Connect with us

POLITIKA

MINISTAR KAPITALNIH INVESTICIJA

Ibrahimović partijske kadrove šeta po svijetu o trošku građana

Ibrahimović u službenu posjetu Bakuu mimo vladine platforme poveo sekretarku Mirsadu Bošnjak

Foto: Miloš Vujović/AA

Ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović počekom februara je u službenu posjetu Azerbejdžani vodio i sekretarku Ministarstva na čijem je čelu, Mirsadu Bošnjak, iako njen odlazak u Baku nije bio predviđen službenom platformom koju je usvojila Vlada.

Vlada je na sjednici 26. januara, usvojila platformu za službenu posjetu Ibrahimovića Azerbejdžanu od 1. do 4. februara. U zaključcima usvojenim uz platformu, Vlada je odredila da uz ministra, kao članovi delegacije u Baku putuju i državni sekretar Ministarstva kapitalnih investicija (MKI) Admir Šahmanović i šefica Službe za odnose sa javnošću tog ministarstva Jelena Raspopović. To je bio i inicijalni predlog MKI koje je u platformi navelo da Ibrahimović u Baku odlazi da potpiše Sporazum o pružanju vazduhoplovnih usluga između vlada dvije države, kao i da bude jedan od panelista na 9. ministarskom sastanku Savjeta južnog gasnog koridora koji je održan 3. februara.

Ibrahimović i delegacija u Azerbejdžanu, Foto: MKI

U platformi je navedeno da njihove “troškove smještaja, prevoza i dnevnica snosi MKI”.

Nekoliko dana kasnije, na sajtu MKI objavljena je informacija o potpisivanju Sporazuma o vazdušnom saobraćaju između Crne Gore i Azerbejdžana i susretu Ibrahimovića i njegovog kolege, ministra saobraćaja i digitalnog razvoja u Vladi Azerbejdžana Rashad Nabiyeva. Uz nju je priložena i fotografija sa susreta dviju delegacija u Bakuu, na kojoj se sa crnogorske strane, pored troje zvaničnih članova delegacije MKI čiji je odlazak u Azerbejdžan odobrila Vlada, te pripadnika našeg diplomatskog osoblja akreditovanog u toj državi, vidi i sekretarka MKI, Mirsada Bošnjak.

Iz tog resora ni nakon više od sedam dana, nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” kako je Bošnjak mogla da putuje u Baku kada nije bila dio platforme i kako je moguće da Ministarstvo samo mijenja sastav zvanične delegacije koja predstavlja državu Crnu Goru u inostranstvu mimo Vlade.

Nije odgovoreno ni ko je konkretno donio odluku o odlasku u Baku službenika MKI koji nisu bili na spisku onih sa čijim se odlaskom saglasila Vlada, te o čijem su onda oni trošku išli na ovo trodnevno službeno putovanje i koliki su bili ukupni troškovi ove posjete.

Diplomirana pravnica Mirsada Bošnjak iz Bijelog Polja koja je kadar BS-a na mjesto sekretarke MKI postavljena je na Ibrahimovićev predlog, kao vršiteljka dužnosti 3. avgusta prošle godine. Potom je 7. novembra, Uprava za ljudske resurse “za potrebe MKI”, raspisala konkurs za popunu mjesta sekretara MKI. Na testu je Bošnjak ostvarila 40,67 bodova, a druga kandidatkinja Vesna Brajović 39,33 bodova.

Potom je ministar, kako nalaže procedura, obavio razgovor sa obje kandidatkinje i izabrao partijsku koleginicu, ocijenivši da je “ostvarila prednost na provjeri kompetencija, znanja i sposobnosti kandidata u odnosu na kandidatkinju Vesnu Brajović, da je Mirsada Bošnjak od avgusta 2022. vršiteljka dužnosti sekretarke MKI, te da je ista dala značajan doprinos unapređenju sistema državne uprave i ista se uputila u problematiku unutrašnjih organizacionih jedinica”.

Na osnovu toga je Bošnjak sredinom decembra prošle godine postavljana za sekretarku MKI sa mandatom od pet godina.

O postavljenju Bošnjak na tu funkciju u decembru su pisali i mediji dovodeći to u vezu sa raspoređivanjem kadrova BS “po dubini” u sistemu državne uprave, uprkos činjenici da je prije toga ta partija krajem avgusta prošle godine glasala za smjenu Vlade premijera Dritana Abazovića u kojoj ta partija učestvuje. Uprkos tome i činjenici da je Abazovićev kabinet pao nakon glasanja u Skupštini, BS do danas nije izašla iz Vlade.

BS u izvršnoj vlasti ima dvojicu funkcionera – potpredsjednika Vlade i ministra kapitalnih investicije Ervina Ibrahimovića i ministra rada i socijalnog staranja Admira Adrovića.

Funkcioneri te partije su u upravljačkim tijelima znatnog broja kompanija sa većinskim državnim udjelom, koje uglavnom posluju profitabilno – u Luci Bar, Aerodromima, a pokrivaju i mjesta šefova direktorata u nekim ključnim resorima – poput Ministarstva unutrašnjih poslova. Tako je Nedžib Ibrišimović na predlog Vlade izabran za člana Odboru direktora Luke Bar. On je bio pomoćnik direktora Zavoda za zapošljavanje, dok je tom institucijom rukovodio poslanik BS-a Suljo Mustafić. Mustafić je sada poslanik u Skupštini.

Početkom jula ove godine Vlada je imenovala Odbor direktora Aerodroma, čiji je član između ostalih, i Kemal Purišić iz BS. Purišić je ranije u Vladi Duška Markovića (DPS) bio ministar rada i socijalnog staranja.

Ekonomista Armin Mujević, bivši sekretar za finansije u Opštini Rožaje je u avgustu imenovan za vršioca dužnosti direktora Uprave za gazdovanje šumama i lovištima, kao i Mevludin Dizdarević za člana Upravnog odbora Zavoda za zapošljavanje.

Vlada je u oktobru donijela rješenje kojim se za člana Savjeta Agencije za investicije Crne Gore imenuje i kadar BS-a Ernesa Kardović.

Predsjednica foruma mladih BS OO Pljevlja, Mersida Aljićević je od kraja jula vršiteljka dužnosti generalne direktorice Direktorata za socijalnu i dječiju zaštitu u Ministarstvu rada i socijalnog staranja, a Elmir Kurtagić direktor Fonda za obeštećenje.

Kadar te partije Asmir Pepić je u novembru imenovan za državnog sekretara u Ministarstvu odbrane, a član Predsjedništva BS-a Mersudin Gredić u maju za državnog sekretara u MUP-u. Istog mjeseca je član rožajskog odbora stranke Zejnel Klimenta imenovan za državnog sekretara u Ministarstvu prosvjete.

Kadar BS-a Irma Selmanović je u maju imenovana za savjetnicu potpredsjednika Vlade za regionalni razvoj, a mjesec kasnije Vlada je predložila Skupštini akcionara Marine Bar da za člana Odbora direktora izabere i funkcionera BS-a Safeta Kočana.

Član Predsjedništva stranke Admir Šahmanović imenovan je za državnog sekretara u Ministarstvu kapitalnih investicija.

Visoki funkcioner BS-a iz Petnjice Ismet Latić imenovan je sredinom decembra prošle godine za državnog sekretara u MKI za resor pomorske privrede.

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

POLITIKA

Bečić i Abazović danas u Beranama i Andrijevici

„Aleksa i Dritan pozivaju građane Andrijevice da danas budu na gradskom trgu u 17.30, a građane Berane da se okupe u glavnoj ulici u 18.30h“, saopšteno je iz ove predizborne koalicije

Foto: Koalicija "Aleksa i Dritan – Hrabro se broji"

Nosilac izborne liste „Aleksa i Dritan – Hrabro se broji“ i lider Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić zajedno sa predsjednikom Vlade i čelnikom GP URA Dritanom Abazovićem posjetiće danas (utorak, 30. maj) Berane i Andrijevicu gdje će, kako se navodi, razgovarati sa građanima.

Foto: Koalicija „Aleksa i Dritan – Hrabro se broji“

„Aleksa i Dritan pozivaju građane Andrijevice da danas budu na gradskom trgu u 17.30, a građane Berane da se okupe u glavnoj ulici u 18.30h“, saopšteno je iz predizborne koalicije “Aleksa i Dritan – Hrabro se broji!”.

Foto: Koalicija „Aleksa i Dritan – Hrabro se broji“

Dodaju da je autobus hrabrosti otpočeo svoj obilazak svakog dijela Crne Gore u sklopu predizbornih aktivnosti.

Parlamentarni izbori u Crnoj Gori su zakazani za 11. jun.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Održan sastanak kod Milatovića: Prisustvovali Bečić, Medojević, Spajić, Joković, Vukšić, Ibrahimović…

Sastanku nisu prisustvovali nosilac izborne liste koalicije „Za budućnost Crne Gore“ (ZBCG) i lider Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević, kao ni predvodnik liste Socijaldemokratske partije (SDP) Nikola Đurašković i Narodnog pokreta „Pravda za sve“ Vladimir Leposavić

Sa sastanka, Foto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore

Sastanak predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića sa predstavnicima političkih partija koje učestvuju na predstojećim parlamentarnim izborima 11. juna održan je danas u Vili Gorica u Podgorici.

Na sastanku se razgovaralo o ključnim temama za dalji razvoj Crne Gore.

Foto: Služba predsjednika Crne Gore

Sastanku sa Milatovićem su prisustvovali predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić, predsjednik Pokreta za promjene (PzP) Nebojša Medojević, predstavnik Demokratske partije socijalista (DPS) Abaz Dizdarević, nosliac liste „Narodne koalicije“ Dejan Vukšić, lider Pokreta Evropa sad (PES) Milojko Spajić, predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković, nosilac liste Pokreta Preokret Srđan Perić, predsjednik Force Genci Nimanbegu, predsjednik Bošnjačke stranke (BS) Ervin Ibrahimović, predsjednik Albanske alternative Nik Đeljošaj, lider Hrvatske građanske inicijative (HGI) Adrijan Vuksanović i nositeljka liste „Da. Mi možemo za građansku Crnu Goru!“ Dragica Perović Ivanović.

Foto: Služba predsjednika Crne Gore

Sastanku njijesu prisustvovali nosilac izborne liste koalicije „Za budućnost Crne Gore“ (ZBCG) i lider Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević, kao ni predvodnik liste Socijaldemokratske partije (SDP) Nikola Đurašković i Narodnog pokreta “Pravda za sve” Vladimir Leposavić.

Foto: Služba predsjednika Crne Gore

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Knežević neće na sastanak kod Milatovića: Zahvaljujući DF-u ubjedljivo ste pobijedili Đukanovića

On poziva Milatovića, pošto je rekao da je predsjednik svih građana Crne Gore, da ako želi razgovor sa njima, da prvo podnese ostavku na mjesto jednog od lidera Pokreta Evropa sad, da se obaveže da će uticati na Milojka Spajića da neće poći sa DPS-om

Predsjednik Demokratske narodne partije i nosilac liste „Za budućnost Crne Gore“ Milan Knežević sinoć je u sali Doma vojske u Pljevljima, na skupu koalicije „Za budućnost Crne Gore“ odgovorio na poziv za sastanak predsjednika države Jakova Milatovića i jasno kazao da neće prisustvovati sastanku.

„Gospodine Milatoviću, zahvaljujući glasovima Demokratskog fronta, zahvaljujući pozivu Andrije Mandića, zahvaljujući svima nama, ostvarili ste ubjedljivu pobjedu nad Milom Đukanovićem 2. aprila. Iako ste nas do 19. marta optuživali da smo dvije strane iste medalje i da želimo da idemo sa Demokratskom partijom socijalista i da smo sve dogovorili sa Milom Đukanovićem. Pokazali smo odgovornost, pokazali smo mudrost, pokazali smo ozbiljnost jer smo znali da će građani Crne Gore da glasaju najviše protiv Mila Đukanovića, a tek onda za Jakova Milatovića u drugom krugu“, kazao je Knežević.

Da je to istina, Knežević istiće da to pokazuju i 22. i 23. april, kada je na Milatović Glavnom odboru ostao u ubjedljivoj manjini, da ga nije glasao nijedan član u sukobu sa Milojkom Spajićem.

„To je najbolji pokazatelj kako je varljiva narodna volja i kako ljudi jasno opredjeljuju ko i što govori, a ko što radi. I zato želim da Vas obavijestim iz Pljevalja da sam ja sa razrednim straješinama završio davne `98. godine i da je moj razredni starješina, posljednji u životu, Vojislav Knežević i da ja ne želim novog razrednog starješinu Jakova Milatovića“, kazao je Knežević.

On poziva Milatovića, pošto je rekao da je predsjednik svih građana Crne Gore, da ako želi razgovor sa njima, da prvo podnese ostavku na mjesto jednog od lidera Pokreta Evropa sad, da se obaveže da će uticati na Milojka Spajića da neće poći sa DPS-om, „jer svi vide u ovom trenutku šta rade ambasade, međunarodni faktor PES i DPS“.

„A kada pogledate listu PES-a i DPS-a , ne zna se ko je PES, a ko je DPS. To su naši uslovi za razgovor ali ne među petnaestoricom u krugu, nego oči u oči, među kamerama. Da obeća da neće slušati ambasade i da će Ustav i zakoni CG biti osnovno mjerilo tokom upravljanja njegovog predsjedničkog mandata“, zaključio je Knežević.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije