Connect with us

DRUŠTVO

BIVŠI GLAVNI SPECIJALNI TUŽILAC NA SUĐENJU

Katnić: Milo Đukanović me pitao koga reketiram

Katnić objasnio da je o slučaju iznude od kompanije A2A prvi put čuo od tadašnjeg šefa države, na svečanosti u Prijestonici. “Đukanović mi je prišao i pitao šta mi je poznato u vezi prijava člana borda direktora Elektroprivrede i predstavnika kapitala u A2A Oresta Bramantija – da ga ja i Rodić reketiramo i da ćemo da im uzmemo 600.000 eura”, rekao je

Đukanović i Katnić

Bivši glavni specijalni tužilac (GST) Milivoje Katnić kazao je da je o navodnom reketiranju predstavnika italijanske firme “A2A” prvi put čuo od tadašnjeg predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.

To je juče saopštio u podgoričkom Osnovnom sudu, gdje mu se sudi po tužbi države zbog sumnje da je grubo prekršio propise tokom postupka koji je od 2017. vodio protiv advokata Gorana Rodića, Siniše Gazivode i Marije Radulović.

Advokati su tužili državu zbog nezakonitog postupanja tokom istrage koju je Katnić pokrenuo protiv njih i dobili oko 11.500 eura odštete. Država sada to sudskim putem traži od nekadašnjeg GST-a.

Advokati Rodić, Radulović i Gazivoda pravosnažno su u aprilu 2022. oslobođeni optužbe za pokušaj prevare italijanske kompanije A2A, u odvojenom postupku koji je protiv njih pokrenuo Katnić. Apelacioni sud je tada potvrdio odluku Višeg suda iz februara 2021. jer u optužnici nije bilo dokaza protiv advokata.

Katnić je juče objasnio da mu je Đukanović prišao na jednoj svečanosti u Prijestonici.

“Ne sjećam se tačnog datuma, znam da je to bilo na svečanosti Skupštine na Cetinju organizovane povodom ulaska Crne Gore u NATO. Đukanović mi je prišao i pitao šta mi je poznato u vezi prijava člana borda direktora Elektroprivrede i predstavnika kapitala u A2A Oresta Bramantija – da ga ja i Rodić reketiramo i da ćemo da im uzmemo 600.000 eura”, rekao je nekadašnji glavni specijalni tužilac.

Istakao je da je nakon tog susreta sa bivšim šefom države, o tome razgovarao sa tadašnjom tužiteljkom Stojankom Radović, koja mu je rekla da je upoznata sa tim slučajem…

U sudnici sutkinje Sanele Efović, podsjetio je da je pokrenut krivični postupak protiv firme A2A, u kojem se ta kompanija tereti da je nanijela štetu Elektroprivredi u iznosu od šest miliona eura.

Zbog toga se, kazao je juče, sastao sa Rodićem i Bramantijem i kazao im da će taj problem moći da riješe isključivo kada plate pun iznos za koji se terete, što se, kako je rekao, nije svidjelo Italijanu…

“Kazao sam mu da ne postoje mogućnosti da se ta pravna stvar riješi, osim da plate. Bramantiju se to nije svidjelo, napustio je sastanak uz obrazloženje da oni nijesu ništa pogriješili, pa samim tim ne bi trebalo ništa ni da plate”, dodao je Katnić.

Prema njegovim riječima, kasnije mu je ponuđeno da ode na večeru sa Rodićem, kako bi podijelili 600.000 eura koje bi dobili nakon što on obustavi postupak protiv italijanske kompanije:

“Kako oni ne bi morali da plate ni cent”, tvrdio je juče Katnić.

Dodao je da ima svjedoke da mu je nuđen mito kako bi okončao taj krivični postupak i ocijenio da je žalosno što su neki građani “velike zemlje kao što je Italija”, pomislili da glavnog specijalnog tužioca mogu da kupe za 300.000 eura, a da su istovremeno nudili čak 250 miliona eura za akcije Elektroprivrede Crne Gore.

On je potencirao da je sa Rodićem ranije bio u izuzetnim prijateljskim odnosima i dodao da je taj advokat samo za usluge kompaniji A2A naplatio “između 90.000 i 100.000 eura”…

Sud je ranije konstatovao da je do povrede prava advokata Rodića, Gazivode i Radulović došlo usljed objavljivanja saopštenja i pratećeg dokumenta na internet stranici Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) 17.7.2017. godine, pod nazivom “Specijalno državno tužilaštvo predstavlja oblike specijalnog rata”, a što je utvrđeno pravosnažnom presudom Osnovnog suda u Podgorici.

Država Crna Gora tužila je Milivoja Katnića za 11.525,67 eura, radi regresne naknade, na ime isplaćene nematerijalne štete usljed povrede prava na psihički integritet, prava na čast, ugled, na zaštitu privatnog života, prava na dostojanstvo, prepisku, lične zapise, kao prava ličnosti advokatima Rodiću, Gazivodi i Radulović.

Katnić je ranije kazao da je tužba države protiv njega bez osnova i da će to dokazati u sudskom postupku.

Istovremeno je rekao da nema primanja, jer mu nisu dali ni penziju.

“To je sve jer sam te stvari objavio javno, i nijesam blefirao kao neki pa da ispada da su to objavili novinari istraživači, Marko i Janko, nego sam napisao sve što sam mislio. To će se sve vidjeti u postupku. Ja sam omogućio da se državi vrati preko sedam miliona koje je A2A bila nezakonito uzela od države, odnosno Elektroprivrede, a država je bila većinski vlasnik. Dakle, vratio sam državi sedam miliona eura koje nikada ne bi bile vraćene da nijesam bio rukovodilac u SDT-u. Samo u tom predmetu. A evo vidite, sada hoće da mi uzmu 11.500 eura. Tužba je bez osnova”, kazao je Katnić.

(Izvor: Vijesti)

Advertisement
Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

DRUŠTVO

Spajić: Crna Gora da bi bila vječna mora biti izvrsna

„Ostaću posvećen napretku Crne Gore svakog dana svog života“, poručio je premijer

Povodom 21. maja, Dana nezavisnosti Crne Gore, predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić priredio je svečani prijem u Vili Gorica. Prenos ste mogli pratiti na TVCG2 i Portalu RTCG.

Prijemu su prisustvovali predstavnici diplomatskog kora, političari, i brojni drugi zvaničnici.

Predsjednik Vlade Milojko Spajić obratio se prisutnima, kazavši da je 44. Vlada na čijem je čelu u relativno kratkom periodu postigla zapažene rezultate.

„Mi koji sada živimo u Crnoj Gori treba da razmišljamo kako da budemo dobri preci, kako da se buduće generacije ponose nama i našim djelima. Pa kako? Jedino ako ostvarimo buku dnevne politike i bavimo se temama koje su relevantne. Nešto je više od pola godine kako ste mi ukazali povjerenje da budem na čelu 44. Vlade sa zadatkom da Crnu Goru vodimo putem daljeg napretka. Postavili smo tri ključna prioriteteta koja se odnose na ravnomjeran, ubrzan ekonomski razvoj, ubrzavanje evropskih integracija i vladavinu prava. Sa ove vremenske distance možemo reći da smo u relativno kratkom periodu postigli zapažene rezultate na planu stvaranja uslova za unapređenje saobraćajne infrastrukture, kao jednog od ključnih preduslova ukupnog privrednog rasta. Svih 14 dionica i autocesti su u fazi pripreme za realizaciju“, naveo je, između ostalog, Spajić.

U skladu sa pokrenutim aktivnostima, on je kazao da Vlada pokreće bolju budućnost za rast djece.

Poručio je da će osim penzija, i druga obećanja Vlade biti na listi prioriteta.

„U samo dva mjeseca mandata stvorili smo uslove za povećanje minimalne penzije, dok je nedavnom odlukom Vlade omogućeno rješavanje pitanja srazmjernih penzionera kako bi i oni već početkom naredne godine dobili uvećane penzije. Za minimum ljudskog dostojanstva potrebno je 450 eura, i Vlada je dužna da to obezbijedi. Drage građanke i građani, vaše penzije su sigurne. A osim penzija i druga naša obećanja biće realizovana u predviđenim rokovima“, naveo je on.

Podsjetio je da u junu čekamo pozitivan IBAR što, kaže, daje novu nadu našoj evropskoj perspektivi.

„Nada za Crnu Goru je nada za čitav region. Možda će zvučati pretenciozno, ali našim napredovanjem na planu približavanja EU dat je novi vjetar u leđa i našim susjedima, a ideja evropeizma na velika vrata se vraća. Čini se čak i kod onih koji su počeli da gube vjeru u evropsku perspektivu. Stoga se svojim djelovanjem na regionalnom planu iznova potvrđujemo kao podrška našim najbližim susjedima da prevazilaze prošlost i sa vjerom gledaju u zajedničku evropsku budućnost napretka“, istakao je on.

Poručio je da će ostati posvećen napretku Crne Gore „svakog dana svog mandata i svog života“.

„Ubijeđen sam da za Crnu Goru najbolja vremena tek dolaze, a Crna Gora da bi bila vječna mora biti izvrsna“, kazao je Spajić, čestitavši Dan nezavisnosti Crne Gore.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Protest ispred Apelacionog suda: „Strože kazne za zločine nad djecom, institucije ohrabruju nasilnike i siledžije“

Jedna od organizatorki protesta rekla da su sastavili peticiju da minimalna kazna za silovanja iz ove oblasti mora biti osam godina

Više desetina građana okupilo se danas ispred Apelacionog suda u znak protesta nakon što je taj sud odlučio da B.B, okrivljenom za višestruko silovanje petnaestogodišnje djevojčice umanji kaznu zatvora sa maksimalnih 15 na osam godina.

Okupljeni su nosili transparente „Strože kazne za zločine nad djecom“, „Smanjite silovanje, ne kaznu“, „Osam godina zatvora za doživotnu traumu“, „Produženo silovanje nema prenaglašen značaj“…

Foto: Jovan Mrdak

„Pitamo Apelacioni sud i vijeće suda zbog čega je nagradilo silovatelja. Ukoliko nije bilo jedne olakšavajuće okolnosti, ako se radi o maloljetnom djetetu, ako se radi o povratniku, zašto su kaznili djevojčicu? Žrtva nikad nije kriva. Ali, institucije ohrabruju nasilnike i siledžije da nastave da rade ono što rade“, rekla je Aida Petrović iz NVO Prima.

Jedna od organizatorki protesta Vesna Jočić upitala je da li se iko pita jesu li „roditelji sada sposobni da djetetu poslije ovoga slučaja budu psihička podrška“. „Ko iza žrtve stoji sada, ko joj pruža podršku“ kazala je.

Predstavnica pokreta „Mi možemo“ kazala je da su sastavili peticiju da minimalna kazna za silovanja iz ove oblasti mora biti osam godina.

„Zahtijevamo pod hitno promjenu kaznene politike. Ovu peticiju je podržalo šest hiljada građana. Ne komentarišemo sudske odluke, ali smatramo da je nešto pogrešno kada je u pitanju kaznena politika Crne Gore“, kazala je Radić.

Foto: Jovan Mrdak

Izvršna direktorica Udruženja Roditelji Kristina Mihailović kazala je da je „ovo, nažalost, samo jedan od nekoliko sličnih slučajeva koji se desio posljednjih dana“. „U ovom trenutku ima još nekoliko sličnih slučajeva gdje je čak možda i poruka dodatno loša. Mi nemamo registar. Nemamo ko je sve počinio ovakva djela. Ako nemate svoje dijete, zašto ne pomislite na dijete iz vaše blizine, kakvu mu poruku šaljete“, navela je ona.

Mihajlović je dodala da osim što smanjuju kazne, „idete ka donjoj a ne gornjoj granici, odlučujete da ne primjenjujete ono što treba da bi djeca bila zaštićena“

B. B, koji je od januara do juna 2020. godine silovao djevojčicu, prijeteći da će joj ubiti oca ako nekome kaže, 2022. sutkinja Vesna Kovačević osudila je na maksimalnih 15 godina. Apelacioni sud je ukinuo tu presudu, nakon čega mu je u ponovljenom postupku sudija Veljko Radovanović izrekao istu kaznu, pa je nova odluka da se ona smanji na osam godina pravosnažna.

Iz Apelacionog suda su juče kazali da razumiju potrebu javnosti da iskaže nezadovoljstvo njihovom odlukom, ali ističu da su na osnovu brižljive i svestrane analize odmjerili kaznu u granicama koje su zakonom propisane za to krivično djelo, u skladu sa kaznenom politikom iskazanom kroz dostupnu sudsku praksu i na osnovu slobodnog sudijskog uvjerenja u skladu sa zakonom.

Odluku o smanjenju donijele su sudije Predrag Tabaš, Srđan Vujović i Vesna Moštrokol.

Okrivljeni B.B. već je odležao pola kazne, a u zatvoru će biti još najviše četiri godine, ako nakon nekog vremena ne dobije uslovni otpust.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

12-godišnji dječak vozio autoputem

Sa maloljetnikom se u automobilu nalazilo punoljetno lice, njegov brat

Policija je na auto-putu kontrolisala vozilo kojim je upravljalo maloljetno lice staro 12 godina, saopšteno je iz Uprave policije.

Kako su dodali, sa maloljetnikom se u automobilu nalazilo punoljetno lice, njegov brat.

„Protiv lica je pokrenut odgovarajući postupak“, navodi se u objavi na društvenoj mreži „X“ Uprave policije.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije