Connect with us

POLITIKA

LIDER SNP-A I MINISTAR POLJOPRIVREDE

Joković: Ako se ne postigne dogovor o novoj Vladi, Lekić da bude zajednički kandidat na predsjedničkim izborima

Apelujemo i na mandatara Miodraga Lekića da pozove na nastavak razgovora, jer su pregovori tek počeli, poručio je Joković

Joković (Foto: TVCG)

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković kazao je da treba da se nastavi sa dijalogom o formiranju nove vlade Crne Gore.

„Apelujemo i na mandatara Miodraga Lekića da pozove na nastavak razgovora, jer su pregovori tek počeli. Da se dogovorimo o prioritetima i ciljevima nove vlade, o njenoj strukturi i da onoga momenta kada preciziramo detaljan plan rada i programa, tu vladu i izaberemo u Skupštini Crne Gore. Svi se dobro sjećamo lošeg iskustva s vladom Zdravka Krivokapića i koliko su građani Crne Gore imali štetu zbog toga što je prilikom dogovaranja o toj vladi mnogo toga ostalo nedefinisano. Sličnu grešku ne treba da pravimo, već sada treba da pripremimo dobar koalicioni sporazum i da na osnovu tog sporazuma nova vlada može da počne da radi“, kaže u intervjuu za Kurir potpredsjednik Vlade Crne Gore Vladimir Joković i lider Socijalističke narodne partije (SNP).

Vi, dakle, zagovarate nastavak razgovora. Šta ako se i tada ne postigne dogovor?

„U tom slučaju Miodrag Lekić treba da bude naš zajednički kandidat na predsjedničkim izborima. Sigurno je da on već u prvom krugu pobjeđuje i Mila Đukanovića i bilo kojeg kandidata kojega predloži gospodin Đukanović. Ti izbori će brzo biti raspisani i naš apsolutni prioritet treba da bude puno razvlašćivanje Demokratske partije socijalista. Inače, što se tiče formiranja nove vlade, svi smo bili iznenađeni kad smo prvog dana razgovora i pregovora od kolega iz Demokratskog fronta čuli da oni istog tog dana te razgovore proglašavaju neuspješnim i završenim“, kazao je Joković.

Da li vi to tvrdite da je DF odgovoran za neuspjeh pregovora?

Tvrdim ono što su u Crnoj Gori svi vidjeli – da su naši prijatelji i kolege iz DF proglasili neuspješnim pregovore koji tek što su bili počeli. U toj brzini su neargumentovano i neopravdano napali i mene i moju partiju da mi ne želimo razgovore. A ja i danas ponavljam da razgovori nije ni trebalo da budu prekidani, nego da treba da se nastave. Zašto se DF žurilo, kakva je to muka bila pa se sve moralo završiti u jednom danu, to ne znam i ne razumijem. Od takvog njihovog pristupa štetu može da ima upravo DF“, istakao je on.

Šta je vaš ključni uslov za učešće u Lekićevoj vladi?

„Socijalistička narodna partija je u te razgovore ušla bez ikakvih opterećenja u smislu naših zahtjeva za pojedinim pozicijama. Mi smo već u ovoj, aktuelnoj vladi ostvarili sve ciljeve zbog kojih smo u ovu vladu i ušli. Potpisali smo Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom, usvojili smo Zakon o popisu, pripremili smo zakon o porijeklu imovine, podigli smo standard građana, i to za kratko vrijeme, a očekujem da uskoro pristupimo i Otvorenom Balkanu. Sve su to bili prioriteti vlade koje je definisala upravo partija čiji sam predsjednik. Sve smo i ostvarili i mi potpuno rasterećeno ulazimo u pregovore o formiranju nove vlade ili u priču o rekonstrukciji ove vlade“, naglasio je Joković.

Je li uopšte moguća rekonstrukcija vlade koja je izgubila povjerenje u Skupštini?

„Ako je moguće smijeniti ministre u vladi koja je pala, moguće je i izabrati nove. Nema ustavnih i zakonskih prepreka za to. Moje je mišljenje da je najbolje da rekonstruišemo ovu vladu i da tako omogućimo da u njoj svoje predstavnike imaju ljudi iz DF i drugih partija koje su bile dio one velike avgustovske pobjede iz 2020. godine. A moguće je i da ništa od toga ne bude, već da odemo na prijevremene izbore. Što se tiče SNP, i to je dobra opcija“, kazao je on.

Da li možda iz cijele ove priče može da profitira DPS Mila Đukanovića, koji je poražen na izborima 2020?

„Najizvjesnija stvar u crnogorskoj politici danas jeste da gospodin Đukanović nema nikakvu, pa ni teoretsku šansu da sačuva ni djelić vlasti. To najbolje pokazuju rezultati lokalnih izbora, na kojima je DPS redom gubio vlast u brojnim opštinama u Crnoj Gori. Za nekoliko mjeseci nam predstoje predsjednički izbori. DPS gubi i na tim izborima, i o tome nema dilema“, smatra Joković.

Kako vam se čini predlog da na proljeće, uz predsjedničke, Crna Gora ide ujedno i na parlamentarne izbore?

„Zašto da ne. Ukoliko se dogovorimo da je to put, onda treba tako da uradimo. Moguće je i da istovremeno sredinom aprila imamo redovne predsjedničke i prijevremene parlamentarne izbore. U opticaju je niz modela o tome kojim putem dalje, a moj stav je da niti jedan od ovih modela koje sam pomenuo nije loš“, poručio je on.

Koliko ste zadovoljni onim što je postigla Vaša vlada i vlada Dritana Abazovića?

„Veoma sam zadovoljan. Maloprije sam vam nabrojao koji su to ciljevi ostvareni. Ovo je vlada velikih postignuća i ako je suditi po djelima, ova vlada nije ni trebalo da padne. Ali u redu, vlada je pala i to smo evidentirali kao relevantnu činjenicu. Moj je utisak da i u ovom tehničkom mandatu mi odlično radimo i da ogromni broj građana priželjkuje da vlada, makar i u tehničkom mandatu, potraje što duže i da nastavi s dobrim rezultatima“, zaključio je Joković.

Advertisement
Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

POLITIKA

DPS: Katnić i Lazović decenijama radili u interesu građana Crne Gore, poštovati pretpostavku nevinosti

„Jutrošnja akcija SDT-a nastavak revanšizma koji traje od 30. avgusta 2020. godine. Cilj je kriminalizacija prethodne vlasti po svaku cijenu“

Jutrošnja akcija Specijalnog državnog tužilaštva nastavak je prakse revanšizma koji traje od 30. avgusta 2020. godine, a koji za cilj ima kriminalizaciju prethodne vlasti po svaku cijenu uz ambiciju da se, osim političke štete, sruši i optužnica u slučaju državni udar, saopštila je Demokratska partija socijalista (DPS).

U jutrošnjoj akciji, po nalogu SDT-a, uhapšeni su bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić i bivši visoki policijski funkcioner Zoran Lazović. To tužilaštvo ih sumnjiči za stvaranje kriminalne organizacije i zloupotrebu službenog položaja.

„Svjedoci smo da je sve što se jutros dogodilo prethodno mjesecima, pa i godinama, najavljivano od strane beogradskih medija i stranaka aktuelne vlasti dok su optužnice pisane na naslovnim stranama medija koji su eksluzivno i nezakonito u posjetu sumnjivih SKY materijala i dokumenata iz Agencije za nacionalnu bezbjednost. Takođe, interesantno je da za skoro 4 godine u Crnoj Gori nije učinjeno nijedno krivično djelo, budući da SDT i dalje ćuti na stotine krivičnih prijava koje je DPS podnio za očigledne zloupotrebe službenog položaja od strane funkcionera koji su došli na pozicije na talasu tridesetoavgustovskog ‘oslobođenja'“, saopštio je DPS.

„Finalno, Demokratska partija socijalista poziva na poštovanje pretpostavke nevinosti i suzdržavanje od medijskog senzacionalizma budući da lica koja su jutros lišena slobode su osobe koje su decenijama radili najodgovornije tužilačke i policijske poslove u interesu građana Crne Gore te bez obzira na iskompleksiranu ostrašćenost zaslužuju pošten tretman u javnosti“, zaključuju iz te partije.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Bečić: Crna Gora će ostvariti istorijski cilj i postati članica EU

„Idemo krupnim koracima“, poručio je Bečić

Crna Gora ide krupnim koracima ka ostvarenju istorijskog cilja da 2028. godine postane 28. članica Evropske unije, kazao je potpredsjednik Vlade Aleksa Bečić, tokom sastanka sa delegacijom Komiteta za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine NATO-a, koja boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

„Sadržajan susret sa brojnom delegacijom i parlamentarcima iz Francuske Njemačke, Italije, Španije, Velike Britanije, Finske i Hrvatske bio je još jedna prilika da se pošalje poruka zajedništva i solidarnosti“, saopštio je kabinet potpredsjednika Vlade za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove.

Bečić je rekao da Crna Gora jeste najmanja, ali i veoma kredibilna članica Sjeveroatlantskog saveza.

„Crna Gora daje doprinos regionalnoj saradnji i stabilnosti. Zato svjedočimo kontinuiranom rastu podrške građana evropskom i evroatlantskom putu zemlje. Beskompromisna borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, jačanje institucija, demokratsko sazrijevanje i snaženje sloboda, smirivanje tenzija, unapređenje ekonomskog položaja građana jesu konačno ključne teme u našem društvu koje pobjeđuje teme prošlosti, podjela i nasljeđa 90-ih. Drago mi je da na svakom koraku afirmišemo te politike i vrijednosti, jer pobjeda tih politika na unutrašnjem planu, uz posvećenost spoljnopolitičkim prioritetima, jesu garancija pravno sigurne, ekonomski osnažene, pomirene i bezbjedne Crne Gore,” kazao je Bečić.

Zamjenik predsjedavajućeg Fernando Gutieres je, između ostalog, naglasio da “naš cilj mora biti očuvanje zajedništva u ovim teškim vremenima“. „Svi u našem savezu dijelimo i štitimo iste vrijednosti’’, zaključio je.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Mandić hvali PES: Imaju veliko političko znanje

„Rekonstrukcija Vlade da bude u junu. Ima prostora za Bošnjačku stranku“, poručuje Mandić

Crna Gora sada živi normalni demokratski život, vratili smo se na osnovne postulate demokratije, kazao je predsjednik Skupštine Crne Gore i lider Nove srpske demokratije (NSD) Andrija Mandić gostujući u emisiji „Argumenti“. Naglasio je da rekonstrukcija Vlade treba da se desi u junu, te da u njoj ima prostora za Bošnjačku stranku.

„U tri godine smo imali velika dostignuća, postavljeno je sve na svoje mjesto i treba vremena da sve profunkcioniše kako treba“, istakao je Mandić.

Za pet mjeseci parlament je, kaže, uradio mnogo, teško da je mogao više.

Naglasio je da je zadovoljan funkcionisanjem parlamenta i parlamentarne većine.

„Zadovoljan sam funkcionisanjem parlamentarne većine ali moja odgovornost nije samo da brinem o parlamentranoj većini, moram da brinem i o opoziciji“, kazao je Mandić.

Vlada je, kako je istakao, bez potrebe pokazala neke slabosti, čak i ako je postojala saglasnost oko kadrovskih rješenja to se moglo riješiti u dijalogu.

Komentarišući turbulencije u Vladi kada se birao v.d. direktora Uprave policije, Mandić je kazao da je Vlada bez potrebe pokazala slabost u određenim trenucima.

„Desio se incident vezano za izbor vršioca dužnosti direktora Uprave policije, ali vjerujem da će vremenom kroz snaženje, Vlada odgovoriti najvažnijim zadacima“, istakao je Mandić.

„Teško da može doći do prijevremenih parlamentarnih izbora“

On je naglasio da smatra da teško može doći do prijevremenih parlamentarnih izbora.

„Teško može doći do prijevremenih parlamentarnih izbora jer parlamentarnih izbora nema dok neka vlada ima 41 poslanika u Skupštini Crne Gore“, istakao je Mandić.

„Ne vidim da će samo na osnovu priče doći do parlamentarnih izbora“, naglasio je Mandić.

Upitan šta se desilo za godinu dana da se okrene situacija između njega i poslanika GP URA Dritana Abazovića, Mandić je kazao da se nije ništa desilo.

„Poštujem Abazovića koliko i on poštuje mene, ništa se nije lično promijenilo. Sada kada je opozicioni poslanik, normalno je da želi da se što prije obori ova Vlada“, kazao je Mandić.

„Zaoštravaju se odnosi između GP URA i vlasti“

Istakao je da primjećuje da se kroz djelovanje u parlamentu zaoštravaju odnosi između URE i vlasti.

„Mislim da to nije dobar put“, dodao je Mandić.

Mandić je istakao da smatra da nije najbolje rješenje da rekonstrukcija Vlade bude u dvije faze.

„Tako bi bilo da je Vlada čitavi mandat provela u rekonstrukcijama“, poručuje Mandić.

Naglasio je da rekonstrukcija Vlade treba da se desi u junu.

„Treba da premijer ispita dosadašnji tim koji je igrao u ovoj utakmici, a nakon toga da ispoštujemo koalicioni sporazum i da na jesen imamo rezultate kojima ćemo se ponositi“, poručuje Mandić.

„Ne vidim zašto bi smetalo nekom da imamo vladu koja je sastavljena od velikog broja činilaca. Zalažem se da u njoj budu oni koji su bili nosioci slobode 30. avgusta 2020. godie, oni treba da budu pozvani, svakako da prostora ima i za Bošnjačku stranku“, kazao je Mandić.

Mandić je naglasio da treba da se uzdržavamo od tema koje nas dijele.

Istakao je da je Pokret Evropa sad ovladao velikim političkim znanjem za četiri godine.

Problem sa Šavnikom trebalo riješiti nakon isteka mandata Skupštine

Mandić je naglasio da je problem sa Šavnikom trebalo davno riješiti, nakon isteka mandata Skupštine.

„Na dva biračka mjesta upisan je najveći broj lažnih glasača. Za sve postoji zakon i to je trebala da riješi prethodna vlada“, istakao je Mandić.

Poručio je da postoje dva rješenja za Šavnik.

„Uvođenje prinudne uprave i organizacija izbora ali prethodno čiščenje biračkog spiska, to je rješenje za Šavnik. Drugo rješenje je da se u parlamentu napravi dogovor oko posebnog zakona kojim bi se uredila ta materija“, kazao je Mandić.

Upitan kako komentariše imenovanja koja su izazvala reakcije u javnosti, između ostalih imenovanje Predraga Drecuna u Investiciono razvojnom fondu, Mandić je kazao da su za to odgovorne partije koje kandiduju svoje predstavnike.

„Mislim da će partije koje su kandidovale svoje predstavnike snositi odgovornost na izborima, oni polažu račune samo svojim glasačima“, poručio je Mandić.

Istakao je da će se vidjeti na izborima hoće li biti nagrađeni ili kažnjeni.

„To je odgovornost Vlade, kao i partije koja ga je kandidovala“, dodaje Mandić

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije