berane online

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Emotivan oproštaj FSCG: Matija neka te anđeli čuvaju

„Baš kao što si ti čuvao nas“

Fudbalski savez Crne Gore izjavio je saučešće porodici Matije Šarkića koji je iznenada jutros preminuo u 27. godini.

„Sa neizmjernom tugom primili smo vijest da nas je u 27. godini života napustio naš dragi Matija Šarkić. U ovom teškom danu mislima smo sa tvojom porodicom, rodbinom, prijateljima, saigračima i svima koji su sa tobom dijelili radosti života“.

U emotivnnom oproštaju, iz FSCG napominju sve kvalitete koje su krasile našeg golmana.

„Nedostajaćeš nam dragi naš Matija. Nedostajaće nam tvoj veseli duh, tvoja radna etika, tvoje prisustvo na golu, tvoje sjajne odbrane… Najviše od svega nedostajaće nam ljudska veličina Matije Šarkića. Neka te anđeli čuvaju baš kao što si ti čuvao sve nas“.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije