Connect with us

DRUŠTVO

VIJORILE SE ZASTAVE CRNE GORE, EU, AMERIKE, UKRAJINE, SA LIKOM KRSTA ZRNOVA...

(FOTO/VIDEO) Protest u Podgorici: „Udaraju na pretke i na našu majku Crnu Goru koja ih je hranila“; Prisustvovali Vuković, Vuksanović Stanković, Nusret Kalač…

Traže da se povuče Zakon o predsjedniku i da se raspišu vanredni izbori. Poručuju da više „ništa neće biti isto“

Eraković (foto: Dan), Vuksanović Stanković (foto: Miraš Dušević/CdM), Vuković (foto: Dan)

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Na platou ispred Skupštine Crne Gore završen je protest zbog usvajanja izmjena Zakona o predsjedniku. Okupljeni građani zatražili su da se spriječi „rušenje ustavnog poretka i povuče Zakon o predsjedniku“.

Poručili su i da zahtijevaju održavanje vanrednih parlamentarnih izbora, te traže izbor sudija Ustavnog suda Crne Gore.

Foto: Jelena Jovanović

Protestu su prisustvovali, između ostalih, poslanici Demokratske partije socijalista Jevto Eraković, Aleksandra Vuković, Aleksandar Bogdanović, odlazeći gradonačelnik Podgorice i potpredsjednik DPS-a Ivan Vuković, Draginja Vuksanović Stanković (SDP), bivši predsjednik Opštine Rožaje i direktor Uprave za šume Nusret Kalač, predstavnici Liberalne partije i Socijaldemokrata.

Foto: Dan

Zahtjeve građana je na početku protesta pročitao Nebojša Mrvaljević, izvršni direktor foruma slobodnih građana „Luča“, u čijoj organizaciji se protest i održava.

Okupljeni građani su nosili transparente na kojima je pisalo „Ima nas“, „Za Crnu Goru, za EU“…

Vijorile su se zastave Crne Gore, Evropske unije (EU), Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Ukrajine, zastave s likom Krsta Zrnova Popovića….

Nusret Kalač, Foto: Jelena Jovanović

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Adnan Striković kazao je da ih je večeras okupila ideja slobodarske, multietničke, multivjerske i građanske Crne Gore.

„Zakon i Ustav ove države moraju biti sveti svima“, rekao je Striković.

Jelena Marković iz Liberalne partije (LP) kazala je da gaženje Ustava nije evropski put.

„Svi koji smo se okupili ovdje večeras smo ustavobranitelji“, poručila je Marković.

Ona je rekla „da izdajnici žele da Ustav prilagode sebi i interesima drugih država“.

„Nije Crna Gora prćija Aleksandra Vučića i nikada biti neće“, kazala je Marković, prenosi Mina.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković poručio je „nemamo više vremena za pojašnjenja i objašnjenja“.

Živković, Foto: Dan

„Za dvije godine su odveli državu na oltar izdaje i prodaje. Sad su se drznuli da udare na kičmu države, na Ustav, da udare na pretke i na našu majku Crnu Goru koja ih je hranila. Udarali su misleći da nemamo hrabrosti da im odgovorimo. I s ovog mjesta im poručujem da su nas potcijenili. Potcijenili su stamenu, slobodarsku Crnu Goru, vjerujući da je sve završeno. Ne da nije završeno, tek je počelo. Čuće nas i danas, i sjutra, i svakog dana, na svakom mjestu“, kazao je Živković.

On je poručio da od večeras „ništa više neće biti isto“.

„Nema bijelih rukavica, nema umivene retorike s rušiteljma. Zna se šta znači kad se brani dostojanstvo. To su velike kukavice. Znaju da nema veće svetinje od odbrane države“, kazao je Živković.

Foto: Vijesti

Portparol Socijaldemokrata (SD) Nikola Zirojević je rekao da su večeras na skupu odbrane Ustava.

„Nećemo dozvoliti gaženje institucija i dalje ponižavanje države. Naši oponenti su uspjeli i naumu da nas izvedu na ulicu. Nek znaju da smo i ulici naredni. Ovo su ljudi koji su prošli Belveder, Bogetiće, 13. jul u Nikšiću, sve nedaće u posljednje dvije godine. Kod nas nema trunke straha, jer smo na pravoj strani. Ne plaše nas Dritanovi suzavci i gumeni meci. Ne plaši nas ni njegova vika“, kazao je Zirojević.

Foto: Jelena Jovanović

Govorio je i Danilo Kalezić.

„Naš cilj je evropska država a ne rusko-srpska gubernija. Politika Aleksandra Vučića opet prijeti da zapali Balkan. A to sada radi Dritan Abazović“, kazao je Kalezić.

Protest je podržao i predsjednik države Milo Đukanović.

“Podrška protestnom skupu čiji je cilj vraćanje kredibiliteta i legitimiteta institucijama i zaštita Crne Gore”, kazao je ranije Đukanović.

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

DRUŠTVO

Osnovcu pozlilo u školi nakon konzumiranja droge

Kako se navodi, dijete je prijavilo ljekaru da je u prethodnom periodu konzumiralo opojnu drogu

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Službenici Odjeljenja bezbjednosti Budva, 1. decembra oko 14:30 sati postupali po prijavi Hitne medicinske pomoći Budva, da je mlađem maloljetnom licu u jutarnjim časovima pozlilo u prostorijama Osnovne škole „Stefan Mitrov Ljubiša“, gdje je tom djetetu ukazana ljekarska pomoć i ono je odvezeno u Opštu bolnicu Kotor, saopštila je Uprava policije.

Kako se navodi, dijete je prijavilo ljekaru da je u prethodnom periodu konzumiralo opojnu drogu.

„Pripadnici budvanske policije su na ove okolnosti prikupili potrebna obavještenja od roditelja, djeteta u prisustvu roditelja, dežurnih ljekara i ljekara specijalista, kao i nastavnika, razrednog starješine ovog lica“, saopštila je Uprava policije, prenosi RTCG.

Kazali su da su izvršeni pretresi stambenih objekata te dvije maloljetne osobe sa područja Budve, za koja se sumnja da su vršili uličnu prodaju opojne droge.

„Navedena lica su dovedena u prostorije Odjeljenja bezbjednosti Budva u prisustvu roditelja gdje su od njih i prikupljena obavještenja na navedene okolnosti. Shodno tome upoznat je tužilac u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici nadležan sa postupanje sa maloljetnicima, po čijem nalogu je i izuzet uzorak krvi radi daljeg vještačenja na psihoaktivne supstance“, naveli su iz policije.

Policija napominje da se radi o izolovanom slučaju i da policijski službenici pomno prate sva dešavanja koja ukazuju ili mogu ukazati na bilo koji oblik ugrožavanja djece školskog uzrasta.

„Sa izrazitim senzibilitetom se prati bezbjednosna problematika u školama i zoni škola i u skladu sa tim, na osnovu procjene rizika, preduzimaju se konkretene operativno-taktičke mjere i radnje na suzbijanju svih oblika kriminaliteta i narušavanja bezbjednosti“, poručuje se u saopštenju.

Na nivou Odjeljenja bezbjednosti Budva, kako su kazali, sprovodi se akcija trajnog karaktera „Mladost“, u sklopu koje se u kontinuitetu vrši obilazak škola i školskih dvorišta na teritoriji opštine Budva.

„Cilj je sprečavanje svih oblika društveno negativnog – devijantnog ponašanja maloljetnika, sa intencijom na suzbijanje zloupotreba opojnih droga, vršnjačkog nasilja, točenja alkohola maloljetnicima i učestvovanja u igrama na sreću“, saopštila je Uprava policije.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Sjutra ženski marš u Beranama: Biti žena na sjeveru znači biti diskriminisan

„Pozivamo sve građanke i građane da se pridruže protestnoj šetnji i zajedno sa nama pošalju jasnu poruku da borba za prava žena nije gotova, nego da je tek otpočela“, poručuju organizatorke

Sa prošlogodišnjeg marša, Foto: Fejsbuk

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Nevladina organizacija „Poligon za žensku izuzetnost – Sofija“ organizovaće u ponedjeljak 5. decembra, u Beranama, protestni marš pod sloganom „Ti si naša briga“.

Marš je samo jedan od niza aktivnosti koje, kako kažu iz organizacije, imaju za cilj skretanje pažnje na probleme sa kojima se suočavaju žene u Crnoj Gori, naročito u sjevernim opštinama.

Foto: NVO „Poligon za žensku izuzetnost – Sofija“

„Na sjeveru Crne Gore patrijarhat pokazuje svoje pravo lice. Bez dobrih mehanizama, podrške i edukacije, žene ostaju u nemogućnosti da artikulišu i rješavaju suštinske probleme. Biti žena na sjeveru znači biti diskriminisan, zanemarivan i obespravljen“, poručuju iz NVO.

Predviđeno okupljanje je u 11 sati u ulici Mojsija Zečevića u Beranama.

Foto: NVO „Poligon za žensku izuzetnost – Sofija“

Istog dana u 19 sati održaće se panel diskusija pod nazivom ‘’Žrtva nikada nije kriva, a mi?’’

Osim aktivistkinja iz Crne Gore, jedna od gošća panela biće aktivistkinja Dijana Stošić, utemeljivačica pokreta i heštega #nijeprijavila.

Foto: NVO „Poligon za žensku izuzetnost – Sofija“

Planirana je interaktivna diskusija na kojoj će, između ostalog, biti govora o problemu nasilja nad ženama, a navedene aktivnosti organizuju se pod pokroviteljstvom Opštine Berane.

„Ovim putem pozivamo sve građanke i građane da se pridruže protestnoj šetnji i zajedno sa nama pošalju jasnu poruku da borba za prava žena nije gotova, nego da je tek otpočela“, zaključuje se u saopštenju.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Zemljotres manje jačine kod Ulcinja

Jačina ovog zemljotresa iznosila je 2.6 jedinica Rihterove skale

Ilustracija: Shutterstock/andrey vp

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Sektor za seizmologiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju je u 20 časova i 16 minuta registrovao zemljotres manje jačine sa epicentrom na 11 kilometara istočno od Ulcinja.

Jačina ovog zemljotresa u hipocentru (žarištu) iznosila je 2.6 jedinica Rihterove skale, što odgovara epicentralnom intenzitetu od IV stepena Merkalijeve skale (MCS).

„Žarište ovog zemljotresa locirano je na dubini od 11 kilometara“, navodi se u objavi ZHSCG.

Na osnovu numeričkog modela promjene intenziteta sa rastojanjem u ovom regionu, magnitude zemljotresa i dubine hipocentra, ovaj zemljotres, kako je saopšteno, nije mogao izazvati materijalne štete u epicentralnom području.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije