Connect with us

POLITIKA

TOKOM PREGOVORA O FORMIRANJU VLADE

Ibrahimović tražio da Šehović bude u Vladi, Spajić odbio: Dio funkcionera Bošnjačke zahtijevaće da položi račune jer su ostali van vlasti

Dio funkcionera BS-a optužuje Ibrahimovića da je radio isključivo za sebe, “mjerkajući” poziciju šefa diplomatije.
„Čvrsto stojima iza Ibrahimovića i svake njegove odluke“, poručuje šef bjelopoljskog BS-a Ernad Suljević

Ibrahimović, Spajić i Šehović

Kao razlog što je Bošnjačka stranka ostala van vlasti, iako je do sredine oktobra važila za izvjesnog konstituenta buduće Vlade Milojka Spajića, dio funkcionera ove partije navodi da je direktno odgovoran njen lider Ervin Ibrahimović, saznaje nezvanično Portal Berane online.

Navodno je Ibrahimović tokom razgovora o formiranju nove Vlade sa mandatarom i liderom Pokreta Evropa sad Milojkom Spajićem uslovio ulazak u novu Vladu Bošnjačke stranke ako njen dio budu i Socijaldemokrate (SD) Damira Šehovića.

Spajić takvu opciju nije prihvatio i prekinuo je dalje razgovore sa Ibrahimovićem, potvrđeno je nezvanično za Portal Berane online iz više izvora. Nakon toga dogovorio je novu Vladu s Demokratama, Socijalističkom narodnom partijom (SNP), Albanskim forumom i Albanskom alijansom, uz parlamentarnu podršku saveza Za budućnost Crne Gore (ZBCG).

Iz PES-a su ranije rekli “Vijestima” da je BS odbio da bude u vlasti sa ZBCG i da je tražio da se u nju ubace Socijaldemokrate (SD), dok su iz BS-a naveli da nisu ni stigli da se izjasne o Spajićevoj ponudi o manjinskoj vladi sa ZBCG, a neki izvori iz BS tvrde da nisu ni dobili formalnu ponudu.

Tokom pregovora se spekulisalo da bi BS-u mogla da pripadnu četiri resora i jedno potpredsjedničko mjesto u vladi.

Sa druge strane i „Vijesti“ su danas objavile, pozivajući se na nezvanična saznanja, da je dio funkcionera i članova Bošnjačke stranke (BS) razmatra da od lidera te partije Ervina Ibrahimovića zatraži odgovornost za to što ona neće biti u novoj vladi.

Izvori iz BS-a tvrde da Ibrahimovića dio kolega smatra najvećim krivcem za to što će stranka napustiti izvršnu vlasti i preseliti se u opoziciju. Oni ga, kažu sagovornici, optužuju da je loše pregovarao o vladi, da je bio netransparentan, odnosno da ih nije obavještavao o toku pregovora i da je radio isključivo za sebe, “mjerkajući” poziciju šefa diplomatije. Poručuju mu, navodno, i da je nedopustivo što je BS, sa šest mandata u parlamentu, ostao bez vlasti – pogotovo zbog toga što u bošnjačkom korpusu nema alternativu.

Nezadovoljstva je, prema tvrdnjama jednog izvora, bilo i na sjednici Predsjedništva BS-a u proširenom sastavu, koja je prošle sedmice održana u Podgorici, a kojoj su prisustvovali predsjednici lokalnih odbora partije.

Jedan izvor “Vijesti” kaže da Ibrahimović izostanak BS-a iz vlasti, kolegama pravda time da ta partija nije mogla da podrži izbor funkcionera ZBCG Andrije Mandića za šefa Skupštine – jer bi to značilo promjenu spoljnopolitičkog kursa države, te riječima da je sa Spajićem dogovor nemoguć jer često mijenja planove.

Isti sagovornik tvrdi da je Ibrahimović partijskim kolegama govorio da su mu diplomate država Zapada garantovale da će BS biti u vladi, ali da su ga iznevjerile.

Izvor navodi da je dio funkcionera zahtijevao od Ibrahimovića da obnovi kontakte s PES-om, da bi opet otpočeli pregovori i da bi BS eventualno pronašao mjesto u vlasti. Vijesti su juče BS-u uputile više pitanja o navodnim unutarstranačkim nesuglasicama, ali su iz te stranke kazali da mogu odgovoriti naredne sedmice. Kontaktirano je i nekoliko funkcionera BS-a, ali je samo jedan od njih htio zvanično da govori – predsjednik bjelopoljskog odbora te stranke Ernad Suljević.

“Čvrsto stojima iza Ibrahimovića i svake njegove odluke”, rekao je on “Vijestima”.

Jedan od sagovornika BS-a u neformalnom razgovoru je rekao da u toj stranci ima uobičajenih rasprava, kao u svakoj drugoj partiji, ali da nema podjela.

Prema Statutu BS-a, predsjednik te partije za svoj rad odgovoran je Kongresu i Glavnom odboru (GO). On je dužan da na zahtjev trećine članova GO podnese tom tijelu izvještaj o svom radu.

Ibrahimović je za šefa BS-a izabran u junu 2021. godine. U odlazećoj Vladi pokriva pozicije potpredsjednik za regionalni razvoj i ministra kapitalnih investicija.

BS je na junskim parlamentarnim izborima osvojio 21.423 glasa, odnosno šest mandata, što je najbolji rezultat te partije od njenog osnivanja (2006. godine). Tokom pregovora o vladi, izokola su poručivali da ne žele saradnju s koalicijom ZBCG, govoreći da je državi potrebna vlada jasne evroatlantske orijentacije.

Od kraha pregovora s PES-om, Ibrahimović, kao šef BS-a, nije javno istupao.

BS je dugo godina bio u koaliciji s Demokratskom partijom socijalista (DPS).

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

POLITIKA

Američka ambasadorka: Zahvaljujemo Crnoj Gori na podršci Ukrajini i ukrajinskim izbjeglicama koje je primila

„Danas je tužan dan. Dan kada obilježavamo dvije godine nepravedne agresije Rusije na susjeda Ukrajinu“

Foto: Screenshot

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) zahvaljuje našem NATO savezniku Crnoj Gori na podršci Ukrajini i ukrajinskim izbjeglicama koje je primila, saopštila je danas ambasadorka SAD u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke.

Iz Ambasade SAD je saopšteno da se Rajzing Rajnke obratila povodom druge godišnjice početka ruske agresije na Ukrajinu.

„Danas je tužan dan. Dan kada obilježavamo dvije godine nepravedne agresije Rusije na susjeda Ukrajinu. Dozvolite mi da jasno kažem: Sjedinjene Države osuđuju brutalnost Rusije prema ukrajinskom narodu, zapaljivu retoriku o Evropi i revanšističke želje za osvajanjem. Za takve akte Rusije nema mjesta u 21. vijeku. Ambasada SAD zahvaljuje našem NATO savezniku Crnoj Gori na podršci Ukrajini i ukrajinskim izbjeglicama koje je primila. Uz kolektivnu podršku partnera i prijatelja, kao što su Crna Gora i Sjedinjene Države, čvrsto vjerujemo da će Ukrajina uspjeti da se odbrani. Pozivamo Kremlj da prekine agresiju i ilegalni osvajački rat i poštuje suverenitet i dostojanstvo Ukrajine i njenog izdržljivog i ponosnog naroda“, poručila je Rajnke.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

PES: Odavno primjetna namjera Milatovića da opstruira rad Vlade i partije

„Važno je zbog Crne Gore da održi ono što je u Tviter ostavci kazao, a to je da konačno počne raditi u interesu građana umjesto na ličnoj promociji“

Pokret Evropa sad (PES) saopštila je da je odavno primjetna namjera Jakova Milatovića da opstruira rad 44. Vlade Crne Gore i PES-a, što je kulminiralo današnjim napuštanjem partije.

U saopštenju navode i da je „dobro što je Milatović shvatio da je vrijeme da napusti PES, kako društvo ne bi trpjelo zbog ličnih nezadovoljstava“.

Sada već bivše partijske kolege poručile su Milatoviću i da je „važno zbog Crne Gore da održi ono što u ostavci kazao, a to je da konačno počne raditi u interesu građana umjesto na ličnoj promociji“.

Milatović je danas podnio ostavku na sve funkcije u PES-u navodeći da je dosadašnji način rada partije „suprotan obećanom i vrijednostima koje sam imao na umu prilikom stvaranja Pokreta“.

Iz PES-a su saopštili da su od preuzimanja vlasti, doprinijeli smanjenju tenzija u društvu i rješavanju problema dijalogom sa svim političkim i društvenim akterima.

„Ovaj dijalog je rezultirao izborom ključnih funkcija u pravosuđu, uspješnim popisom, povećanjem minimalnih penzija na 450 eura, kao prvog koraka programa Evropa Sad 2“, navodi se u saopštenju PES-a.

Iz PES-a dodaju da su odblokirali proces evropskih integracija i da je Crna Gora bliža ulasku u EU nego ikad ranije.

„Nastavićemo da se zalažemo za izbor kompetentnih pojedinaca na ključne funkcije, iako razumijemo da to predstavlja novost na političkoj sceni i da se tome protive neke političke strukture, pa čak i pojedinci koji su do skoro bili u PES-u. Nastavićemo da se borimo za bolji standard građana i, uprkos svim opstrukcijama, povećanje njihovih zarada i sprovođenje programa Evropa Sad 2 do kraja. Na kraju se nadamo da će zbog javnog interesa aktuelni predsjednik smoći snage da se izdigne iznad ličnih netrpeljivosti i da će se voditi interesima građana, za razliku od dosadašnjeg postupanja, i da neće izlaziti iz svojih ustavnih nadležnosti“, piše u saopštenju.

Ističu i da vjeruju „da je zato dobro što je Milatović shvatio da je vrijeme da napusti PES, kako društvo ne bi trpjelo zbog ličnih nezadovoljstava“.

„Ovo je način da se odnosi postave na novim osnovama koje će, nadamo se, biti kvalitetnije. Važno je zbog Crne Gore da održi ono što je u Tviter ostavci kazao, a to je da konačno počne raditi u interesu građana umjesto na ličnoj promociji“, zaključuje se u saopštenju.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Milatović: Dajem ostavku na sve funkcije u Pokretu Evropa sad

„Kao i do sada, isključivo vođen interesima građana, kao predsjednik Crne Gore sve svoje kapacitete usmjeriću ka realizaciji ključnih državnih prioriteta“

Milatović. Foto: Srđan Ilić

Zamjenik predsjednika Pokreta Evropa sad i aktuelni predsjednik države Jakov Milatović podnio je ostavku na sve funkcije u partiji.

„Prilikom osnivanja Pokreta Evropa sad, građanima smo obećali transparentnost u radu, racionalan i argumentovan dijalog o politikama koje su inkluzivne i održive. Istovremeno, obećali smo da će kompetencije i lični integritet predstavljati odlučujuće faktore pri zapošljavanju i napredovanju. Takođe, obećali smo drugačiju političku kulturu utemeljenu na uvažavanju različitosti i afirmisanju evropskih vrijednosti. Dosadašnji način rada je suprotan obećanom i vrijednostima koje sam imao na umu prilikom stvaranja Pokreta. Iz tog razloga dajem ostavku na sve funkcije u Pokretu“, napisao je Milatović na nalogu na mreži X.

Dodao je da je Pokret Evropa sad bio i ostaće važan dio njega.

„Jer smo zajedno ispisivali istoriju demokratskih promjena u zemlji. Kao i do sada, isključivo vođen interesima građana, kao predsjednik Crne Gore sve svoje kapacitete usmjeriću ka realizaciji ključnih državnih prioriteta“, kazao je Milatović.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije