Connect with us

POLITIKA

INCIDENTI

Glasaće se ponovo i naredne nedjelje u Šavniku: Zatvorena dva biračka mjesta

Na biračkom mjestu Kruševica četvorica mladića napala su člana biračkom odbora Radula Lazovića (DF) . Udarali su ga, a potom otišli do auta i pokušali da pobjegnu

Foto: RTCG/Screenshot

Na dva, od ukupno tri biračka mjesta u Šavniku, prekinuto je glasanje. Glasanje je zbog napad na člana biračkog odbora prekinuto na biračkom mjestu u Kruševicama, a prethodno i na biračkom mjestu u Opštini Šavnik.

U Bijeloj do 11 sati i 30 minuta glasao 31 birač

Na biračkom mjestu u Bijeloj kod Šavnika do 11 sati i 30 minuta glasao je 31 birač, odnosno 22,46 odsto.

OIK: Ponovo će se glasati na dva izborna mjesta u Šavniku

Predsjednik OIK- a Šavnik Dušan Radanović potvrdio je za TVCG da je na dva biračka mjesta prekinuto glasanje i to na biračkim mjestima – Opština Šavnik i Kruševice.

“Mi kao OIK još nijesmo dobili prigovore, a po tim pregovorim ćemo rješavati i onda donijeti odluku da li će se ponoviti izbori ili ne”, kazao je Radanović.

Radunović je za TVCG ocijenio da se radi o organizovanom postupku opstrukcije.

„To nijesu nepravilnosti koje se dešavaju u redovnom izbornom procesu već organizovane opstrukcije tako da se po treći put na određenim biračkim mjestima ponavlja izborni proces“, kazao je Radunović.

Na pitanje da li će u Šavniku naredne nedjelje biti i četvrtog izbornog procesa Radunović je kazao: „Nakon pribavljenih izvještaja biračkih odbora mi kao OIK mogu sa sigurnošću reći da će se ponoviti na ovim izbornim mjestima postupak glasanja“.

Kaže i da na trećem biračkom mjestu – Bijela nije bilo prijava o nepravilnostima.

On je dodao da je do 13 sati izlaznost na biračkom mjestu Bijela oko 40%.

DPS: Članovi Demokratskog fronta (DF) ne dozvoljavaju biračima da glasaju

Iz Opštinskog odbora Demokratske partije socijalista (DPS) Šavnik kazali su da članovi Demokratskog fronta (DF) ne dozvoljavaju biračima da glasaju i pozivaju nadležne da obezbijede nesmetano održavanje izbornog procesa u toj varošici.

„Jutros su na ponavljanju izbora u Šavniku članovi DF nastavili da čine bezumne nepravilnosti i incidente“, kazali su iz šavničkog DPS-a.

Jakić: Naš član napadnut, htjeli da glasaju a nijesu iz Šavnika

Bojana Jakić iz koalicije “Za budućnost Šavnika”, kaže za TVCG da je njihov član Radule Lazović, nakon što je napadnut na biračkom mjestu u Kruševicama u bolnici.

Ona navodi da je na to biračko mjesto došla grupa građana koji nijesu iz Šavnika da glasaju, a njima to, kako dodaje nije dozvoljeno, nakon čega su nasrnuli na Lazovića.

Kaže i da su nakon toga osobe kojima nije dozvoljeno da glasaju polomili kutije i dio kabina za glasanje.

Napad na biračkom mjestu Kruševica

Kako javlja reporter TVCG na biračkom mjestu Kruševica četvorica mladića napala su člana biračkom odbora Radula Lazovića (DF) .

Udarali su ga, a potom otišli do auta i pokušali da pobjegnu.

Međutim brzom intervencijom policije sva četvorica su uhapšeni, javlja reporter TVCG.

Prekinuto glasanje na jednom biračkom mjestu

U Šavniku su jutros u sedam sati otvorena tri biračka mjesta na kojima se ponavlja glasanje, ali je već dva sata kasnije glasanje na biračkom mjestu broj 1 prekinuto.

Član biračkog odbora iz koalicije „Za budućnost Šavnika“ nije dozvolio da glasa biraču za kojeg tvrdi da je iz Nikšića. Nakon toga je uništio dio glasačkih listića.

Kako javlja reporter TVCG prekinuto je i glasanje na biračkom mjestu Kruševica.

Novinar TVCG na tom biraškom mjestu doživio je neprijatnost jer mu jedna osoba nije dozvolila da snima izborni proces, nakon čega su od njega tražili da se udalji.

Izbori su danas trebalo da budu ponovljeni na biračkom mjestu u zgradi Opštine Šavnik, kao i u selima Bijela i Kruševice, a pravo glasa ima 679 birača.

Na tim biračkim mjestima je u prethodna dva izborna ciklusa, 23. i 30. oktobra, prekinuto glasanje, nakon što pojedini članovi biračkih odbora nijesu omogućili glasačima da ostvare svoje biračko pravo.

(Izvor: RTCG) 

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

POLITIKA

Američka ambasadorka: Zahvaljujemo Crnoj Gori na podršci Ukrajini i ukrajinskim izbjeglicama koje je primila

„Danas je tužan dan. Dan kada obilježavamo dvije godine nepravedne agresije Rusije na susjeda Ukrajinu“

Foto: Screenshot

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) zahvaljuje našem NATO savezniku Crnoj Gori na podršci Ukrajini i ukrajinskim izbjeglicama koje je primila, saopštila je danas ambasadorka SAD u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke.

Iz Ambasade SAD je saopšteno da se Rajzing Rajnke obratila povodom druge godišnjice početka ruske agresije na Ukrajinu.

„Danas je tužan dan. Dan kada obilježavamo dvije godine nepravedne agresije Rusije na susjeda Ukrajinu. Dozvolite mi da jasno kažem: Sjedinjene Države osuđuju brutalnost Rusije prema ukrajinskom narodu, zapaljivu retoriku o Evropi i revanšističke želje za osvajanjem. Za takve akte Rusije nema mjesta u 21. vijeku. Ambasada SAD zahvaljuje našem NATO savezniku Crnoj Gori na podršci Ukrajini i ukrajinskim izbjeglicama koje je primila. Uz kolektivnu podršku partnera i prijatelja, kao što su Crna Gora i Sjedinjene Države, čvrsto vjerujemo da će Ukrajina uspjeti da se odbrani. Pozivamo Kremlj da prekine agresiju i ilegalni osvajački rat i poštuje suverenitet i dostojanstvo Ukrajine i njenog izdržljivog i ponosnog naroda“, poručila je Rajnke.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

PES: Odavno primjetna namjera Milatovića da opstruira rad Vlade i partije

„Važno je zbog Crne Gore da održi ono što je u Tviter ostavci kazao, a to je da konačno počne raditi u interesu građana umjesto na ličnoj promociji“

Pokret Evropa sad (PES) saopštila je da je odavno primjetna namjera Jakova Milatovića da opstruira rad 44. Vlade Crne Gore i PES-a, što je kulminiralo današnjim napuštanjem partije.

U saopštenju navode i da je „dobro što je Milatović shvatio da je vrijeme da napusti PES, kako društvo ne bi trpjelo zbog ličnih nezadovoljstava“.

Sada već bivše partijske kolege poručile su Milatoviću i da je „važno zbog Crne Gore da održi ono što u ostavci kazao, a to je da konačno počne raditi u interesu građana umjesto na ličnoj promociji“.

Milatović je danas podnio ostavku na sve funkcije u PES-u navodeći da je dosadašnji način rada partije „suprotan obećanom i vrijednostima koje sam imao na umu prilikom stvaranja Pokreta“.

Iz PES-a su saopštili da su od preuzimanja vlasti, doprinijeli smanjenju tenzija u društvu i rješavanju problema dijalogom sa svim političkim i društvenim akterima.

„Ovaj dijalog je rezultirao izborom ključnih funkcija u pravosuđu, uspješnim popisom, povećanjem minimalnih penzija na 450 eura, kao prvog koraka programa Evropa Sad 2“, navodi se u saopštenju PES-a.

Iz PES-a dodaju da su odblokirali proces evropskih integracija i da je Crna Gora bliža ulasku u EU nego ikad ranije.

„Nastavićemo da se zalažemo za izbor kompetentnih pojedinaca na ključne funkcije, iako razumijemo da to predstavlja novost na političkoj sceni i da se tome protive neke političke strukture, pa čak i pojedinci koji su do skoro bili u PES-u. Nastavićemo da se borimo za bolji standard građana i, uprkos svim opstrukcijama, povećanje njihovih zarada i sprovođenje programa Evropa Sad 2 do kraja. Na kraju se nadamo da će zbog javnog interesa aktuelni predsjednik smoći snage da se izdigne iznad ličnih netrpeljivosti i da će se voditi interesima građana, za razliku od dosadašnjeg postupanja, i da neće izlaziti iz svojih ustavnih nadležnosti“, piše u saopštenju.

Ističu i da vjeruju „da je zato dobro što je Milatović shvatio da je vrijeme da napusti PES, kako društvo ne bi trpjelo zbog ličnih nezadovoljstava“.

„Ovo je način da se odnosi postave na novim osnovama koje će, nadamo se, biti kvalitetnije. Važno je zbog Crne Gore da održi ono što je u Tviter ostavci kazao, a to je da konačno počne raditi u interesu građana umjesto na ličnoj promociji“, zaključuje se u saopštenju.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Milatović: Dajem ostavku na sve funkcije u Pokretu Evropa sad

„Kao i do sada, isključivo vođen interesima građana, kao predsjednik Crne Gore sve svoje kapacitete usmjeriću ka realizaciji ključnih državnih prioriteta“

Milatović. Foto: Srđan Ilić

Zamjenik predsjednika Pokreta Evropa sad i aktuelni predsjednik države Jakov Milatović podnio je ostavku na sve funkcije u partiji.

„Prilikom osnivanja Pokreta Evropa sad, građanima smo obećali transparentnost u radu, racionalan i argumentovan dijalog o politikama koje su inkluzivne i održive. Istovremeno, obećali smo da će kompetencije i lični integritet predstavljati odlučujuće faktore pri zapošljavanju i napredovanju. Takođe, obećali smo drugačiju političku kulturu utemeljenu na uvažavanju različitosti i afirmisanju evropskih vrijednosti. Dosadašnji način rada je suprotan obećanom i vrijednostima koje sam imao na umu prilikom stvaranja Pokreta. Iz tog razloga dajem ostavku na sve funkcije u Pokretu“, napisao je Milatović na nalogu na mreži X.

Dodao je da je Pokret Evropa sad bio i ostaće važan dio njega.

„Jer smo zajedno ispisivali istoriju demokratskih promjena u zemlji. Kao i do sada, isključivo vođen interesima građana, kao predsjednik Crne Gore sve svoje kapacitete usmjeriću ka realizaciji ključnih državnih prioriteta“, kazao je Milatović.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije