Connect with us

DRUŠTVO

"I POZDRAVITE SVE BERANCE. MNOGO IH VOLIM"

Kako je Tozovac pomogao osmočlanu porodicu u Beranama: Ne zaboravljam siročiće, jer sam i sam bio siroče

„Zaboljelo me je kada sam pročitao da djeca sanjaju hljeb i slatkiše. Bio sam siroče. Dobro znam šta to znači…“, pričao je Tozovac

Foto: Arhiva "Novosti"

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Dobro veče. Ovdje Tozovac. Predrag Živković Tozovac. Iz redakcije „Novosti“ su mi dali vaš broj…

Ovako se prije dvadesetak godina potpisniku ovih redova obratio Tozovac, objašnjavajući da je u našem listu (Večernje novosti), kako reče i njegovim novinama, pročitao reportažu o osmočlanoj porodici prognanika sa Kosova i Metohije, koji su nekoliko godina prije toga morali da pred mržnjom napuste svoje ognjište u Peći i život nastave u ubogom domu u jednoj od baraka kolektivnog smještaja u Beranama.

„Zaboljelo me je kada sam pročitao da djeca sanjaju hljeb i slatkiše. Bio sam siroče. Dobro znam šta to znači. Ne zaboravljam siročiće“, pričao je Tozovac, silno se radujući kada je saznao da je vlasnik „Obuće Minja“ donirao zimsku odjeću za cijelu porodicu.

Te hladne zimske noći Tozovac je govorio kako će porodici poslati novac, da neko vrijeme ne bi brinuli za hranu. Molio je našeg novinara da o tome, osim njih dvojice i čovjeka koji će donijeti novac, niko ne sazna.

Foto: „Novosti“

„Ne treba se hvalisati. Svi možemo da pomognemo tim malim i velikim ljudima. Ponekad je dovoljna lijepa riječ. Sada nikome nije lako, ali, može se kada se hoće“, pričao je Tozovac raspitujući se koliko je u Beranama ljudi protjeranih sa Kosmeta, kojima treba pomoć.

Priča potraja. Novinar se prisjetio svoje počivše majke i rekao Tozovcu da je mnogo voljela njegove pjesme.

„Molim vas, zapalite joj svijeću u moje ime“, prozborio je Tozovac, kao da se znaju „sto godina“.

„I pozdravite sve Berance. Mnogo ih volim“!

Noć kasnije, na vratima doma u kome su vladali bijeda i čemer, pojavio se čovjek koji je iz Beograda donio kovertu od Tozovca i unio radost i toplinu u hladnu sobu, na čijoj sredini se najčešće sjedjelo za praznim stolom i sjećanjima na Kosovo i Metohiju.

Foto: Alo

Podsjetimo, ovaj poznati pjevač preminuo je nedavno u 85. godini. Tokom posljednjih nedjelja liječio se od koronavirusa.

Tozovac je sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Neke od njegovih najpoznatijih pjesama su Violino ne sviraj, Jeremija, Jesen u mom sokaku, Oči jedne žene… i mnoge druge.

M. Sekulović
Večernje novosti

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

DRUŠTVO

Osnovcu pozlilo u školi nakon konzumiranja droge

Kako se navodi, dijete je prijavilo ljekaru da je u prethodnom periodu konzumiralo opojnu drogu

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Službenici Odjeljenja bezbjednosti Budva, 1. decembra oko 14:30 sati postupali po prijavi Hitne medicinske pomoći Budva, da je mlađem maloljetnom licu u jutarnjim časovima pozlilo u prostorijama Osnovne škole „Stefan Mitrov Ljubiša“, gdje je tom djetetu ukazana ljekarska pomoć i ono je odvezeno u Opštu bolnicu Kotor, saopštila je Uprava policije.

Kako se navodi, dijete je prijavilo ljekaru da je u prethodnom periodu konzumiralo opojnu drogu.

„Pripadnici budvanske policije su na ove okolnosti prikupili potrebna obavještenja od roditelja, djeteta u prisustvu roditelja, dežurnih ljekara i ljekara specijalista, kao i nastavnika, razrednog starješine ovog lica“, saopštila je Uprava policije, prenosi RTCG.

Kazali su da su izvršeni pretresi stambenih objekata te dvije maloljetne osobe sa područja Budve, za koja se sumnja da su vršili uličnu prodaju opojne droge.

„Navedena lica su dovedena u prostorije Odjeljenja bezbjednosti Budva u prisustvu roditelja gdje su od njih i prikupljena obavještenja na navedene okolnosti. Shodno tome upoznat je tužilac u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici nadležan sa postupanje sa maloljetnicima, po čijem nalogu je i izuzet uzorak krvi radi daljeg vještačenja na psihoaktivne supstance“, naveli su iz policije.

Policija napominje da se radi o izolovanom slučaju i da policijski službenici pomno prate sva dešavanja koja ukazuju ili mogu ukazati na bilo koji oblik ugrožavanja djece školskog uzrasta.

„Sa izrazitim senzibilitetom se prati bezbjednosna problematika u školama i zoni škola i u skladu sa tim, na osnovu procjene rizika, preduzimaju se konkretene operativno-taktičke mjere i radnje na suzbijanju svih oblika kriminaliteta i narušavanja bezbjednosti“, poručuje se u saopštenju.

Na nivou Odjeljenja bezbjednosti Budva, kako su kazali, sprovodi se akcija trajnog karaktera „Mladost“, u sklopu koje se u kontinuitetu vrši obilazak škola i školskih dvorišta na teritoriji opštine Budva.

„Cilj je sprečavanje svih oblika društveno negativnog – devijantnog ponašanja maloljetnika, sa intencijom na suzbijanje zloupotreba opojnih droga, vršnjačkog nasilja, točenja alkohola maloljetnicima i učestvovanja u igrama na sreću“, saopštila je Uprava policije.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Sjutra ženski marš u Beranama: Biti žena na sjeveru znači biti diskriminisan

„Pozivamo sve građanke i građane da se pridruže protestnoj šetnji i zajedno sa nama pošalju jasnu poruku da borba za prava žena nije gotova, nego da je tek otpočela“, poručuju organizatorke

Sa prošlogodišnjeg marša, Foto: Fejsbuk

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Nevladina organizacija „Poligon za žensku izuzetnost – Sofija“ organizovaće u ponedjeljak 5. decembra, u Beranama, protestni marš pod sloganom „Ti si naša briga“.

Marš je samo jedan od niza aktivnosti koje, kako kažu iz organizacije, imaju za cilj skretanje pažnje na probleme sa kojima se suočavaju žene u Crnoj Gori, naročito u sjevernim opštinama.

Foto: NVO „Poligon za žensku izuzetnost – Sofija“

„Na sjeveru Crne Gore patrijarhat pokazuje svoje pravo lice. Bez dobrih mehanizama, podrške i edukacije, žene ostaju u nemogućnosti da artikulišu i rješavaju suštinske probleme. Biti žena na sjeveru znači biti diskriminisan, zanemarivan i obespravljen“, poručuju iz NVO.

Predviđeno okupljanje je u 11 sati u ulici Mojsija Zečevića u Beranama.

Foto: NVO „Poligon za žensku izuzetnost – Sofija“

Istog dana u 19 sati održaće se panel diskusija pod nazivom ‘’Žrtva nikada nije kriva, a mi?’’

Osim aktivistkinja iz Crne Gore, jedna od gošća panela biće aktivistkinja Dijana Stošić, utemeljivačica pokreta i heštega #nijeprijavila.

Foto: NVO „Poligon za žensku izuzetnost – Sofija“

Planirana je interaktivna diskusija na kojoj će, između ostalog, biti govora o problemu nasilja nad ženama, a navedene aktivnosti organizuju se pod pokroviteljstvom Opštine Berane.

„Ovim putem pozivamo sve građanke i građane da se pridruže protestnoj šetnji i zajedno sa nama pošalju jasnu poruku da borba za prava žena nije gotova, nego da je tek otpočela“, zaključuje se u saopštenju.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Zemljotres manje jačine kod Ulcinja

Jačina ovog zemljotresa iznosila je 2.6 jedinica Rihterove skale

Ilustracija: Shutterstock/andrey vp

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Sektor za seizmologiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju je u 20 časova i 16 minuta registrovao zemljotres manje jačine sa epicentrom na 11 kilometara istočno od Ulcinja.

Jačina ovog zemljotresa u hipocentru (žarištu) iznosila je 2.6 jedinica Rihterove skale, što odgovara epicentralnom intenzitetu od IV stepena Merkalijeve skale (MCS).

„Žarište ovog zemljotresa locirano je na dubini od 11 kilometara“, navodi se u objavi ZHSCG.

Na osnovu numeričkog modela promjene intenziteta sa rastojanjem u ovom regionu, magnitude zemljotresa i dubine hipocentra, ovaj zemljotres, kako je saopšteno, nije mogao izazvati materijalne štete u epicentralnom području.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije