Connect with us

DRUŠTVO

MANS OTKRIO DOKUMENTACIJU

Katnić od posla sa Glosarijem “zaradio” 30.000 eura, porez nije plaćen (VIDEO)

Katnić taj posao nikada nije prijavio nadležnim institucijama, a podaci do kojih je došao MANS pokazuju da nije platio ni porez na dobit koju je ostvario u toj transakciji

Katnić, Foto: Savo Prelević

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.

Istraživački centar Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) otkrio je dokumentaciju koja potvrđuje da je podgorička kompanija “Glosarij” za najmanje 30 hiljada eura preplatila stan koji je 2009. godine kupila od sadašnjeg Glavnog specijalnog tužioca, Milivoja Katnića. Katnić ovaj posao nikada nije prijavio nadležnim institucijama, a podaci do kojih je došao MANS pokazuju da nije platio ni porez na dobit koju je ostvario u toj transakciji.

MANS je ranije saopštio da je Milivoje Katnić je u julu 2009. godine za 67.800 eura kupio stan od 54 metra kvadratna u podgoričkom naselju “Novi grad” u ulici Vasa Raičkovića.

Svega nekoliko mjeseci nakon toga, Katnić je taj stan prodao podgoričkoj kompaniji “Glosarij” za 96.000 hiljada eura.

Međutim, u imovinskom kartonu Milivoja Katnića, koji je u to vrijeme bio sudija Apelacionog suda, nema podataka o ovim transakcijama. Ugovor o prodaji stana, Katnić je potpisao sa tadašnjim vlasnikom „Glosarija“, Vladimirom Vujovićem.

Gostujući u emisiji “Načisto” početkom oktobra, Katnić je povećanje vrijednosti stana od blizu 30 hiljada eura koja se desila u svega nekoliko mjeseci pravdao ulaganjima u rekonstrukciju ,naglasivsi da, ako toliko ne bude vrijedio danas, onda je “je to nešto što mu je kum poklonio”.

Da je spornih 30 hiljada eura zapravo poklonjeno Katniću, potvrđuje ugovor kojim je kompanija “Glosarij” dalje preprodala stan koji je od njega kupila . Naime, sredinom 2014. godine, na račun te kompanije je uplaćeno 60 hijada eura na ime kupovine stana koji je nekada pripadao Milivoju Katniću. Kupac tog stana je bio Vladimir Vujović, sada kao fizičko lice.

Zarada koju je Katnić na ovaj način ostvario predstavlja oporezivi dobitak koji je morao biti prijavljen nadležnom poreskom organu.

U odgovoru na slobodan pristup informacijama koji je uputio MANS, iz Uprave prihoda i carina su objasnili da u njihovom sistemu nema informacije da je Milivoje Katnić ikada platio ovaj porez.

Iz MANS-a ističu da podaci do kojih su došli dodatno diskredituju Katnića i njegovu sposobnost da se bavi visokom korupcijom i javnim funkcionerima koji, poput njega, pokušavaju da sakriju imovinu:

„Podaci koje smo prezentovali pokazuju iz čega Milivoje Katnić crpi motivaciju za neprocesuiranje visokih javnih funkcionera, naročito kada su u pitanju slučajevi nezakonitog bogaćenja i skrivanja imovine. Mi nažalost imamo situaciju da glavni specijalni tužilac ne umije ili ne želi da objasni zašto mu jedna privatna kompanija praktično poklonila 30.000 eura, što bu svakoj iole razvijenoj zemlji značilo ostavku takvog tužioca. U situaciji kada i sam specijalni tužilac krši zakon i svoju imovinu krije od javnosti i nadležnih organa, teško je očekivati da se te adrese dobijemo bilo kakve rezultate u borbi protiv visoke korupcije i da novac uzet od građana bude vraćen u budžet“, kaže Dejan Milovac iz MANS-a.

MANS je i ranije optuživao Katnića za pristrasnost u vođenju istraga koje su se odnosile na sam vrh političke elite, uključujući i najnoviju istragu o Pandora papirima, u kojoj se pominju imena predsjednika Mila Đukanovića i njegovog sina. Iz MANS-a najavljuju da će već naredne sedmice uputiti zvaničnu inicijativu Agenciji za sprečavanje korupcije jer, kako navode, ta institucija još nije reagovala po službenoj dužnosti na prve informacije o poslu između Katnića i firme „Glosarij“ koje su objavljene prije više od mjesec.

Advertisement
Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

DRUŠTVO

U Budvi se izlila rijeka na Jazu: Ugrožene kuće, prijeti poplava

Mještani upozoravaju da velikom broju kuća prijeti poplava i apeluju na nadležne da hitno reaguju

Jaz, Foto: Miholjski zbor

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.

Na području Jaza došlo je do izlivanja rijeke iz korita na mjestu gdje se uliva u more, prenosi RTV Budva.

Mještani upozoravaju da velikom broju kuća prijeti poplava i apeluju na nadležne da hitno reaguju.

Uskoro opširnije…

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Uhapšeni suvlasnik i odgovorno lice u dva podgorička kafića: Vrijeđali službena lica tokom kontrole mjera

Uhapšeni Z.R. kažnjen novčano sa 250, a M.M. sa 750 eura

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.

Tridesetsedmogodišnji Z.R, odgovorno lice u podgoričkom kafiću „Tarantino“, i suvlasnik lokala „Mikser“ M.M. (35) uhapšeni su u noći između 26. i 27. novembra, zbog sumnje da su omalovažavali službena lica prilikom kontrole poštovanja protivepidemijskih mjera.

Iz Uprave policije saopšteno je da su uhapšeni počinili prekršaje iz Zakona o javnom redu i miru.

Službenici policije su pružali asistenciju pripadnicima Uprave za inspekcijske poslove, prilikom kontrole poštovanja mjera Minstarstva zdravlja, donijetih u cilju sprječavanja širenja koronavirusa.

„Kontrolom ugostiteljskog objekta ‘Tarantino’, koja je sprovedena 26. novembra, odgovorno lice Z.R. (37) je omalovažavalo pripadnike Uprave za inspekcijske poslove, nakon čega se oglušio o izdato upozorenje pripadnika policije. On je lišen slobode zbog prekršaja iz člana 11 Zakona o javnom radu i miru i priveden nadležnom sudiji za prekršaje koji mu je izrekao novčanu kaznu u iznosu od 250 eura.“

„Takođe, 27. novembra oko 1.30 časova je izvršena kontrola ugostiteljskog objekta ‘Mikser’ koji je bio zaključan dok je u njemu boravilo desetak osoba. Vrata je otvorio suvlasnik lokala M.M. (35) koji je ometao i omalovažavao službenike policije i inspekcije prilikom sprovođenja kontrole. On je lišen slobode zbog prekršaja iz člana 11 Zakona o javnom redu i miru i priveden nadležnom sudiji za prekršaje koji mu je izrekao novčanu kaznu u iznosu od 750 eura“, saopšteno je iz Uprave policije.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Mitropolit Joanikije: Treba se čuvati od ove pandemije, jer sve je to iskušenje

„Naravno, treba da se čuvamo i vodimo računa kako se odnosimo prema pandemiji. Ne poričemo ništa od onoga što medicina propisuje, jedino smo oprezni, jer kroz svaku priliku hoće da se uvuče politika ili neki interes, ili ko zna šta. Moramo biti trezveni u svakom pogledu“, kazao je vladika

Mitropolit Joanikije, Foto: Mitropolija crnogorsko-primorska

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije poručio je, poželjevši svima blagosloveni početak Božićnog posta, da započinjući post, kroz podvig posta i molitve, pripremamo svoje duše i srca da se radujemo rođenju Hristovome i da Bogamladenca Hrista smjestimo u svoje srce.

U svom arhipastirskom slovu izgovorenom na Svetoj arhijerejskoj liturgiji, koju je služio u 23. nedelju po Duhovima u Hramu Sv. Nikolaja Čudotvorca u Kotoru, uz sasluženje sveštenstva kotorsko-tivatskog i hercegnovskog namjesništva, Visokopreosvećeni Mitropolit je objasnio da se postom očišćuje tijelo, a molitvom duša.

„Cilj posta je da se oslobodi naše tijelo od svih suvišnih prohtjeva i tek tada nastaje duhovni post, i on je smisao. Treba da nauči i duša da posti, da se oslobađa od mržnje, od zlopamćenja, od suvišne uvredljivosti, od svake pakosti, od svake sitnodušnosti i da umjesto svih tih mana nasadi u sebi vrline: dobrotu, čestitost, trpeljivost, hrabrost, požrtvovanost, a kao sveza svih vrlina je ljubav“, besjedio je vladika dodavši da je upravo to pravi život, kada imamo ljubavi Božije u svojoj duši.

Pojasnio je da se ljubav najprije manifestuje prema najbližima pa se onda širi prema bližnjima i daljnima, a kada čovjek ima ljubavi to znači da je to preporođena duša.

„Nije ljubav sve što se pokazuje da je ljubav, jer ljubav prava, istinska, ona je spremna na žrtvu. Ona se žrtvuje za bližnje, ona se odriče sebe, odriče se svake samoživosti, svakog interesa i gleda šta je potrebno da učini svome bližnjem. To su velike vrline, to su krila. Takav čovjek je slobodan čovjek, a biće čovjekovo čezne za slobodom. Prije svega da se oslobodimo od ropstva grijehu, jer svaki grijeh porobljava dušu, i ta nam sloboda prije svega treba“, rekao je Joanikije.

Ukazujući na to da je takvu slobodu mnogo teže zadobiti nego onu na koju mi obično mislimo, koja se zadobija ratom ili nekim drugim procesima, upozorio je da je grijeh najstrašniji okupator. Kao jednu od velikih pošasti današnjice, koja je strašnija od ove epidemije korona virusa, naveo je robovanje narkoticima od kojeg mnoge porodice stradaju.

„Đe se to zlo uvuče, to je robija najstrašnija i tu treba pomoći, a teško je pomoći. Koliko je domova tako razoreno, koliko se toga zla širi svakodnevno. Koliko je nesrećnih ljudi koji zarađuju, bogate se i kuće grade, dajući taj otrov djeci. Kakva pošast! Kakva pogibija i tuga“, dodao je.

Po njegovom mišljenju na sve to nemamo dobar odgovor jer da smo organizovana zajednica imali bismo prihvatilišta, organizovane ustanove, da spašavaju porodice, djecu. Naglašavajući da je to robovanje narkoticima samo jedna od pošasti koja nas porobljava u ovom vremenu, naveo je sve veće prisustvo robovanja informacijama, mobilnim telefonima, gledanju televizije… što se odražava i na zdravlje (mentalno) čovjeka.

Osvrnuvši se na postojeću epidemiju koronavirusa koji hara, istakao je da treba voditi računa kako se odnosimo prema svemu tome, jer ta bolest, zaraza, pandemija… to je iskušenje.

„Ali bi bili mnogo jači da se malo obratimo Crkvi, duhovnosti, postu i molitvi, disciplini duhovnoj. Bili bismo mnogo jači, mnogo spremniji da pomognemo onima koje zahvata ovaj virus. Naravno, treba da se čuvamo, ne poričemo ništa od onoga što medicina propisuje, jedino smo oprezni, jer kroz svaku priliku hoće da se uvuče politika ili neki interes, ili ko zna šta. Moramo biti trezveni u svakom pogledu. Bolest hara, odnosi mnoge živote, treba da se čuvamo, treba da imamo discipline, makar osnovne, da se ne unosimo jedni drugima u lice. Pa to nije pristojno ni u onim vremenima kad nema nikakve zaraze…”, opomenuo je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Dodao je da se treba čuvati od ove bolesti, ali da se treba duhovno snažiti da bismo i ovu nepriliku pregrmjeli, pobijedili, jer sve je to iskušenje i svuda je na ispitu naša vjera. U ovim danima se mnogo priča o virusu, koji je prisutan, ali osim te zaraze umire se i umiraće se i od drugih bolesti, Božija je volja:

„Dajte da ne klonemo duhom! Evo odlične prilike, spremamo se postom i molitvom za najveći praznik Rođenja Hristovoga da se oslobodimo. Da se oslobodi i naše tijelo, da se tako osnaži, i da se oslobodi i naša duša od svega onoga što je porobljuje, da okrilati duhovno, da se uznese i počne da živi pravim životom”, istakao je i poručio da pravim životom živimo kada smo izmireni sa svojom savešću i sa svojim bližnjima — u porodici, prijateljima , rođacima, u manastirima, na poslu… — i da gdje god treba pokažemo ljubav“, naveo je mitropolit.

Objašnjavjući da je svaki čovjek naš bližnji, slika i prilika Božija, slika Hristova, Visokopreosvećeni Mitropolit je kazao da ako jednome od naših bližnjih učinimo, kome treba pomoći, onda smo učinili samome Gospodu. Podsjetivši na običaj da se prije Božića izmirimo sa svima, Mitropolit je poručio da treba da se osnažujemo Božijom ljubavlju i da je dalje širimo, da ono što dobijamo u hramu, ljepotu, radost, dobrotu, kojom nas Bog obdaruje i osjenjuje, da to širimo i ostvarujemo u našem životu, jer tek ćemo tada biti pravi hrišćani.

Kada god započinjemo post pred neki praznik, gledajući na radost praznika koji će doći, gledajući na ljepotu tog podviga koji činimo u slavu Božiju, mi se, kako je kazao, ohrabrujemo, naša duša se okrilati jer možemo uvijek da mijenjamo svoj život na bolje.

„Prizvani smo da činimo dobro, prije svega da se izmirimo sa svojim bližnjima i da ljubav svoju pokažemo na djelu. Da pomognemo bližnjem, da pokažemo ljubav. Kad kažemo lijepu riječ, saslušamo bližnjega iskreno, uzmemo malo od tereta koji nosi, njemu je već mnogo lakše i mnogo je radosniji i sam može da nastavi da nosi svoj krst i ide naprijed sa radošću. Imamo teškoća, imamo iskušenja, ali kad imamo vjere onda sve teškoće i iskušenja se nama obraćaju u slavu, jer se pokazuje sve više slava i sila Svete vjere pravoslavne. Svima neka bude na zdravlje ovaj časni post i praznici koji dolaze, naročito praznik Roždestva Hristovoga“, naveo je on.

Liturgijskom blagoljepiju u Crkvi Sv. Nikolaja Čudotvorca u Kotoru doprinijelo je i pojanje Srpskog pjevačkog društva “Jedinstvo”.

Nastavite sa čitanjem

Facebook

Instagram

Najčitanije