Connect with us

HRONIKA

ITALIJANSKI SUDIJA

Kako je sudija Borselini, čuveni borac protiv mafije, ubijen eksplozivom proizvedenim u Beranama

To nije iznenađenje, s obzirom na činjenicu da je tih godina Crna Gora bila utočište za odbjegle italijanske mafijaše

Foto: Guliver

Eksploziv, koji je prije više od tri decenije korišten prilikom ubistva čuvenog italijanskog sudije Paola Borselina na Siciliji, proizveden je u Beranama.

To nije iznenađenje, s obzirom na činjenicu da je tih godina Crna Gora bila utočište za odbjegle italijanske mafijaše.

Italijanski list La Gazeta del Mezođorno, koji je tada prenio tu informaciju, pozvao se na navode neimenovanog pokajnika iz mafijaških redova „Sakre Korone Unite“ koji je tvrdio da je eksploziv stigao iz bivše Jugoslavije, najvjerovatnije iz Crne Gore.

Ovaj mafijaš pokajnik je rekao da je u to vrijeme u Crnoj Gori boravilo mnogo italijanskih mafijaša, bjegunaca od pravde koji su bili zaštićeni od vlasti u Crnoj Gori, što je bila usluga za veliku količinu novca koji je u Crnu Goru dospijevao od šverca cigareta.

Sagovornik Portala RTCG podsjeća da je od 1992. pa sve negdje do 1997. godine u Crnoj Gori boravio veliki broj pripadnika dvije italijanske mafijaške organizacije – Kamore iz Napulja, i Sakre Korone Unite (Udruženja Sveti Vijenac ili Sveta Ujedinjena Kruna). Oni su predvodili švercerske poslove sa cigaretama, drogom i oružjem.

Prema njegovim riječima. svi italijanski mafijaši i mafijaški bosovi u Crnoj Gori su boravili u tom periodu, uglavnom na području Bara i Herceg Novog.

Tada im je iz nekih razoga otkazano „gostoprimstvo“ pa su se preselili prema Albaniji i drugim za šverc značajnim destinacijama.

„Znajući sve to, nije uopšte nemoguće da je ekpsloziv koji je korišten u atentatu na italijanskog sudiju Paola Borsalina stigao iz Crne Gore“, kaže ovaj sagovornik.

(Foto: Guliver)

Sudija Borseino ubijen je 19. jula 1992. godine sa Siciliji, u stravičnoj eksploziji u Palermu. Tada su u atentatu poginuli i njegova supruga i tri člana ličnog obezbjeđenja.

Borsalino je zajedno sa kolegom Đovanijem Falkoneom, koji je takođe ubijen dva mjeseca ranije, pokrenuo najveći proces u italijanskom sudstvu protiv organizovanog kriminala, tokom kojeg je uhapšen veliki broj mafijaških šefova.

Na temeljima Borsalinovog rada, pisali su mediji, formirana je Istražna direkcija za borbu protiv mafije (DIA).

Da je eksploziv iz Crne Gore vrlo tražen na crnom tržištu govori i slučaj kada je albanska policija saopštila da je eksplozivna naprava kojom je, 2011. godine, ubijen 33-godišnji sudija Skerdilajd Konomi, takođe najvjerovatnije napravljena u Crnoj Gori.

(Foto: Privatna arhiva)

Konomi je stradao kada je u centru Valone u Albaniji odletio u vazduh njegov automobil „mercedes“.

Policija je tokom uviđaja pronašla djelove mobilnog telefona koji nije bio sudijin, i magnet kojim je plastični eksploziv bio pričvršćen za auto. Albanske vlasti tada su zvanično saopštile da je Konomi stradao kao žrtva sve jače želje mafije i organizovanog kriminala da utiču na pravosudini sistem te zemlje.

Prema nekim pouzdanim informacijama, najveći broj podmetnitih eksplozija u susjednoj Albaniji dogodi se upotrebom ovog eksploziva. Dobro obaviješteni izvor tvrdi da je ovaj ekploziv u obračunima albanskih mafijaških grupa i terorističkim napadima u toj zemlji upotrijebljen čak preko osamdeset puta.

Plastični eksploziv iz Berana postavljan je pod automobile, u kućama, preduzećima. Pojedini albanski kriminalci, uhvaćeni sa eksplozivom, inspektorima su čak i priznali da su ga kupili u Crnoj Gori.

Na osnovu jedinstvenog hemijskog sastava sa veliko vjerovatnoćom utvrđeno je, recimo, da je eksploziv koji je korišćen u pokušaju atentata na bivšeg makedonskog predsjednika Kira Gligorova, proizveden u Beranama.

Atentat na Glogorova izvršen je oktobra 1995. godine uz pomoć parkiranog auta-bombe koji je ekslodirao preko puta Hotela Bristol u Skoplju, u trenutku kada su pored njega prolazila kola u kojima je bio makedonski predsjednik. On je tada zadobio teške povrede, a njegov vozač i jedan slučajni prolaznik su stradali.

Dnevnik „Blic“ prenio je svojevremeno izjavu bivšeg načelnika za istraživanja eksploziva Milovana Azbejkovića koji je bio ubijeđen da je i u terorističkim napadima u Londonu 2005. godine korišćen plastični vojni eksploziv iz Crne Gore.

Azbejković je rekao da su samo četiri zemlje na svijetu proizvodile plastični eksploziv, ali da je naš bio bolji i od američkog C-4.

On je objasnio da se taj eksploziv proizvodio u vojnoj fabrici u Beranama sve do 1991. godine, odnosno početka građanskih ratova, te da se od tada ne proizvodi, ali da ga ima u vojnim magacinima, i na crnom tržištu po cijeni od dvije do pet hiljada dolara.

Azbejković je tvrdio da ga je tokom rata bilo „na svakom mjestu, u svačijim rukama, i van svake kontrole“. Prema njegovom mišljenju posebno ga je mnogo bilo na Kosovu, gdje je ilegalna trgovina oružjem razvijena u kanalima mafije.

I danas ima indicija da se plastični i druge vrste eksploziva i eksplozivnih materijala sa naših prostora, u kriminalnim krugovima, za koje granice ne postoje, razmnjenjuju za heroin na Kosovu i u Albaniji. Kosovski i albanski kriminalci dalje eksploziv prodaju terorističkim organizacijama širom svijeta.

O tome su pisali i inostrani mediji pozivajući se na strane obavještajne službe.

„Policijske akcije rijetko daju rezultate, ali je u septembru 2008. godine u Prištini uhapšeno osam osoba sa ukupno deset kilograma eksploziva iz Berana“, kaže ovaj sagovornik.

On podsjeća i da je dvadeset dva kilograma plastičnog eksploziva iz Berana zaplijenjeno u policijskoj akciji pod nazivom „Grom“, gdje je prekinut lanac šverca oružja sa Balkana do Francuske, kao i da u toj zemlji preko trideset odsto nelegalnog eksploziva potiče sa prostora Balkana.

Preko određenih kanala kriminalnih organizacija beranski plastični eksploziv PEP završavao je i u rukama terorista sa Bliskog Istoka. U Siriji ga je koristio i švercovao jedan čuveni sirijski krijumčar oružja.

Beranski vojna fabrika „Polieks“ je otvorena početkom osamdesetih godina prošlog vijeka u sklopu vojne fabrike u Vitezu, i za potrebe ondašnje JNA proizvodio je plastične eksplozive, detonatore i bombe. Nastavio je da radi i nakon raspada SFRJ.

„Polieks“ je kasnije privatizovan, preorijentisao se na proizvodnju privrednih eksploziva i uvedena stroga kontrola prometa proizvoda, ali su na crnom tržištu još mogu naći zaostale zalihe nekada vrlo čuvenog plastičnog eksploziva PEP, za koji je bivši načelnik za istraživanje eksploziva Milovan Azbejković rekao da je moćniji i od američkog C- 4.

Izvor: RTCG 

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

HRONIKA

Tragedija: Preminuo golman Crne Gore Matija Šarkić u 26. godini

Golmanu crnogorske reprezentacije je pozlilo u stanu u Budvi, njegovi prijatelji su odmah pozvali hitnu pomoć, ali mu pomoći nažalost nije bilo

Foto: Wolves

Crnogorski fubal je zavijen u crno, nakon užasne vijesti koja je stigla jutros – golman fudbalske reprezentacije Crne Gore Matija Šarkić preminuo je jutros u Budvi u 26. godini.

Kako portal RTCG saznaje, golmanu crnogorske reprezentacije je pozlilo u stanu u Budvi, njegovi prijatelji su odmah pozvali hitnu pomoć, ali mu pomoći nažalost nije bilo.

Šarkić je prije desetak dana oduševio crnogorsku javnost sjajnim odbranama na utakmici sa Belgijom, činilo se da su „hrabri sokoli“ dobili golmana za narednu deceniju, ali se prerana smrt ispriječila u tome.

Policija je na licu mjesta, ispituju se sve okolnosti, ali je najvjerovatnije u pitanju prirodna smrt.

Matija Šarkić je karijeru počeo u Anderlehtu. Igrao je za Vigan, Aston Vilu, Linvingston, Vulverhempton, Šruzberi, Birmingem, Milvol i Stouk.

Za reprezentaciju Crne Gore je odigrao devet utakmica, a debitovao je protiv Bjelorusije u prijateljkom meču 2019. godine.

Nastavite sa čitanjem

HRONIKA

(FOTO) Berane: Zaposlenom u Crkvi demolirano auto po drugi put

„Budući da su napadi na našu imovinu kontinurani, te da policija do sada nije uspjela pronaći počinioce, strahujemo da su napadi učinjeni iz mržnje i po nacionalnoj osnovi, te izražavamo bojazan da bi sledeći korak mogao biti fizički napad“, navodi se u saopštenju porodice dostavljenom Portalu Berane online

Foto: Berane online

Licu zaposlenom u Srpskoj pravoslavnoj crkvi S.R. je u toku noći demolirano auto na parkingu ispred zgrade gdje živi njegova porodica u centru Berana.

S obzirom na to da im je u prethodnom periodu na istom vozilu više puta pričinjena veća materijalna šteta, izazvana takođe upotrebom sile, a da počinioci nijesu pronađeni, S.R i njegova porodica strahuju za svoju bezbjednost.

Foto: Berane online

„Budući da su napadi na našu imovinu kontinurani, te da policija do sada nije uspjela pronaći počinioce, strahujemo da su napadi učinjeni iz mržnje i po nacionalnoj osnovi, te izražavamo bojazan da bi sledeći korak mogao biti fizički napad“, navodi se u saopštenju porodice dostavljenom Portalu Berane online.

Navode da je slučaj prijavljen policiji koja je izašla na lice mjesta i sačinila zapisnik.

Foto: Berane online

Porodica se nada da će Uprava policije (UP) dati sve od sebe kako bi rasvijetlila napad na njihovu imovinu i obezbjedila im život bez straha.

Takođe, ono što navode jeste da će se obratiti i drugim nadležnim institucijama u Crnoj Gori, ombudsmanu, nevladinim organizacijama i medjunarodnoj zajednici kako bi se zaštitili.

(Berane online)

Nastavite sa čitanjem

HRONIKA

(VIDEO) Policija pretresa „Ničiju kuću“ u elitnom naselju Gorica u Podgorici

Pripadnici SPO-a pretresaju objekat za koji je svojevremeno Duško Knežević tvrdio da se gradi za nekadašnjeg predsjednika države Mila Đukanovića. Prema nezvaničnim informacijama „Vijesti“, u pitanju je istraga protiv zvaničnog vlasnika objekta Ivanovića i kompanije Master inženjering, zbog krivičnih djela pranje novca i zloupotreba u privrednom poslovanju

Sa pretresa "Ničije kuće", Foto: Aljoša Turović

Pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) po nalogu Višeg suda pretresaju tzv. „Ničiju kuću“ u elitnom podgoričkom naselju Gorica.

To je „Vijestima“ potvrdio pravni zastupnik vlasnika te nekretnine, Vlada Ivanovića, advokat Zoran Piperović.

Piperović, foto: Aljoša Turović

„Policija pretresa objekat koji je u vlasništvu Vlada Ivanovića. Sudija Goran Šćepanović je izdao naredbu za pretres, nisam je vidio, vidjeću za sat i saznati koja krivična djela su u pitanju. Pretresu prisustvuje mlađi kolega Marko Milošević“, kazao je on.

Prema nezvaničnim informacijama „Vijesti“, u pitanju je istraga protiv zvaničnog vlasnika objekta Ivanovića i kompanije Master inženjering, zbog krivičnih djela pranje novca i zloupotreba u privrednom poslovanju.

Piperović je istakao da taj objekat nije završen, niti useljen, da misli da u njemu sem instalacija nema ništa, te da ne zna što pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja tamo mogu tražiti.

„Kuća nije završena i zbog toga nije ni uknjižena. Nije ni useljena. U njoj nema namještaja, samo instalacije. Obezbjeđuju je noćni čuvari. Kada se zavši biće uknjižena. Mislim da je Ivanović tu kuću radio za tržište“, rekao je on.

foto: Aljoša Turović

Advokat Marko Milošević je kazao da prisustvuju nelogičnom pretresu.

On je dodao da ne postoji „osnovana sumnja“ već da se navodi samo „sumnja“.

Kako je kazao, pretres vrši desetak policajaca SPO-a koji „nisu kompetentni“.

Milošević nije htio da kaže zbog kojih krivičnih djela se vrši pretres, ali da „za ona koja traže, ne mogu ništa naći“.

On je kazao da se „radi o objektu u sivoj fazi“.

Odgovarajući na pitanje novinara Televizije „Vijesti“, Milošević je rekao da je vlasnik kuće Vladan Ivanović ranije davao izjavu u tužilaštvu, ali ne danas.

Reporter „Vijesti“ na licu mjesta zatekao je zatvorenu kapiju, zbog čega je onemogućen prilaz ulici i parkingu na toj opštinskoj zemlji.

Ta kuća dospjela je u žižu javnosti nakon što je vlasnik Atlas grupe Duško Knežević 2019. godine izjavio da se gradi za tadašnjeg predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, ali da se samo vodi na njegovog prijatelja Ivanovića.

Glavni specijalni tužilac Vladimir Novović prethodne je sedmice, u emisiji „Načisto“ na TV Vijesti, rekao da je formiran poseban predmet u vezi sa „Ničijom kućom“ i da su već preduzete određene radnje.

Izvor: Vijesti 

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije