Connect with us

DRUŠTVO

BIVŠI GLAVNI SPECIJALNI TUŽILAC

Katnić: Veza Abazovića i Škaljarskog klana postala je jasna tek nakon objava M portala

„Ja nijesam imao saznanja da je postojala lična komunikacija između pokojnog Jovana Vukotića i gospodina Dritana Abazovića sve do trenutka dok to nije objavljeno na M portalu. Saznanje da je ta komunikacija postojala me je iznenadilo i, iskreno rečeno, ozbiljno zabrinulo”, navodi Katnić

Katnić (Foto: Reuters) i Abazović (Foto: Standard.me)

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Bivši specijalni državni tužilac, Milivoje Katnić reagovao je na izjavu specijalnog državnog tužioca Vukasa Radonjića koja je data na Gradskoj RTV, istakavši da iz iste ne može da zaključi da li je tu izjavu dao u svoje lično ime ili kao potparol Specijalnog državnog tužilaštva.

„No, svejedno. On ima pravo i obavezu, u skladu sa zakonom, da cijeni dokaze koji se odnose na određeno lice pa i u konkretnom slučaju na premijera kome je izglasano nepovjerenje Dritana Abazovića, te da, nakon svestrane ocjene tih dokaza, nađe ili utvrdi da u odnosu na konkretno lice postoje ili ne postoje dokazi da je počinilo krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti, a iz nadležnosti je SDT-a. Nije mi jasno zašto je u tom kontekstu pominjao mene kao bivšeg glavnog specijalnog tužioca”, kazao je Katnić za Gradsku RTV.

U vezi njegovih postupanja iz Specijalnog državnog tužilaštva, kojim je rukovodio, a u vezi dokaza iz kojih proizilaze činjenice da bi Abazović mogao biti u vezi sa određenim kriminalnim grupama, konkretno sa takozvanim “škaljarskim” klanom, i dokaza koje su on (Katnić) i Specijalno policijsko odjeljenje posjedovali, Katnić navodi da je SDT posjedovalo određene dokaze u vezi jednog krivičnog predmeta koji se vodio protiv „budvanske kriminalne grupe“ o čemu je u intervjuu na Gradskoj televiziji detaljno govorio, prenosi portal Volim Podgoricu.

„Riječ je o dokazima koji su pribavljeni mjerama tajnog nadzora, po odobrenju nadležnog Višeg suda u Podgorici. Nezavisno od toga, imali smo u posjedu i određene dokaze sa Sky aplikacije, sa kojima je javnost upoznata sa M portala, a koji su se odnosili na komunikaciju pokojnog Jovana Vukotića i policijskog službenika D.M. Međutim, ja nijesam imao saznanja da je postojala lična komunikacija između pokojnog Vukotića i gospodina Dritana Abazovića sve do trenutka dok to nije objavljeno na M portalu. Saznanje da je ta komunikacija postojala me je iznenadilo i, iskreno rečeno, ozbiljno zabrinulo”, naglasio je Katnić.

Podsjetio je da je pokojni Vukotić obavijestio, putem Sky aplikacije, okrivljenog Tuzovića, koji se sa okrivljenim Đukić-Mandićem nalazi u zatvoru u Ukrajini, da ga je Abazović obavijestio da smjenjuju i Katnića sa funkcije glavnog specijalnog tužioca.

Tuzović i Đukić-Mandić, kao članovi kriminalne organizacije, pripremali su likvidaciju glavnog specijalnog državnog tužioca i tužioca Saše Čađenovića odmah nakon pretpostavljenog ukidanja SDT-a na osnovu Zakona koji je donijela Skupština 18.februara 2021, zbog čega se protiv njih i vodi krivičnin postupak. Kada se to dovede u vezu sa odgovorima Tuzovića pokojnom Vukotiću – citiram: “Ništa, nek prođe godina -dvije da se zaborave, pa ćemo pobit ta g…..”, jasno je da je gospodin Dritan Abazović bio u komunikaciji sa pripadnikom takozvanog “škaljarskog” klana i da je prenosio suštinske informacije u vezi mog statusa kao glavnog specijalnog tužioca. Da sam imao ova saznanja, kao glavni specijalni tužilac preduzeo bih zakonom predviđene radnje. Specijalno policijsko odjeljenje nije posjedovalo ove informacije jer je to radio drugi organ u okviru policije”, zaključio je Katnić.

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

DRUŠTVO

Osnovcu pozlilo u školi nakon konzumiranja droge

Kako se navodi, dijete je prijavilo ljekaru da je u prethodnom periodu konzumiralo opojnu drogu

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Službenici Odjeljenja bezbjednosti Budva, 1. decembra oko 14:30 sati postupali po prijavi Hitne medicinske pomoći Budva, da je mlađem maloljetnom licu u jutarnjim časovima pozlilo u prostorijama Osnovne škole „Stefan Mitrov Ljubiša“, gdje je tom djetetu ukazana ljekarska pomoć i ono je odvezeno u Opštu bolnicu Kotor, saopštila je Uprava policije.

Kako se navodi, dijete je prijavilo ljekaru da je u prethodnom periodu konzumiralo opojnu drogu.

„Pripadnici budvanske policije su na ove okolnosti prikupili potrebna obavještenja od roditelja, djeteta u prisustvu roditelja, dežurnih ljekara i ljekara specijalista, kao i nastavnika, razrednog starješine ovog lica“, saopštila je Uprava policije, prenosi RTCG.

Kazali su da su izvršeni pretresi stambenih objekata te dvije maloljetne osobe sa područja Budve, za koja se sumnja da su vršili uličnu prodaju opojne droge.

„Navedena lica su dovedena u prostorije Odjeljenja bezbjednosti Budva u prisustvu roditelja gdje su od njih i prikupljena obavještenja na navedene okolnosti. Shodno tome upoznat je tužilac u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici nadležan sa postupanje sa maloljetnicima, po čijem nalogu je i izuzet uzorak krvi radi daljeg vještačenja na psihoaktivne supstance“, naveli su iz policije.

Policija napominje da se radi o izolovanom slučaju i da policijski službenici pomno prate sva dešavanja koja ukazuju ili mogu ukazati na bilo koji oblik ugrožavanja djece školskog uzrasta.

„Sa izrazitim senzibilitetom se prati bezbjednosna problematika u školama i zoni škola i u skladu sa tim, na osnovu procjene rizika, preduzimaju se konkretene operativno-taktičke mjere i radnje na suzbijanju svih oblika kriminaliteta i narušavanja bezbjednosti“, poručuje se u saopštenju.

Na nivou Odjeljenja bezbjednosti Budva, kako su kazali, sprovodi se akcija trajnog karaktera „Mladost“, u sklopu koje se u kontinuitetu vrši obilazak škola i školskih dvorišta na teritoriji opštine Budva.

„Cilj je sprečavanje svih oblika društveno negativnog – devijantnog ponašanja maloljetnika, sa intencijom na suzbijanje zloupotreba opojnih droga, vršnjačkog nasilja, točenja alkohola maloljetnicima i učestvovanja u igrama na sreću“, saopštila je Uprava policije.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Sjutra ženski marš u Beranama: Biti žena na sjeveru znači biti diskriminisan

„Pozivamo sve građanke i građane da se pridruže protestnoj šetnji i zajedno sa nama pošalju jasnu poruku da borba za prava žena nije gotova, nego da je tek otpočela“, poručuju organizatorke

Sa prošlogodišnjeg marša, Foto: Fejsbuk

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Nevladina organizacija „Poligon za žensku izuzetnost – Sofija“ organizovaće u ponedjeljak 5. decembra, u Beranama, protestni marš pod sloganom „Ti si naša briga“.

Marš je samo jedan od niza aktivnosti koje, kako kažu iz organizacije, imaju za cilj skretanje pažnje na probleme sa kojima se suočavaju žene u Crnoj Gori, naročito u sjevernim opštinama.

Foto: NVO „Poligon za žensku izuzetnost – Sofija“

„Na sjeveru Crne Gore patrijarhat pokazuje svoje pravo lice. Bez dobrih mehanizama, podrške i edukacije, žene ostaju u nemogućnosti da artikulišu i rješavaju suštinske probleme. Biti žena na sjeveru znači biti diskriminisan, zanemarivan i obespravljen“, poručuju iz NVO.

Predviđeno okupljanje je u 11 sati u ulici Mojsija Zečevića u Beranama.

Foto: NVO „Poligon za žensku izuzetnost – Sofija“

Istog dana u 19 sati održaće se panel diskusija pod nazivom ‘’Žrtva nikada nije kriva, a mi?’’

Osim aktivistkinja iz Crne Gore, jedna od gošća panela biće aktivistkinja Dijana Stošić, utemeljivačica pokreta i heštega #nijeprijavila.

Foto: NVO „Poligon za žensku izuzetnost – Sofija“

Planirana je interaktivna diskusija na kojoj će, između ostalog, biti govora o problemu nasilja nad ženama, a navedene aktivnosti organizuju se pod pokroviteljstvom Opštine Berane.

„Ovim putem pozivamo sve građanke i građane da se pridruže protestnoj šetnji i zajedno sa nama pošalju jasnu poruku da borba za prava žena nije gotova, nego da je tek otpočela“, zaključuje se u saopštenju.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Zemljotres manje jačine kod Ulcinja

Jačina ovog zemljotresa iznosila je 2.6 jedinica Rihterove skale

Ilustracija: Shutterstock/andrey vp

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Sektor za seizmologiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju je u 20 časova i 16 minuta registrovao zemljotres manje jačine sa epicentrom na 11 kilometara istočno od Ulcinja.

Jačina ovog zemljotresa u hipocentru (žarištu) iznosila je 2.6 jedinica Rihterove skale, što odgovara epicentralnom intenzitetu od IV stepena Merkalijeve skale (MCS).

„Žarište ovog zemljotresa locirano je na dubini od 11 kilometara“, navodi se u objavi ZHSCG.

Na osnovu numeričkog modela promjene intenziteta sa rastojanjem u ovom regionu, magnitude zemljotresa i dubine hipocentra, ovaj zemljotres, kako je saopšteno, nije mogao izazvati materijalne štete u epicentralnom području.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije