Connect with us

POLITIKA

PES BILJEŽI PAD, A DPS-U RASTE PODRŠKA U ODNOSU NA MAJ PROŠLE GODINE

Istraživanje CEDEM-a: Evropu sad bi glasalo 26,3, a DPS 26 odsto ispitanika

Kad bi se sljedeće sedmice održali izbori 11,3 odsto ispitanika bi glasalo Novu srpsku demokratiju, 10 odsto Demokrate, Bošnjačku stranku 5,3 odsto, Demokratsku narodnu partiju 4,2, a Građanski pokret URA 3,4 odsto ispitanika

Spajić (PES) i Živković (DPS)

Centar za demokratiju i ljudska prava (CEDEM) predstavio je danas rezultate njihovog istraživanja na temu „Političko javno mnjenje Crne Gore“, prema kojem je 9,5 odsto ispitanika veoma zadovoljno učinkom Vlade Milojka Spajića, 31,5 odsto njih uglavnom zadovoljno, 22,9 odsto uglavnom nezadovoljno, 13,2 veoma nezadovoljno, a 22,9 odsto nema stav.

Direktorica CEDEM-a Milena Bešić je kazala da se bilježi trend rasta od 2022. godine, kada je u pitanju zadovoljstvo učinkom neke vlade.

„Od pada Vlade Zdravka Krivokapića počinju dinamičniji događaji na sceni. Izabran je SDT, desila se hapšenja, potpisivanje temeljnog ugovora…“, navela je, pišu „Vijesti„.

Da se Crna Gora kreće pravim putem smatra 34,6 odsto ispitanika, krivim njih 31,1 odsto, dok je 34,3 odsto odgovorilo da ne znaju.

Bilježi se, u odnosu na mjerenje iz maja prošle godine, pad broja onih koji misle da se država kreće pogrešnim putem.

Kad bi se sljedeće sedmice održali izbori, 26,3 odsto ispitanika bi glasalo Pokret Evropa sad, 26 odsto Demokratsku partiju socijalista (DPS), 11,3 odsto Novu srpsku demokratiju, 10 odsto Demokrate, Bošnjačku stranku 5,3 odsto, Demokratsku narodnu partiju 4,2, a Građanski pokret URA 3,4 odsto ispitanika.

Ispod cenzusa bi ostali Socijaldemokratska partija (SDP) sa 2,3 odsto, kao i Socijaldemokrate i Socijalistička narodna partija (SNP) sa 2,2 odsto podrške.

Pokret Evropa sad bilježi pad podrške, pošto ih je na mjerenju u maju 2023. podržalo 29,1 odsto ispitanika, dok DPS bilježi rast sa 24,1 na 26 odsto.

foto: Aljoša Turović

„Napuštanje Milatovića koštalo je PES podrške, kao i isključenje Milovića, napuštanje nekih poslanika. Situacija je takva da imamo pad u odnosu na prošlo mjerenje, a DPS rast. Može se pripisati kongresu, ali i tome da su neki njihovu glasači otišli drugim partijama, ali nakon odluka nove većine, vratili se DPS-u. Prošli put smo ispitivali za ZBCG, ovaj put kao posebne partije. Blagi rast je vjerovatno zbog ulaska u vlast“, rekla je Bešić.

Milatović ima najbolju ocjenu

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović političar je sa najboljom prosječnom ocjenom (2,93), a drugi na listi je premijer Milojko Spajić (2,77).

Slijede Aleksa Bečić (2,47), Milo Đukanović (2,45), Milan Knežević (2,41), Dritan Abazović (2,34), Nikola Janović (2,28), Danijel Živković (2,26), Andrija Mandić (2,23), Srđan Perić (2,18).

Nakon njih slijede Goran Danilović (2,10), Ivan Vuković (2,10), Boris Bogdanović (2,10), Vladimir Joković (2,06), Boris Mugoša (2,05), Nik Đeljošaj (2,02), Ervin Ibrahimović (2,00), Nikola Đurašković (1,94), Srđan Pavićević (1,93), Damir Šehović (1,89), Andrej Milović (1,88), Genci Nimanbegu (1,88), Duško Marković (1,87), Mehmed Zenka (1,86), Fatmir Đeka (1,86), Vladislav Dajković (1,80), Ivan Vujović (1,78), Vatroslav Belan (1,76) i Seid Hadžić (1.68).

Kad je u pitanju udio najviših ocjena, najviše ih ima Spajić (17,6 odsto), pa Milatović (16,4), Đukanović (16,3), Knežević (14,9), Mandić (12,8).

Spajić u segmentu najviših ocjena bilježi najveći porast, sa 10,3 na 17,6 odsto, a značajan je rast i kod Kneževića sa 9,8 na 14,9 odsto.

Kada je riječ o programu „Evropa sad 2“, 32,8 odsto ispitanika misli da on ne postoji, 23,3 odsto da će on biti realizovan tokom mandata ove vlade, a 17,1 da se program već sada realizuje.

Njih 44,9 odsto je zabrinuto za ekonomsku stabilnost. „Potvrđuje da je standard veoma važan građanima“, rekla je Nevenka Vuksanović, projektna koordinatorka u CEDEM-u.

Rekonstrukciju Vlade podržava 34,1 odsto ispitanika, a 21,9 ne podržava.

Da nisu potrebni vanredni parlamentarni izbori smatra njih 39,3 odsto, a 32,1 da jesu.

Ostavku Milatovića u PES-u dobrom smatra 30,4 odsto, a lošom 21,9 odsto ispitanika. „To pokazuje da ga građani percipiraju kao predsjednika svih građana“, navodi Vuksanović.

Porast povjerenja u policiju

Kada je u pitanju povjerenje u institucije, najveće povjerenje imaju sistem obrazovanja, policija, Srpska pravoslavna crkva, zdravstveni sistem…

Uglavnom i veliko povjerenje u sistem obrazovanja ima 55,2 odsto ispitanika, što je manje u odnosu na maj kada je ova brojka iznosila 59,3 odsto. Bešić ovaj fenomen objašnjava nedavnim štrajkom prosvetnih radnika.

Sa druge strane, porast povjerenja bilježi policija o kojoj je u maju 50,9 odsto ispitanika imalo uglavnom ili veliko povjerenje, a po posljednjem 53,5 odsto.

Istraživanje je rađeno na reprezentativnom uzorku. Učestvovalo je 1.007 ispitanika, dok je standardna statistička greška +/- 3,01 odsto..

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

POLITIKA

Spajić: Od neobavezujuće Rezolucije o Srebrenici Crna Gora neće dobiti ništa, a neće biti ni štete

Rekao je i da Crna Gora treba da vodi neutralnu, pomirljivu politiku, te da smo respektabilni prema svim interesima u regionu

Crna Gora od neobavezujuće Rezolucije neće dobiti ništa niti bilo ko drugi, niti će biti štete, a trebamo da se okrenemo povezivanju i boljem razumijevanju među sobom, poručio je premijer Milojko Spajić odgovarajući na pitanje šta će Crna Gora i region dobiti od usvajanja jučerašnje Rezolucije o Srebrenici.

Na pitanje da li će kao šef PES-a podržati najavu predsjednika Skupštine Andrije Mandića da se vrati trobojka i srpski jezik on je rekao da nije vidio tu inicijativu ali da nemaju problem sa tim.

„Nisam vidio takvu inicijativu, mi nemamo problem ako bilo koja inicijativa povećava prava nekom narodu a nije nauštrb drugih, nemamo problem sa tim kao stranka, ali suština stvari je ekonomija, da se vrati kao apsolutni fokus u Crnoj Gori. Zasićeni smo nacionalnim temama, rezolucijama, treba da se bavimo životom, konkretnim stvarima, razumijem da su za čitanost potrebne drugih strvari ali građani cijene neke druge stvari“, poručio je Spajić.

Rekao je i da Crna Gora treba da vodi neutralnu, pomirljivu politiku, te da smo respektabilni prema svim interesima u regionu.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Mandić: Vratićemo srpski jezik i trobojku

„Državljanstvo će dobiti svi koji su utemeljeni u Crnoj Gori“

Crna Gora je učešćem u diskusiji u Generalnoj Skupštini Ujedinjenih nacija (UN) dodatno kompromitovala samu sebe, dok je čak i daleka Nikaragva držala čas predlagačima rezolucije, saopštio je predsjednik Skupštine i lider Nove srpske demokratije (NSD) Andrija Mandić.

„Nažalost, uprkos brojnim apelima Vladi Crne Gore kako nas kao političkih predstavnika, tako i najvećih vjerskih autoriteta Srpske pravoslavne crkve, ona je u UN podržala Rezoluciju Njemačke i Ruande o Srebrenici koja je podijelila svijet, a od 193 države članice UN glasalo je samo nešto više od 40 odsto država“, naveo je Mandić u saopštenju koje je dostavio NSD.

On je istakao da je predlagačima Rezolucije poslata jasna poruka.

„Vi ste izbrojali glasove u sali, ali ste protiv vas okrenuli većinu svjetskih naroda koji te glasove daju. Vi govorite da ste pobijedili, ali vas je porazio većinski i miroljubivi dio čovječanstva. Vi niste izbrojali više glasova, nego ste se legitimisali kao manjina“, kazao je Mandić.

Dodao je da čak i u samoj sali, gdje nisu prisutne sve države, rezolucija, kako kaže, nije dobila većinu, jer je 87 država nije podržalo, „a ono što je sigurno uradila jeste da je oštro podijelila region i odnose Crne Gore sa Srbijom i Republikom Srpskom, koje su nam najbliže, dovela na najniži mogući nivo“.

Mandić je poručio da je ova rezolucija dodatno ujedinila srpski narod, nezavisno od država u kojima živi i pokazala da srpski narod ima snage da se bori sa budućim izazovima sa kojima će se sigurno suočavati čovječanstvo.

„Uzdignuta čela, nastavljamo borbu za srpska prava, za našu jednakost sa drugim narodima i ukupnu stabilnost kako u Crnoj Gori, tako u regionu. Srbi nikada više neće biti marginalizovani u ovoj zemlji i nikada nam više niko neće prijetiti da će nas na traktorima protjerati u Srbiju. Srpski jezik nikada više neće biti ponižen, već će, nakon objavljivanja rezultata popisa, zauzeti ono mjesto koje mu po pravu i pravdi pripada. Državljanstvo će steći svi oni koji su rođenjem ili porodičnim vezama utemeljeni u Crnoj Gori, kao i oni koji godinama žive u ovoj zemlji, a do sada isto nisu dobili, tako da više neće biti građani drugog reda. Istorijska trobojka zakonom će biti vraćena na mjesto koje joj pripada. Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici nikada više neće morati da strahuju da će im neko otimati svetinje, već će u miru moći da Bogu uzdižu svoju molitvu za mir, zdravlje i spasenje svih“, zaključio je.

Na plenaranom sastanku Generalne skupštine UN juče je usvojena Rezolucija o Međunarodnom danu promišljanja i sjećanja na genocid u Srebrenici.

Za tu Rezoluciju glasali su predstavnici 84 zemlje, protiv je bilo 19, a uzdržanih 68. „Za“ je glasala i Crna Gora.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Mandić: Tužno je bilo gledati kako je Crna Gora glasanjem za Rezoluciju o Srebrenici unizila samu sebe

„Nažalost, uprkos brojnim apelima Vladi Crne Gore kako nas kao političkih predstavnika, tako i najvećih vjerskih autoriteta Srpske pravoslavne crkve, ona je u UN podržala Rezoluciju Njemačke i Ruande o Srebrenici koja je podijelila svijet, a od 193 države članice UN glasalo je samo nešto više od 40 odsto država“, navodi se u saopštenju Mandića

Predsjednik Skupštine Crne Gore i lider Nove srpske demokratija (NSD) Andrija Mandić konstatovao je da je glasanjem za Rezoluciju o Srebrenici Crna Gora unizila samu sebe, te da je bilo tužno gledati kako je, kako kaže, kako je učešćem u diskusiji u Generalnoj Skupštini UN dodatno kompromitovala samu sebe.

„Nažalost, uprkos brojnim apelima Vladi Crne Gore kako nas kao političkih predstavnika, tako i najvećih vjerskih autoriteta Srpske pravoslavne crkve, ona je u UN podržala Rezoluciju Njemačke i Ruande o Srebrenici koja je podijelila svijet, a od 193 države članice UN glasalo je samo nešto više od 40 odsto država“, navodi se u saopštenju Mandića.

Kaže da je „tužno bilo gledati kako je Crna Gora učešćem u diskusiji u Generalnoj Skupštini UN dodatno kompromitovala samu sebe, dok je čak i daleka Nikaragva držala čas predlagačima rezolucije“.

„Predlagačima je poslata jasna poruka – Vi ste izbrojali glasove u sali, ali ste protiv vas okrenuli većinu svjetskih naroda koji te glasove daju. Vi govorite da ste pobijedili, ali vas je porazio većinski i miroljubivi dio čovječanstva. Vi niste izbrojali više glasova, nego ste se legitimisali kao manjina“, istakao je Mandić.

Dodaje da čak i u samoj sali, gdje, kako kaže, nisu prisutne sve države, rezolucija nije dobila većinu, jer je 87 država nije podržalo.

„A ono što je sigurno uradila jeste da je oštro podijelila region i odnose Crne Gore sa Srbijom i Republikom Srpskom, koje su nam najbliže, dovela na najniži mogući nivo“, smatra Mandić.

Smatra i da je ova rezolucija dodatno ujedinila srpski narod, nezavisno od država u kojima živi i pokazala da naš narod ima snage da se bori sa budućim izazovima sa kojima će se sigurno suočavati čovječanstvo.

„Uzdignuta čela, nastavljamo borbu za srpska prava, za našu jednakost sa drugim narodima i ukupnu stabilnost kako u Crnoj Gori, tako u regionu. Srbi nikada više neće biti marginalizovani u ovoj zemlji i nikada nam više niko neće prijetiti da će nas na traktorima protjerati u Srbiju. Srpski jezik nikada više neće biti ponižen, već će, nakon objavljivanja rezultata popisa, zauzeti ono mjesto koje mu po pravu i pravdi pripada. Državljanstvo će steći svi oni koji su rođenjem ili porodičnim vezama utemeljeni u Crnoj Gori, kao i oni koji godinama žive u ovoj zemlji, a do sada isto nisu dobili, tako da više neće biti građani drugog reda. Istorijska trobojka zakonom će biti vraćena na mjesto koje joj pripada. Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici nikada više neće morati da strahuju da će im neko otimati svetinje, već će u miru moći da Bogu uzdižu svoju molitvu za mir, zdravlje i spasenje svih“, istakao je on.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije