Connect with us

DRUŠTVO

BAZA PODATAKA KATASTRA PUNA IZMIŠLJENIH PODATAKA

Imovinu kriju iza izmišljenih matičnih brojeva

Zemljište biznismena Branislava Mićunovića bilo je upisano pod fiktivnim matičnim brojem, a postoji još mnogo takvih primjera, tvrdi Vanja Ćalović Marković. Iz Uprave saopštili da su službenici do 2011. dodjeljivali fiktivne matične brojeve u predmetima kada nijesu mogli da utvrde stvarni fizičkog, odnosno PIB pravnog lica, i ističu da planiraju sveobuhvatnu reformu

Mićunović, Foto: Luka Zekovic

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.

Budvanski biznismen Branislav Brano Mićunović posjedovao je i prodao 2017. zemljište vrijedno 300.000 eura na Žabljaku, koje je u Upravi za katastar i državnu imovinu bilo upisano pod fiktivnim matičnim brojem.

Do tog podatka je došla članica Stručnog tima Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije na visokom nivou Vanja Ćalović Marković, istražujući imovinu njegovog imenjaka, nekadašnjeg ministra kulture i ambasadora u Srbiji Branislava Mićunovića.

Ćalović Marković je “Vijestima” kazala da se ispostavilo da to nije slučaj samo sa budvanskim biznismenom, već da postoji veliki broj sličnih predmata, a da se takva praksa nastavlja i nakon dolaska nove vlasti.

Ona je rekla da očekuje da će Uprava za katastar i državnu imovinu uskoro početi da rješava ovaj problem, “jer je to izuzetno značajno za borbu protiv korupcije na visokom nivou”.

”To je problematično zbog toga što javnost ne može znati šta zaista posjeduju javni funkcioneri ili osobe koje se povezuju sa organizovanim kriminalom”, poručila je Ćalović Marković.

Iz Uprave za katastar tvrde da su fiktivni matični brojevi dodjeljivani predmetima kada službenici nijesu mogli da utvrde matični broj fizičkog, odnosno PIB pravnog lica. Ističu da se to ne radi od 2011. godine.

”Radi se o privremenom identifikacionom broju koji nema bilo kakvu vezu sa zvaničnim podacima o fizičkom ili pravnom licu (matični broj za fizička ili PIB/mb za pravna lica), koji se isključivo dodjeljivao zbog potrebe poštovanja pravila modela podataka, odnosno softverskog rješenja u kojem je bila neophodna informacija o identifikacionoj oznaci”.

Tvrde i da su privremeni identifikacioni brojevi nastali prije 2011. godine, a da je razlog njihovog upisa bilo “nedostavljanje kompletnih podataka u postupku izlaganja na javni uvid podataka elaborata premjera, tj. formiranja evidencije katastra nepokretnosti, ili u redovnom postupku neodazivanje na poziv za prisustvo u postupku utvrđivanja prava ili u ranijem periodu za fizička lica kod upisa rješenja ostavinskog postupka”.

Ćalović Marković: I dalje se dodjeljuju fiktivni brojevi

Ćalović Marković, međutim, upozorava na to da je u direktnom kontaktu sa službenicima i direktorom Uprave Kočom Đurišićem, dobila informaciju da se slični brojevi i dalje dodjeljuju.

”Tražila sam podatke o imovini koju posjeduje ili je posjedovao nekadašnji ministar kulture Branislav Mićunović. Kada mi je dostavljena dokumentacija, u okviru podataka o bivšem ministru, dostavljen mi je i jedan ugovor koji se takođe odnosi na lice sa istim imenom, ali je u pitanju Branislav Mićunović iz Budve. Nakon toga sam otišla na sastanak u katastar i tražila da izvršim uvid u njihovu bazu, iz koje sam zaključila da je ta imovina na ime Branislava Brana Mićunovića, bila upisana pod fiktivnim matičnim brojem”, kazala je “Vijestima” Ćalović Marković.

Ističe da je tražila objašnjenje i od službenika i od direktora Uprave za katastar i državnu imovinu, a da joj je rečeno kako “pogotovo u prethodnom periodu ali i dalje, u određenim slučajevima, kada se na samom početku spisa predmeta ne nalaze informacije o matičnom broju određene osobe, službenik u Upravi dodijeli fiktivni, odnosno izmišljeni matični broj”.

”Napominjem da nije riječ o stranim državljanima, koji imaju posebne matične brojeve, već o crnogorskim koji imaju matične brojeve i koji bi se u katastru morali naći. Sa jedne strane to je problematično zbog toga što javnost ne može znati šta zaista posjeduju javni funkcioneri ili osobe koje se povezuju sa organizovanim kriminalom. Sa druge strane, onim građanima kojima je ta greška napravljena, ne sa ciljem da im se pomogne da sakriju imovinu već iz nekih drugih razloga, to stvara dodatne probleme i troškove da bi se podaci ispravili”, kazala je Ćalović Marković.

Ćalović Marković, foto: Savo Prelević

Napominje da je o tome razgovarala sa direktorom Uprave i saopštila mu da je neophodno da se pokrene reforma baze podataka što prije.

”I da se javnost upozna sa činjenicom da je imovina pojedinih lica skrivena iza fiktivnih matičnih brojeva. Ovo je pogotovo značajno u poslovanju, s obzirom na to da je veliko pitanje da li ta lica kada, recimo, uzimaju kredite ili slično, zaista prikažu svu svoju imovinu. Međutim, ono što Savjet najviše interesuje je pitanje sakrivanja imovine visokih državnih funkcionera i, naravno, lica koja su povezana sa organizovanim kriminalom”, upozorava Ćalović Marković.

Kaže da je o tome razgovarala i sa ministrom finansija Milojkom Spajićem, te da ga je upoznala sa značajem ovog problema i “potencijalnog uticaja na borbu protiv korupcije na visokom nivou”.

”Zaista mislim da to mora da bude prioritet i očekujem da ćemo konačno imati najavu iz nadležne Uprave i Ministarstva finansija na koji način će se realizovati ta reforma i očistiti katastar od fiktivnih matičnih brojeva”, zaključila je Ćalović Marković.

Uprava: Planiramo sveobuhvatnu reformu

Iz Uprave su “Vijestima” još odgovorili da je nekadašnji Republički zavod za geodetske i imovinsko-pravne odnose još 1996. godine u rad uveo softver za potrebe vođenja katastarskih evidencija, koji je kasnije naslijedila nekadašnja Uprava za nekretnine.

”Upisani privremeni brojevi nastali su u periodu prije 2011. godine. Od uvođenja notarijata 2011, svi notarski akti sadrže podatke o matičnom ili broju pasoša za fizička lica, odnosno PIB-u ili mb-u za pravna lica i shodno tome isključivo se vrši upis navedenih podataka, a ne privremeni brojevi”, navode iz Uprave.

Obećavaju da će u narednom periodu rad Uprave biti usmjeren “ka stalnom poboljšanju kvaliteta i ažurnosti postojećih evidencija o nepokretnostima i unapređivanju procesa rada”.

”S tim u vezi, Uprava planira da izvrši sveobuhvatnu reformu katastra nepokretnosti i otkloni sve postojeće nedostatke koji su nastali u prethodnom periodu, kako bi se u potpunosti osujetile bilo kakve protivpravne radnje zbog nepostojanja matičnog broja koji jedinstven za svako fizičko lice, odnosno PIB-a koji se dodjeljuje svakom pravnom licu posebno. Konkretne aktivnosti koje sprovodimo na sređivanju katastarskih evidencija su bitan preduslov za utvrđivanje zakonskih ciljeva i mjera za njihovo efikasno sprovođenje, pa će u skladu sa tim Uprava za katastar i državnu imovinu po službenoj dužnosti preduzimati neophodne radnje”.

Na čelu bivše Uprave za nekretnine skoro 10 godina bio je Dragan Kovačević, protiv koga je nedavno Specijalno državno tužilaštvo podiglo optužnicu. Kovačević je uhapšen u decembru prošle godine, ali je kasnije pobjegao iz države, nakon što je nakratko pušten iz pritvora.

Njemu, još osam osoba i jednoj kompaniji se na teret stavljaju krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, zloupotreba službenog položaja, zloupotreba službenog položaja putem podstrekavanja, protivpravno zauzimanje zemljišta, krivično djelo – iznuda putem podstrakavanja, krivično djelo – iznuda u saizvršilaštvu, zloupotreba položaja u privrednom poslovanju u sticaju sa krivičnim djelom falsifikovanje isprave, utaja poreza i doprinosa i krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju u sticaju sa krivičnim djelom falsifikovanje isprave…

 

Advertisement
Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

DRUŠTVO

Pogledajte: Hiljade ljudi na litiji u Pljevljima (FOTO + VIDEO)

Ulicama grada prošla litija koju su predvodiili vladika Mileševske eparhije Atanasije i episkop buenosajreski i južno-centralnoamerički Kirilo

Foto: Goran Malidžan

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.

U Pljevljima je danas povodom slave crkve Svete Petke ulicama grada prošla litija koju su predvodiili vladika Mileševske eparhije Atanasije i episkop buenosajreski i južno-centralnoamerički Kirilo.

Litija, kojoj je prisustvovalo više hiljada građana je nakon večernje liturgije od crkve Svete Petke prošla ulicama 1. decembra, Mila Peruničića, Ulicom kralja Petra I, a potom Tršovom ulicom, nakon čega su okupljeni ponovo došli pred hram gdje je lomljen slavski kolač. Za vrijeme litije članovi crkvenog hora pjevali su duhovne pjesme. Kum slave ove godine bila je porodica Vjekoslava Đurovića.

Foto: Goran Malidžan

Proslava krsne slave hrama, počela je predprazničnim bdenijem, a vladika Atanasije sa sveštenstvom i monaštvom SPC i jutros je je služio liturgiju u crkvi Svete Petke u centru grada.

Foto: Goran Malidžan

Nakon litije na trgu Patrijarha Varnave organizovan je koncert kojem je prisustvovao veliki broj gradana.

Foto: Goran Malidžan

Praznik Svete Petke u Pljevljima se slavio kao krsna slava grada do 1945. godine u znak zahvalnosti Svetiteljki za oslobođenje od turske okupacije 1912. i austrijske 1918. godine.

Foto: Goran Malidžan

Od 2000. godine je obnovljena praznična litija.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Spajić se zahvalio Damjanoviću: Nada se da će njihova saradnja biti nastavljena

Spajić se zahvalio Damjanoviću „na doprinosu u njihovom zajedničkom radu u korist građana“

Sa sastanka, Foto: Uprava prihoda i carina

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić zahvalio se na saradnji dosadašnjem v.d. direktoru Uprave prihoda i carina Aleksandru Damjanoviću.

Kako se navodi u saopštenju Uprave prihoda i carina, Spajić se zahvalio Damjanoviću „na doprinosu u njihovom zajedničkom radu u korist građana“.

Spajić je, kako se dodaje, poželio uspjeh Damjanoviću i izrazio nadu „da će njihova saradnja biti nastavljena“, kao i da će Damjanović nastaviti da doprinosi crnogorskoj ekonomiji u budućnosti.

U prostorijama Uprave prihoda i carina danas je Damjanović predao dužnost novoimenovanoj vršiteljki dužnosti direktora Mileni Petričević.

Sastanku su pored Petričević i Damjanovića prisustvovali Spajić, državni sekretari Janko Odović i Branko Krvavac, kao i članovi Komisije za primopredaju dužnosti Biljana Peranović, Dragan Janković i Biljana Jelić.

„Tokom sastanka prezentovani su dosadašnji rezultati Uprave, kao i vizija daljeg razvoja Uprave u pravcu ostvarenja strateških ciljeva modernizacije i unapređenja efikasnosti rada jedne od najvažnijih institucija u sistemu javnih finansija“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da je Spajić, prilikom posjete Upravi, održao i radni sastanak sa Petričević.

„Na sastanku je razgovarano o planu rada Uprave prihoda i carina i reformama, koje je neophodno sprovesti u oblastima iz nadležnosti rada Uprave“, zaključuje se u saopštenju.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Jasmina iz Berana se uspješno oporavlja od operacije: Milan je heroj mog života

„On je heroj moje priče. Želim javno, od sveg srca da mu se zahvalim jer mi je ‘poklonio život’. Njegov ljudski čin će ostati za pamćenje vjekovima, njegova dobrota i humanost. On je član moje porodice, moj brat“, poručila je Jasmina

Foto: Privatna arhiva

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.

Jasmini Međedović iz Berana je nedavno uspješno transplatiran bubreg, a donor je bio Nikšićanin Milan Bojičić. Jasmina i Milan su do aprila ove godine bili potpuni stranci, a sada su kao sestra i brat.

Dok se oporavlja i sprema za “novi” život Jasmina, koja radi kao oftalmolog u beranskoj bolnici, i koja je od prošlog avgusta išla na dijalizu, želi da se zahvali svima koji su joj pomogli da stigne do cilja.

„Želim najsrdačnije da se zahvalim porodici, komšijama, privrednicima, institucijama, građanima Crne Gore, dijaspori, kolegama, kolektivu Opšte bolnice Berane na čelu sa direktorom dr Miloradom Magdelinićem koji su iskazali svoju darežljivost i dobročinstvo tako što su mi olakšali borbu za novi život. Izražavam iskrenu zahvalnost Fatmi i Faruku Deniz Javorovac, kao i svim zaposlenim u MHT-u , koji su nam bili velika olakšica u komunikaciji sa klinikom“, istakla je Jasmina.

Milan je na human čin podstakla sugrađanka i prijateljica Konstantina Nina Vojinović koja je takođe 2018. godine tada nepoznatoj osobi donirala bubreg.

Konstantina je direktorica NVO „Izvor života“, koja je u Nikšiću otvorila Narodnu kuhinju, a Milan je član pomenute nevladine organizacije. Jasmina je zahvalna Nini što je cijelo vrijeme bila uz njih i ističe da je heroj njene priče, ali i života, Milan Bojičić.

„Nina je sve vrijeme bila uz nas, pružala nam nesebičnu pomoć i podršku. Veliko hvala divnoj Nini. Najveću zahvalnost ipak dugujem Milanu Bojičiću koji se odlučio na ovaj herojski čin. On je heroj moje priče. Želim javno, od sveg srca da mu se zahvalim jer mi je ‘poklonio život’. Njegov ljudski čin će ostati za pamćenje vjekovima, njegova dobrota i humanost. Veliko hvala. On je član moje porodice, moj brat“, poručila je Jasmina.

Nastavite sa čitanjem

Facebook

Instagram

Najčitanije